Internationale en Europese zaken
Steden spelen een steeds grotere rol in de wereldeconomie. In het document Beleidskader Rotterdam Internationaal staat wat we doen in Europa en de wereld. En hoe we dat doen.
Voorgenomen buitenlandse ambtsreizen 2025
Wethouder Versnel brengt in januari 2025 een werkbezoek aan Brussel rond het thema EU-arbeidsmigratie.
Hij gaat daarbij onder andere in gesprek met enkele Europarlementariërs, de Nederlandse permanente vertegenwoordiging, de Europese Commissie en de
Europese Arbeidsautoriteit.
Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer detacheringsconstructies en
handhaving, informatievoorziening voor vertrek en de samenwerking met herkomstlanden.
Bij het werkbezoek sluiten ook wethouders Martijn Balster (Den Haag) en Samir Toub (Eindhoven) aan.
Op initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken en samen met de CEO van het Havenbedrijf is wethouder Simons voornemens om in februari 2025 af te reizen naar de Golfregio. De regio heeft een belangrijke rol in de energietransitie, onder andere in verband met de productie en export van (groene) waterstof. Daarbij heeft de Rotterdamse haven de ambitie om de belangrijkste
doorvoerhaven van waterstof van Europa te worden.
In Oman zullen de wethouder en de CEO van het Havenbedrijf gezamenlijk een bezoek afleggen aan de haven van Sohar, één van de deelnemingen van het Havenbedrijf.
Daarna reizen ze door naar Saoedi-Arabië om in Riyad en de Oostelijke Provincie deel te nemen aan een handelsmissie onder leiding van de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. De ambitieuze Saoedische plannen voor energiediversificatie en verduurzaming bieden aanzienlijke kansen voor Rotterdamse bedrijven en kennisinstellingen actief in onder andere waterstof, windenergie, zonne-energie en CO₂-opvang.
Wethouder Kasmi is van plan om samen met zijn G4 collega’s deel te nemen aan een werkbezoek van de ROC’s uit Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht aan Brussel. Dit gezamenlijke bezoek staat gepland voor februari 2025.
Doel van het werkbezoek is de kansen en mogelijkheden te verkennen van Europese fondsen voor het MBO-onderwijs en voor de aanpak van de vier speerpunten van het Rotterdamse onderwijsbeleid. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht om aansluitend gesprekken op het gebied van cultuur in te plannen.
Voorgenomen buitenlandse ambtsreizen 2024
Wethouder Karremans vertegenwoordigt Rotterdam tijdens de World Cities Summit in Singapore.
Daar komen burgemeesters van over de hele wereld samen om kennis uit te wisselen over duurzame stedenontwikkeling.
Daarnaast werken Rotterdam en Singapore veel samen op het gebied van klimaatadaptatie
Er kan van Singapore veel geleerd worden over de aanpak voor hitte en extreme regen op gebiedniveau en gebouwniveau.
Er wordt meteen gekeken welke kansen de ambitieuze klimaatambities van Singapore bieden voor Nederlandse/Rotterdamse technologieën.
Na zijn bezoek aan Singapore reist wethouder Karremans door naar Ho Chi Minh Stad. Dat is de Vietnamese laaggelegen deltastad. Daar onderhoudt Rotterdam sinds juli 2023 een hernieuwde MoU-relatie mee op het gebied van klimaatadaptatie en havenontwikkeling.
In Vietnam liggen veel kansen voor Rotterdamse partijen met kennis en expertise over watermanagement, maritiem en havenlogistiek. Doel van het bezoek is om deze expertise onder de aandacht te brengen in Ho Chi Minh Stad.
In mei 2024 brengt wethouder Zeegers samen met de leden van het Platform Ontwikkeling Rotterdam (POR) een werkbezoek aan Londen.
POR is het professionele vastgoednetwerk waarin de belangrijkste partners (marktpartijen) voor de Rotterdamse gebiedsontwikkeling in vertegenwoordigd zijn, evenals de wethouder en een vertegenwoordiging vanuit het cluster Stadsontwikkeling. Binnen de POR wordt ingezet op een gezamenlijke bijdrage aan duurzame (waarde)ontwikkeling van de stad.
Aanleiding van de reis is het jaarlijkse werkbezoek van de POR aan een andere regio. Doelen zijn de uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van stedelijke ontwikkeling en de versteviging van het POR-netwerk.
Dit jaar is gekozen voor een bezoek aan Londen, omdat Londen een voorbeeld is voor de Goede Groei in de Rotterdamse Omgevingsvisie. Goede Groei gaat over het maken van een betere stad, door het stimuleren van kwaliteit en inclusie. Tijdens de reis wordt er geleerd over hoe Londen de strategie van Goede Groei inzet en benut en welke lessen Rotterdam hieruit kan trekken.
Wethouder Kasmi gaat op werkbezoek naar Lille om kennis uit te wisselen over het vergroten van de toegang tot cultuur.
De gemeente Rotterdam prioriteert het bereiken van zogenoemde light-users: Rotterdammers die nu zeer beperkt in aanraking komen met kunst en cultuur. Lille staat bekend als een voortrekker op dit gebied.
De wethouder zal kennismaken met projecten en meer vernemen over onderliggende organisatie- en financieringsmodellen. Hij zal met verschillende bestuurlijke partners praten, waaronder de cultuurwethouder van Lille en regiobestuurder van Hauts-de-France. Op 3 april jl. is er een Roadmap getekend die samenwerking tussen Nederland en de regio Hauts-de-France bevordert, ook op het gebied van cultuur.
Dit werkbezoek focust ook op het versterken van de banden tussen Rotterdamse instellingen en deze regio.
Kennisuitwisseling en lobby Europese subsidies
In mei 2024 brengt wethouder Achbar een tweedaags werkbezoek aan Barcelona. Deze stad is onderscheidend op het terrein van digitale inclusie, en staat bekend om het succesvol opzetten van participatie met haar inwoners. Hun ‘best practices’ kunnen een bijdrage leveren aan het dichten van de digitale kloof in Rotterdam. Er vinden gesprekken plaats met bestuurders uit Barcelona en er worden innovatieve projecten bezocht.
Vanuit zijn rol als vicevoorzitter van het Digital Forum van het Eurocities netwerk, zal de wethouder ook de mogelijkheden bespreken om gezamenlijk Europese subsidies aan te vragen voor Rotterdamse projecten zoals Civic AI lab en projecten gericht op het laagdrempelig in de eigen wijk trainen van niet of minder digitaal vaardige Rotterdammers.
Wethouders Versnel en Buijt reizen in juni af naar de Roemeense hoofdstad Boekarest en de Zuid-Poolse provincies Opole en Sląskie.
Polen en Roemenië vormen belangrijke herkomstlanden voor arbeidsmigranten die in Rotterdam wonen. In het kader van het actieprogramma Meer Grip op Arbeidsmigratie en het Actieplan Buitenslapers wordt er vanuit de gemeente actie ondernomen om (dakloze) EU-arbeidsmigranten beter te beschermen tegen misstanden en om de overlast die daarmee gepaard gaat tegen te gaan.
Doel van deze reis is om betere inzichten te verkrijgen in rekruteringsprocessen van uitzendbureaus in landen van herkomst en om te onderzoeken hoe met hen, maar ook met bijvoorbeeld lokale overheidspartners, kan worden samengewerkt om de informatievoorziening voor EU-arbeidsmigranten te verbeteren.
Daarnaast zullen de wethouders in gesprek treden met maatschappelijke organisaties, werkgevers en uitzendbureaus om de bestendige terugkeer van (dakloze) arbeidsmigranten naar landen van herkomst te verbeteren.
Rotterdam en de Amaury Sport Organisation (A.S.O.) hebben een langdurige relatie gelet op de organisatie van de Grand Départ van de Tour de France in Rotterdam in 2010, de doorkomst (Grand Passage) van de Tour de France in 2015 en de aanstaande Grand Départ van de Tour de France Femmes (TdFF) op 12 en 13 augustus 2024.
Het bezoek van de wethouder aan de Grand Départ van de Tour de France in Florence wordt benut om te leren over de ontwikkelingen rond dit evenement. Er wordt onderzocht of er met de stad Florence op andere thema’s gelieerd aan sport, een kennisuitwisselingsmoment kan plaatsvinden. Het bezoek aan de Grand Départ in Florence wordt ook ingezet om de relatie met de A.S.O te onderhouden en de stand van zaken rondom de organisatie van de TdFF in Rotterdam te bespreken.
In juli 2024 brengt burgemeester Aboutaleb een bezoek aan de Rotterdamse zusterstad Shanghai. Hij is delegatieleider van een nationale handelsmissie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gericht op het thema smart en green shipping.
Deze handelsmissie wordt georganiseerd in samenwerking met o.a. Rotterdam Partners, het consulaat-generaal in Shanghai, Netherlands Maritime Technology en de RVO.
Tijdens deze reis wordt de 45-jarige zusterstadrelatie verlengd. Daarnaast richt dit bezoek zich op relatiebeheer, het ondersteunen van de Rotterdamse handels- en investeringsbelangen en het uitwisselen van kennis rond gedeelde uitdagingen. Shanghai is in economisch opzicht een belangrijke partner van Rotterdam. Het Havenbedrijf Rotterdam sluit aan op diverse onderdelen van het werkbezoek.
Wethouder Simons is voornemens om in september een bezoek te brengen aan de tweejaarlijkse Shipbuilding, Machinery and Marine Technology (SMM) beurs in Hamburg, Duitsland.
Het betreft één van ‘s werelds grootste handelsbeurzen voor de internationale maritieme industrie waar veel reders, scheepswerven, producenten en toeleveranciers samenkomen. Deze partijen zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van het Rotterdamse maritieme cluster. Diverse Rotterdamse bedrijven nemen deel aan deze beurs.
De bestuurlijke aanwezigheid draagt bij aan het contact met deze bedrijven over o.a. de ontwikkeling van het Rotterdams maritieme cluster en het promoten van Rotterdam als de Maritime Capital of Europe. In september 2022 bezocht de wethouder eveneens deze beurs. Tijdens het werkbezoek in 2024 zullen vervolggesprekken worden gevoerd met Hamburg in het kader van de havenontwikkelingen en stedensamenwerking (o.a. walstroom).
Wethouder Simons reist in september af naar de steden Shenzhen en Guangzhou in China. Beide steden maken deel uit van de Greater Bay Area. Een derde van de Chinese bedrijven die kantoren in de Rotterdamse regio heeft, is afkomstig uit dit gebied. Doel van deze reis is om de bestuurlijke relaties, internationale handel en investeringen tussen Rotterdam en de Greater Bay Area te bevorderen.
Wethouder Simons is ook boegbeeld van een nationale handelsmissie georganiseerd door Nederland Distributieland. Onderdeel van deze missie
is een bezoek aan de China International Logistics Fair (CILF) een van de grootste en meest invloedrijke logistieke beurzen ter wereld. Daarnaast zullen bezoeken
worden gebracht aan logistieke dienstverleners, bedrijven in automatisering en robotica, havens en logistieke hubs. Deze bezoeken zijn gericht op het aantrekken en behouden van investeerders én kennisuitwisseling.
China is op logistiek gebied namelijk een mondiale koploper.
Wethouder Zeegers neemt in oktober deel aan de tiende editie van de European Conference on Sustainable Cities & Towns. Deze conferentie wordt georganiseerd door het stedennetwerk ICLEI en de gemeente Aalborg (Denemarken).
Als lid van het Regional Executive Committee van ICLEI Europe zal de wethouder onder andere spreken over een eerlijke en inclusieve energietransitie en de agenda van de nieuwe Europese Commissie. Daarnaast zal de wethouder kennis opdoen over de uitvoering van de nieuwe Deense warmtewet en de toepasbaarheid voor Nederland en Rotterdam.
Wethouder Simons is voornemens om als locoburgemeester Rotterdam te vertegenwoordigen bij de Urban20 Mayors Summit (U20). U20 is een initiatief
voor stadsdiplomatie dat (loco)burgemeesters van steden uit de G20-lidstaten samenbrengt om stedelijke vraagstukken te agenderen op een mondiaal podium.
U20 wordt jaarlijks georganiseerd door een stad uit het land wat het G20-voorzitterschap uitoefent, in samenwerking met de stedennetwerken C40 en United Cities and Local Governments (UCLG).
Het belangrijkste product van het U20-proces is het U20 communiqué. Dit is een actiegericht document met daarin aanbevelingen en oproepen van deelnemende steden (w.o. van Rotterdam) over thema’s als sociale inclusie, armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling en energietransitie.
Dit communiqué wordt aan nationale regeringen van de G20-landen overhandigd. De G20-top vindt in november gelijktijdig met de U20 plaats.
November 2024 brengt wethouder Mohamed-Hoesein een dag een bezoek aan taalschool Ligo in Antwerpen. Ligo heeft 13 centra voor basiseducatie in Vlaanderen en Brussel. Zij bieden taaltrajecten aan voor de NT1 en NT2-doelgroep, gericht op diverse thema’s.
Gezien de vergelijkbare demografie en achtergrond van Antwerpen, gaat het werkbezoek helpen bij het opdoen van kennis over de invulling van taaltrajecten die op dezelfde wetenschappelijke basis berusten als de taaltrajecten
in Rotterdam.
Net als de gemeente Rotterdam, is Ligo als organisatie ook onderdeel van het consortium dat betrokken is bij de Erasmus+ aanvraag die begin 2025 bij de EU wordt ingediend. De aanvraag is gericht op de relatie tussen taal en schulden/armoede.