Kop van Feijenoord
Op de Kop van Feijenoord gaat veel gebeuren om een plek voor iedereen te worden. De Kop van Feijenoord bestaat uit de wijken Feijenoord en Kop van Zuid-Entrepot.
De mogelijkheden om de Kop van Feijenoord te ontwikkelen zijn groot. De fabrieksterreinen aan de rand van de wijk staan op het punt te veranderen naar een gebied om te wonen en te werken. Dit is een kans om extra en nieuwe woningen te bouwen in de stad. Daarbij moet worden gekeken naar de aansluiting met de bestaande wijk. Geen 'gouden rand', maar een kans voor huidige en nieuwe bewoners. Er zijn al verschillende dingen aangepakt die het gebied positief hebben veranderd.
Verbeteringen in de wijk
In het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) is de wijk Feijenoord aangewezen als focuswijk. Dat betekent dat er extra aandacht en investeringen nodig zijn. Wat enorm verbeterd moet worden zijn het aantal woningen, voorzieningen en de openbare ruimte. De bewoners voelen zich erg verbonden met de wijk. Ze wonen graag op de Kop van Feijenoord, maar léven er niet optimaal.
Wat gaan we verbeteren:
- het bouwen van meer verschillende soorten woningen
- straten, pleinen en parken
- de bereikbaarheid.
Tussen 2010 en 2020 kwamen er 50.000 inwoners bij in Rotterdam. Rotterdam zet de groei van de stad in voor een betere en volwaardige stad op de twee oevers.
De gemeente verdicht delen van de stad en geeft ruimte voor de groei binnen de stadsgrenzen. In de stad investeren we in groen aan de flanken. Hiermee zorgen we voor een levendige, compacte stad, vergroten we het draagvlak voor voorzieningen en behouden we de landschappen en natuurgebieden die buiten de stad liggen.
De basis voor de projecten is te vinden in de Omgevingsvisie. Link opent een externe pagina (pdf, 27Mb, ruimtelijkeplannen.nl) die vorig jaar is vastgesteld. Hierin staat dat Rotterdam kiest voor goede groei (pagina 60). Hiermee versterken we de bestaande stad en geven we ruimte aan transities.
Dit doen we door:
- samen de stad te maken
- ontwikkelen vanuit eigen identiteit en bestaande kwaliteiten
- groeien door middel van de vijf perspectieven: compacte stad, inclusieve stad, gezonde stad, productieve stad en duurzame stad.
De verstedelijking vindt veelal plaats in de binnenstad, stedelijke centra en op locaties tussen voor- en naoorlogse stadswijken.
Meer informatie
Heeft u vragen of opmerkingen over de ontwikkelingen in de Kop van Feijenoord? Stuur dan een e-mail naar KopvanFeijenoordSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.