Kralingen
Het groene, lommerrijke Kralingen ligt tussen de Nieuwe Maas en de Kralingse Plas. Door de universiteit is deze wijk populair bij studenten. De gezellige winkelstraten en vele eettentjes zorgen voor genoeg levendigheid.
Uw wijk heeft een wijkraad. Via de wijkraad kunnen bewoners, organisaties en ondernemers bij de gemeente aandacht vragen voor dingen die zij belangrijk vinden in de wijk. Wat de wijkraad allemaal kan doen leest u op de pagina Wijkraden. Kijk voor informatie over de wijkraadsleden op Wijkraad.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Een leuk idee? Vraag subsidie aan
Als u een leuk idee voor de buurt heeft, kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dit doet u door een bewonersinitiatief in te dienen.
Een bewonersinitiatief gaat altijd om een plan van, voor en door bewoners, verenigingen, ondernemers of stichtingen. Het kan van alles zijn, zolang de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. U dient uw plan in via Mijn.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Heeft u hulp nodig? De Wijknetwerker van de gemeente staat voor u klaar om u te helpen. Of loop binnen bij de Wijkhub. Kijk voor meer informatie op Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina.
Nieuws
Waarom is er een aanpak voor de overlast nodig
Sinds september 2023 is het aantal meldingen van overlast van vooral jongeren, toegenomen. Het gaat daarbij om meldingen over te hard rijden, geluidsoverlast door onnodig claxonneren en hard optrekken, gebruik van lachgas en zwerfafval. Deze vorm van overlast is niet acceptabel en hoort niet thuis in de stad. De gemeente werkt daarom samen met de politie om een adequate aanpak te ontwikkelen om deze overlast in te dammen.
Waar komen deze jongeren vandaan?
Op basis van een steekproef van ruim 600 kentekens blijkt dat circa 60% van auto’s uit Rotterdam afkomstig is. Hiernaast komt circa 20% uit de regio Rotterdam en komt 20% van buiten de regio en zelfs uit andere provincies. De reden dat zoveel bezoekers van ver komen is dat deze plek op social media is gepromoot als ontmoetingsplek.
Welke maatregelen heeft de gemeente genomen om de overlast te beperken?
De gemeente heeft sinds vorig jaar diverse maatregelen genomen om de overlast te tegen te gaan.
Eind 2023:
- Plaatsen van een extra drempel in de Rijsakkerlaan.
- Plaatsen van diverse bloembakken op het parkeerterrein van de Plantagelaan om het racen daar tegen te gaan.
- Een volledige afsluiting met hekken van de Plantagelaan en Rijsakkerlaan, in de weekenden, van december tot half april 2024.
2024:
- Ter hoogte van het Shell-station is voet-/fietspad aan de Rhijnspoorkade richting Oude Plantage voorzien van een vaste paal om het inrijden met motorvoertuigen onmogelijk te maken.
- Op de Rijnwaterstraat en op de Watertorenweg langs de bassins zijn als tijdelijke verkeersmaatregel plantenbakken geplaatst om rondjes rijden onmogelijk te maken.
- Op de Watertorenweg en de Rijsakkerlaan zijn extra drempels geplaatst om hard rijden tegen te gaan.
- De Rhijnspoorkade is ’s nachts afgesloten voor autoverkeer. Dit werd in de zomer in het weekend gedaan met verkeersregelaars. Begin oktober 2024 is hier een slagboom geplaatst. Daarmee wordt de kade alle dagen van de week tussen 20.00 en 05.00 afgesloten.
- Op het terrein van het Shell station zijn stopverboden geplaatst om het hangen tegen te gaan.
Neemt het stadsbestuur de overlast voldoende serieus?
Jazeker. Het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en de wijkraad Kralingen krijgen veel meldingen van bewoners. Ook hebben bewoners ingesproken in de wijkraad Kralingen. Voormalig wethouder Vincent Karremans en zijn opvolger Pascal Lansink-Bastemeijer (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit) hebben de wijk een aantal keer bezocht om de problemen met bewoners en de wijkraad te bespreken.
In mei en september 2024 heeft hierover ook een debat plaatsgevonden in de gemeenteraad. Ter voorbereiding op deze debatten zijn op 21 mei. Link opent een externe pagina en 4 september. Link opent een externe pagina brieven naar de gemeenteraad gestuurd met daarin de genomen maatregelen.
Wat doet de gemeente nog meer om asociaal rijgedrag tegen te gaan?
De aanpak is onderdeel van de Rotterdamse Verkeersaso Aanpak. In het kader hiervan wordt gewerkt aan diverse maatregelen. Het gaat hierbij onder andere over diverse soorten handhavingsacties, (geluids)flitsers en gesprekken met autoverhuurbedrijven voor luxe auto’s. Meer informatie hierover vindt u op de pagina verkeersveiligheid en overlast. Link opent een externe pagina.
Kunnen er langs de Maasboulevard (tijdelijke) flitscamera’s komen?
Dit heeft de gemeente voorgesteld aan het Openbaar Ministerie als verantwoordelijke partij. Deze locatie is op grond van haar plaatsingscriteria afgewezen. Wel zijn er circa 2 jaar geleden vaste flitscamera’s geplaatst op de kruising Abraham van Rijckevorselweg – Burgemeester Oudlaan. De gemeente Rotterdam heeft samen met andere grote steden bij de landelijke overheid een lobby opgezet. Link opent een externe pagina om hiervoor meer bevoegdheden te krijgen.
Kan er met ‘geluidsflitsers’ gehandhaafd worden op het onnodig lawaai maken bij racen en hard optrekken?
Er is een leverancier ingeschakeld om geluidsmeters en geluids-informatie-displays (GID’s) te plaatsen op de Maasboulevard (dus geen ‘geluidsflitser’!) Dit kan preventief werken en deze apparatuur geeft ons de informatie om handhaving gerichter in te zetten. Handhaving is op dit moment alleen mogelijk wanneer handhavers zelf ter plaatse de overlast vaststellen. Daarvoor zijn bij handhavingsacties ook diverse bekeuringen uitgedeeld. Verder wordt juridisch onderzocht of het plaatsen van een ‘geluidsflitser‘ in de toekomst mogelijk is. Nu kan dit nog niet vanwege landelijke wetgeving.
Wat wordt er gedaan aan verkeershandhaving?
In gerichte verkeersacties treden de politie en/of gemeentelijke handhavers op
tegen snelheidsovertredingen, onnodige geluidsoverlast en andere overlast zoals
gebruik van lachgas. Hierbij wordt ook inzet uit andere politiedistricten gebruikt.
Op 5 juni jl. vond een grote verkeerscontrole. Link opent een externe pagina plaats, ook met medewerking van de belastingdienst. Daarna zijn er alleen al in augustus en september 2024 minstens 20 verkeerscontroles gehouden, op verschillende dagen en tijden. Bijna 4000 voertuigen werden op snelheid gecontroleerd. Het overgrote deel van de bestuurders reed tussen de 50 en 70 kilometer per uur. 12 Rijbewijzen werden ingevorderd i.v.m. een snelheidsoverschrijding van 50 kilometer of meer. Daarnaast werden nog tientallen bekeuringen uitgeschreven voor o.a. onnodig geluid maken of rijden onder invloed.
Wat doet de politie nog meer?
De politie probeert zoveel mogelijk in de wijken aanwezig te zijn en, waar mogelijk, handhavingsacties en (verkeers)controles te houden. De onrust in De Esch en op de Maasboulevard heeft een hoge prioriteit bij de politie. Om te kunnen handhaven op de overlast, moeten agenten deze overlastovertredingen zelf waarnemen. Hiervoor moet voldoende politiepersoneel aanwezig zijn. Dat kan helaas niet altijd worden vrijgemaakt of ingepland.
Op de Watertorenweg en bij BlueCity op de Rhijnspoorkade, zijn voor een langere periode tijdelijke camera’s geplaatst. De politie heeft kentekens genoteerd en aan de kentekenhouders een persoonlijke brief gestuurd. Hierin wordt gezegd dat het hangen in de wijk tot overlast voor buurtbewoners leidt. Op deze manier worden de overlastgevers zich er (nog) meer van bewust dat ze in de gaten worden gehouden.
Wat kan ik als bewoner zelf doen om de overlast te beperken?
Voor de aanpak van overlast heeft de gemeente Rotterdam en politie u hard nodig.
Melden kan op de volgende manieren:
- Heeft u overlast en wilt u dat dit stopt? Bel dan de politie via tel 0900-8844. In de avond en nacht kan het zijn dat uw melding niet direct kan worden opgevolgd omdat er andere prioriteiten zijn (zoals geweldsincidenten). Blijf vooral melden zodat dit ook goed geregistreerd wordt en gericht inzet kan worden gepleegd.
- Hiernaast is het belangrijk om ook bij de gemeente te melden. Dit kan over incidenten gaan of over algemene vragen. Op de pagina overlast doorgeven. vindt u de verschillende manieren om te melden.
Wat hebben de media bericht over deze problematiek?
Op RTV Rijnmond zijn diverse artikelen verschenen over de problematiek en de aanpak.
17 mei 2024:. Link opent een externe pagina artikel over de situatie in De Esch
6 juni 2024:. Link opent een externe pagina artikel over de grote verkeerscontrole door de politie
22 juni 2024:. Link opent een externe pagina artikel over het afsluiten van de Rhijnspoorkade
Heeft u nog vragen die hier niet bij staan, neem dan contact met ons op via: kralingen@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of bezoek ons in de Wijkhub aan de Slaak 12-14.
- Op 15 december 2023 is een exploitatievergunning verleend aan Tuda Fruta. Is daar nog wat aan te doen?
De exploitatievergunning aan coffeeshop Tuda Fruta aan de Admiraliteitskade 17a is verleend (besluit 15-12-2023). U kunt hiertegen bezwaar maken tot 26 januari 2024. Een bezwaarschrift kunt u schriftelijk indienen bij de Algemene Bezwaarschriftencommissie of via een webformulier (hiervoor is een DigiD-code of E-herkenning nodig). Kijk voor deze mogelijkheden op de pagina Bezwaar maken tegen overige besluiten. Hier staat ook wat u mee moet sturen en waar u verder aan moet denken. Hebt u vragen over wat er met uw bezwaar gebeurt en hoe de procedure verder verloopt, kijk dan op de pagina Algemene bezwaarschiftencommissie. - Waarom wordt Tuda Fruta verplaatst?
Tuda Fruta wordt verplaatst omdat deze op de huidige locatie op korte afstand ligt van een school voor voortgezet onderwijs. Dit is in strijd met het zogenaamde afstandscriterium uit het coffeeshopbeleid.
Dit afstandscriterium betekent dat wanneer een school voor voortgezet onderwijs of een school voor middelbaar beroepsonderwijs zich vestigt binnen een straal van 200 meter hemelsbreed én 250 meter loopafstand van de coffeeshop, de coffeeshop voor het publiek gesloten moet zijn op het moment dat de school voor het volgen van regulier onderwijs open is.
Een coffeeshop mag niet alleen verplaatsen als deze te dicht bij een school is gevestigd. Verplaatsen mag ook als er in een gebied te veel coffeeshops dicht bij elkaar gevestigd zijn. - Waarom mag Tuda Fruta verplaatst worden naar de Willem Ruyslaan/hoek Admiraliteitskade? Dit zijn toch geen winkelstraten?
De Willem Ruyslaan/ Admiraliteitskade zijn inderdaad geen winkelstraten maar zijn beide straten met gemengde functies zoals horeca en detailhandel en wonen. De locatie Admiraliteitskade 17A ligt daarbij aan de rand van de wijk. De Chris Bennekerslaan heeft deze gemengde functie in veel mindere mate en heeft vooral de functie wonen. - Wat houdt de motie 'Wiet uit de wijk' in?
De gemeenteraad heeft de burgemeester in 2020 gevraagd om geen nieuwe coffeeshops toe te staan in woonwijken en waar mogelijk te stimuleren dat huidige coffeeshops gevestigd in woonwijken zich verplaatsen naar winkelstraten of randen van de stad. De burgemeester heeft in zijn antwoord op de vraag vanuit de gemeenteraad ook de mogelijkheden en voorwaarden beschreven voor coffeeshops om te verplaatsen. Een coffeeshop mag ook verplaatsen als deze te dicht bij een school is gevestigd of als er in een gebied te veel coffeeshops dicht bij elkaar gevestigd zijn. Hierbij is altijd sprake van maatwerk. - Wordt er in Tuda Fruta ook wiet genuttigd?
Nee, Tuda Fruta is officieel een cannabis uitgiftepunt. Dat houdt in dat er alleen wiet wordt verkocht via een uitgifteloket en niet binnen genuttigd mag worden. - Zal verplaatsing van Tuda Fruta zorgen voor meer overlast op locatie Willem Ruyslaan hoek Admiraliteitskade?
Tuda Fruta heeft op de locatie Chris Bennekerslaan nooit gezorgd voor overlast in de buurt en heeft een goede relatie met bewoners en organisaties in de buurt.
Een coffeeshop heeft een groot belang bij het voorkomen van overlast in de buurt omdat bij overlast de exploitatievergunning niet verlengd of zelfs ingetrokken kan worden. Daarbij wordt een exploitatievergunning altijd maar voor een periode van 1 jaar afgegeven. De politie ziet toe op het naleven van de vergunningsvoorwaarden en treedt altijd op bij overlast in of bij een coffeeshop.
De politie geeft aan dat er maar 4 overlastmeldingen bij hen bekend zijn met betrekking tot geluidsoverlast en drugs-alcohol gerelateerde overlast op de locaties Willem Ruyslaan (ter hoogte van de winkels) en de Admiraliteitskade over een periode van 1 juni 2022 tot heden. De politie geeft aan dat de overlast vanaf de Admiraliteitskade heeft plaatsgevonden ter hoogte van de hogere nummers, NIET het korte stukje tussen de brandweer en de Admiraliteitskade. - Hoe verloopt het verdere proces van de verplaatsing?
De exploitant wil het nieuwe pand eerst gaan verbouwen en afhankelijk van de omvang van de verbouwing vraagt deze hiervoor de benodigde omgevingsvergunningen aan bij de gemeente.
Ook vraagt de exploitant een exploitatievergunning aan om op de nieuwe locatie een coffeeshop te exploiteren. De exploitant moet daarbij aan verschillende voorwaarden voldoen en documenten overleggen zoals een verklaring van de Belastingdienst. Een BIBOB toets kan onderdeel uitmaken van de vergunningprocedure. Dit om malafide exploitanten te weren en te voorkomen dat de vergunning gebruikt gaat worden voor het plegen van strafbare feiten. Ook alle beheerders / leidinggevenden van de coffeeshop moeten in het bezit zijn van het 'Certificaat deskundigheidsbevordering beherende Coffeeshopmedewerker'.
Nadat de exploitant een aanvraag voor een exploitatievergunning heeft ingediend neemt de gemeente hierover binnen 8 weken een besluit. Als het de gemeente niet lukt om binnen 8 weken een besluit te nemen kan deze termijn nog verlengd worden.
De gemeente maakt het besluit openbaar en publiceert het besluit. Als belanghebbenden het niet eens zijn met dit besluit kunnen zij binnen 6 weken na bekendmaking bezwaar indienen. Het is niet mogelijk bezwaar in te dienen voordat dit besluit is gepubliceerd.
Houd de website overheid.nl. Link opent een externe pagina in de gaten. Hier worden alle besluiten van de gemeente Rotterdam gepubliceerd. U kunt hier uw woonwijk of buurt selecteren. U krijgt dan het overzicht van alle verleende besluiten.
Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift is te vinden op de pagina Bezwaar maken tegen overige besluiten. - Mag er volgens het bestemmingsplan een cannabis uitgiftepunt (CUP) gevestigd worden aan de Admiraliteitskade 17A?
De bestemming van de het pand aan de Admiraliteitskade 17A is: 'gemengd 1'. Dit betekent dat op de begane grond detailhandel gevestigd mag worden. De coffeeshop heeft alleen een afhaalfunctie waarbij de softdrugs niet direct ter plaatse genuttigd kunnen worden. Hierdoor wordt de locatie aangeduid als detailhandel en niet als horeca.
De SBI-codes waaraan is gerefereerd tijdens de bewonersavond, hebben relatie tot de bedrijvenlijst en de mogelijkheden voor bedrijven in het bestemmingsplan (artikel 5.1 onder c). In dit geval toetst de gemeente de coffeeshop niet aan bedrijven (artikel 5.1 onder c), maar aan detailhandel (artikel 5.1 onder b). De bepaling onder b biedt de mogelijkheid voor detailhandel, daarom hoeft de specifieke SBI-code niet ook genoemd te worden in de bedrijvenlijst. De vestiging van het uitgiftepunt aan de Admiraliteitskade past dan ook binnen de huidige bestemming. - Hoe kan ik mij aanmelden voor de beheercommissie?
Stuur een e-mail naar: kralingen@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. - Waar kan ik overlast melden?
Spoedeisende of verdachte situaties (politie): 112.
Overlastgevende of verdachte situaties (algemeen Politienummer): 0900 8844.
Anoniem melden (Meld Misdaad Anoniem): 0800 7000.
Overlast in de buitenruimte (bijvoorbeeld afval, riool, bestrating, deelfietsen, scooters, verlichting): 14 010.
Meldr. Link opent een externe pagina of via de MeldR app.
De Wijknetwerker is de eerste contactpersoon voor bewoners en ondernemers in de wijk. Heeft u een idee of suggestie voor de wijk? De wijknetwerker kan u in contact brengen met de juiste personen of organisatie. En u ondersteunen bij het tot leven brengen van uw ideeën. Denk hierbij aan:
- het op de agenda zetten van onderwerpen bij de wijkraad.
- een buurtbarbecue of geveltuindag organiseren via OpzoomerMee. Link opent een externe pagina.
- een speeltuin of kunstwerk voor de wijk met uw buren laten ontwikkelen via een bewonersinitiatief. Link opent een externe pagina.
- het opzetten van een BuurtBestuurt-project.
Wilt u graag meedenken over of meedoen in uw wijk? Dan kunt u altijd contact opnemen met de wijknetwerker in uw buurt:
- Cherif Jeffali
Wijknetwerker De Esch en Struisenburg
Telefoon: 06 387 263 62
E-mail: c.jeffali@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Wijkinformatie
- Meld u aan voor de wijknieuwsbrief. Link opent een externe pagina
- Bekijk uw wijk op Mijn.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
- Vergaderdata, vergaderstukken en besluiten van de wijkraad. Link opent een externe pagina
- Wat doen de wijkraadsleden naast hun werk als wijkraadslid. Link opent een externe pagina
Meer informatie
Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:
- Bel met het gemeentelijke informatienummer 14010 of ga naar de pagina Melding, vraag of klacht. Link opent een externe pagina, hier kunt u ook een compliment achterlaten.
- Wilt u iets regelen bij de gemeente? Ga naar Mijn Loket.. Link opent een externe pagina
- U kunt de wijkraad bereiken via e-mail. Link opent een externe pagina, of per brief: Wijkraad Kralingen, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam