Ga naar de hoofdinhoud

14 juni 2024

Wijken

Leestijd: 2 min

Kunst behouden bij sloop schoolgebouw

Het is een komen en gaan van scholieren aan de Argonautenweg (Hillegersberg-Schiebroek). Bepakt met tassen zoeken ze lopend en fietsend het nieuwe schoolgebouw van Wolfert Dalton op. Het oude schoolpand ernaast wordt gesloopt, maar de kunst blijft behouden. Woensdag 12 juni is werk van Louis van Roode uit het gebouw gehesen voor restauratie.

Het nieuwe duurzame schoolgebouw van Wolfert Dalton aan de Argonautenweg is sinds vorig jaar in gebruik. Het oude gebouw wordt gesloopt. Op deze plek start deze zomer de nieuwbouw van het schoolgebouw voor Mytylschool de Brug. 

Op de gevel van het voormalige schoolgebouw hangt sinds de opening in 1962 een betonreliëf van Louis van Roode. Het werk is een voorbeeld van de wederopbouwkunst van de Rotterdamse kunstenaar. In het pand was ook een tweede werk van zijn hand te zien: een monumentaal glas-in-betonraam.

Voor volgende generaties 

Met de sloop verdwijnt het oude gebouw. Maar de gemeente, hoofdaannemer BAM en restaurateur Meesters In, zetten samen de schouders eronder om het kunstwerk te behouden voor de volgende generaties.

Een hijskraan hijst een groot betonnen kunstwerk. Mannen met neon hesjes en bouwhelmen kijken toe.
Jaap Looijaard Meesters In

Voor de restauratie is het 100 ton wegende betonreliëf eerder deze week losgezaagd. Woensdag 12 juni is het met twee zware hijskranen van z’n plek gehesen. Het staat nu op de bouwplaats, waar het door Meesters In wordt gerestaureerd. In 2025 zal het nogmaals met twee zware hijskranen op de definitieve plek worden gehesen. Het werk krijgt dan een plekje bij de ingang van de nieuwbouw voor Mytylschool de Brug. 

Het glas-in-betonraam is eerder uit het gebouw gehaald en komt na restauratie door dezelfde specialist terug in de centrale hal van het nieuwe Wolfert Dalton.

Icoon van de wederopbouw 

Louis van Roode, die leefde van 1914 tot 1964, wordt ook wel een icoon van de wederopbouwperiode genoemd. Hij verwerkte zijn kunstwerken in de moderne architectuur van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. De Rotterdammer maakte onder andere muurschilderingen, mozaïeken en reliëfs voor scholen en flats, die een nieuw gevoel van identiteit en optimisme uitstraalden. 

Bekende werken zijn De Wacht, een monument voor de gefusilleerde redacteuren van het gelijknamige en illegale blad, en een muurschildering uit het voormalige Dijkzigt Ziekenhuis, dat nu in De Doelen hangt.

Kijk voor meer informatie op de pagina Argonautenweg 55. Link opent een externe pagina.

Een hijskraan hijst een groot betonnen kunstwerk.
Jaap Looijaard Meesters In