Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Louis van Gennip

Stadsmarinier Excessief geweld

Louis van Gennip is stadsmarinier voor het thema excessief geweld . Hij vertelt over zichzelf en over zijn inzet om het aantal geweldsincidenten in de stad te laten afnemen.

'Met behulp van de ogen en oren van Rotterdammers zullen we hopelijk zien dat het aantal geweldsincidenten afneemt.'

Waar komt je band met Rotterdam vandaan? 
Ik ben geboren en getogen in Rotterdam, 'onder de rook' van De Kuip. Voordat ik als stadsmarinier aan de slag ging, werkte ik 36 jaar bij de politie van de huidige Politie Eenheid Rotterdam. Daar werkte ik afwisselend in uniform en bij de recherche. In mijn laatste functie bij de politie was ik zeven jaar plaatsvervangend districtschef binnen district Rotterdam Stad (Centrum en Delfshaven). Tijdens mijn politieloopbaan behaalde ik de studies Bestuurskunde en Overheidsmanagement (HBO) en Bestuurskunde. Deze opleidingen komen goed van pas bij mijn opdrachten als stadsmarinier.

Wat is de grootste uitdaging op jouw thema?
De laatste tijd is er veel aandacht voor de explosies in de stad. Ook vinden er geregeld vuurwapenincidenten plaats. Dit noemen we excessief geweld. Vanuit mijn kantoor in Crooswijk zal ik me met dit urgente thema bezig gaan houden. We willen ervoor zorgen dat het percentage jongeren dat als dader betrokken is bij geweldsincidenten de komende jaren afneemt.  

Hoe wil je dat bereiken?
Meldingsbereidheid is heel belangrijk. Met behulp van de ogen en oren van Rotterdammers zullen we hopelijk zien dat het aantal geweldsincidenten afneemt en het aantal opgeloste zaken juist toeneemt.

Waar kunnen Rotterdammers terecht?

  • Ik stimuleer getuigen om tijdens een gewelddadige gebeurtenis met spoed de politie te bellen op 112. 
  • Willen bewoners informatie delen met de politie en in bijzonder hun wijkagent? Dan kunnen zij terecht op politie.nl. Link opent een externe pagina en 0900-8844. 
  • Ook is het gelukkig mogelijk om anoniem te melden als je niet wilt dat deze informatie tot jou terug te voeren is. 
    Neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem:
    0900-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Link opent een externe pagina
  • Heb je informatie die kan leiden tot het vinden van een vuurwapen? 
    Meld dit bij de vuurwapentiplijn van de politie op 06 479 562 32. 
    De tipgever kan een vergoeding van maximaal 750 euro krijgen. 
  • Tot slot is er ook nog de mogelijkheid om vertrouwelijk een ernstig misdrijf te melden bij de recherche. Daarvoor kun je bellen met het Team Criminele Inlichtingen op 088 661 77 34.

En als ik me zorgen maak over de veiligheid in mijn wijk?
Met algemene vragen, suggesties en zorgen kun je in eerste instantie terecht bij jouw wijknetwerker in de wijkhub van de gemeente. 
De adressen en openingstijden van de wijkhubs zijn te vinden op rotterdam.nl/wijkhub.

Contact

Wilt u mij als stadsmarinier excessief geweld iets vertellen of informeren over gewelddadige gebeurtenissen in de stad? Dan kunt u mij direct mailen.

Email:ac.vangennip@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Adres: Crooswijkseweg 85b (werklocatie)