Nieuwe riolering Olijflaan
Gemeente Rotterdam vervangt de riolering in de buurt van de Olijflaan. De riolering is aan vervanging toe. Het werk is waarschijnlijk eind december 2024 klaar.
We vervangen de riolering in de Olijflaan, Ahornlaan, de even zijde van de Meidoornsingel, Abeelweg en de Adrianalaan.
Ook hogen we de straten op en vervangen we straatstenen. We leggen we een tweede riool aan voor de afvoer van schoon water. Dit heet ook wel een DIT-riool, dat staat voor Drainage Infiltratie Transport.
Stedin en Evides vervangen tegelijkertijd kabels en leidingen. Zij informeren u hier verder over.
Fasering
We voeren het werk in fases uit. Zo blijft de wijk het beste bereikbaar. De precieze planning kunt u volgen via berichten in De BouwApp (zie onderaan deze pagina).
Bouwkundige opnames en trillingsmeters
Tijdens het werk kunnen trillingen voorkomen door de aanvoer van bouwmateriaal of de inzet van materieel. Hoewel we voorzorgsmaatregelen nemen en zorgvuldig te werk gaan, komt het wel eens voor dat trillingen tot schade aan de woning leiden. Daarom laten we van elke woning een bouwkundige vooropname maken. Het bedrijf Fides Expertise neemt hierover contact met u op.
Ook plaatsen we trillingsmeters. Deze monitoren de trillingen door werkzaamheden en vrachtverkeer. Bij een overschrijding wordt dit direct gemeld bij de gemeente en ondernemen we actie.
Invalidenplaats, verhuizing of andere vraag?
Heeft u een invalidenparkeerplaats, gaat u verhuizen of heeft u een andere vraag? Bel of mail dan naar onze omgevingsmanager. Wij zoeken naar een oplossing.
Bereikbaarheid
Waar de werkzaamheden zijn, kan rijdend verkeer de straat niet in. Ook kunt u er niet parkeren. Met borden leiden we het verkeer om. Uw woning is altijd te voet bereikbaar, als wij de stoep opbreken, leggen wij loopschotten neer. Nood- en hulpdiensten hebben altijd vrije toegang tot het werkvak.
Vuilnis ophalen
Als de straat opgebroken is, kunt u de container plaatsen aan het begin of het eind van het deel waar we werken. De ondergrondse containers in het werkvak zijn niet bereikbaar. Daarom worden er tijdelijke containers geplaatst.
Bomen
De bomen in de Ahornlaan worden gekapt. Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat de bomen de ophoging niet kunnen overleven. Na de werkzaamheden, in het plantseizoen van 2024 of 2025, planten we nieuwe boom, namelijk rode esdoorns.
Wijzigingen op Meidoornsingel
De inrit van de Meidoornsingel vanaf de Abeelweg maken we wat groener, daar komen er planten bij. Ook hogen we de taluds langs de Meidoornsingel op.
Waterdoorlaatbare straatstenen
In de Olijflaan, Ahornlaan en de Adrianalaan komen straatstenen die water doorlaten. In de Abeelweg en de Meidoornsingel komen gewone straatstenen terug. Deze straten worden door het verkeer zwaarder belast, de fundering onder waterdoorlatende stenen is daar niet sterk genoeg voor.
Ophogen
De grond zakt, daarom brengen w de straten weer terug naar de hoogte waarop ze ooit zijn aangelegd. Dat heet het uitgiftepeil. Elke straat heeft een andere ophoging nodig.
Het kan dat de stoep en straat hoger komen te liggen dan uw tuin of terrein. Wij raden u daarom aan om uw tuin of terrein gelijktijdig met de gemeentelijke werkzaamheden op te hogen, als het kan tot hetzelfde niveau. Als u dat niet doet, kan er wateroverlast ontstaan en/of wordt uw tuin minder toegankelijk. Ook een (te) lage achtertuin kan voor wateroverlast zorgen. De ophoging verschilt per straat. In het onderstaand overzicht ziet u hoeveel centimeters de straat en stoep omhooggaan in de nieuwe situatie:
- Olijflaan tot 30 cm
- Ahornlaan tot 40 cm
- Meidoornsingel tot 30 cm
- Abeelweg tot 20 cm
- Adrianalaan 0-10 cm
Huisaansluiting
De huisaansluiting is het stuk riool tussen de woning en het gemeentelijke hoofdriool in de straat. Het deel van de huisaansluiting dat in het openbare gebied ligt, wordt door de gemeente vervangen. Dat doen we gelijk met de vervanging van het hoofdriool. Hier zijn voor u geen kosten aan verbonden. Het particuliere deel van de huisaansluiting is het deel tussen uw woning en de erfgrens. Als dit deel stuk moet u dat zelf (laten) vervangen. De kosten hiervan komen voor uw eigen rekening.
Wateroverlast voorkomen
Vaak ontstaat er na de aanleg van nieuwe riolering wateroverlast in kruipruimtes en kelders. Dat komt doordat de oude rioolbuizen in de loop der jaren poreus zijn geworden en water uit de grond opnamen. We adviseren u om dat goed in de gaten te houden, zodat u snel kunt ingrijpen door bijvoorbeeld uw kruipruimte op te hogen of uw kelder waterdicht te maken. Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Meer informatie hierover kunt u vinden op de pagina waterloket.
Aansluiten op DIT-riool
DIT staat voor Drainage Infiltratie Transport. De werking van het DIT-riool is als volgt: regen zakt in de bodem via waterpasserende straatstenen (er zitten grote voegen tussen de straatstenen). Het regenwater wordt gezuiverd via de bodem en via de DIT-leiding naar het oppervlaktewater, singels en meren, afgevoerd. Het DIT-riool is goed voor de grondwaterstand in het openbaar gebied:
- Als het veel regent voert het DIT-riool een teveel aan grondwater af. Het is namelijk een leiding met gaatjes;
- Als het droog is, voert de leiding water aan. Dit water kan in de bodem zakken en het grondwater aanvullen;
- De DIT-leiding is verbonden met het oppervlaktewater. De waterstand in de DIT-leiding zal ongeveer even hoog zijn als het oppervlaktewaterpeil;
- U kunt aansluiten op de DIT-leiding via een uitlegger. Dit is het stukje van de huisaansluiting dat op de openbare grond ligt. De verlenging van de uitlegger kunt u naar uw fundering brengen. Zo bent u zeker van een zo hoog mogelijke grondwaterstand voor de houten palen van uw fundering;
- Het aanvragen van een vergunning is niet nodig als u aansluit tijdens de rioolwerkzaamheden;
- Het is belangrijk om aan te sluiten voordat de DIT-leiding op het oppervlaktewater wordt aangesloten. Dan staat er namelijk geen waterdruk op de leiding.
- Let op! Wilt u aansluiten op het DIT-riool? Geef de omgevingsmanager dan een seintje. Dan leggen we voor u een uitlegger aan.
Afkoppelen van hemelwater
Het klimaat verandert, extreem weer komt steeds vaker voor. Het helpt om het vuilwaterriool en de waterzuivering niet te belasten met schoon water. U kunt bijdragen door de hemelwaterafvoer, de regenpijp, los te koppelen van het riool. Als u uw regenwaterafvoer afkoppelt van het vuilwaterriool, kunt u die aansluiten op de DIT-leidingen die we aanleggen in de wijk.
Of laat uw regenwaterafvoer afvloeien op uw eigen terrein. Er valt meer regen in korte tijd. Rotterdam kan al dat water niet opvangen in de openbare ruimte. We vragen Rotterdammers te helpen met de opvang van regen op eigen terrein. Er zijn diverse manieren om daar het regenwater op te vangen: in een grindbak of krat, in een regenwatervijver, gewoon in de grond van uw tuin, of in een regenton. U kunt uw regenpijp zelf afkoppelen, of een aannemer inhuren maar ook een hovenier doet dit. U moet zelf de opdracht geven aan het bedrijf en u bent ook zelf verantwoordelijk voor de kosten.
Subsidies
U kunt subsidie krijgen voor het afkoppelen: rotterdamsweerwoord.nl/wie-betaalt-wat.
Ook het hoogheemraadschap geeft subsidie: hhsk.nl/samenwaterproof.
Meer planten in de tuin
Niet alleen door afkoppelen van de hemelwateropvang, ook door meer groen helpt u mee om de heftigere buien van de laatste jaren op te vangen. Groen is ook goed voor het bevorderen van de biodiversiteit en voor het koel houden van de stad, tijdens hete zomers. Door meer groen en minder tegels, de aanleg van een geveltuin of een groen (garage)dak te nemen kunt u zelf bijdragen. Voor veel van deze opties kunt u ook subsidie aanvragen. Kijk op www.rotterdamsweerwoord.nl. Link opent een externe pagina.
Download de BouwApp voor nieuws
Blijf op de hoogte van de voortgang en planning van het werk via de BouwApp:
- Download de BouwApp via uw mobiele app store.
- Ga naar ‘Ontdek‘.
- Typ: ‘Onderhoud Olijflaan’.
- Selecteer dit project.
- Klik op ‘Volgen‘.
Vragen over de werkzaamheden van Stedin of Evides?
Mail naar Marieke van den Berg: mberg2@heijmans.nl. Link opent een externe pagina van aannemer Heijmans. Dit is de aannemer van Stedin en Evides.
Bij calamiteiten kunt u contact opnemen met:
Storingsnummer van Stedin: 0800 90 09. (gratis)
Storingsnummer van Evides: 0900 07 87
Vragen?
Heeft u vragen over de werkzaamheden? Belt of mailt u met omgevingsmanager Iris Jongeneel, telefoon 010 307 121 54, e-mail olijflaan@deomgevingsverbinder.nl. Link opent een externe pagina. Iris is uw contactpersoon, via haar kunt u de gemeente en de aannemer bereiken.