Onderhoud bosplantsoen
In de winterperiode wordt onderhoud uitgevoerd in het bosplantsoen. Bosplantsoenen zijn groenstroken met een natuurlijk en bosachtig karakter die bestaan uit een mix van bomen, struiken en kruiden.
Rotterdam bezit 530 hectare bosplantsoen. Door onderhoud blijft het bosplantsoen vitaal en in vorm. Het zorgt voor een gevarieerde en gezonde beplanting en is goed voor de biodiversiteit. Ook de verkeersveiligheid en het gevoel van sociale veiligheid blijven hierdoor gewaarborgd. De gemeente dunt het bosplantsoen uit op basis van een meerjarig onderhoudsplan. De werkzaamheden vinden in de winter plaats in de hele stad en duren tot en met maart.
Dunnen, snoeien en dode bomen verwijderen
Bij het onderhoud kan het nodig zijn een deel van de bomen en struiken in het bosplantsoen te verwijderen (dunnen). Dode en ongezonde bomen of sneller groeiende en ongewenste dominante soorten worden verwijderd. Zo krijgen in de toekomst bomen en heesters meer groeiruimte en licht. Door het snoeien en 'dunnen' van een bosplantsoen kunnen de meest waardevolle bomen en heesters zich goed ontwikkelen en blijft de variatie bestaan. Omdat er meer licht op de bodem komt, kunnen ook de kruiden zich beter ontwikkelen. Sommige heesters worden gesnoeid om deze te verjongen. Dode bomen en takken, die een gevaar kunnen opleveren voor voorbijgangers, worden verwijderd.
Video
Bekijk de video 'Waarom snoeien we?' (januari 2019) over het onderhoud in het bosplantsoen.
Plattegrond
Wilt u weten waar bij u in de buurt wordt gewerkt? Op de interactieve bosplantsoenkaart hieronder staat waar wordt gesnoeid, gedund en dode bomen worden verwijderd. U kunt inzoomen op de plattegrond, of (linksboven) zoeken op uw wijk of straat.
Beschermde planten en dieren
Bij het onderhoud van het bosplantsoen wordt steeds een gedeelte aangepakt. Op die manier blijven er altijd dichtbegroeide plekken over waar dieren kunnen schuilen. De gemeente houdt rekening met aanwezige beschermde dier- en plantensoorten, zoals vleermuizen, egels en orchideeën. Onze boswachters voeren hiervoor een flora- en faunacheck uit. Uitgangspunt bij alle werkzaamheden zijn de Wet Natuurbescherming en de gedragscode bestendig groenbeheer.
Meer informatie over het beschermen van planten- en dierensoorten vindt u op: samen werken aan meer biodiversiteit.
Groen groeit snel
Het onderhoud is nodig om het bosplantsoen gezond en gevarieerd te houden. Direct na het dunnen en snoeien ziet het er wat kaal uit. Maar: snoeien is bloeien! Zodra de lente begint loopt het groen vanzelf weer uit.
Meer informatie
Meer informatie over werkzaamheden in het groen vindt u op groenonderhoud.