Onderscheidingen
Personen die iets bijzonders doen voor de samenleving verdienen een onderscheiding. U kunt iemand voordragen als zij een lange periode bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of speciale activiteiten hebben verricht.
Rotterdam heeft verschillende onderscheidingen.
Koninklijke onderscheidingen
Wilt u iemand voordragen voor een koninklijke onderscheiding, een 'lintje'?
Lees dan eerst alle informatie op de website Lintjes.nl. Link opent een externe pagina. En neem contact op met de gemeente waar de persoon die u wilt voordragen woont.
Op de pagina Koninklijke onderscheiding aanvragen vindt u meer informatie en de link naar het aanmeldformulier van de Kanselarij der Nederlandse Orden (KNO).
Informatie over koninklijke onderscheidingen voor bedrijven of verenigingen vindt u op de pagina Predicaat Hofleverancier, Koninklijk of Koninklijke Erepenning aanvragen.
Gemeentelijke onderscheidingen
U kunt iemand voordragen door op de pagina Gemeentelijke onderscheiding aanvragen het voorstelformulier in te vullen. Hier vindt u ook de voorwaarden.
Let op: U kunt de soort onderscheiding niet kiezen.
Het college van burgemeester en wethouders besluit of iemand een onderscheiding krijgt. En kent de onderscheiding toe die het meest passend is bij de activiteiten.
Over de zeven gemeentelijke onderscheidingen
De Erasmusspeld is voor personen die iets bijzonders hebben gedaan voor (een deel van) de Rotterdamse samenleving.
Op bijvoorbeeld sociaal, cultureel of economisch gebied. Zij doen dit op vrijwillige basis en minimaal 10 jaar.
De Erasmusspeld bestaat uit een zilveren speld en een oorkonde.
Veel Rotterdamse jongeren werken als vrijwilliger op allerlei manieren voor Rotterdam en Rotterdammers.
Dat verdient aandacht, erkenning en waardering.
De Rotterdamse Reus, Rigardus Rijnhout, staat symbool voor alle jonge Rotterdammers van nu die reusachtige kanjers zijn in het vrijwilligerswerk.
Stadspenning de 'Rotterdammert' krijgen personen die zich in hun beroep intensief hebben ingezet voor Rotterdam of haar inwoners.
Van deze mensen kan gezegd worden dat ze ‘bruggenbouwer’ zijn. Of 'visionair' of een 'charismatisch leider met opvallende prestaties'.
Het hele college moet het eens zijn met het geven van de stadspenning.
Stadspenning De Rotterdammert bestaat uit een bronzen penning en een oorkonde.
De Wolfert van Borselenpenning is bedoeld voor personen die als leidinggevende op verschillende gebieden een belangrijke rol hebben gespeeld voor de Rotterdamse gemeenschap.
Dit moeten zij minimaal 10 jaar vooral belangeloos hebben gedaan.
De Wolfert van Borselenpenning bestaat uit een zilveren penning, een draagspeld en een oorkonde.
Op de achterkant van de penning staat een persoonlijke tekst gegraveerd.
De Cultuurpenning wordt jaarlijks tijdens de opening van het culturele seizoen uitgereikt aan iemand met een bijzondere, langdurige prestatie op cultureel gebied.
Een commissie van deskundigen draagt elk jaar 3 kandidaten voor aan het college van burgemeester en wethouders.
De Cultuurpenning bestaat uit een bronzen penning, een draagspeld en een oorkonde. Aan deze penning is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden. Dit mag de winnaar gebruiken voor een project naar keuze.
De Doro Siepelprijs wordt jaarlijks tijdens de opening van het culturele seizoen uitgereikt aan een Rotterdamse culturele organisatie of persoon die zich inzet om een breder publiek aan te trekken.
Een jury draagt elk jaar 3 kandidaten voor aan het college van burgemeester en wethouders.
De Doro Siepelprijs is een wisselprijs en bestaat uit een glaskunstwerk van de Rotterdamse kunstenaar Tiwanee van der Horst en een oorkonde. Aan deze prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. Dit mag de winnaar gebruiken voor een project dat past bij de doelstelling van de prijs.
De prijs is vernoemd naar Doro Siepel, oud-directeur van Theater Zuidplein. Met de prijs wordt haar gedachtegoed levend gehouden: vieren wie je bent en gezamenlijk naar de toekomst kijken.
De Johan van Oldenbarneveltpenning is de hoogste gemeentelijke onderscheiding en wordt maximaal één keer per jaar uitgereikt aan personen die zeer grote (internationale) verdiensten voor de gemeente Rotterdam hebben verricht.
Bijvoorbeeld in de wetenschap, economie, bestuur of kunst en cultuur. Toekenning vindt plaats na een unaniem besluit van het gehele college.
De Johan van Oldenbarneveltpenning bestaat uit een bronzen penning, een draagspeld en een oorkonde.
Gebiedsonderscheidingen
Personen die minimaal 5 jaar vrijwilligerswerk doen in een gebied in Rotterdam kunnen worden voorgedragen. U kunt iemand voordragen door op de pagina Gebiedsonderscheiding aanvragen het voorstelformulier in te vullen. Hier vindt u ook de voorwaarden.
Meer informatie
Als u vragen heeft over de gemeentelijke of koninklijke onderscheidingen?
Dan kunt u contact opnemen met de afdeling Externe Betrekkingen en Stadhuis via onderscheidingen@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.