Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Onkruid

De gemeente haalt van april tot oktober onkruid/stoepplantjes alleen weg op plekken waar het moet.

Voor de veiligheid en beschikbaarheid. Zoals op voetpaden, fietspaden en langs de weg. Zodat iedereen de ruimte heeft om te fietsen, rijden en te lopen, ook met rollator en kinderwagen. Dat doen we vooral mechanisch; met borstels, maaimachines of met heet water, nooit met chemische bestrijdingsmiddelen.

Onkruid bestaat niet

 Onkruid bestaat eigenlijk niet. Het zijn vaak belangrijke plantjes die hier van nature voorkomen. Waar het kan laten we deze dus staan. De ‘stoepplantjes’ hebben vaak bloemetjes die goed zijn voor insecten, bijen en vlinders. We laten dit tegenwoordig ook staan in groenvakken of perkjes rondom bomen. Dat zal in het begin misschien even wennen zijn, maar we doen dit dus met een reden. Planten die van nature niet in Nederland voorkomen en groeien op plekken waar ze schade of letsel kunnen veroorzaken halen wij wel weg. En grasaren, ook wel muizengerst en kruipertje genoemd, halen we weg in hondenlosloop- en uitlaatzones. De aren halen we daar weg omdat deze in de pootjes, snuit of vacht van honden kunnen blijven zitten. Dit kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de hond.

Met machines en handgereedschappen

Onze veegmachines hebben speciale borstels. Die gebruiken we op grotere oppervlakken zoals wegen, parkeerplaatsen en fietspaden. De borstels snijden het onkruid boven de grond af. Op plekken waar de veegmachine niet bij kan, gebruiken de reinigers handgereedschappen zoals schoffels.

Wanneer

Tussen april en oktober komen we 4 tot 6 keer langs om de ‘stoepplantjes’ weg te halen op de plekken waar het moet. Dit hangt af van waar het groeit en wat voor weer het is. De plantjes groeien sneller als het warm weer is en als het af en toe ook regent. Lees meer informatie over het groenonderhoud in de gemeente op 

Rotterdam.nl/groenonderhoud

Help mee

Laat de ‘stoepplantjes’ staan waar het kan. De ‘stoepplantjes’ hebben vaak bloemetjes die goed zijn voor insecten, bijen en vlinders. Wilt u op bepaalde plekken toch de ‘stoepplantjes’ weghalen gebruik dan geen chemische middelen want dit is slecht voor de natuur.

Wilt u meer groen voor de deur?

Heeft u graag een beetje groen tegen uw gevel, meer groen in uw tuin of plantjes rond de bomen in uw straat? Of bent u op zoek naar andere manieren om uw straat of buurt groener te maken? Lees op Rotterdam.nl/zelf-aan-de-slag-met-groen wat er allemaal mogelijk is.

Meldingen over de buitenruimte

Heeft u vragen of wilt u iets melden over ‘stoepplantjes’ of andere zaken in de buitenruimte? Wat het ook is, vertel het aan de gemeente op de pagina Melding buitenruimte.