Ga naar de hoofdinhoud

09 juli 2024

Algemeen

Leestijd: 3 min

Opzoomeren! Al ruim 30 jaar een Rotterdams begrip

Bewoners van de Opzoomerstraat (Het Nieuwe Westen) waren eind jaren 80 de auto-inbraken, vervuiling en drugsoverlast zat. Ze kochten bezems en gevellampjes en ‘veroverden’ hun verloederde straat terug door alles weer netjes te maken.

Dit bleef niet onopgemerkt in de rest van de stad. Want in plaats van harde acties kozen de bewoners van de Opzoomerstraat voor een positieve aanpak. En ze gingen bovendien zelf aan de slag, als buren onder elkaar. Samen veegden ze de straat schoon, maakten ze verlichting aan de gevels en fleurden ze hun buurt op met bloembakken. Het begrip Opzoomeren was geboren.

Sociale vernieuwing 

Na de stadsvernieuwing van de jaren 70 stond Rotterdam op een tweesprong. Aan de ene kant ging het economisch goed met de stad en de haven. Er werd steeds meer gebouwd en de nu zo bekende skyline begon langzaam maar zeker vorm te krijgen. Maar aan de andere kant waren in sommige wijken grote sociale problemen. Veel (drugs)overlast, armoede en verloedering. In 1987 nam de gemeenteraad daarom een motie aan waarmee achterstanden moesten worden aangepakt. Een jaar later werd hiervoor de Commissie Sociale Vernieuwing geïnstalleerd. Sociale vernieuwing was een verzamelnaam voor verschillende manieren om met elkaar problemen aan te pakken. En vooral meer op wijkniveau en minder ‘vanuit het stadhuis’. 

Opzoomer Mee 

De actie van de Opzoomerstraat was een goed voorbeeld van die zogeheten sociale vernieuwing. De gemeente stimuleerde andere straten en wijken om hun voorbeeld te volgen. ‘Opzoomeren’ werd een rage. Meerdere straten kregen een Opzoomerprijs vanwege hun inzet en kregen een speciaal Opzoomer-bordje. Ideeën van bewoners werden in de krant gedeeld en vanuit de gemeente kregen mensen geld om die ideeën uit te voeren. Dit leidde uiteindelijk tot een heuse Opzoomerdag op 28 mei 1994, 30 jaar geleden dus. Ruim 20.000 Rotterdammers knapten met elkaar straten en pleinen op, verfden muurtjes en zetten plantenbakken neer. Het succesvolle project was de gemeente inmiddels ontgroeid en werd daarom overgedragen aan een nieuwe stichting: Opzoomer Mee.

Buren ontmoeten 

Inmiddels is Opzoomer Mee (en het werkwoord opzoomeren) niet meer weg te denken uit Rotterdam. En het gaat niet alleen maar over schoonmaken en geveltuintjes planten. U kunt met uw buren ook door het jaar heen een feest of ontmoeting voor uw straat organiseren. Bijvoorbeeld in de zomer of tijdens Kerst of Oud & Nieuw. Ook is er een lief en leedpotje waarmee u als buren kunt omzien naar elkaar. Zoals een bosje bloemen na een ziekenhuisopname, een presentje voor de nieuwe buren of een verjaardagskaart namens alle buren. Momenteel zijn er ruim 2.000 Opzoomerstraten in Rotterdam.

Buurtidee 

Vanwege de laagdrempelige werkwijze ondersteunt Opzoomer Mee inmiddels al 10 jaar bewoners en de gemeente bij de uitvoering van bewonersinitiatieven (buurtidee). Kijk op mijn.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Mensen leggen geveltuintjes aan in de straat.
Buurtbewoners leggen geveltuintjes aan in de Sint Agathastraat in Rotterdam-Noord (2023) | Foto: René Castelijn

Wist je dat...

  • De Opzoomerstraat is genoemd naar de in Rotterdam geboren jurist en filosoof Cornelis Willem Opzoomer (1821-1892)?
  • De oude mascotte Oppie heette? Het vrolijke zonnetje werd al even bekend als het werkwoord opzoomeren.
  • Het logo tegenwoordig uit een figuurtje met een hoge hoed bestaat? Deze staat voor elkaar groeten en je hoed afnemen voor Rotterdammers die zich inzetten voor onze stad.