Recreatie
In en rond Rotterdam bevinden zich bijzondere groene gebieden. Vaak maar op een steenworp afstand van de drukte van de stad. Trek er eens op uit en ontdek wat de stad en de regio te bieden hebben!
Rotterdam telt heel veel parken, elk met hun eigen bijzonderheden. Maar in en rond Rotterdam is er nog veel meer groen waar u lekker kunt wandelen, hardlopen, fietsen of gewoon kunt luieren.
Groen in de stad
- 24x buitenspelen in groen Rotterdam
- Beleef de Rotte. Link opent een externe pagina
- Genieten van het ruime Zuiderpark
- Eiland van Brienenoord
- Het Kralingse Bos
- Het Vroesenpark en de natuur in Noord
- Polder De Esch
- Rivier als getijdenpark
- Romantiek in Het Park
- Wilde natuur op een steenworp afstand
Kinderboerderijen
In een stedelijke omgeving als Rotterdam is het belangrijk dat kinderen en volwassenen kunnen blijven spelen, recreëren en leren in een natuurlijke omgeving dichtbij huis. Ontdek van alles over dieren, duurzaamheid, milieu en natuur op één van de kinderboerderijen of inspirerende tuinen in Rotterdam:
Deskundige medewerkers van stichting Natuurstad Rotterdam bieden laagdrempelige, leuke en leerzame lessen op het gebied van dieren, voeding, tuinieren en milieu.
De acht Rotterdamse kinderboerderijen van stichting Natuurstad Rotterdam hebben allemaal het Keurmerk Kinderboerderijen van de Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland (VSKBN). Dit houdt in dat alle locaties voldoen aan de wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid, hygiëne en dierenwelzijn.
Recreatiegebieden in de regio
Op een steenworp afstand van Rotterdam ligt de Ackerdijkse Plassen. Het is een belangrijk vogelgebied in Nederland dat, ondanks de druk van de Randstad, ruimte biedt aan veel bijzondere vogels.
De afwisseling van rietland, bosjes, plassen en grasland zorgt ervoor dat veel soorten vogels hier voorkomen. Onder andere de bosuil, kluten, ooievaars en grutto’s leven hier. Om de rust voor vogels te behouden, is het gebied niet vrij toegankelijk. Wel zijn er activiteiten, zodat u het gebied toch kunt verkennen. Per activiteit is er een ander vertrekpunt.
Bereikbaarheid
- Met de auto
De ingang van de Ackerdijkse Plassen is aan de Rijksstraatweg 125, Delft. Er zijn twee kleine parkeerplaatsen. Aan de Ackerdijkseweg in Delft (alleen via de Zuideindseweg te bereiken). En aan de Molenweg in Berkel en Rodenrijs. Vanaf beiden loopt een ongemarkeerde route rond het gebied met verschillende uitkijkpunten. - Met het openbaar vervoer
Kijk op 9292 voor actuele reisinformatie. Vanaf Delft en Rotterdam kunt u ook met de OV-fiets komen.
Samen met De Balij vormt het Bieslandse Bos een gestaag groeiende ‘groene long’ tussen Delft en Zoetermeer. Het bos is nog jong, maar al wel heel gevarieerd.
U kunt er wandelen door natuurlijk bos en nat moerasbos. Er zijn fietspaden en picknickplekken. En er wonen heel veel vogelsoorten, van sprinkhaanzanger tot krakeend en van de mooie lepelaar tot de grote zaagbek. Er is een netwerk van paden en uitkijkpunten en een speelbos vlakbij Ypenburg. Bij de Ronde Vijver kunt u genieten van het uitzicht op de open Bieslandse Polder.
Bereikbaarheid
Het Bieslandse Bos. Link opent een externe pagina is per auto bereikbaar via de Noordeindseweg in Delfgauw. Staatsbosbeheer heeft een eigen parkeerplaats bij het Krekengebied van het Bieslandse Bos. Parkeren kan ook in het Delftse Hout of bij de Dobbeplas. Voor het openbaar vervoer neemt u vanaf NS-station Delft de OV-fiets of de bus.
De Groene Keijzer is een jong natuurgebied, dat zeer bloem- en plantenrijk is. Het ligt in de Zuidpolder bij Delfgauw en er gaat alleen een fietspad langs. Vogelliefhebbers komen er aan hun trekken, want het is een rust- en weidegebied voor veel verschillende vogels. Wie weet kunt u er vanaf de uitkijktoren een grutto of tureluur, smient of blauwborst spotten.
De Dobbeplas, een prima uitvalsbasis voor een dagje fietsen, wandelen, skaten of luieren langs de waterkant. U vindt de Dobbeplas tussen de bebouwde kom van Nootdorp, Bieslandse Bos en de Balij.
In het gebied is ook een skeelerbaan met een circuit van 300 meter. Deze is aangelegd op de parkeerplaats nabij molen de Vang. In de winter bij vorst fungeert de skatebaan cq parkeerplaats als ijsbaan voor de Nootdorpse ijsclub. Voor een hapje en een drankje kunt u in het gebied terecht in twee restaurants. Namelijk: restaurant Buytenhout (Oudeweg 100) en in De Vang (Oudeweg 72).
Naast de diverse recreatiemogelijkheden in de Dobbeplas is er in de omliggende gebieden ook veel te doen. De Dobbeplas is namelijk een onderdeel van Buytenhout. Dit regiopark bestaat verder uit de gebieden De Balij, Bieslandse Bos, Delftse Hout, Buytenpark en Westerpark.
Het Geuzenbos is een natuurgebied van 29 hectare is een stukje natuur in de Rotterdamse haven. Op leidingenstroken, wegbermen, veiligheidszones en nog niet bebouwde terreinen staan tal van wilde plantensoorten. Het wemelt er van de vlinders en sprinkhanen. Zo ook in het Geuzenbos, waar op de leidingenstrook de stijve ogentroost, duizendguldenkruid en blauwvleugelsprinkhanen huizen.
Schotse Hooglanders en Koniks
In het Geuzenbos lopen halfwilde Schotse Hooglandrunderen in familieverband. Ze zijn winterhard en krijgen hun jongen in het wild. Sinds november 2006 loopt er ook een hengstengroep Koniks. De beheerder let goed op hun gezondheid en zorgt dat ze niets te kort komen. De kuddes zijn niet gevaarlijk, maar kom niet al te dichtbij. Vooral wanneer er kalfjes bij lopen en u een hond bij u heeft. De dieren beschermen zichzelf en hun jongen net zoals u dat doet! Interacties tussen de halfwilde Koniks en rijpaarden moeten worden voorkomen. Daarom is het voor ruiters met hun paarden niet toegestaan het gebied te betreden.
Natuurlijk bosbeheer
De bomen van het Geuzenbos zijn aangeplant tussen 1985 en ’88 en hebben dus allemaal dezelfde leeftijd. In het bos is veel natuurwinst te behalen door meer openheid en licht op de bodem te creeëren. Met de hand wordt de komende winters het bos gedund. In combinatie met de knaag- en schilactiviteiten van runderen en paarden ontstaat er op termijn een opener bos. Voor veel planten en dieren is het daar goed toeven. Bosplanten en jonge bomen en struiken komen dan vanzelf terug zodat het bos soortenrijker wordt en een betere leeftijdsstructuur krijgt.
Bereikbaarheid
Het Geuzenbos is het hele jaar vrij toegankelijk, zowel overdag als 's nachts, ook buiten de paden. Stevig schoeisel is aan te raden. Honden mogen mee, als ook deze voldoende afstand (25m) houden tot de aanwezige dieren.
Het Geuzebos is bereikbaar met OV. Vanaf Metrostation Spijkenisse Centrum bus 103 of 113 van Connexxion richting Rockanje (deze gaan via Brielle en Oostvoorne). Uitstappen op de 1e bushalte na het binnenrijden van Oostvoorne (Brielseweg).
Vanaf deze haltes naar de Noordweg lopen en deze uitlopen richting Kruiningergors. Vlak vóór- en bij het viaduct van de E218 het fietspad en de rijbaan oversteken '. Klim het talud op (grashelling). U komt dan op het fietspad uit dat langs het Geuzenbos loopt. Loopafstand ca. 1 tot 1,5 km.
De plannen voor buitenplaats Het Huys ten Donck bestaan uit herstel van de historische haven en herbouw van het ‘boothuys’. Daarna is het de bedoeling een getijdenpark op het voorterrein van Het Huys ten Donck aan te leggen, in samenhang met het gehele landgoed.
Het Zandrakpark is gelegen in het oosten van de gemeente Capelle aan den IJssel, aan de Hollandsche IJssel nabij het recreatiegebied Hitland. Dichtbij het park ligt de jachthaven van het Zandrak en er is een restaurant. De locatie is bij uitstek geschikt voor de aanleg van een getijdenpark. Er is onderzoek gaande hoe een getijdenpark de natuurwaarde en de beleving van het getij kan vergroten.
In de bocht van de Nieuwe Waterweg bij Maassluis worden plannen uitgewerkt voor een getijdenpark. Na bestudering van drie principes is, na afweging van wenselijkheid en haalbaarheid, gekozen voor een waterinwaartse langsdam in combinatie met een hoogwatergeul.
In Schiedam komen in de noordoosthoek van de Wilhelminahaven recreatieve voorzieningen en natuurontwikkeling op de oever en in het water. Zo zijn onder andere ligplaatsen voor de zeekadetten ingepast in het ontwerp.
Klein Profijt is een ruim zeventig hectare groot zoetwater-getijdengebied in de Oude Maas. Sinds 1999 is het gebied vrij toegankelijk, behalve in het broedseizoen. Het Zuid-Hollandslandschap is beheerder van dit vloedbos.
Bij eb is het gebied trouwens nauwelijks begaanbaar, en zijn laarzen geen overbodige luxe. Het laarzenpad is een wandeling van ongeveer 2,5 km. Bij de ingang van het terrein staat een bordje met de tijdstippen waarop het vloed is. Zo kan iedereen zelf bepalen of het slim is om het terrein te betreden.
Jungle van Rotterdam
Doordat het bos dagelijks overstroomt met voedselrijk rivierwater, groeien hier van origine weelderige bossen, zeg maar de jungles van Rotterdam. Door deze natuurlijke voedselrijkdom worden de planten hier veel groter dan normaal. Zo zijn er brandnetels van vier meter en het fluitenkruid is er wel twee meter hoog. In het voorjaar groeien er allerlei bijzondere plantensoorten zoals spindotter, zomerklokje en bittere veldkers. In de zomer zit het bos vol met klimplanten als hop en haagwinde. De ondergrond is dan bijna ondoordringbaar. Ideaal voor broedvogels als de zwartkop en de tuinfluiter die daar hun nesten bouwen. In het meest onbegaanbare gedeelte huist een bever. Kortom, Kleine Profijt is een prachtig stukje jonge natuur in Rotterdam.
Aan de rand van Krimpen ligt Krimpenerhout. Een jong recreatiegebied met een surfplas, strandje en ligweide. Het gebied is afwisselend. U vindt er moerasachtige gedeelten maar ook een koeienbos, waar wordt geëxperimenteerd met spontane bosontwikkeling. Groot genoeg voor een wandeling of kleine fietstocht. In de omgeving zijn meerdere speelpolder. Kinderen kunnen hier lekker buiten spelen.
Bereikbaarheid
Raadpleeg het internet voor OV reisinformatie. Link opent een externe pagina. De recreatiegebieden Loetbos en Krimpenerhout liggen langs de N210.
De Krimpenerwaard is een oer-Hollands poldergebied met een ongekende charme en eigenheid. Langgerekte weilanden met koeien en weidevogels, bloemrijke slootkanten langs veenriviertjes en weidse vergezichten met monumentale boerderijen.
Daarnaast kent het gebied sfeervolle dorpjes zoals Haastrecht en Berkenwoude en de zilverstad Schoonhoven. De gastvrije streekbewoners van dit unieke veenweidelandschap zijn trots op hun ‘eiland’. Het wordt omringd door de rivieren de Lek, de Nieuwe Maas, de Hollandsche IJssel en de Vlist. Het gebied ligt in het Groene Hart, vlak onder Gouda en schuin boven Rotterdam. Ontdek de Krimpenerwaard zelf! Wandel of fiets door een van de recreatiegebieden, het Loetbos en de Krimpener Hout. Of geniet van een heerlijke lunch bij één van de vele restaurants. De Krimpenerwaard is een must voor diegenen die van rust en authenticiteit houden!
Wandelen en fietsen
- Op de fiets door de Krimpenerwaard? Via het fietsknooppuntensysteem kunt u uw eigen route uitstippelen met de cijfers van de fietsknooppunten. U volgt de genummerde borden in de richting van de pijl van knooppunt naar knooppunt. Briesje in de rug, zon in het gezicht. Genieten geblazen! U kunt ook thuis uw fietsroute samenstellen via de fietsrouteplanner.
- Te voet door de Krimpenerwaard? Stap voor stap genieten. Ontspanning door inspanning, dat is het weldadige effect van wandelen in de Krimpenerwaard. De Krimpenerwaard beschikt over een knooppuntensysteem voor wandelaars.
In het hart van het havengebied ligt de Landtong van Rozenburg. Een groene parel in de Botlek beheerd door Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam. Het gebied heeft een oppervlak van 54 hectare.
U kunt er kilometers lang eindeloos rondstruinen. Nu eens zicht op reusachtige zeeschepen, dan weer op de kuddes Schotse Hooglanders en in de toekomst ook op Konikpaarden. Een door mensen gemaakte, hooggelegen vlakte van gronddepots heeft zich hier in twintig jaar spontaan ontwikkeld tot een ruig landschap. Aan de toekomst van het gebied wordt hard gewerkt. Naast het huidige natuurgebied komt er kleinschalige bedrijfsvestiging en moet er een parkachtig landschap ontstaan. Ook de manege en de modelvliegtuigclub blijven op de Landtong. Bij de ingang van het gebied ligt het Educatief Informatie Centrum, dat ook per schip bereikbaar is.
Flora en fauna
De Landtong is rijk aan bloemen, insecten en broedvogels. Plassen en poelen zitten vol eenden, ganzen en rietvogels. Scholekster, tureluur, grutto en kluut broeden er regelmatig. Tal van andere steltlopers komen er op doortrek en houtsnip, watersnip en bokje overwinteren er. De laatste jaren verschijnt er langzaam meer bos en struweel, waardoor spechten, nachtegaal, spotvogel en zomertortel het gebied ontdekken. Niet alleen de broedvogels nemen toe, ook planten en insecten doen het goed. Als nieuwe soort zijn onder andere bont zandoogje, bijenorchis en moeraswespenorchis genoteerd. De Landtong is trouwens het vlinderrijkste terrein in de wijde omtrek. Alleen in Voornes Duin komen enkele soorten extra voor.
Doe-boek 'Struinen langs de rivier'
Speciaal voor kinderen en (groot-)ouders is het boek ‘Struinen langs de rivier’ samengesteld. Wilt u zonder hulp van een natuurgids de spectaculaire nieuwe natuur langs grote rivieren ontdekken? Dan is dit doe-boek geknipt voor u. In deze rijk geïllustreerde, 120 pagina’s tellende gids, staan zo’n zeventig verrassende activiteiten. Alles kan: strandjutten, diersporen ontdekken, geuren waarnemen, waterdiertjes vangen, kunstwerken bouwen of speuren in de mist.
Rugzakroute
Naast het Doe-boek is er ook een rugzakroute. Met een rugzakje met benodigdheden en een opdrachtenboekje wordt de Landtong verkend en onderzocht. Er zijn 12 rugzakken waarmee groepjes van maximaal 4 kinderen het natuurgebied verkennen. Ieder groepje krijgt een opdrachtenboek mee en een rugzak met materialen. Kijken, luisteren, voelen, ruiken, geen zintuig wordt overgeslagen. Waarnemingen worden af en toe ondersteund door meet-, teken-, en determineeropdrachten. In de rugzak zitten onder andere een loepje, kompas, verrekijker en zoekkaarten, en dergelijke. De rugzakjes zijn te leen via het EIC, eic-mainport.nl. Link opent een externe pagina, 0181 296 029, dat doordeweeks op kantoortijden geopend is.
Veldlessen
In het natuurgebieden worden ook regelmatig excursies gehouden en veldlessen gegeven voor basisschoolkinderen van groep 7 en 8. De lessen zijn ontwikkeld door ARK, NME Maassluis en Kinderboerderij Rozenburg. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met van ARK, telefoon 06 - 138 786 57.
De Landtong van Rozenburg is het hele jaar vrij toegankelijk, zowel overdag als 's nachts, ook buiten de paden. Stevig schoeisel is aan te raden. Honden zijn niet toegestaan.
Bereikbaarheid
- Vanaf Rotterdam met de auto:
Volg de A15 richting Europoort. Neem niet de afslag Rozenburg, maar de volgende (industrieterrein Pothof). Ga rechtsaf onder het spoor door en bij T-kruising naar links (richting industrieterrein Pothof). Hierna de tweede straat rechtsaf (richting veerboot naar Maassluis) en tweede straat rechtsaf (oprit naar het EIC). Hier kunt u parkeren. Links van het EIC begint het natuurgebied. Klaphek en busbordje zijn vanaf de parkeerplaats te zien. - Vanaf Rotterdam met openbaar vervoer:
Vanaf Rotterdam CS, de metro naar Spijkenisse. Vanaf daar de bus 105 van Connexxion richting Brielle. Uitstappen op de Noordzeeweg in Rozenburg (raadpleeg de buschauffeur). Daarna is het ongeveer 30 minuten lopen (Calandkanaal volgen tot aan het natuurgebied).
Zilte lucht en fakkelende raffinaderijen
Struinen, vissen, fietsen, wandelen én een frisse neus halen. Je kunt het allemaal op de landtong in Rozenburg. Dit schiereiland is negen kilometer lang en een uniek gebied tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal.
Tankers en grazers
Natuur en industrie gaan hier heel goed samen. Ik loop stevig door op het verharde pad en ben omringd door havens en industrie en zie windturbines, aangemeerde booreilanden, tankers en in de verte de fonkelende lichten van de raffinaderijen in de Botlek. Maar ondanks de industriële bedrijvigheid loop ik midden in de natuur. Onderweg kom ik Schotse hooglanders tegen die vrij rondstruinen, want het pad gaat dwars door de begrazingsweide. Krijsende meeuwen hoor ik in de verte en ik spot verschillende soorten vogels langs de waterkant. Langs de oever zitten drie vissers relaxed te hengelen, Ze hopen op een goede vangst en dat moet lukken, want er is volop vis. Ze vertellen dat er zalmen, palingen en steuren van wel zes meter zijn er gespot. Ik loop een stukje over de basaltblokken langs het water bij het Calandkanaal. Het is een beetje glad dus ik kijk goed waar ik loop. Wow, ik zie kleine schelpjes, mooie waterplanten en insecten die over de basaltkeien kruipen terwijl ik in overal vogels om me heen hoor en zie. ‘Het is hier heerlijk’, mompel ik.
Picknicken met zeezicht
Vanaf de kop van de Landtong is het uitzicht prachtig. Je ziet de Maasvlakte, Hoek van Holland en bij helder weer zelfs de Noordzee. Op het uiterste puntje van de Landtong is het er best druk. Schepenspotters turen met hun verrekijker de waterweg af, bezoekers bewonderen het vergezicht vanuit de auto en wandelaars. Eén ding is zeker, je moet wel stevig in je schoenen blijven staan, want het waait er flink. En toch ondanks een stevige zuidwester zie ik mensen aan picknicktafels zitten. Ze drinken een bakje koffie. Zo te zien hebben ze er een dagje van gemaakt, want ze zijn met de camper.
Maar helaas, ik heb geen picknickmand met versnaperingen bij me, dus trakteer ik mezelf op een lekker patatje met én zelfgemaakte pindasaus bij de enige horecagelegenheid. Eenmaal op de terugweg loop ik over een heuvel waar ik het hele gebied prima kan overzien. Ik kies een van de kiezelpaadjes die langs wilde bramenstruiken loopt en kom bij de waterkant. Een familie maakt er enthousiast kiekjes van het gezin. De moeder knikt vriendelijk als ik voorbijloop en haar man zegt 'mooi is het hier hè?'. Ik knik instemmend.
Hoe het begon
De landtong is ontstaan rond 1960 als bijproduct van het graven van de Maasvlakte, het Calandkanaal en Europoort en de omliggende havens. Dit gebied is ontwikkeld tot een ruig duinachtig landschap en is 60 hectare groot en in breedte variërend van 450 tot 150 meter.
Het Loetbos tussen Krimpen aan den IJssel en Bergambacht is een door de mens gemaakt natuur- en recreatiegebied. Het is tien kilometer lang en een trekpleister voor natuurliefhebbers. Een prachtig gebied om lekker te wandelen of te fietsen.
Vanaf het water ziet de wereld er anders uit. Een prachtige kanotocht van 22 km lang voert je van Stolwijkersluis (bij Gouda) dwars door het Loetbos. Daarna langs enkele dorpjes naar Krimpen aan den IJssel. Kano's kunt u in het Loetbos huren.
Bereikbaarheid
Raadpleeg het internet voor OV reisinformatie. Link opent een externe pagina. De recreatiegebieden Loetbos en Krimpenerhout liggen langs de N210.
Voor veel bezoekers een verrassende ontdekking: naast alle drukte ook stilte naast de stad. Midden-Delfland ligt ingeklemd tussen Delft, Vlaardingen, Schiedam en de kassen van het Westland.
Het is een van de oudste poldergebieden die Zuid-Holland kent. Het prachtige en open veenweidegebied en de variatie in deze polders maken het gebied uniek. Oer-Hollandse dorpjes worden afgewisseld door uitgestrekte weilanden met grazende koeien, rustige natuurgebieden en veelzijdige recreatiegebieden.
In Midden-Delfland kunt u het drukke stadsleven afwisselen met een unieke oase van natuur, rust en ruimte. Het prachtige groene gebied is te verkennen op de fiets, step of kano en heeft vele vaarroutes en wandelpaden.
Beleef het Wadden-gevoel, op nog geen half uur rijden van Rotterdam. U heeft er vast weleens van gehoord. Maar bent u er al geweest? Tiengemeten: het allerlaatste echte eiland van Zuidwest-Nederland.
Zodra u op de veerboot naar Tiengemeten. Link opent een externe pagina stapt, bent u helemaal weg van de hectiek van alledag. U vaart naar een eiland vol ongerepte wildernis en ouderwetse stukjes platteland.
Op natuureiland Tiengemeten is verrassend veel te ontdekken en te beleven. Breng eens een bezoek aan Rien Poortvliet Museum Korendijk, Landbouwmuseum Tiengemeten of het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Strijk neer op het terras van Herberg Tiengemeten op de oostpunt van het eiland. Huur een fiets of ga heerlijk wandelen. En voor de kids is er Speelnatuur Tiengemeten!
Parkeren
Het eiland Tiengemeten is alleen per pont bereiken. Aan de vaste wal kunt u de auto parkeren en een kaartje voor de veerpont kopen. Let op: veerpont vertrekt stipt op tijd!. Het adres voor navigatie is Nieuwendijk 1 in Zuid-Beijerland. Parkeren is gratis.
Openbaar vervoer
De haven van Tiengemeten is bereikbaar met buslijn 810, de TienBus. De lijn vormt een verbinding tussen het overstappunt Numansdorp A29 en de haven van Veerdienst Tiengemeten.
Het Nessebos is een gebied in ontwikkeling en wordt ingericht voor natuurgerichte recreatie. Het gebied is daarom alleen toegankelijk voor wandelaars. In de toekomst wordt dit gebied, dat grenst aan nieuwbouwwijk Nesselande, een afwisselend geheel van bos, water, moeras en graslanden. Het natuurgebied ligt in Oud Verlaat, tussen de Rotterdamse wijken Ommoord (President Wilsonweg), Zevenkamp (Wollefoppeweg). Op het grondgebied van Zevenhuizen/Moerkapelle (Vlietkade) en aan de noordkant begrensd door de Rotte. Het gebied wordt doorsneden door de Nesseweg. Aan de noordkant van deze weg, langs de Rotte dus, ligt onder meer een boomgaard. Maar ook de bijenstal van het Ambrosius Gilde, het 'Welzijnsbos' en nog in gebruik zijnde weilanden. De andere kant van de Nesseweg is een begrazingsgebied waar de koeien het gebied deels open houden. Er is een elzenbos, een bloemenweide en tussen de twee plassen is een veenmoeras.In het Nessebos zijn honden niet toegestaan.
Bereikbaarheid
Het Nessebos is bereikbaar vanaf de Rottekade net voorbij de Rottebanbrug.
In dit gebied geldt een hondenverbod.
Varend over de Nieuwkoopse Plassen komt u achter alle geheimen van het moeras. Van een klein spannend slootje vaar je zo de open plas op. Ook wandelend is deze parel in het Groene Hart te ontdekken.
Van ruige paden door weilanden tot het keurig ingerichte Lusthof De Haeck. Het bezoekerscentrum is een goed startpunt! De Nieuwkoopse Plassen. Link opent een externe pagina is op het eerste gezicht een mooi, typisch Hollands landschap. Maar er is veel meer. Dit laagveenmoeras heeft een verborgen schoonheid:
- schuwe moerasvogels
- natuurlijke processen (water wordt land) die onzichtbaar traag verlopen
- bijzondere onderwaternatuur
Schakel in het Groene Hart
De Nieuwkoopse Plassen staat niet op zichzelf. Het natuurgebied vormt een schakel in de reeks wateren in het westen van ons land. Nederland bestond ooit voor een groot deel uit laagveen bestond. Toch komen zulke uitgestrekte laagveengebieden en hun unieke flora en fauna tegenwoordig niet veel meer voor. De huidige populaties van de bijzondere purperreiger, groenknolorchis en Noordse woelmuis zijn de belangrijkste van Nederland. Dit geeft de Nieuwkoopse Plassen een grote (Nederlandse en Europese) waarde. Om de schoonheid en diversiteit van de Nieuwkoopse Plassen te behouden, wordt er gewerkt aan nieuwe natuur rond het plassengebied.
Grote natuurwaarden
Het ontstaan van de Nieuwkoopse Plassen begon al eeuwen geleden met de ontginning van land. Nu is het een gevarieerd natuurgebied met grote natuurwaarden:
- uitgestrekte rietlanden die jaarlijks worden beheerd. Dit is het territorium van de rietzanger, grote karekiet en vele andere rietvogels.
- uiterst waardevolle en goed beheerde hooilandjes. Met in het voorjaar een bloemenpracht in wit, geel en paars. In de Nieuwkoopse Plassen komen negen verschillende soorten orchideeën voor.
- één na grootste kolonie purperreigers van Nederland broedt hier.
- grootste oppervlakte aan moerasheide in Europa. Hier groeit het vleesetende plantje ronde zonnedauw en er staat dopheide en rode bosbes.
- rijke onderwatervegetatie. Van deze wereld zie je niet zo veel. Maar in het bezoekerscentrum wel. Hier zijn grote aquaria met waterinsecten, zoetwatermosselen en een snoek.
In zo’n gevarieerd natuurgebied is er veel werk te doen voor de boswachters. En het moet allemaal over het water!
Groene Jonker
Vlak bij de Nieuwkoopse Plassen ligt de Groene Jonker. Dit natte natuurgebied met ondiepe plassen is een goede aanvulling op het plassengebied. Zo haalt de lepelaar z'n eten uit de Groene Jonker en vindt hij een veilige slaapplek in de Nieuwkoopse Plassen. Ook door de Groene Jonker kan heerlijk gewandeld worden.
De gemeente Rotterdam werkt met Natuurmonumenten aan de versterking van de natuur en recreatie langs de noordelijke stadsrand. Het gebied tussen de Schie en de Rotte wordt de komende jaren nog aantrekkelijker voor wandelaars en natuurliefhebbers.
Onder Rotterdam ligt recreatiegebied IJsselmonde met de Rhoonse en Carnisse Grienden. In dit langgerekte gebied langs de Oude Maas kunt u genieten van prachtige vergezichten en verassende doorkijkjes op het water.
Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen. Ook kunt u hier onder begeleiding van een gids de grienden ontdekken. Want wist u dat hier heel veel planten en dieren leven? Misschien kunt u ze wel ontdekken.
In de grienden groeien 15 verschillende wilgensoorten zoals de Duitse Dot en de Schietwilg. Op de knotwilgen in de Rhoonse grienden groeien mossoorten en zelfs planten en paddenstoelen. In het voorjaar zijn de grienden op hun mooist met gele velden van de spindotterbloem. Veel voorkomende bloemen zoals gele lis, kattenstaart, bittere veldkers, spindotter en zomerklokje vormen een kleurrijke slinger langs de paden. In de grienden komen ook de vleermuis, uil, watersnip, bergeend, waterral en porseleinhoen voor.
Voor kinderen is er ook een Kinderdoepad Carnisse grienden (met opdrachten voor kinderen op informatiepanelen in het gebied).
Net ten noordoosten van Rotterdam, binnen een ruime cirkel rondom het eeuwenoude riviertje de Rotte, ligt gemeente Lansingerland. Deze bestaat uit de kernen Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs en het recreatiegebied Rottemeren.
Kleurrijk en veelzijdig. Zomer of winter, elk seizoen kunt u hier op vele manieren aan de slag. Met ongekende mogelijkheden voor heel bekende of juist onverwachte sporten. U kunt er wandelen, fietsen, skaten, skeeleren, schaatsen, golfen, watersport en paardrijden. Maar dit is ook het gebied voor outdooractiviteiten, skiën, Noordse sporten en bergbeklimmen.
Minder actief maar net zo leuk? De natuur en landerijen om te picknicken en te kamperen. Het vissen of luisteren naar de vele vogels. De plassen en strandjes. Het pontje en restaurantjes. Het ‘Rondje kunst’ en ‘Kom in de kas’. Of gewoon lekker winkelen in een van de dorpskernen.
Hoe u zich ook wilt ontspannen, het is heerlijk recreëren in Rottemeren en gemeente Lansingerland. Zo dichtbij naast de stad. Kijk voor meer informatie op de website Ook dit is de Rotte. Link opent een externe pagina.
Het Ruigeplaatbos. Link opent een externe pagina is een bos van 37,5 hectare in Hoogvliet. Het Ruigeplaatbos is een bos van 37,5 hectare in Hoogvliet. Het is ontwikkeld in 1958 als stadspark en ligt aan de Oude Maas. Het Ruigeplaatbos dankt zijn naam aan een zandplaat in de Oude Maas. Bij een storm in 1997 werd grote schade aangericht in het bos. Er werd besloten om het aan de natuur over te laten en het dode hout niet op te ruimen. Sinds 2000 grazen Schotse hooglanders in het gebied. Het Ruigeplaatbos is toegankelijk voor bezoekers.
Het natuurgebied Stormpolderbos bij Krimpen aan de IJssel is eeuwenlang door de mens gebruikt als hakgriend. Na 1945 was het niet lonend meer om het griend te beheren en liet men het verwilderen. Het griend verwaarloosde en groeide dicht. De kaden werden kapotgeslagen door de vele overstromingen en scheeps- en windgolven vanuit de Nieuwe Maas.
In 1984 werd het natuurgebied eigendom van het Zuidhollands Landschap. Deze maakte een herinrichtingsplan en voerde dat in 1992 en 1993 uit. Via een nieuwe brede geul ‘de Sleup’ bereikt het door de getijdenbeweging wel anderhalve meter opgestuwde water nu weer het vloedbos. Aan de slibafzetting op de plantengroei is goed te zien hoe hoog het water komt. Klepduikers en geulen zorgen voor een goede waterhuishouding.
Flora en fauna
In dit gebied komen zeldzame planten als spindotter, zomerklokjes, driekantige bies en rivierkruiskruid weer voor. Dit is een bijzondere plaat, waar zoet en zout water in elkaar overgaan, Gehoopt wordt dat trekvissen als zalm en zeeforel hier even op adem kunnen komen voor ze de rivier verder opzwemmen.
Ruig wilgenbos
Via een verhoogde kade die ook langs een klein hersteld hakgriend loopt, kunt u een rondwandeling maken. In de kade liggen ‘versterkte overlopen’. Zo kan bij hoog water het griend gecontroleerd snel vollopen. Dit voorkomt de kade onder de druk van het water zal bezwijken. Vanaf de kade heeft u een prachtig zicht op het verwilderde wilgenbos. Omdat de wilgen al jaren niet meer gekapt worden zijn vele topzwaar geworden en omgevallen. Vanuit dit ruige vloedbos klinkt het snelle liedje van de Zwartkop.
Omdat de kade rondloopt komt u vanzelf weer op het beginpunt van uw wandeling uit. Verdwalen is hier uitgesloten. Het Zuid-Hollands Landschap beheert ook het iets oostelijker gelegen eiland de Kleine Zaag. Ook dat gebied is een bezoek waard.
Bereikbaarheid
Het Stormpolderbos is gelegen aan de Tiendweg.
Op het eiland IJsselmonde ligt aan de Oude Maas natuurgebied Visserijgriend. Vroeger stond dit gebied in direct contact met de rivier. Door de aanleg van een stenen oeverdam werd het grotendeels afgesloten van het rivierwater.
In het najaar van 2008 werd een start gemaakt om het getij weer toe te laten tot het gebied. Dit gebeurde door het graven van een getijdengeul. Sinds het water weer toegang heeft tot natuurgebied Visserijgriend is dat daar te merken. Zoetwatergetijdennatuur komt er weer tot ontwikkeling. Kreken, slikplaten, biezen- en rietzones en wilgenvloedbos staan onder dagelijkse invloed van de eb- en vloedbeweging op de rivier. Daardoor komen er weer karakteristieke plant- en diersoorten voor zoals spindotter, zomerklokje en bevers.
De inrichting van een getijdengeul in de Visserijgriend was één van de vijf deelprojecten. Bewoners van Hoogvliet werden betrokken bij robuuste natuur in de zogenoemde ‘Groene Gordel’ van Hoogvliet. Het project 'Inrichting Getijdengeul Visserijgriend' was een samenwerkingsproject van Deelgemeente Hoogvliet, ARK Natuurontwikkeling, Rijkswaterstaat, Deltanatuur en Het Zuid-Hollands Landschap.
Kijk voor meer informatie op de website van het Zuid-Hollands landschap. Link opent een externe pagina.
Bereikbaarheid
Het natuurgebied heeft verharde wandelpaden, afgewisselde met hier en daar een vlonder. De Visserijgriend ligt aan/bij de gelijknamige weg in Hoogvliet.
Het gebied is bereikbaar met OV: vanaf metro Hoogvliet Bus RET 78, 79.
Voorne-Putten-Rozenburg is één grote verrassing met veel uiteenlopende landschapskenmerken: u vindt er zandstranden, bos, duin, rivieren, wateren, zee, polder, scheepvaart en nog veel meer. De activiteiten die u er kunt doen lopen dus ook zeer uiteen: vogels spotten, zwemmen, surfen, watersporten, fietsen, wandelen enzovoort. Ook de rijke historie laat zich zien in plaatsen als Geervliet, Heenvliet, Brielle en Hellevoetsluis. Het gebied is ook rijk aan bijzondere flora en fauna, maar biedt ook een interessante blik op de havenindustrie.
Er is een uitgebreid en goed gemarkeerd wandelroutenetwerk.
Voornes Duin ligt op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten, een half uur rijden vanaf Rotterdam. Voornes Duin Het is één van de soortenrijkste duingebieden van West-Europa. Vanuit de schaduw van dicht bos stap je ineens in het droge duinzand. Door deze afwisseling is Voornes Duin. Link opent een externe pagina rijk aan veel soorten planten en bijzondere vogels. Misschien spot u wel de kleine zilverreiger! En ondanks dat het vlakbij Rotterdam ligt, vindt u hier vooral veel rust en stilte. Kom wandelen in dit uitgestrekte duingebied. Of ontdek het gebied door deel te nemen aan de activiteiten.
De grote afwisseling aan natuur en de vele plant- en diersoorten die het gebied aantrekt, maken het een bijzonder duingebied. In tegenstelling tot veel andere duingebieden is er hier geen drinkwater gewonnen. Daardoor komen er nog vochtige en natte duinvalleien voor met veel bijzondere planten. Zulke duinvalleien zijn zeldzaam geworden langs de Nederlandse kust.
Plantenrijkdom
Voornes Duin is rijk aan veel soorten planten. Meer dan de helft van alle soorten Nederlandse wilde planten zijn aanwezig in het duingebied. Wilt u zelf wandelen en de planten ontdekken?
- Langs de paden bloeien bijzondere planten zoals hondstong en koninginnekruid
- In de vochtige duinvalleien groeien bijzondere soorten zoals parnassia en slanke gentiaan
- In de Schapenwei staan maarliefst vijf soorten orchideeën zoals de moeraswespenorchis en vleeskleurige orchis
En de planten trekken weer vlinders aan. Gewone soorten zoals de dagpauwoog, maar ook zeldzamere soorten als koevinkje, bont zandoogje en kleine parelmoervlinder. Ze vliegen van bloem tot bloem om nectar te verzamelen of om hun eitjes op af te zetten.
Geliefd bij broedvogels
Daarnaast is Voornes Duin erg geliefd bij vogels: bijna tweederde van de Nederlandse broedvogelsoorten nestelt hier. Van de roodborsttapuit, nachtegaal en kuifeend tot echte bosbewoners als de groene specht. De duinmeren, zoals Quackjeswater en Breede Water, trekken weer veel moeras- en watervogels aan. Hier broeden aalscholvers, lepelaars en kleine zilverreigers in kolonies.
Grote variatie
Waar komt die grote variatie vandaan? Dat komt vooral door de overgangen aan de kust. In de voortdurende afwisseling van droog/ nat, hoog/laag, zonnig/schaduwrijk voelen heel veel verschillende planten en dieren zich thuis. Maar ook het beheer van Natuurmonumenten speelt hier een belangrijke rol.
Ten westen van Zwijndrecht, ingeklemd tussen de Waal en de Oude Maas, ligt het open en weidse Waal en Devel.
Het bestaat uit een diversiteit aan kleinere gebieden. In het noorden, vlakbij Barendrecht, ligt De Wevershoek. Een klein natuurgebied met een zwemstrandje dat ideaal is voor gezinnen met kleine kinderen. Aan de andere kant van de Waal ligt de Waalbocht waar watersporters terecht kunnen.
Bereikbaarheid
De recreatie- gebieden langs de Oude Maas zijn te bereiken via de Achterzeedijk en Sandelingen Ambacht ligt om de hoek van de A16. Of raadpleeg het internet voor OV reisinformatie. Link opent een externe pagina.
De Zevenhuizerplas is een paradijs voor watersporters.Het hele jaar door beoefenen surfers hier hun sport. De plas wordt ook druk bezocht door zeilers, roeiers en kanoërs. Het ruime strand biedt op zonnige dagen plaats aan zonaanbidders. In alle gebieden staan informatiepanelen met een kaart en een omschrijving van het gebied. Parkeergelegenheid is aanwezig en is gratis. Honden mogen niet loslopen in de natuurterreinen of op het strand.
Faciliteiten
Botenhelling voor zeilboten, botenverhuur, verkoop van surfmateriaal, surflessen, tennisbanen, horecagelegenheden.
Zevenhuizer Zoom
Tussen Zevenhuizen en de Rotte ligt de Zevenhuizer Zoom.Vroeger lagen in dit gebied zeven boerderijen, vandaar de naam. Het is één van de weinige gebieden in Nederland dat niet is ontveend en waar je in Natuurreservaat Koornmolengat nog veenmos vindt. Een oversteek met de pont ’t Verlaat, die vaart tussen Bleiswijk en Zevenhuizen, is een leuke afwisseling van een fiets- of wandeltocht. Het is een zonnepont. De accu’s voor de motoren worden opgeladen via de zonnepanelen op het dak van het pontje. Dit recreatiegebied wordt beheerd door recreatieschap Rottemeren.
Even niets te doen en zin in groen in de buurt? Ga met de kinderen naar het Zuidelijke Randpark in Rotterdam. Neem je picknickkleedje en je leesboek mee en geniet van de groene omgeving of onderneem iets actiefs. In Nederland groeien veel kinderen/jongeren op in een stedelijke omgeving. Veel van hen komen maar zelden in aanraking met groen en natuur. Terwijl er in en rond de stad vaak wel gebieden te vinden zijn die kunnen uitdagen tot activiteit. Het Zuidelijk Randpark ten zuiden van Rotterdam is zo'n gebiedspark.
Bereikbaarheid
Het Zuidelijk Randpark ligt naast de A15. Of raadpleeg het internet voor OV reisinformatie. Link opent een externe pagina.