Renovatie Boijmans
Museum Boijmans van Beuningen wordt vernieuwd. Het krijgt een grootschalige renovatie. Het doel van de renovatie is een toekomstbestendig museumgebouw dat aan alle eisen van deze tijd voldoet. Waarschijnlijk opent het museum weer in 2029.
Zondag 26 mei 2019 ging het slot op de toegangspoort van Museum Boijmans Van Beuningen. Toen startte een grondige asbestsanering.
De asbestsanering moet eerst klaar zijn. Daarna kunnen andere onderdelen van de renovatie aangepakt worden.
Tijdens de renovatie blijft de collectie zoveel mogelijk zichtbaar in binnen- en buitenland. Begin november 2021 is de collectie weer bij elkaar gekomen in Depot Boijmans Van Beuningen. Dit is het eerste publiektoegankelijke kunstdepot ter wereld.
Renovatie
De Rotterdamse gemeenteraad besloot in december 2018 tot deze renovatie. Na de renovatie kan het museum meer bezoekers ontvangen en wordt het aantrekkelijker voor Rotterdammers en toeristen.
Het gebouw, deels rijksmonument, is hoognodig toe aan deze renovatie. Na de asbestsanering wordt de komende jaren gewerkt aan vernieuwing en verbetering van de ingang, de routes door het gebouw, faciliteiten voor bezoekers, tentoonstellingsmogelijkheden, logistiek en een betere verbinding tussen museum, stad en Museumpark.
Tijdens de sluiting blijft de unieke en waardevolle collectie van het museum zichtbaar in Rotterdam en ver daarbuiten.
Museum Boijmans houdt een tijdlijn. Link opent een externe pagina bij waarop alle activiteiten rondom de renovatie geplaatst worden.
De Voortgangsrapportage over de renovatie van de periode september 2023 – februari 2024 is verschenen. Als u deze rapportage wilt lezen kunt u een email sturen naar renovatieboijmans@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina, dan sturen wij het toe.
Nieuws en achtergrondinformatie
Vrijdag 28 juni hebben gemeente, museum Boijmans Van Beuningen en architect Mecanoo het nieuwe ontwerp voor de renovatie van het museum gepresenteerd. Dit ambitieuze renovatieplan wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Droom en Daad. Met de vernieuwing voldoet het museumgebouw straks weer aan de eisen om de wereldberoemde collectie en exposities te kunnen tonen. De heropening wordt verwacht in 2029. Naast een aangeboden schenking van 80 miljoen euro door Stichting Droom en Daad, draagt de stichting ook bij aan een oplossing voor het toekomstige kenniscentrum van het museum. Het College van Burgemeester en Wethouders stelt de gemeenteraad voor om akkoord te gaan met deze Ambitievariant.
Het ontwerp
Het ontwerp wordt gekenmerkt door één heldere ingreep in het hart van het museum, die alle gebouwdelen met elkaar verbindt. Een verzonken plein markeert de nieuwe entree, die bezoekers toegang geeft tot Bodon en Van der Steur. Deze gebouwdelen worden volledig ingezet als tentoonstellingsruimte. Het bouwdeel Robbrecht en Daem wordt gesloopt, waardoor de rijksmonumenten Bodon en Van der Steur weer zichtbaar worden vanuit de stad. Door het weghalen van Robbrecht en Daem ontstaat er ruimte voor een Back-of-house-oplossing voor logistieke knelpunten met betrekking tot kunst, goederen, etenswaren en afval. De binnentuin wordt overkapt en ingezet als multifunctionele ruimte. Aan de parkzijde wordt ter hoogte van het Henketpaviljoen een nieuwe museumentree gemaakt die het museum met het park verbindt. Het paviljoen wordt een museumrestaurant.
Planning
Na het zomerreces wordt de gemeenteraad verder geïnformeerd over de uitwerking van de business case. De planning is als volgt:
• Bespreken voorstel door gemeenteraad in september 2024
• Voorlopig Ontwerp gereed: 1e kwartaal van 2025
• Definitief Ontwerp gereed: tussen het 3e kwartaal van 2025 en 1e kwartaal van 2026
• Vaststelling definitief krediet en uitvoeringsbesluit: 1e kwartaal 2026.
Het College van B&W heeft de Erfgoedvisie voor Museum Boijmans Van Beuningen vastgesteld. De erfgoedvisie voor Museum Boijmans Van Beuningen gaat over het behoud en de versterking van cultuurhistorische waarden van de monumentale deel van het museumcomplex en de museumtuin.
Een erfgoedvisie is een bron van inspiratie bij het te maken ontwerp. De visie schetst de samenhang van de diverse onderdelen, zoals herstel, monumentale kwaliteit en verduurzaming. De erfgoedvisie is in te zien via het raadsinformatiesysteem van Rotterdam:
Of u stuurt een email naar renovatieboijmans@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina en we sturen u de erfgoedvisie toe.
Het college van Rotterdam heeft een tussenstap genomen in het ontwerpproces voor de renovatie van het gebouw voor het Museum Boijmans Van Beuningen. Dit heeft zij in samenspraak met Museum Boijmans Van Beuningen en Mecanoo architecten besloten. Reden hiervoor is een tussentijdse doorrekening van het Voorlopig Ontwerp. Deze valt veel duurder uit dan het door de gemeenteraad in 2021 vastgestelde projectbudget. Ook zijn er (pre) adviezen gevraagd aan de museumdirectie, de commissie voor Welstand en Monumenten, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en een externe klankbordgroep die daarin aandacht vragen voor het rijksmonument en de entree. De betrokken partijen constateren dat een pas op de plaats nodig is voor de complexe opgave van de renovatie van Museum Boijmans van Beuningen. De komende periode onderzoeken partijen gezamenlijk op welke manier en op welke onderdelen het ontwerp kan worden aangepast.
Tussentijdse ramingen overstijgen projectbudget
Om niet later in het proces verrast te worden met een overschrijding van de kosten van de renovatie is er in november 2022 op verzoek van het college en eerder dan gebruikelijk aan twee externe bureaus gevraagd een bouwkostenraming te maken op basis van het Voorlopig Ontwerp. Normaal gesproken wordt alleen het definitieve ontwerp doorgerekend.
De twee ramingen overstijgen het door de gemeenteraad vastgestelde projectbudget van 223 miljoen euro met 35 tot 70 miljoen euro. Een belangrijk deel van de kostenraming komt voort uit het restaureren en renoveren van het oudste deel van het gebouw, het rijksmonument Van der Steur, en de realisatie van een nieuw te bouwen logistiek centrum achter het gebouw onder een belvedère in het museumpark.
Pre- adviezen klankbordgroep, Welstand en Rijksdienst
Naast de doorrekening van het Voorlopig Ontwerp is er ook (pre) advies gevraagd aan de externe klankbordgroep, de commissie voor Welstand en Monumenten en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De oordelen variëren van enthousiast tot nog niet positief. Dit gaat vooral over de entreezone aan de Museumparkstraat die het museum meer zal openen naar de stad en het grote publiek. Ook is er kritiek over de aantasting van de monumentale waarden zonder dat daar voordelen voor het rijksmonument tegenover lijken te staan.
Hoe verder?
Gemeente, museumdirectie en architect zijn goed met elkaar in gesprek en bekijken op welke wijze en op welke onderdelen er bijgestuurd gaat worden. De gemeenteraad wordt voor het zomerreces geïnformeerd over de bevindingen en conclusies van deze gesprekken.
Om niet onnodig tijd te verliezen en om verdere achteruitgang van de staat van onderhoud van het pand te beperken, gaat in de tussentijd de noodzakelijke voorbereidingen gewoon door.
Op dit moment is nog niet duidelijk óf en zo ja, welke vertraging het onderbreken van het ontwerpproces met zich mee brengt en wat de daarmee samenhangende financiële gevolgen zijn. Gezamenlijk zetten gemeente, museumdirectie en architect zich in voor een gedragen proces en een gedragen ontwerp voor Museum Boijmans Van Beuningen. Een ontwerp dat recht doet aan de monumentale status van het museum, haar unieke internationale collectie en de betekenis van het museum voor Rotterdammers en de stad.
Op 7 juni 2022 heeft het college van Burgemeester en Wethouders de Nota van Uitgangspunten Renovatie Museum Boijmans Van Beuningen en Museumtuin. Link opent een externe pagina vastgesteld. Het document kunt u via de link openen en lezen.
Het college van B&W en de directie van Museum Boijmans Van Beuningen hebben met elkaar een definitief renovatieplan voor het museumgebouw vastgesteld. Daarin wordt een groot deel van de wensen van een ambitieuze renovatie nu gerealiseerd. Na de asbestsanering wordt de komende jaren gewerkt aan vernieuwing en verbetering op het gebied van de entree, routing door het gebouw, bezoekersfaciliteiten, tentoonstellingsmogelijkheden, logistiek en een betere verbinding tussen stad, museum en Museumpark. Deze renovatie-aanpak levert een toekomstbestendig museum op dat naar verwachting opent in 2029.
Bekijk ook:
Nadat de asbestsanering heeft plaatsgevonden kan de renovatie van het museumgebouw beginnen. Op dit moment wordt het ontwerp hiervoor verder uitgewerkt in samenwerking met Mecanoo-architecten, het ontwerpteam van gemeente Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen.
Op basis van het besluit van de gemeenteraad over de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen wordt een Voorontwerp (VO) en uiteindelijk een Definitief Ontwerp (DO) opgesteld. Vervolgens wordt de gemeenteraad om het uitvoeringsbesluit gevraagd.
dit is waarschijnlijk in de zomer van 2023. Daarna worden aannemers aanbesteed en gecontracteerd zodat de renovatiewerkzaamheden kunnen starten.
Het monument van G.J. de Jongh staat in het Museumpark en was toe aan een grondige opknapbeurt. Deze werkzaamheden zijn afgerond en het monument toont weer als nieuw.
Het G.J. de Jonghmonument is een gedenkmonument voor Gerrit Johannes de Jongh (1845 - 1917). Hij was tussen 1879 en 1910 directeur van de dienst Gemeentewerken Rotterdam en wordt gezien als 'de havenbouwer van Rotterdam' en initiatiefnemer van de modernisering van de stad zelf: gas, water, elektriciteit, riolering en infrastructuur.
Het monument is geopend in 1935 en is sindsdien diverse malen gewijzigd. In de loop der tijd raakte het monument beschadigd. Veel schade werd 'weggepoetst' met reparatiemiddel of door het toepassen van nieuwe platen, blokken en tegels in andere natuursteensoorten. Het natuursteen in de wanden was in slechte conditie. En bijna overal schilferde het zandsteen af door schade als gevolg van de inwerking van vocht en erosie. Behalve de schade aan het natuursteen leed het monument de laatste jaren ook onder vandalisme en metaaldiefstal, een van de redenen om het G.J. de Jonghmonument te herstellen.
Naast het museum staat een bouwkeet waarin de projectteams van vergroening van het Museumpark en de renovatie van Boijmans zitten.
Deze twee teams werken de komende jaren op locatie om de vergroening van het Museumpark en de renovatie in goede banen te leiden.
Museum Boijmans Van Beuningen wordt vernieuwd, een complexe opgave en een belangrijke kans voor de stad. Het museum en de gemeente Rotterdam maakten in februari 2020 bekend te kiezen voor Mecanoo.
Bekijk de afbeeldingen op Rotterdam.raadsinformatie.nl. Link opent een externe pagina.
De renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen is door de gemeenteraad aangewezen als risicovol project conform de Regeling Risicovolle Projecten Rotterdam 2012. Het college van burgemeester en wethouders rapporteert over de voortgang van het project. De opzet en werkwijze van de rapportage is omschreven in de Basisrapportage van juni 2019. De Voortgangsrapportages komen in de plaats van de andere rapportages, zoals bijvoorbeeld in het kader van de Monitor Grote Projecten.
De rapportages staan in het Raadsinformatiesysteem van de gemeente Rotterdam (RIS):
- Voortgangsrapportage oktober 2023 | RIS, pdf. Link opent een externe pagina
- Voortgangsrapportage april 2023 | RIS, pdf. Link opent een externe pagina
- Voortgangsrapportage oktober 2022 | RIS, pdf. Link opent een externe pagina
- Voortgangsrapportage april 2022 | RIS, pdf. Link opent een externe pagina
- Voortgangsrapportage oktober 2021 | RIS, pdf. Link opent een externe pagina
- Voortgangsrapportage april 2021 | RIS, pdf. Link opent een externe pagina
- Voortgangsrapportage oktober 2020 | RIS, pdf. Link opent een externe pagina
- Voortgangsrapportage april 2020 | RIS, pdf. Link opent een externe pagina
- Voortgangsrapportage oktober 2019 | RIS, pdf. Link opent een externe pagina
- Basisrapportage juni 2019 | RIS, pdf. Link opent een externe pagina
Wereldklasse
Museum Boijmans Van Beuningen bestaat al meer dan 170 jaar en is daarmee één van de oudste musea van Nederland.
De kunstverzameling is van wereldklasse. Deze bestaat uit zo’n 151.000 objecten met een geschatte waarde van 8 miljard euro.
De gemeente is grotendeels eigenaar van deze collectie en ook eigenaar van het museumgebouw.
In het gebouw zit asbest, het kampt met achterstallig onderhoud en voldoet niet meer in technisch en functioneel opzicht. De renovatie is een kans om met een hernieuwd gebouw een brug te slaan naar de 21e eeuw en naar nieuwe generaties publiek.
Meer informatie
Heeft u vragen over de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen? Stuur dan een e-mail naar renovatieboijmans@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Kijk voor meer informatie over Museum Boijmans Van Beuningen op boijmans.nl. Link opent een externe pagina.