Rijnhaven
In, op en langs de Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten, komt een nieuw stuk stadscentrum.
Van het havenbekken wordt een derde deel gedempt. Daar zijn we al mee begonnen. Op die plek komen 3.000 woningen, die allemaal grenzen aan een nieuw aan te leggen park. Er komen sociale huurwoningen, middeldure huur- en koopwoningen en dure koopwoningen. Echt voor ieder wat wils dus. Naast het 'landpark' worden aan de kades aan beide kanten van de Rijnhaven drijvende parken aangelegd. Door steigers en loopbruggen kunt u straks van park naar park lopen en een echt Rondje Rijnhaven wandelen. Het water dat nu vrijwel onbereikbaar is, wordt met deze drijvende parken aanraakbaar. U kunt straks met uw voeten in het water genieten van het groen. In het midden van de Rijnhaven komt ook een Maritiem Centrum.
Meer nieuws Rijnhaven
Op donderdag 12 en vrijdag 13 december van 3 uur ’s middags tot 9 uur ’s avonds zijn er inloopdagen in de groene Rijnhavenkeet, naast het Luxor Theater. Met om 4 en 7 uur ook op beide dagen een presentatie.
Hoe komt het 2e deel van het drijvende park aan de Antoine Platekade eruit te zien? En van het deel dat in de toekomst bij de Katendrechtse kant komt, zijn de allereerste schetsen te zien. Ook is het definitieve ontwerp voor het Rijnhavenpark klaar.
Wandel door een 3D-model en zie hoe het gaat worden. Kom naar de Kerst-keet, deel uw ideeën en suggesties met ons, en geniet ondertussen van de chocolademelk en kerstkransjes.
Er komt een nieuw stuk stadcentrum in, op en langs de Rijnhaven. Deze ontwikkeling is groot en ingewikkeld. De landaanwinning gebeurt nu en is in 2027 bouwrijp.
De gemeente vraagt nu advies aan partijen die hierin gespecialiseerd zijn. Dat heet marktconsultatie.
Deze marktconsultatie richt zich specifiek op Blok 1, het eerste deel van de Nieuwe Rijnhaven dat wordt aanbesteed.
De marktpartijen
Het gaat om partijen als een ontwikkelaar, ontwikkelende bouwer, vastgoedbelegger en ontwikkelende vastgoedbelegger, die ook ervaring hebben met een hoogstedelijk gemengd programma.
Blok 1
Blok 1 omvat een gemengd programma met een dynamisch karakter.
Het betreft een gemengd ontwikkelprogramma van minimaal 80.000 m2 bruto vloeroppervlak (BVO) tot maximaal 120.000 m2.
Dit programma omvat circa 25% van het blok dat geen woningen worden en ongeveer 75% woningen (van sociale huur tot koop), maximaal 1.030 woningen.
Om de ontwikkeling van dit eerste deel van de Nieuwe Rijnhaven te realiseren is inzet van private capaciteit en expertise noodzakelijk.
Vooraf toetsen
Vanwege de complexiteit heeft de gemeente Rotterdam in 2021 een marktconsultatie uitgevoerd voor de totale opgave. Daarbij zijn marktpartijen geraadpleegd.
De gemeente Rotterdam wil in deze fase private (markt)kennis en expertise inzetten om een zorgvuldige aanpak voor de aanbesteding van Blok 1 te borgen. Daarom wil de gemeente haar plannen voor het eerste deel van de Nieuwe Rijnhaven vooraf door marktpartijen laten toetsen. De marktconsultatie is het gekozen middel voor deze toetsing.
Planning
Openbare publicatie leidraad marktconsultatie | 16 oktober |
Informatiebijeenkomst in Rotterdam | 6 november |
Uiterlijk indienen verduidelijkende schriftelijke vragen (via platform Mercell) | 11 november 10.00 uur |
Uiterlijke beantwoording verduidelijkende schriftelijke vragen | 15 november |
Uiterlijk indienen reactie op consultatievragen | 22 november |
Uitnodiging verdiepende bilaterale gesprekken | 29 november |
Verdiepende bilaterale gesprekken | 4 tot en met 6 december |
Afronding rapportage marktconsultatie | 20 december |
Tenderprocedure
Na het opmaken van de eindrapportage van de marktconsultatie en het verwerken van uw gedeelde inzichten start een tenderprocedure. De gemeente wil de tenderprocedure in Q1 2025 in gang zetten.
Meer informatie over de marktconsultatie vindt u onder andere via het platform Mercell. Link opent een externe pagina.
Lees op de pagina van Tenderned over de vooraankondiging.. Link opent een externe pagina
Op 1 oktober stopt het zwemseizoen en worden de ballenlijnen weer verwijderd. Dat betekent dat vanaf die datum er niet meer gezwommen kan worden.
Deze zomer hebben veel mensen genoten van het verkoelende water in de Rijnhaven. Tussen de ballenlijnen bij het drijvende park aan de Antoine Platekade hebben veel mensen een verfrissende duik genomen.
Volgend jaar weer? Denk mee!
Volgend jaar wil de gemeente hiermee verder gaan. Heeft u een idee wat er anders of beter kan volgend jaar? Stuur uw suggestie dan naar:
Rijnhaven@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. De gemeente kijkt dan wat ze met uw idee kan doen.
Zaterdag 7 september tijdens de Wereldhavendagen kon u eenmalig de zandplak bezoeken. Iedereen zag hoe een deel van de Rijnhaven het afgelopen jaar is veranderd in zand. Zand waarop over een tijdje tot 3.000 woningen gebouwd zullen worden. Maar, er komt ook een park en een strandje.
Het College heeft de Welstandsparagraaf voor de Rijnhaven vastgesteld. Daarmee is het één van de toetsingskaders geworden voor bouwontwikkelingen in de Rijnhaven. Met de Welstandsparagraaf worden toekomstige architecten van het bouwprogramma in het gebied op de hoogte gesteld van de eisen die gesteld worden aan de ontwerpen.
Voor de Rijnhaven zijn twee tijdlagen van de Rotterdamse stadsgeschiedenis van belang die een uitgangspunt zijn voor de ontwerpen. Ooit domineerden vemen, loodsen en hijskranen het beeld op de Kop van Zuid. En eind jaren ’80 werd een start gemaakt met de herstructurering van het gebied en ontstond er een nieuw hoogbouwmilieu met eigentijdse architectuur. Deze twee vormen de context voor de toekomstige bebouwing in de Rijnhaven.
De Welstandsparagraaf heeft ter inzage gelegen van 9 november 2023 tot en met 21 december 2023. Tijdens de terinzagelegging zijn er verder geen zienswijzen ingediend en is de Welstandsparagraaf nu naar de raad gestuurd.
Het college van burgemeester en wethouders heeft het Voorlopig Ontwerp voor het Rijnhavenpark vastgesteld!
Dit besluit brengt het park met honderden extra bomen en zelfs een echt strandje weer een stap dichterbij.
Het park wordt voor het grootste deel in één keer aangelegd als de demping klaar is en het eerste bouwblok gebouwd kan worden.
Er wordt dus niet eerst gebouwd en dan pas het park aangelegd.
Door de ontwikkeling van de Rijnhaven komen er maximaal 3000 woningen bij. Dat worden voor de helft sociale en middeldure huurwoningen.
Er komen voorzieningen zoals winkels voor je dagelijkse boodschappen.
Ook komt er heel veel groen midden in de stad, met 6,5 hectare voor het park. Dat is zo groot als ongeveer 9,5 voetbalvelden.
Het Rijnhavenpark wordt een plek voor allerlei mensen en activiteiten. U kunt zich er terugtrekken in het groen, sporten, picknicken, een evenement bijwonen of naar de zonsondergang staren.
Zo is het Rijnhavenpark echt een inclusieve en uitnodigende plek midden in het Rotterdamse centrum.
Met een uniek warmteplan zorgt de gemeente ervoor dat het meest duurzame energiesysteem wordt aangelegd. De gebouwen die straks in de Rijnhaven komen, gebruiken geen aardgas en worden duurzaam verwarmd én gekoeld.
Het systeem bestaat uit stadsverwarming en ondergrondse warmte- en koudebronnen. Hoe werkt het dan? In de winter wordt warmte naar boven gepompt om de huizen en bedrijven te verwarmen. Het koude (retour-)water wordt dan teruggepompt in de bodem.
In de zomer is het precies andersom: dan wordt het koude water gebruikt om de huizen en bedrijven te koelen en gaat het opgewarmde water de bodem in.
Veel Rotterdammers hebben het al gezien: het zand in de Rijnhaven is na maandenlang dempen nu boven water gekomen.
Op de zandplak ligt inmiddels 600.000 m3 zand en in de rest van 2023 en 2024 wordt dit nog verder aangevuld zodat het een stevige ondergrond gaat vormen voor de 3.000 woningen die gebouwd worden aan de Rijnhaven en het nieuwe stadspark dat daar komt. Het aanbrengen van het zand wordt vanaf nu niet meer direct in de haven gesproeid maar verplaatst met bulldozers. Het zand wordt nog steeds aangevoerd per schip, zo’n 2 keer per dag.
Het Rijnhavenplan in detail
In de Rijnhaven wordt 1/3 deel van het water gedempt om plaats te maken voor meer groen. Er komt een grotendeels drijvend park van 18 hectare. Van meer groen wordt iedereen blij!
Er wordt een stadsstrand aangelegd met mogelijkheden voor sport, spel en vertier. U kunt straks het water veel meer gebruiken dan nu, maar het vergezicht over de haven zal blijven.
Er wordt onderzocht of er in de toekomst gezwommen kan worden in de Rijnhaven, of dat alleen pootjebaden vanaf het strand mogelijk is. Dit hangt af van het getij en de waterkwaliteit.
De kades langs de Wilhelminapier en Katendrecht worden verder groen met drijvende parkdelen waar u via steigers van het ene deel naar het andere kan lopen. Zo ontstaat er een wandelpad rondom de Rijnhaven.
Tussen de Posthumalaan en het water van de Rijnhaven wordt straks gebouwd.
Op dat nieuwe stuk land worden fraaie bouwblokken met hoge torens neergezet om in te wonen en te werken. In totaal komen er 3.000 woningen.
Er komen voorzieningen die passen bij een stadscentrum, zoals horeca, kleine winkels en cultuur.
De Posthumalaan wordt een echte stadsboulevard met meer ruimte voor fietsers en voetgangers en een goede doorstroming van het (bestemmings)verkeer. De Posthumalaan verandert van een straat waar veel autoverkeer rijdt, naar een fraaie entree voor bezoekers van de stad en het gebied. Maar behalve van de hoge gebouwen en alle voorzieningen genieten bezoekers en bewoners dan ook van de relatieve rust van park, strand en water.
De inrichting van de Rijnhaven is vernieuwend met een deels drijvend park en een openbaar strand midden in de stad. Het park, strand en meerdere overgangen langs de kades zorgen voor een unieke beleving langs, op en in het water.
Met de aanleg van de Rijnhavenbrug ontstond er al een wandelcircuit. Dat wordt nu tussen de Wilhelminapier en Katendrecht echt afgemaakt via de Posthumalaan en de routes door het park: het rondje Rijnhaven.
Een wandelboulevard voor alle bewoners en bezoekers!
Straks wordt de Rijnhaven die er nu nog een beetje saai bij ligt, een nieuwe bestemming in de stad. En dan vooral voor de bewoners van de wijken rondom de Rijnhaven.
Ook krijgen voetgangers en fietsers hier voorrang en de metrostations zorgen ervoor dat de nieuwe Rijnhaven vanaf twee kanten goed met de metro te bereiken is.
Het water van de Rijnhaven blijft steeds van alle kanten zichtbaar en het historische karakter blijft herkenbaar: vorm, rauwe trekjes en ook het havenkarakter blijven bestaan.
En de Rijnhaven blijft daarmee zoals die ooit was bedoeld: tijdloos en flexibel.
Plan Rijnhaven
Gemeente Rotterdam heeft voor de Rijnhaven een Ambitiedocument in 2018 opgesteld, gevolgd door een Masterplan. Dit maakte de gemeente samen met Barcode Architects, BGSV en Robert de Koning landschapsarchitect. In 2019 konden omwonenden en ondernemers hun mening geven over het Masterplan. En in 2021 is het eerste schetsontwerp voor het park getoond, gemaakt samen met MVVA.
In het voorjaar van 2022 is een ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd. In de zomer van 2022 is het Stedenbouwkundig Plan vastgesteld door het college van B en W en hebben bewoners dit kunnen bekijken. Alle plannen zijn opvraagbaar door een e-mail te sturen naar rijnhaven@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Volg alle ontwikkelingen en het laatste nieuws ook op de Facebookpagina over de Rijnhaven.. Link opent een externe pagina
Stadsprojecten
De Rijnhaven is onderdeel van Stadsprojecten Rotterdam. Deze Stadsprojecten zorgen voor veel meer groen in de stad. Met meer groene pleinen, parken en straten waar u kunt wandelen, sporten of juist even lekker zitten. Veel mensen wonen er straks op nog geen 15 minuten lopen vandaan. Onmisbaar in een grote stad.
Foto's, impressies en video's
Voor de Rijnhaven zijn meerdere filmpjes, een live-stream, impressies en een 360° 3D model gemaakt. Deze geven een beeld van de sfeer die de gemeente wil in de Rijnhaven. De video's hieronder laten zien wat er in de toekomst zou kunnen komen.
- Impressie Rijnhaven - Barcode Architects | Youtube.com. Link opent een externe pagina
- Rijnhaven in 3D gemaakt door 360fabriek.nl. Link opent een externe pagina
- Live-stream: Rijnhaven in ontwikkeling | Youtube.com. Link opent een externe pagina
- Virtuele tour door het Rijnhavenpark. Link opent een externe pagina
- Volg de werkzaamheden in de Rijnhaven via deze afspeellijst. Link opent een externe pagina
Meer informatie
Heeft u vragen? Stel deze dan per e-mail. Link opent een externe pagina.