Rondkomen jongeren
Vanaf je 18e jaar verandert er veel in je leven. Misschien ga je wel studeren of uit huis. Ook ga je meer financiële beslissingen zelf nemen. Zo heb je bijvoorbeeld geen toestemming van een volwassene meer nodig om een lening af te sluiten.
Je krijgt er een hoop (financiële) verantwoordelijkheden bij. Dat kan best even wennen zijn, want goed omgaan met geld is niet altijd makkelijk. En als dat niet lukt, dan kunnen er problemen ontstaan. Heb je schulden, een laag inkomen, moeite met rondkomen of andere vragen over geld? Lees dan verder.
Vanaf je 18e ben je officieel volwassen en daarmee krijg je meer verantwoordelijkheden. Misschien ga je op jezelf wonen, studeren of werken. Op de website Wijzeringeldzaken. Link opent een externe pagina vind je informatie hierover. Bekijk in het geldplan Bijna 18. Link opent een externe pagina wat er geregeld moet worden vóór de 18e verjaardag en wat er daarna nog meer verandert.
Ga je studeren aan het mbo, hbo of wo? Dan heb je meestal recht op studiefinanciering (en een OV-studentenkaart). Let op: voor mbo-niveau 3, 4, hbo en wo is de studiefinanciering altijd een lening. Studiefinanciering moet je zelf aanvragen bij DUO. Link opent een externe pagina. Op startstuderen.nl. Link opent een externe pagina staat alle informatie over beginnen met studeren. Ga je (verder) voortgezet onderwijs volgen? Dan heb je wellicht recht op een tegemoetkoming scholieren. Ook deze tegemoetkoming vraag je zelf aan bij DUO. Link opent een externe pagina. En kijk of je daarnaast recht hebt op een bijstandsuitkering.
Ben je minimaal 18 jaar en volg je een opleiding of onderwijs in Rotterdam? Dan krijg je waarschijnlijk studiefinanciering van het DUO en heb je daarnaast nog een bijbaantje. Maar lukt het je niet om te werken naast je studie, omdat je een beperking hebt? Vraag dan een extra toeslag aan bij de gemeente. Hier vraag je Studietoeslag aan.
Extra geld (toeslagen) aanvragen
Als je een laag inkomen hebt, dan heb je misschien recht op extra geld (toeslagen). Met de handige tool op berekenuwrecht.nl. Link opent een externe pagina zie je in een paar stappen op welke toeslagen je mogelijk recht hebt. Ook zie je waar je deze kunt aanvragen. Zorg- en huurtoeslag zijn de twee belangrijkste toeslagen:
- Zorgtoeslag
Als je 18 jaar wordt, ben je verplicht zelf een ziektekostenverzekering af te sluiten. Tot nu toe was je meeverzekerd met je ouders. Voor een basisverzekering betaal je tussen de 125 en 145 euro per maand. Je kunt via de zorgtoeslag geld terugvragen. Hoeveel je terug krijgt hangt af van de hoogte van je inkomen (salaris). Zorgtoeslag moet je aanvragen bij de Belastingdienst. Je hebt hiervoor een DigiD nodig. - Huurtoeslag
Als je een woning gaat huren (met eigen voordeur) dan kun je recht hebben op huurtoeslag. Dit is afhankelijk van jouw inkomen en leeftijd. Huurtoeslag is extra geld van de overheid waar je een deel van je huur mee kunt betalen. Het kan 13 weken duren vanaf jouw aanvraag tot de beslissing of je huurtoeslag krijgt (het toekennen). Vraag je huurtoeslag dus op tijd aan. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst of bel met het gratis nummer van de Belastingdienst: 0800 05 43.
Sparen
Het is altijd slim om een deel van je geld te sparen voor grote of onverwachte uitgaven of als het even wat minder gaat. Denk aan sparen voor een studie, fiets, een paar nieuwe schoenen, je rijbewijs, een auto of een vakantie! Maar het kan ook zijn dat er opeens iets kapot gaat zoals je koelkast, wasmachine of laptop. Hiervoor kun je een spaarrekening openen zodat je geld makkelijker (automatisch) apart kunt zetten. Zo heb je altijd geld op de momenten dat het echt nodig is.
Denk goed na over een lening
Lenen klinkt zo makkelijk en dat is het ook: banken ‘verkopen’ je graag een lening. Want hoewel je denkt dat je gewoon ‘je geleende geld terugbetaalt’ moet je daarbij ook rente betalen. De bank wil natuurlijk wel aan je verdienen! Lenen kost dus geld.
Ook shoppen en pas later betalen is niet altijd een goed idee: ook bij webshops betaal je vaak een hoop rente als je bijvoorbeeld je rekening in termijnen betaalt.
Baas over je geld blijven is niet altijd even makkelijk. Soms is het nodig dat er iemand met kennis en ervaring even met je meekijkt. Waaraan merk je dat het tijd is om in te grijpen?
Bijvoorbeeld:
- Als je vaak piekert over geld.
- Als je geen idee hebt hoe je de rekeningen moet betalen.
- Als je regelmatig meer geld uitgeeft, dan dat er binnenkomt.
Merk je dat je jouw geld niet meer onder controle hebt? Je bent echt niet de enige. Blijf niet te lang met vragen of zorgen rondlopen.
- Probeer je inkomsten te verhogen
Misschien niet de leukste oplossing, maar wel de makkelijkste: probeer meer geld te verdienen. Door bijvoorbeeld extra uren te gaan werken. Of misschien ben je super handig of creatief en kun je via Marktplaats of Facebook je diensten tegen betaling aanbieden (let er wel op dat je dit bij de Belastingdienst aangeeft in je belastingaangifte). Je kunt ook spullen die je niet meer nodig hebt verkopen via Facebook en marktplaats, om zo extra geld te verdienen.
Lukt dat niet? Kijk of je via de gemeente een toeslag (zoals de individuele inkomenstoeslag of alleenstaande oudertoeslag) kunt krijgen. Voor iedere toeslag gelden weer andere regels. Op berekenuwrecht.nl. Link opent een externe pagina kun je, door in te vullen hoe jouw situatie is, kijken waar je mogelijk recht op hebt. Wil je liever persoonlijk advies? Loop dan binnen bij het Jongerenloket. - Tref betalingsregelingen
Kun je rekeningen niet meer op tijd betalen en heb je betalingsachterstanden? Als je geen actie onderneemt, dan verhogen bedrijven hun rekeningen met boetes. Uiteindelijk komt een deurwaarder aan je deur om het bedrag bij je op te halen. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met de bedrijven die nog geld van je krijgen. Vraag ze of je een betalingsregeling kunt treffen. Je maakt dan afspraken over het terugbetalen in meerdere delen. De meeste bedrijven staan hiervoor open. Maak alleen geen afspraken waarvan je weet dat je ze niet kunt nakomen. - Sluit geen leningen af/vraag geen roodstand aan
Het lijkt makkelijk: als je rekeningen moet betalen maar niet genoeg geld hebt, om dan even snel een lening af te sluiten of een paar honderd euro meer in de min aan te vragen voor je betaalrekening. Maar dat betekent dat je steeds meer schulden krijgt. Het ene gat vult met het ander. Daarnaast kan de bank een hogere rente rekenen dan een bedrijf dat nog geld van je krijgt. - Vraag om advies of hulp
Er zijn een heleboel organisaties die je advies kunnen geven of je kunnen helpen. Wil je anoniem en gratis je verhaal kwijt, vragen stellen, of hulp bij je schulden? Het JIP (Jongeren Informatie Punt) geeft informatie en advies over werk, school, drugs, geld, huisvesting, rechten en plichten, seks en vrije tijd. Je kunt anoniem en gratis bij het JIP terecht met je vragen. Het JIP is geopend op dinsdag, woensdag, vrijdag voor afspraken en de hele week voor telefoon of Whatsapp. Adres: Op dinsdag woensdag en vrijdag Huis van de Wijk de Branding in in Crooswijk en op donderdag Huis van de Wijk het Middelpunt in Charlois. Telefoonnummer 06 380 367 34. jip.org. Link opent een externe pagina. - Meld je aan voor het Perspectiefpact
Het Perspectiefpact is er voor alle Rotterdamse jongeren met geldproblemen. Het kan gaan om grote problemen, zoals schulden. Maar ook als je vragen hebt over bijvoorbeeld budgetbeheer, sparen, werken en andere financiële onderwerpen kun je terecht binnen het Perspectiefpact. Heb je geldzorgen? Blijf er niet mee rondlopen, maar ga samen met ons aan de slag. Voor verschillende situaties zijn er verschillende aanpakken mogelijk: van cursussen tot budgetbeheer of een schuldregeling.
Extraatje010
Heb je een laag inkomen en maak je je zorgen over geld? De gemeente kan je helpen. Een overzicht van de regelingen vind je op de pagina Extraatje010.
Meer informatie
Heb je niet genoeg geld om voor jezelf te kunnen zorgen? Kom je er alleen niet meer uit? En ben je 18 tot en met 26 jaar? Dan ben je welkom bij het Jongerenloket. Samen bespreken we wat jij kunt doen om aan je toekomst te werken. Jouw talenten staan hierbij voorop.