Safe‘R Spot ook komende 2 jaar als veilige haven bij het uitgaan
De gemeente Rotterdam gaat de Safe’R Spot, na een succesvolle pilot, met twee jaar verlengen. De Safe’R Spot biedt een veilige haven voor uitgaanspubliek dat zich onveilig voelt of te maken krijgt met vervelende situaties tijdens het stappen. Het initiatief zal vanaf komende vrijdag worden uitgevoerd in samenwerking met Stichting De Veilige Nacht. Elke vrijdag- en zaterdagnacht van 23:00 tot 05:00 uur is de Safe’R Spot te vinden op de hoek van de Lijnbaan en het Stadhuisplein.
Wethouder Robert Simons (o.a. Horeca): 'In Rotterdam moet iedereen zorgeloos van het nachtleven kunnen genieten. De Safe’R Spot levert hier een waardevolle bijdrage aan. Mijn dank gaat uit naar iedereen die het afgelopen jaar aan dit succes heeft bijgedragen. Ik kijk uit naar de samenwerking met Stichting De Veilige Nacht om de zichtbaarheid en effectiviteit van de Safe’R Spot de komende twee jaar verder te vergroten.'
Bijdrage aan een veiliger nachtleven
Uit de evaluatie van de pilot blijkt dat bezoekers de Safe’R Spot als een waardevolle toevoeging ervaren en dat het initiatief bijdraagt aan een veiliger nachtleven in Rotterdam. Wel heeft het college besloten om het project voort te zetten met alleen een vaste post op de hoek van de Lijnbaan en het Stadhuisplein, aangezien de vaste post op deze locatie het meest effectief bleek.
Stichting De Veilige Nacht . Link opent een externe paginais een jonge organisatie en heeft ruime ervaring in het uitgaansleven en op festivals en weet daardoor goed aansluiting te vinden bij de doelgroep van de Safe’R Spot. Naast het uitvoeren van de Safe’R Spot, gaat Stichting De Veilige Nacht zich ook inzetten om de zichtbaarheid van het initiatief te vergroten via gerichte communicatie op social media.
Elke vrijdag- en zaterdagnacht
De gemeente zet verschillende middelen in om het nachtleven veiliger te maken. Helaas komen mensen tijdens het stappen soms toch in kwetsbare situaties terecht. Om deze groep bezoekers te ondersteunen, zet de gemeente sinds november 2023 elke vrijdag- en zaterdagnacht de Safe’R Spot in. Een plek waar bezoekers op verhaal kunnen komen, een luisterend oor vinden en indien nodig verder geholpen worden
Een kijkje bij de Safe‘R Spot
Eerder dit jaar namen we tijdens een uitgaansavond een kijkje bij de Safe‘R Spot. Lees het artikel hieronder, waarbij we spraken met onder meer Ragna Keller, een van de nachtelijke hulpverleners.
De nacht is zojuist gevallen op het Stadhuisplein. Er komen wat jongeren aanlopen die de weg vragen naar een ‘tentje om wat te eten’. En ook daar weten de medewerkers van de Safe‘R Spot een antwoord op. Een beveiliger wijst ze de gewenste richting. Maar meestal is de vraag van de jongeren een hele andere. Alhoewel ze ook nog weleens willen weten ‘of ze in de bus ook loempia’s verkopen’.
Mensen helpen die zich onveilig voelen
‘Of ze vragen of wij ook soa-tests afnemen. Ach, we kunnen er wel om lachen’, vertelt Ragna Keller. ‘Maar wat we vooral doen is jonge mensen helpen die zich onveilig voelen, dronken zijn, drugs hebben gebruikt of worden lastiggevallen. Dan bieden we een luisterend oor of we helpen ze op weg naar huis’, vertelt Ragna Keller, een van de nachtelijke hulpverleners bij de post. In het dagelijks leven is zij specialist woningvervuiling bij de GGD Rotterdam.
Aanwezig op vrijdag- en zaterdagnacht
Ragna heeft zich vrijwillig opgegeven voor diensten bij de Safe‘R Spot. Net als 25 andere medewerkers van de gemeente en twaalf collega’s van de GGZ-instelling Antes. ‘Voor dit project zochten ze mensen die het leuk vinden om regelmatig op vrijdag- en zaterdagnachten deze diensten te draaien. Ik ken inmiddels de zelfkant van de samenleving achter de Rotterdamse voordeuren. Kennismaken met het nachtleven buiten leek me nu ook weleens bijzonder om mee te maken’, aldus Ragna.
Vaste post
Naast de gemeenteambtenaren en GGZ-medewerkers zijn er ook altijd beveiligers op de unit. Allemaal actief voor hulpvragen van het publiek. De post staat altijd op de hoek van de Lijnbaan/Korte Lijnbaan. Voor veel stappers in de nacht is de post een opvallende, maar onbekende verschijning. Daarom is het vooral nog werken aan bekendheid. ‘De kracht van dit initiatief is dat we een soort EHBO-post zijn, maar dan niet om pleisters te plakken’, vertelt Janette van der Meulen, projectleider Safe’R van de gemeente.
Werken aan bekendheid Safe‘R Spot
Janette geeft aan dat er in het uitgaansleven nog gewerkt moet worden aan de bekendheid van de Safe‘R Spot. ‘Velen vragen nog steeds wat wij precies doen. In ieder geval weten horecagelegenheden van ons bestaan, de politie en horecastewards. Ook zijn alle horecazaken geïnformeerd over de aanwezigheid van de unit in de stad. Het blijft overigens altijd dubbel in de preventie. Je wil er zijn voor mensen die jou nodig hebben, maar hoopt tegelijkertijd dat je eigenlijk helemaal niet nodig bent.’
Handelen of luisterend oor bieden
‘En als je dan nodig bent, probeer je verder te kijken dan alleen praktisch handelen of een luisterend oor te bieden’, weet medewerker Adem Kacmaz. Hij is consulent Vraagwijzer bij de gemeente. ‘Daar heb ik dagelijks te maken met jongeren die vragen over financiën hebben. Als je die jongeren dan in het uitgaansleven tegenkomt, vertellen ze soms over andere problemen die ze hebben. Dan kan ik ze direct doorverwijzen naar het juiste loket’, aldus Adem. Zo breed inzetbaar zijn de medewerkers van de Safe ‘R Spot dan ook.