Samen leven
'Wie in Rotterdam woont, is een Rotterdammer en hoort erbij. In Rotterdam staan we open voor alle mensen. Onze gedeelde identiteit als Rotterdammer, dat is waar wij ons op richten, met respect voor de verschillen.'
Om fijn te kunnen samenleven moet iedereen zich veilig voelen in de stad. Als mensen elkaar discrimineren is dat niet zo. Bijvoorbeeld als mensen worden uitgescholden, bedreigd of in elkaar geslagen om wie ze zijn. De gemeente wil Rotterdammers daartegen beschermen. Daarom gaat de gemeente het volgende doen.
Wat gaan we doen?
- Bedrijven en organisaties die zijn veroordeeld voor discriminatie door een rechter, sluit de gemeente voor vijf jaar uit van samenwerking.
- We gaan aan de slag om Rotterdammers bewuster te maken van de vormen van discriminatie en wat zij zelf kunnen doen. We besteden aandacht aan de manier waarop zij melding kunnen maken van discriminatie en racisme. Dat doen we onder meer rond 21 maart, de internationale dag tegen discriminatie en racisme.
- We hebben een Stadsmarinier antidiscriminatie en antiracisme aangesteld.
- De komende jaren gaan we Seksuele Straatintimidatie nog meer aanpakken; onder meer door preventie en voorlichting.
- Shelter City biedt mensenrechten verdedigers uit de hele wereld tijdelijk een plek aan om tot rust te komen en te kunnen netwerken. We blijven de activiteiten van Shelter City Rotterdam ondersteunen. Zowel financieel als door inzet van ons netwerk in de stad.
Meer informatie:
Zie het, zeg het, meld discriminatie. Link opent een externe pagina
Waar je wordt geboren, heeft invloed op je kansen in het leven. Dat willen we niet. We willen dat iedereen gelijke kansen krijgt en gelijke toegang heeft tot school, werk, stage, wonen en vrijetijdsbesteding.
Wat gaan we doen?
- We proberen ons personeelsbestand zoveel mogelijk een afspiegeling te laten zijn van de brede Rotterdamse samenleving.
- We gaan door met het project Rotterdam Onbeperkt om ervoor te zorgen dat de stad nog toegankelijker wordt voor mensen met een beperking. Dit doen we in lijn met de uitgangspunten van het VN Verdrag Handicap.
- We werken aan een keurmerk voor verhuurders die het goede voorbeeld geven om discriminatie op de woningmarkt tegen te gaan.
- We bieden het onderwijs gastlessen en workshops aan over samenleven in een diverse stad.
- We maken Rotterdammers digitaal vaardiger. Zo zijn zij zich bewuster van de kansen en risico’s van sociale media en online-activiteiten. Denk aan laagdrempelige ‘huiskamers’ voor digitale hulp en trainingen voor digitale vaardigheden.
- Mensen met diverse geloven kunnen in Rotterdam hun geliefden begraven volgens hun eigen cultuur, tradities en gebruiken.
- We vieren de verschillen in onze stad door jaarlijks de Rotterdam Pride-week te steunen.
Meer informatie:
Vaak begint onbegrip voor anderen door onwetendheid. Verbinding is belangrijk om elkaar beter te begrijpen en beter met elkaar om te gaan. Daarom maakt de gemeente moeilijke onderwerpen bespreekbaar. En we vragen bewoners met ons mee te denken.
Wat gaan we doen?
- We organiseren daarvoor stadsgesprekken. We willen weten wat Rotterdammers belangrijk vinden. We willen weten of mensen vinden dat het beter of slechter gaat en wat de gemeente beter kan doen.
- We vragen onafhankelijk advies bij collegebesluiten over (on)gelijkheid. Bijvoorbeeld aan de Adviesraad Antiracisme & Inclusie, de Brede Raad 010, de Expertpool Inburgering of andere adviesraden.
- We geven - onder voorwaarden - subsidie aan Rotterdamse initiatieven die bijdragen aan de doelen van dit actieplan. Daarvoor komt een nieuwe subsidieregeling: Samenleven. Het proces van subsidie aanvragen wordt ook eenvoudiger.
- Jaarlijks brengen we de Samenlevingskalender uit. Hierop staan dagen die voor verschillende groepen Rotterdammers belangrijk zijn.
- We stimuleren kennis over de Holocaust. Dit wordt door veel Joodse Nederlanders genoemd als belangrijk om antisemitisme tegen te gaan.
Meer informatie:
Brede Raad 010. Link opent een externe pagina
Kalender van en voor Rotterdammers
Een gedeelde geschiedenis