Scheiden
Bent u gescheiden of gaat u uit elkaar? In Rotterdam vinden we het belangrijk dat als mensen scheiden, ze er samen goed uitkomen. Dat is niet alleen belangrijk voor u, maar zeker ook voor uw kinderen.
Lukt het niet een scheiding goed te regelen? Heeft u bijvoorbeeld vragen over scheidingsbemiddeling? Of over het ouderschap na uw scheiding?
Dan kunt u terecht bij het informatieloket Relatie, Ouders & Scheiding. Ook voordat u gaat scheiden, kunt u hier terecht. Bij het informatieloket wordt u geholpen of doorverwezen naar gratis scheidingshulp. Verderop deze pagina vindt u meer informatie.
Wilt u een Spoedprocedure registratie Nederlandse echtscheiding?
Maak hiervoor een afspraak.
Wat bedoelen we met scheiden?
Met scheiden bedoelen we alle vormen van het beëindigen van een relatie.
Dat kan zijn tussen mensen die getrouwd zijn. Maar ook tussen geregistreerd partners en samenwonenden met of zonder samenlevingscontract.
Ook kan bij scheiding sprake zijn van het einde van een religieus huwelijk, als mensen getrouwd zijn in bijvoorbeeld een kerk of moskee.
Samen zorgen voor de kinderen
Voor alle kinderen horen ouders de belangrijkste opvoeders te zijn. Ook als die gescheiden zijn. Steeds meer ouders kiezen ervoor om na de scheiding samen het ouderschap in te vullen als ex-partners. Zij kiezen ervoor om de kinderen samen op te voeden, ook al wonen ze niet meer samen. Of ze verdelen de zorg- en opvoedtaken op een andere manier.
Sommige ouders lukt het niet om goede afspraken te maken over de zorg voor hun kind(eren) na de scheiding. Of het lukt niet de afspraken na te komen. Zij hebben hier hulp en steun bij nodig. De gemeente helpt deze ouders, samen met zorgorganisaties in de stad. Soms hebben kinderen (langdurig) last van de ernstige gevolgen van een moeilijke scheiding. Er is dan een mogelijkheid van psychische (emotionele) kindermishandeling. Dat willen we zoveel mogelijk voorkomen.
Wilt u meer informatie over hoe te scheiden met kinderen?
Kijk dan op de website www.uitelkaarmetkinderen.nl. Link opent een externe pagina.
Deze website helpt u bij dit moeilijke proces. Zodat uw scheiding zo soepel mogelijk verloopt voor u én uw kinderen.
Informatieloket Relatie, Ouders & Scheiding
Lukt het niet een scheiding goed te regelen? Dan kunt u terecht bij het informatieloket Relatie, Ouders & Scheiding. Ook voordat u gaat scheiden, kunt u hier terecht.
Waarmee kan het informatieloket helpen?
- Het uitzoeken van praktische zaken rondom uw scheiding, bijvoorbeeld over financiën of hoe u een advocaat of mediator vindt.
- Het beantwoorden van juridische vragen over uw scheiding, hoe u de scheiding regelt of over het maken van afspraken over de omgang met de kinderen.
- Informatie over welke scheidingshulp in Rotterdam beschikbaar is.
- Tips om op het ouderschap na scheiding op een positieve manier in te vullen.
- Tips om uw kind te helpen de scheiding te verwerken.
- Doorverwijzing naar ondersteuning en specialistische scheidingshulp.
Waar vindt u het informatieloket?
- Langskomen
- Vraagwijzer Kralingen-Crooswijk. Link opent een externe pagina
Wanneer? Op woensdag van 9.00 uur tot 12.00 uur
Waar? Oostzeedijk 276, 3063 CA Rotterdam - Vraagwijzer Feijenoord. Link opent een externe pagina
Wanneer? Op woensdag van 9.00 uur tot 12.00 uur
Waar? Maashaven O.z. 230, 3072 HS Rotterdam
- Vraagwijzer Kralingen-Crooswijk. Link opent een externe pagina
- Bel 14 010
Geef aan dat u belt voor het informatieloket Relatie, Ouders en Scheiding.
Is er geen medewerker beschikbaar? Dan bellen wij u binnen twee dagen terug. - E-mail
U kunt ook mailen met oudersenscheiding@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Voor professionals
Ook professionals kunnen in Rotterdam terecht bij het informatieloket Relatie, Ouders & Scheiding. Om te sparren over een moeilijke kwestie of voor actuele informatie over het huidige hulpaanbod.
Aanbieders van hulp bij scheiding
Het is belangrijk om ruzies en spanningen rondom een scheiding zoveel mogelijk te voorkomen. Zoek daarom op tijd hulp en steun. Met verschillende organisaties in Rotterdam helpen we gezinnen om de scheiding goed door te komen.
Hieronder vindt u een overzicht van scheidingshulp - organisaties, aanbieders die hulp of ondersteuning bieden bij een scheiding. Deze hulp is gratis beschikbaar voor alle Rotterdammers. Voor sommige hulp is wel een doorverwijzing nodig.
Informeer hiernaar bij het informatieloket Relatie, Ouders & Scheiding. Daar helpen ze u graag verder.
Scheidingshulp
Neem voor onderstaand aanbod zelf contact op met de aanbieders.
Avant Sanare
Avant Sanare. Link opent een externe pagina, telefoon: 085 - 049 91 00 of mail naar contact@avantsanare.nl. Link opent een externe pagina .
- KIES: voor kinderen van gescheiden ouders in de leeftijd tussen 8 en 12 jaar (groep 5 t/m 8 PO). Kinderen in echtscheidingssituaties. Gericht op het verwerken van de scheiding door het te leren begrijpen en het een plek te geven. Het is de bedoeling dat kinderen zich gehoord voelen. Ook heeft KIES als doel om kinderen te laten leren van hun eigen gevoelens en gedrag. Door creatieve opdrachten en spel leren kinderen praten over wat ze moeilijk vinden. Ook horen de kinderen van elkaar tijdens de training hoe zij met de scheiding omgaan.
- Dappere Dino’s: training voor kinderen van gescheiden ouders in de leeftijd van 6 tot en met 9 jaar. Gericht op het voorkomen van emotionele en gedragsproblemen. De training biedt een ondersteunende groepsomgeving waarin kinderen leren omgaan met spanningen als gevolg van de scheiding.
- Stoere schildpadden: training voor kinderen van gescheiden ouders in de leeftijd van 4 tot en met 7 jaar. De verwachting is dat kinderen na de training minder angstproblemen ervaren, betere sociale competenties hebben ontwikkeld en positievere gevoelens hebben tegenover het gezin en tegenover henzelf.
Enver en Indigo
Contact via e-mail: ouderschapenscheidingrr@enver.nl . Link opent een externe pagina
Laagdrempelige fysieke bijeenkomst voor ouders. De verwachting is dat ouders na de bijeenkomst op een prettige manier inzicht hebben gekregen in hoe een kind een scheiding ervaart en wat de do’s & don’ts zijn van de invulling van het ouderschap na scheiding.
Stichting Ouderbijeenkomsten. Link opent een externe pagina
Telefoon: 06 - 22 34 41 44 of e-mail: info@ouderbijeenkomsten.nl . Link opent een externe pagina
Online bijeenkomsten voor gescheiden ouders of ouders in scheiding. De verwachting is dat ouders op een prettige manier inzicht hebben gekregen in hoe een kind een scheiding ervaart en wat de do’s & don’ts zijn van de invulling van het ouderschap na scheiding.
Indigo. Link opent een externe pagina
Telefoon: 088 - 357 17 77
KIES: training voor kinderen in echtscheidingssituaties. Gericht op het verwerken van de scheiding door het te leren begrijpen en het een plek te geven. Het is de bedoeling dat kinderen zich gehoord voelen. Ook heeft KIES als doel om kinderen te laten leren van hun eigen gevoelens en gedrag. Door creatieve opdrachten en spel leren kinderen praten over wat ze moeilijk vinden. Ook horen de kinderen van elkaar tijdens de training hoe zij met de scheiding omgaan.
Stichting Parenting Coordination Nederland. Link opent een externe pagina
Contact via: mevrouw. mr. Janneke Mulder, telefoon: 06 - 24 71 70 09, e-mail: mulder@uiteenfamilirecht.nl. Link opent een externe pagina en via: Fabrizia de Wit-Facchetti, telefoon: 010 - 217 53 17, e-mail: dewit@bolderadvocaten.nl. Link opent een externe pagina.
Vorm van conflictoplossing die gericht is op de kinderen. Een parenting coordinator helpt gescheiden ouders bij het uitvoeren van hun ouderschapsplan.
Villa Pinedo . Link opent een externe pagina
Mail naar: info@villapinedo.nl . Link opent een externe pagina
- Online buddytraject. ondersteuning van een ervaringsdeskundige jongvolwassene (buddy). Voor kinderen en jongeren van gescheiden ouders, in de leeftijd van 10 tot en met 23 jaar.
Doel is om kinderen met gescheiden ouders net zo gelukkig te laten opgroeien als kinderen zonder gescheiden ouders. Vooral bedoeld om kinderen hun hart te kunnen laten luchten over de scheiding van hun ouders. - Webinars voor gescheiden ouders of ouders in scheiding. Online training: Aan alle gescheiden ouders - Villa Pinedo. Link opent een externe pagina.
Neem voor onderstaand hulpaanbod contact op met de Vraagwijzer via telefoonnummer 14 010.
Of neem contact op met uw contactpersoon van het wijkteam, contactgegevens staan in uw ondersteuningsplan.
Enver, Ouderschap na Scheiding (ONS) en Ouderschap Blijft (OSB)
Ouderschapsbemiddeling al dan niet in combinatie met Omgangsbegeleiding. Voor ouders van kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar die in een ingewikkelde scheiding zijn verwikkeld.
Doelen zijn: kinderen hebben een onbelast contact met beide ouders volgens door ouders gemaakte afspraken. Ouders maken afspraken over zorg- en opvoedtaken. De communicatie over de kinderen verbetert. Ouders richten zich op hun ouderrol in de scheidingssituatie. Ouders geven de andere ouder een plek in het leven van hun kind.
- Omgangsbegeleiding: het doel is contact en omgang herstellen tussen kind en ouder. Om maatwerk te bieden in situaties waarin ook een GGZ-vraag speelt, is er nauwe samenwerking met Mentaal Beter Jong die past bij de vraag rondom ouderschap en scheiding. Het is mogelijk ouder(s) een maatwerktraject 'werken met beeld' aan te bieden met inzet van de methode VIB/VHT. Deze methode werkt met ouders aan positieve communicatie tussen ouder en kind, met de focus op de initiatieven van het kind.
- Parallel Solo Ouderschap: Individueel traject voor ouders in een hoog-conflictscheiding die niet (meer) te bemiddelen zijn. Al dan niet in combinatie met Omgangsbegeleiding. Ouders leren onafhankelijk van elkaar vorm te geven aan het ouderschap. Er is een duidelijke omgangsregeling tussen beide ouders en het kind of kinderen. Focus ligt op het verstevigen van de ouder-kindrelatie. Er is alleen contact tussen ouders als dat noodzakelijk is en bij voorkeur schriftelijk, communicatie kan ook via een tussenpersoon gebeuren. Het kind kan onbelast contact hebben met beide ouders.
- Omgangsbegeleiding: Het doel is contact en omgang herstellen tussen kind en ouder.
- Kinderen uit de Knel: Groepstherapeutisch programma. Hulp voor ouders en kinderen (van 4 tot en met 18 jaar) als kinderen bij een conflictscheiding klem dreigen te raken tussen beide ouders. Training in een oudergroep voor 6 ouderparen en een parallel lopende kindergroep. Het de-escaleren van de strijd tussen ouders staat centraal. Kinderen kunnen uiten hoe de strijd tussen hun ouders hen van binnen raakt. Daarnaast biedt de groep lotgenotencontact. Ouders en kinderen kunnen van elkaar leren en elkaar ondersteunen.
Horizon / iHub
- Omgangshuis: Omgangsbegeleiding en ouderschapsbemiddeling. Hulpvorm voor ouders en kind(eren) waarbij ouders verwikkeld zijn in een conflictscheiding en er geen contact tussen ouder en kind is.
Methodiek: Doelen zijn het herstellen van het contact tussen ouder en kind en ouders komen tot afspraken waarbij het kind vrij van spanning contact kan hebben met beide ouders. - Ouderschap Blijft: Ouderschapsbemiddeling. Hulpvorm voor ouders en kind(eren) waarbij ouders verwikkeld zijn in een conflictscheiding en er wel contact is tussen kind en beide ouders. Doelen zijn dat ouders op een opbouwende manier kunnen communiceren en afspraken maken over de opvoeding van de kinderen. Kinderen kunnen vrij van spanning contact hebben met beide ouders.
- Parallel Solo ouderschap: Individueel traject voor ouders in een hoog-conflictscheiding waarbij bemiddeling niet is gelukt. Voorwaarde is dat over essentiële zaken zoals een omgangsregeling duidelijkheid is. Ouders leren onafhankelijk van elkaar vorm te geven aan het ouderschap. Er is een duidelijke omgangsregeling tussen beide ouders en het kind of kinderen. Focus ligt op het verstevigen van de ouder-kindrelatie. Er is alleen contact tussen ouders als dat noodzakelijk is en bij voorkeur schriftelijk, communicatie kan ook via e-mail.