Seksueel geweld
Rotterdam is een stad waar iedereen zich veilig moet voelen, ook online.
Online kunnen vervelende dingen gebeuren op het gebied van seksualiteit. Mensen kunnen intieme foto's, video’s en berichten van je gebruiken zonder je toestemming. Dit noemen we online seksueel geweld. Lees hier welke vormen er zijn en waar je hulp vindt.
Wat is online seksueel geweld?
Online seksueel geweld houdt in dat iemand zonder jouw toestemming intieme beelden van jou online zet of naar anderen stuurt, of hiermee dreigt. Ook als iemand je onder druk zet om intieme beelden van jezelf te sturen is dat online seksueel geweld. Bijvoorbeeld via Whatsapp, Snapchat of de webcam. Dwingt iemand je om seksuele handelingen bij jezelf te verrichten voor de camera? Ook dat is een vorm van online seksueel geweld.
- Ongewenste sexting
Iemand stuurt ongevraagd seksueel getinte foto’s, video’s en berichten van jou naar anderen. Of je ontvangt ongevraagd zulke berichten. - Shame sexting
Iemand verspreidt ongevraagd intieme beelden van jou om je te pesten. Wraakporno valt hier ook onder. - Exposen
Iemand maakt je te schande door beelden of teksten van je te delen in zogenoemde ‘expose-groepen’. Vaak gaat het over privé-informatie. - Deep-fake
Jouw gezicht wordt gemonteerd op een naakt lichaam. Daardoor denken anderen dat jij het bent. - Sextortion
Naaktbeelden van jou worden gebruikt om je te bedreigen of te chanteren. Vaak in ruil voor geld of seksuele handelingen. - Grooming
Online kinderlokkers zijn volwassenen, die zich voordoen als een leeftijdsgenoot om seksueel misbruik te plegen, zoals ongewenste aanrakingen tot zoenen tegen iemands wil.
Ben jij slachtoffer van seksueel geweld?
Er is hulp.
Heb je online een nare seksuele ervaring meegemaakt? Bel of chat dan met het Centrum Seksueel Geweld (CSG). Ze luisteren naar je verhaal. En ze geven je informatie en advies. Ook op hun website vind je veel informatie Centrumseksueelgeweld.nl. Link opent een externe pagina.
De hulpverleners van het CSG staan klaar om met je te chatten.
Openingstijden:
Maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 06.00 uur.
Zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur.
Feestdagen van 20.00 tot 06.00 uur.
Bezoek Chat met het Centrum Seksueel Geweld. Link opent een externe pagina voor meer informatie.
Het CSG is 24/7 bereikbaar op telefoonnummer 0800-0188
Er zijn in Rotterdam organisatie die je helpen als je slachtoffer bent van online seksueel geweld. Zo organiseren ze leerzame bijeenkomsten en workshops om dit probleem aan te pakken.
Stichting Chris en Voorkom
Chris en Voorkom maakt jongeren weerbaar tegen online seksueel geweld. Ze bieden preventie-, weerbaarheids- en leefstijlprogramma’s aan op scholen, in kerken en bij verenigingen. Bekijk hun agenda. Link opent een externe pagina.
Stichting Voice Of All Women
Voice of All Women (VOAW) zet zich in voor vrouwenrechten en versterkt de veerkracht en eigenwaarde van vrouwen uit kwetsbare gemeenschappen. Bekijk hun agenda. Link opent een externe pagina.
Campagne Oordeel Niet
Steeds meer jongeren krijgen te maken met ongevraagde en ongewilde verspreiding van (intieme) beelden. Met de campagne Oordeel Niet wil de gemeente Rotterdam en het CSG Rotterdam jongeren, ouders en professionals bewuster maken van dit probleem.Kijk voor meer informatie op Oordeelniet.nl. Link opent een externe pagina.