Ga naar de hoofdinhoud

01 juli 2024

Algemeen

Leestijd: 3 min

Seksuele intimidatie vanaf nu strafbaar

Een ongepaste opmerking krijgen of nageroepen worden. Vormen van seksuele intimidatie, die altijd al vervelend waren. Vanaf 1 juli is dit gedrag ook strafbaar. In Rotterdam gaan niet alleen agenten, maar ook 13 getrainde handhavers letten op seksuele intimidatie.

Door een wijziging in de wet is seksueel ongewenst gedrag in het openbaar nu strafbaar. Dat betekent dat iemand die een ander nafluit op straat aangehouden kan worden. En bijvoorbeeld een gevangenisstraf of geldboete kan krijgen. Slachtoffers van zulk gedrag kunnen aangifte doen. 

Dit verbod op ongewenst gedrag geldt voor heel Nederland. De politie mag hiervoor mensen aanhouden en oppakken. Maar de gemeente Rotterdam gaat verder en zet ook handhavers in op seksuele intimidatie. 

In de stad gaan 13 getrainde buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) handhaven op seksuele intimidatie. Dat is onderdeel van een proef waarin Rotterdam samenwerkt met Utrecht en Arnhem. Ook in die 2 steden gaan boa’s komend jaar letten op seksuele intimidatie op straat. 

Bedreigend gedrag

Seksuele intimidatie is iets anders dan aanranding of verkrachting. Die vormen van ongewenste aanraking zijn al langer strafbaar. 

Bij seksuele intimidatie gaat het om opmerkingen, gebaren en geluiden. Bekende voorbeelden zijn nafluiten, naroepen, sissen, staren of ongepaste opmerkingen maken. Veel mensen ervaren dat gedrag als bedreigend. Is het gedrag seksueel getint, en voelt degene aan wie het gericht is zich er onveilig door? Dan is het seksuele intimidatie. 

De politie houdt dit in de gaten. Zij letten op gedrag dat kwetsend of bedreigend is en dat het gevoel van veiligheid van iemand aantast. Uiteindelijk beslist de rechter of iemand de gevangenis in gaat of een boete moet betalen voor seksuele intimidatie. 

Groep handhavers houdt een groep jongeren staande. Deze foto is gemaakt tijdens een oefening voor het herkennen van seksuele straatintimidatie. Foto: Eric Fecken
In aanloop naar de proef oefenden handhavers in de stad op seksuele intimidatie herkennen. Foto: CCV boa expertisecentrum / Eric Fecken

Proef met boa's 

Nu seksuele intimidatie strafbaar is, handhaaft de politie daarop. Gemeente Rotterdam gaat een stap verder. In Rotterdam handhaven komend jaar ook 13 getrainde boa’s op seksuele intimidatie. Dat is onderdeel van een proef met boa’s, waarin Rotterdam als koplopergemeente optrekt met Utrecht en Arnhem. 

Opleiders van gemeente Rotterdam hebben handhavers van die 3 steden getraind. Zij kunnen seksuele intimidatie herkennen, weten het op te sporen en kunnen er proces-verbaal van opmaken. 

Komend jaar gaan Rotterdamse handhavers met gerichte acties seksuele intimidatie in de gaten houden. Met de proef wordt geprobeerd om meer daders voor de rechter te krijgen. En uiteindelijk om te zorgen dat dit gedrag afneemt. 

Rotterdam voorop

Het is niet voor niks dat Rotterdam vooropgaat in deze proef. In de stad was seksuele intimidatie in 2018 al even strafbaar. Toen viel dat onder plaatselijke wetgeving. Nu artikel 429ter in het Wetboek van Strafrecht actief is, is seksuele intimidatie landelijk verboden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over wat seksuele intimidatie is? En wat gemeente Rotterdam tegen zulk gedrag doet? Meer informatie vindt u op de pagina over seksuele intimidatie. Link opent een externe pagina