Subsidie smart energy systems aanvragen
Deze subsidie richt zich op het versnellen van innovatie op het thema energietransitie. U kunt subsidie aanvragen voor haalbaarheidsstudies, experimenten of een combinatie daarvan.
U kunt subsidie aanvragen tot en met 21 mei 2025. Lees hoe u de subsidie aanvraagt.
Subsidie aanvragenVoor wie is het
Voorwaarden
Hoogte subsidie
Hoelang duurt het
Contact
Veelgestelde vragen
De aanvraag wordt beoordeeld aan de hand van een aantal criteria. Een aanvraag moet vernieuwend zijn en beschikt over voldoende maatschappelijke relevantie. Daarnaast moet een aanvraag haalbaar zijn en de nodige invloed hebben. Ook moet de aanvraag worden onderbouwd met een realistische begroting en moet de toegevoegde waarde van een subsidie duidelijk uit het Plan van Aanpak blijken. De volledige set van criteria staat in artikel 8 van de subsidieregeling innovatieve oplossingen smart energy systems.
De aanvragen worden beoordeeld door een beoordelingscommissie. Deze bestaat uit een aantal leden (6-8), die vanuit verschillende invalshoeken en expertises de aanvraag beoordelen (programmamanagement, markt en innovatie, strategie en beleid, energienetwerken, digitalisering en smart). In de beoordelingscommissie is ook vertegenwoordiging van het Rijk (TKI Urban Energy) aanwezig. Leden van de beoordelingscommissie hebben bij de beoordeling geen ander belang dan het maatschappelijk belang van de gemeente. De commissie beoordeelt de voorstellen aan de hand van de methodiek zoals vastgelegd in deze regeling en maakt een rangschikking.
Hernieuwbare energie
De gemeente wil haar ambities op de gebieden energietransitie, circulair, klimaatbestendig en gezonde leefomgeving zoveel mogelijk met elkaar verbinden. Op deze manier wordt de uitvoering van deze ambities makkelijker.
De gemeente wil de uitvoering van nieuwe en slimme energiesystemen (Smart Energy Systems) versnellen. Hiervoor zijn innovaties in het energiesysteem nodig. Investeringen in deze innovaties zijn lastig als er vooraf onzekerheid is of deze innovatieve producten commercieel aantrekkelijk worden. Of op grote schaal toe te passen zijn.
Haalbaarheidsonderzoek
Voor middelgrote investeringen zijn de kosten van een haalbaarheidsonderzoek of een experimentele pilot hoog. Daarom stelt de gemeente Rotterdam subsidie beschikbaar. Deze subsidie is voor partijen die:
- haalbaarheidsstudies willen uitvoeren.
- experimentele ontwikkelingen willen doen van innovaties in het energiesysteem.
De gemeente Rotterdam richt zich vooral op innovaties die op korte termijn commercieel aantrekkelijk worden. En die op grotere schaal toe te passen zijn of makkelijk herhaald kunnen worden.