Ga naar de hoofdinhoud

07 september 2024

Algemeen

Leestijd: 3 min

Toegankelijk tollen in speeltuin 110-Morgen

Samen spelen, samen delen. In speeltuin 110-Morgen in Hillegersberg gaat dat nu makkelijker. In die speeltuin staat sinds deze week een speeltoestel voor alle kinderen, ook voor hen die in een rolstoel zitten. Het is één van de manieren waarop de gemeente Rotterdam probeert alle mensen goed deel te laten nemen aan het dagelijks leven in de stad.

De carrousel is een ronddraaiend speeltoestel waarin je kunt zitten. U weet wel, zo’n draaischijf waarin je je laat duwen en waar je na een paar rondjes duizelig uitstapt. 

In speeltuin 110-Morgen werd deze week een carrousel geplaatst waar ook kinderen met een rolstoel in kunnen. Met deze 'rolstoelcarrousel' is de speeltuin in Hillegersberg beter toegankelijk gemaakt voor kinderen met een beperking. 

Droom van Stella en Roos

De rolstoelcarrousel in 110-Morgen is een idee van Stella en Roos, leerlingen van de Tarcisiusschool. De 2 klasgenoten deden mee aan een schrijfwedstrijd van stichting Volkskracht. Link opent een externe pagina. Voor die wedstrijd schreven Rotterdamse basisscholieren brieven over hun droom voor de stad. 

De droom van Stella en Roos: een speeltuin waar alle kinderen, met of zonder beperking, samen kunnen spelen. Die droom komt uit met de plaatsing van de rolstoelcarrousel in 110-Morgen. 

Stella en Roos mochten hun 'droomtoestel' zelf uitpakken bij de opening.
Stella en Roos mochten hun 'droomtoestel' zelf uitpakken bij de opening. Foto: gemeente Rotterdam

Speeltuinbende

Bij het openingsfeest rennen Stella en Roos van klimkasteel naar kabelbaan. Tussen het spelen door willen ze best vragen beantwoorden. ‘Kinderen in een rolstoel kunnen niet in een draaimolen. Dat is jammer, want dat is leuk om te doen’, vertelt Stella. 

Toen hun brief de finale van de schrijfwedstrijd haalde, gingen Stella en Roos speeltuinen testen. Dat doen ze met Thijs, een jongen uit Schiebroek die soms een rolstoel gebruikt. Door zijn cerebrale parese zijn Thijs’ benen niet altijd sterk genoeg om te lopen. Roos: ‘De Speeltuinbende heten we. We zijn in Hillesluis geweest en daar stond net zo’n carrousel. Die paste bij onze droom!’

Thijs, die vaak bij speeltuin 110-Morgen komt, is blij met het nieuwe toestel. Als er een proefrondje wordt gedraaid komt Thijs met opgestoken duim uit de carrousel. ‘Goedgekeurd!’

Groep kinderen zit op het speeltoestel de rolstoelcarrousel. Dit ronddraaiende speeltoestel staat in speeltuin 110-Morgen in Hillegersberg.
Veel kinderen wilden met Thijs (in het midden) meedraaien bij het proefrondje van de rolstoelcarrousel. Foto: gemeente Rotterdam

Kinderen én ouders

‘Kinderogen zien de speeltuin anders.’ Leonie de Waal is blij met de Speeltuinbende. Als beheerder gaat ze over speeltuin 110-Morgen. Toegankelijke toestellen zijn fijn, maar De Waal kijkt verder.

‘Hoe krijg ik kinderen met een beperking hier? Dat is een belangrijke vraag. Dan kan ik niet om ouders heen. De speeltuinleeftijd ligt tussen de 3 en 8 jaar. Die kinderen komen niet op eigen houtje. Dus wil ik ervoor zorgen dat ook ouders zich veilig en welkom voelen bij 110-Morgen.’

SamenSpeelAkkoord

De gemeente Rotterdam wil graag de meest toegankelijke gemeente van Nederland. Link opent een externe pagina zijn. Om dat te bereiken voor spelende kinderen ondertekende de gemeente het SamenSpeelAkkoord. Link opent een externe pagina. Alle ondertekenaars doen een belofte om werk te maken van samen spelen. 

Bij samen spelen komt meer kijken dan toestellen rolstoeltoegankelijk maken. Het gaat er ook om dat iedereen zich welkom voelt en contact kan maken. Om fysieke en sociale toegankelijkheid dus. Als iedereen mee kan spelen, is de kans kleiner dat kinderen met een beperking eenzaam worden. 

Meer informatie

Wilt u weten wat de gemeente Rotterdam doet om een toegankelijke stad te zijn? Kijk op de pagina Toegankelijke stad. Link opent een externe pagina voor meer informatie. 

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien