Toekomstbestendige wateropvang
Het klimaat verandert. Het regent steeds harder, maar er zijn ook meer periodes van droogte. Hoe vangt onze stad vol gebouwen en stoeptegels al dat regenwater op?
Rotterdam ligt onder zeeniveau en heeft een dalende bodem. Daarmee zijn we extra kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Het aanpassen van de stad aan die verandering is dus hard nodig. Dit noemen we klimaatadaptatie.
Waterplein, waterberging en waterbuffer
Een van de manieren waarop we wateroverlast tegengaan, is door extra wateropvang te maken. Zo komt niet al het regenwater terecht in het riool. Er zijn verschillende manieren om wateropvang te creëren. Het kan bovengronds, met een waterplein, maar ook met ondergrondse berging. Bij het maken van een nieuwe wateropvang betrekken we ontwerpers, bewoners, waterschappen en woningcorporaties.
Als het niet regent, is een waterplein een leuke plek waar u kunt sporten, zitten of picknicken en kinderen kunnen spelen. Regent het wel, dan vangt het plein het water op dat van de straat en daken in de directe omgeving komt. Dit gebeurt via goten, leidingen en hoogteverschillen op het plein en met een waterberging boven en onder de grond. Het water dat het plein opvangt, zakt na de regenbui langzaam de grond in.
Een voorbeeld van een waterplein is het Benthemplein. De drie bassins van dit plein kunnen ongeveer 1,7 miljoen liter water opslaan. Daarmee is het Benthemplein het grootste waterplein ter wereld. Andere voorbeelden zijn het Bellamyplein, het Frederiksplein, het Multatuliplein, het Klein Polderplein, het Berkelplein en de Regentuin.
Een ondergrondse waterberging vangt overtollig regenwater op in speciale kratten of blokken. Deze voeren het opgevangen water af naar de singels, of het druppelt langzaam de bodem in.
Een van de plekken met een ondergrondse waterberging is het Kruisplein. Als het waterpeil in de Westersingel door veel neerslag meer dan tien centimeter stijgt, loopt het water deze berging in. Daalt het waterpeil weer, dan stroomt het grootste deel van het water vanzelf weer terug naar de singel. Het deel dat overblijft stroomt in het riool.
Ook onder de parkeergarage van het Museumpark zit een waterberging. Deze slaat overtollig rioolwater tijdelijk op, als het riool vol zit. Zodra het riool weer leeg is, gaat al het opgeslagen water van de waterberging terug. Vanuit het riool gaat het dan door naar de waterzuivering. Met een opslagruimte van 10 miljoen liter water is dit de grootste waterberging van Rotterdam.
- Video 'Ondergrondse waterberging Museumparkgarage' (februari 2019)
- Video Digitale rondleiding Museumparkgarage | Youtub, november 2020. Link opent een externe pagina
Andere voorbeelden van ondergrondse waterberging zijn het Ammersooiseplein, het Berkelplein, de CS Provenierssingel, het Grotekerkplein, het Johan-Ida-Plein en de Sonmansstraat.
Een urban waterbuffer is een bijzondere ondergrondse waterberging. Deze vangt, net als een waterberging, regenwater op en slaat het daarna in de ondergrond op, meestal zo’n 15 meter diep. Totdat we het weer kunnen gebruiken om bijvoorbeeld gras te sproeien. Deze techniek is afgekeken van de glastuinbouw in het Westland. Rotterdam heeft zulke waterbuffers naast het stadion van Sparta in Spangen, in de Robert Fruinstraat en bij het Museumpark. En er zijn er nog meer in voorbereiding.
Rotterdamse aanpak
Om de hele stad klaar te maken voor een veranderend klimaat, stelden we het programma Rotterdams Weerwoord op. We vinden het daarnaast belangrijk om de kennis die we opdoen te delen met anderen. Want steden over de hele wereld hebben last van een veranderend klimaat en wateroverlast.
Wereldwijde belangstelling
De Rotterdamse wateropvang is innovatief en staat vaak in de internationale belangstelling. Jaarlijks komen tientallen internationale delegaties kijken en leren van de Rotterdamse aanpak. In 2017 stond onze aanpak zelfs in The New York Times: The Dutch Have Solutions to Rising Seas. The World Is Watching | New York Times. Link opent een externe pagina.
Meer informatie
Heeft u vragen over onze waterpleinen, waterbergingen of waterbuffer of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het Waterloket.