Uitvaart
Rotterdam, stad met veel culturen, geloven en eigenzinnigheid. Dat is terug te zien op de gemeentelijke begraafplaatsen en het crematorium. We begraven en cremeren op een manier die bij de overledene past. Houd uw dierbaren dichtbij.
Locaties begraven en cremeren
Elke uitvaart is uniek. Wij helpen mee om het afscheid zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo veel mogelijk volgens uw wensen en tegen lage prijzen. Dat is waar wij voor zorgen. Onze begraafplaatsen hebben allemaal hun eigen sfeer. Van groots en weids naar ingetogen en met een dorps karakter. Op alle locaties werken wij met aandacht en respect voor mensen, graven en natuur.
Er zijn 11 gemeentelijke begraafplaatsen. Van de monumentale begraafplaats Crooswijk tot de modernere begraafplaats en crematorium Hofwijk.
Er zijn 4 oude begraafplaatsen waarop geen nieuwe graven meer worden uitgegeven. Dat zijn de begraafplaatsen Oud-Hoogvliet, Oud-Overschie, Oud-Schiebroek en Oud-Pernis. Op Oud-Hoogvliet en op Oud-Overschie zijn wel bijzettingen in familiegraven mogelijk.
Een overzicht van de contactgegevens van de locaties van de gemeentelijke begraafplaatsen en het gemeentelijke crematorium en de mogelijkheden per locatie
Openingstijden begraafplaatsen Crooswijk, Hoek van Holland, Oudeland, Pernis, Hofwijk (inclusief crematorium) en de Zuiderbegraafplaats:
- Maandag tot en met zaterdag: van 8.00 tot 16.00 uur
- Zon- en feestdagen: van 10.00 tot 16.00 uur
Openingstijden begraafplaats Rozenburg:
- Hoofdingang, maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag: van 8.00 tot 20.00 uur
- Achteringang, maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag: van 8.00 tot 16.00 uur
Ruimere openingstijden in de zomermaanden (juni, juli en augustus)
- Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag : van 8.00 tot 20.00 uur
- Zon- en feestdagen: van 10.00 tot 20.00 uur
Let op: de parkeerplaats op de Zuiderbegraafplaats is tot 16.00 uur bereikbaar. Komt u in de zomermaanden na 16.00 uur, dan is het hek gesloten. U kunt uw auto dan langs de weg, buiten het hek van de begraafplaats, parkeren en via het kleine voetgangershek de begraafplaats oplopen.
Openingstijden balie Crooswijk en de Zuiderbegraafplaats
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Op woensdag is de balie gesloten.
Openingstijden balie begraafplaats en crematorium Hofwijk
Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur.
De overige gemeentelijke begraafplaatsen hebben geen baliefunctie.
De Rotterdamse gemeentelijke begraafplaatsen hebben een gemeenschappelijke administratie voor informatie over facturen:
Administratiekantoor
Kerkhoflaan 1
3034 TA Rotterdam
Telefoon: 010 489 34 34
E-mail: info@begraafplaatsen.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Begraafplaats Hofwijk is in 1938 aangelegd als algemene begraafplaats voor de toenmalige gemeente Overschie. Sinds 1977 heeft Hofwijk ook een crematorium. Hofwijk ligt in een landelijke omgeving aan de Delftse Schie.
Contact
Begraafplaats en crematorium Hofwijk
Delftweg 230
3046 ND Rotterdam
Telefoon: 010 489 85 70
E-mail: info@crematorium.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Aula’s en condoleanceruimtes
Het crematorium heeft twee aula’s. De grote aula heeft 150 zitplaatsen en ongeveer 100 staanplaatsen. De kleine aula heeft 70 zitplaatsen en ongeveer 30 staanplaatsen. Beide aula’s hebben een aparte familiekamer waar directe familie voor de uitvaart samen kan zijn. Hofwijk heeft drie condoleanceruimtes (koffiekamers) voor na de plechtigheid en biedt ruime mogelijkheden op het gebied van eten en drinken. Bij de links onder 'Direct regelen' vindt u het menu.
Livestream
De uitvaartdienst in crematorium Hofwijk kan via een livestream worden uitgezonden voor nabestaanden die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn. Deze service bieden wij gratis aan. U bepaalt als nabestaande zelf wie toegang tot de livestream krijgt door een link en unieke code te delen. De dienst kan ook op een USB worden opgenomen, hieraan zijn kosten verbonden.
De Witte Kapel
De Witte Kapel is een apart gebouw op het terrein en biedt, naast de 2 aula’s in het hoofdgebouw, ook een afscheidsmogelijkheid, in een intieme, huiselijke sfeer. Deze ruimte heeft veel mogelijkheden en faciliteiten waaronder een koeling en een keuken. Ook vuurdiensten (bij bijvoorbeeld Hindoestaanse uitvaarten) zijn mogelijk. In de Witte Kapel is rouwbezoek mogelijk, ook ’s-avonds.
Natuurlijk begraven
Het achterste deel van Hofwijk is een natuurgedeelte van 2,5 hectare; een licht glooiend landschap waar de natuur haar gang gaat en u natuurlijk begraven kunt worden. Uniek in de regio Rijnmond. U kiest hier zelf een vrije plek. Het natuurgedeelte kent geen rechte paden en lanen. Er staan ook geen grafstenen, alleen een boomschijf markeert de plaats van een graf. Een urn met as kan ook in het natuurgedeelte worden begraven of voor 3 jaar in een urnenwal van aarde worden bijgezet en er is een strooiweide.
In de video 'Natuurlijk Begraven op begraafplaats en crematorium Hofwijk'. Link opent een externe pagina
neemt teamleider Mike de Zwaan u mee over het uitgestrekte
natuurgedeelte op begraafplaats Hofwijk. U hoort en ziet meer over de mogelijkheden en krijgt een goede indruk van de omgeving.
Begraven in de natuur gaat op een natuurvriendelijke manier, met afbreekbare materialen. Voor het onderhoud worden geen machines gebruikt. Schapen begrazen een paar keer per jaar het terrein. In de natuur begraven is zoveel mogelijk onderhoudsvrij. Wij beheren het natuurgebied en de natuur zorgt voor het graf. De enige regel is dat al het materiaal dat het graf in gaat, door de natuur afgebroken moet kunnen worden. Dat geldt voor de kleding van de overledene en voor de kist of het omhulsel of de urn. Het aanmerken van een graf met grafstenen, keien, voorwerpen of planten is niet toegestaan.
De eigendomskosten voor een natuurgraf zijn wat hoger dan bij een gewoon particulier graf maar daar staat tegenover dat u geen grafsteen hoeft te kopen en ook geen onderhoudskosten heeft.
Mogelijkheden op Hofwijk
- Algemeen graf met een looptijd van 15 jaar (3-laags): algemeen, rooms-katholiek of islamitisch.
- Particulier graf met een looptijd van 15 of 30 jaar of onbepaalde tijd (voor 1, 2 of 3 overledenen): algemeen, rooms-katholiek of islamitisch.
- Particulier graf natuurgedeelte met een looptijd van 20, 30, 40, 50 jaar of onbepaalde tijd (voor 1 of 2 overledenen).
- Bovengrondse nis (voor 1 overledene) met looptijd van 30 jaar.
- Urnenmuur, urnengraven, urnenheuvel, herdenkingsmonumenten urnen, gedenkwal natuurgedeelte.
- Strooivelden.
- Zelf uitzoeken graflocatie (alleen bij particulier graf).
De monumentale begraafplaats Crooswijk dateert uit 1832 heeft een prachtige kapel waarin uitvaartdiensten gehouden kunnen worden. De kapel herbergt ook een familiekamer waar de familie apart kan zitten om samen te zijn. Ook na de plechtigheid kan men hier samenzijn. De zaal in de kapel biedt ruimte aan 80 personen: 60 zitplaatsen en 20 staanplaatsen. De aula en de familiekamer wordt gescheiden door een glazen wand met daarin tot wol vervilte doeken, genaamd ‘Het Pad van de Vogels’ van de hand van kunstenares Claudy Jongstra. Dit kunstwerk is in 2017, mede door een bijdrage van het Mondriaan Fonds, gemaakt en verbeeldt de reis van het aardse bestaan naar het hiernamaals.
Contact
Begraafplaats Crooswijk
Kerkhoflaan 1
3034 TA Rotterdam
Telefoon: 010 489 85 40
E-mail: begraafplaatscrooswijk@rotterdam.nl . Link opent een externe pagina
Livestream
Een uitvaart in de kapel kan met een livestream door belangstellenden die niet aanwezig kunnen zijn, bekeken worden. Deze service is gratis. U bepaalt als nabestaande zelf wie toegang tot de livestream krijgt door een link en unieke code te delen. Een livestream wordt niet opgenomen, terugkijken is daarom niet mogelijk.
Mogelijkheden op begraafplaats Crooswijk
- Algemeen graf met een looptijd van 15 jaar (3-laags): algemeen, rooms-katholiek of islamitisch.
- Particulier graf met een looptijd van 15 of 30 jaar of voor onbepaalde tijd (voor 1, 2 of 3 overledenen): algemeen, rooms-katholiek of islamitisch.
- Bovengrondse nis (voor 1 overledene) met een looptijd van 30 jaar.
- Zelf uitzoeken graflocatie (alleen bij particulier graf).
Uitvaarten over water: Wist u dat begraafplaats Crooswijk een aanlegsteiger. Link opent een externe pagina aan de Rotte heeft? Dat maakt een eeuwenoude traditie weer mogelijk: een laatste reis per boot.
De steiger bevindt zich aan de achterzijde van de begraafplaats, bij de oude ingang en toegangspoort uit 1832. Familie of andere nabestaanden kunnen met een boot bij deze sfeervolle steiger aanmeren. Vervolgens loopt men op de steiger door een stijlvolle replica van de oude poort, zo de wal en door de originele poort de begraafplaats op.
De kist met de overledene wordt door dragers van de boot getild. Daarna wordt de kist op een loopkoets met dragers, of alleen door dragers, door de poorten de begraafplaats op begeleid. Voor de oude toegangspoort is ruimte om een erehaag te vormen. Op de begraafplaats kan een dienst in de kapel of bij het graf gehouden worden.
Belangrijk om te weten: nabestaanden kunnen met een eigen of gehuurde boot aanmeren. In geval van huur kan de uitvaartondernemer dit verzorgen. Begraafplaats Crooswijk heeft geen boot.Wilt u meer weten over deze bijzondere manier van afscheid nemen?
Neem dan contact op via 010-489 85 40.
Of stuur een e-mail naar begraafplaatscrooswijk@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Begraafplaats Hoek van Holland is rustig gelegen aan de rand van een fraai bos- en duingebied.
Contact
Begraafplaats Hoek van Holland
Kerkhofweg 6
3151 TN Hoek van Holland
Telefoon: 010 489 85 40
E-mail: begraafplaatscrooswijk@rotterdam.nl . Link opent een externe pagina
Aula en condoleance
In de aula kunt u een afscheidsdienst voor 50 personen houden. Het gebouw beschikt ook over een koelruimte waardoor een opbaring mogelijk is.
Mogelijkheden op begraafplaats Hoek van Holland
- Algemeen graf met een looptijd van 15 jaar (3-laags): algemeen en rooms-katholiek.
- Particulier graf met een looptijd van 15 of 30 jaar of onbepaalde tijd (voor 1, 2 of 3 overledenen): algemeen en rooms-katholiek.
- Urnenmuur.
- Urnengraven.
- Herdenkingsmonumenten asbus.
De Zuiderbegraafplaats bestaat sinds 14 mei 1940 en is de grootste gemeentelijke begraafplaats op de linker Maasoever. De begraafplaats ligt aan de zuidrand van Rotterdam, tussen Zuidwijk en Lombardijen. Op deze multiculturele begraafplaats is veel mogelijk. Zo is er een Chinees gedeelte, een Feyenoord vak en een Islamitisch gedeelte met naast een algemeen deel ook aparte vakken voor Pakistaanse Islamieten, Javaanse Westbidders, Soennieten en Ahmadiyya.
In de video 'De Zuiderbegraafplaats'. Link opent een externe pagina vertelt bedrijfsleider Ingrid Addicks u meer over de mogelijkheden op de Zuiderbegraafplaats en de speciale mogelijkheden die deze begraafplaats uniek maken.
Zoals De Gedenktuin, een speciale plek voor kinderen waar zij kunnen spelen of zich even kunnen terugtrekken om iemand te herdenken.
Contact
Zuiderbegraafplaats
Slinge 50
3084 EB Rotterdam
Telefoon: 010 489 85 60
E-mail: zuiderbegraafplaats@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Aula en condoleance
De aula op de Zuiderbegraafplaats heeft 130 zitplaatsen en 100 staanplaatsen. De aangrenzende koffiekamer biedt ruimte aan 45 personen.
Livestream
De uitvaartdienst in de aula van de Zuiderbegraafplaats is via een livestream te volgen door belangstellenden die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn. De livestreamservice is gratis. U bepaalt als nabestaande zelf wie toegang krijgt door een link en unieke code te delen. Een livestream wordt niet opgenomen, terugkijken is daarom niet mogelijk.
De Hartenbus
Tegenover het ronde grasveld bij het hoofdgebouw, bij de toegang naar de vakken 13 en 15, staat de Hartenbus. Hier kunnen mensen een briefje met een boodschap, een gedachte of een herinnering aan een overleden dierbare posten. De bus wordt nooit geleegd; de briefjes blijven voor altijd bewaard.
Mogelijkheden op de Zuiderbegraafplaats
- Algemeen graf met een looptijd van 15 jaar (3-laags): algemeen, rooms-katholiek en op het Feyenoordvak.
- Particulier graf met een looptijd van 15 of 30 jaar of voor onbepaalde tijd (voor 1, 2 of 3 overledenen): algemeen, rooms-katholiek, Islamitisch, Ahmadyya, Soennitisch, Javaans, Pakistaans, Chinees en op het Feyenoordvak.
- Bovengrondse nis met een looptijd van 30 jaar.
- Strooivelden.
- Zelf uitzoeken van een graflocatie (alleen bij een particulier graf).
- Afspelen presentatie en muziek en mogelijkheid om een geluidsopname te maken.
Begraafplaats Pernis werd in 1914 geopend en is een kleine begraafplaats met een karakteristieke dorpssfeer.
Contact
Begraafplaats Pernis
Ring 548
3195 XT Rotterdam-Pernis
Telefoon: 010 489 85 60
E-mail: zuiderbegraafplaats@rotterdam.nl . Link opent een externe pagina
Aula en condoleance
In het gebouw (met aula, familiekamer, koeling en keuken) kan een afscheidsdienst gehouden worden. De aula heeft ruimte voor 60 personen. Rouwbezoek is mogelijk en er is een koeling aanwezig.
Er kan ook muziek worden afgespeeld en het is mogelijk om een geluidsopname te maken.
Mogelijkheden op begraafplaats Pernis
- Algemeen graf met een looptijd van 15 jaar (3-laags).
- Particulier graf met een looptijd van 15 of 30 jaar of voor onbepaalde tijd voor 1, 2 of 3 overledenen.
- Urnentuin en columbarium.
- Strooiveld.
Begraafplaats Oudeland werd in 1967 naast het Oudelandse park aangelegd en is de jongste en enige gemeentelijke begraafplaats van na de Tweede Wereldoorlog.
Contact
Begraafplaats Oudeland
Oudelandseweg 211
3194 XA Rotterdam-Hoogvliet
Telefoon: 010 489 85 60
E-mail: zuiderbegraafplaats@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Aula en condoleance
In het gebouw (met aula, familiekamer en keuken) kunnen afscheidsdiensten en rouwbezoek plaatsvinden. De aula biedt ruimte aan 76 personen; 56 zitplaatsen en 20 staanplaatsen.
Er kan ook muziek worden afgespeeld en het is mogelijk om een geluidsopname te maken.
Mogelijkheden op Oudeland
- Algemeen graf met een looptijd van 15 jaar (3-laags): algemeen en rooms-katholiek.
- Particulier graf met een looptijd van 15 of 30 jaar of onbepaalde tijd voor 1, 2 of 3 overledenen: algemeen en rooms-katholiek.
- Urnentuin en columbarium.
- Strooiveld.
Begraafplaats Rozenburg ligt midden in Rozenburg, vlakbij het Raadshuisplein, en dateert uit 1868.
Contact
Begraafplaats Rozenburg
Molenweg 40
3181 AT Rozenburg
Telefoon: 010 489 85 60
E-mail: zuiderbegraafplaats@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Aula en condoleance
In het gebouw (met aula en keuken) kunnen afscheidsdiensten gehouden worden. De aula heeft prachtige glas in lood gebogen betondelen als buitenwand van de hand van glasschilder A. Th. J. Stroucken, en biedt plaats aan 108 personen: 88 zitplaatsen en 20 staanplaatsen.
Er kan ook muziek worden afgespeeld en het is mogelijk om een geluidsopname te maken.
Mogelijkheden op Rozenburg
- Algemeen keldergraf voor 15 jaar (3-laags). Algemeen en rooms-katholiek. Ook kindergraven
- Particulier graf voor 15 of 30 jaar of onbepaalde tijd voor 1, 2 of 3 overledenen. Ook katholiek. Ook kindergraven
- Urnentuin en urnenmuur.
- Strooiveld.
Direct regelen
Diversen
Jaarlijks worden herdenkingen, wandelingen en rondleidingen over onze begraafplaatsen gehouden.
Lichtjesmomenten 2024 en 2025
Verlichte paden, sfeervolle muziek, de zachte gloed van kaarsen. Zomaar wat ingrediënten van de Lichtjesmomenten die vanaf september tot en met december op de verschillende Rotterdamse gemeentelijke begraafplaatsen worden georganiseerd.
Deze intieme momenten zorgen letterlijk en figuurlijk voor wat licht in de donkere dagen. U bent op elke willekeurige gemeentelijke begraafplaats welkom voor een Lichtjesmoment. De toegang is vrij en vooraf aanmelden is niet nodig.
Begraafplaats en crematorium Hofwijk, Delftweg 230
Vrijdag 15 november, van 18.00 uur tot 20.00 uur
Begraafplaats Rozenburg
Woensdag 27 november, van 17.00 uur tot 19.30 uur
De Zuiderbegraafplaats
Zaterdag 7 december, van 16.00 tot 18.30 uur
Begraafplaats Crooswijk
Vrijdag 13 december, van 16.00 uur tot 19.00 uur
Begraafplaats Pernis
Zaterdag 15 februari 2025, van 18.30 uur tot 20.30 uur
Wandelroute
U kunt op eigen gelegenheid een wandelroute over de gemeentelijke begraafplaats Crooswijk lopen. De route staat in het boekje 'Van hemelboom tot vallende man'. U kunt dit boekje in digitale vorm opvragen via info@begraafplaatsen.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Bekendmaking ruiming graven Begraafplaats Pernis
De gemeente Rotterdam, houder en beheerder van de gemeentelijke begraafplaats Pernis aan de Ring 548, gaat de algemene graven op vak 22 met de grafnummers 307 tot en met 439 en 500 tot en met 502 met klasse K na het derde kwartaal van 2025 ruimen. De grafrust van deze algemene graven is verstreken.
De belanghebbende van het verlopen graf wordt ruim van tevoren per brief geïnformeerd over de ruiming en over de mogelijkheden voor herbegraven of alsnog cremeren. Let op: aan een opgraving, herbegraving of crematie zijn kosten verbonden.
Als actuele gegevens van de belanghebbende in onze administratie ontbreken, kunnen wij geen brief sturen. Daarom staat de informatie over de ruiming ook bij het betreffende grafvak en in het informatiebord op de begraafplaats.
Bekendmaking ruiming graven begraafplaats Oudeland
De gemeente Rotterdam, houder en beheerder van de gemeentelijke begraafplaats Oudeland aan de Oudelandseweg 211 gaat de algemene graven op vak 4 met de grafnummers 6064 tot en met 6080 na het 1e kwartaal van 2025 ruimen. De grafrust van deze algemene graven is verstreken.
Bij een grafruiming haalt de gemeente de eventueel aanwezige gedenktekens bij het graf weg. Nabestaanden mogen deze gedenktekens houden. Als zij dit bij ons aangeven, krijgen ze na het 1e kwartaal van 2025 een ophaalbericht.
Bovengronds ruimen graven
Het ruimen van de graven gebeurt vooralsnog alleen bovengronds. Dat betekent dat we alleen de grafbedekking van de graven weghalen. De vrijgekomen grond werken we netjes bij.
Ondergronds ruimen van graven
Het ondergronds ruimen van graven gebeurt pas als nieuwe graven nodig zijn of als het door herinrichtingswerkzaamheden nodig is. Bij het ondergronds ruimen worden de stoffelijke resten van overledenen volledig opgegraven en naar het verzamelgraf op de begraafplaats (niet toegankelijk) overgebracht. Dit gebeurt uiterst zorgvuldig en waardig. Na het ondergronds ruimen van een graf kan deze plaats opnieuw worden uitgegeven.
Informatie
De belanghebbende van het verlopen graf die als zodanig in onze administratie bekend staat, wordt per brief geïnformeerd over het opheffen van het graf en over de mogelijkheden voor herbegraven of alsnog cremeren. Aan een opgraving, herbegraving of crematie zijn kosten verbonden.
Als actuele gegevens van de belanghebbende in onze administratie ontbreken, kunnen wij geen brief sturen. Daarom wordt ook een aankondiging van het ruimen bij het betreffende graf vak en in het informatiebord op begraafplaats Oudeland geplaatst.
Contact
Wilt u als belanghebbende meer informatie over de ruiming van de algemene graven? Of wilt u de overledene laten overplaatsen naar een nieuw algemeen of eigen graf? Neem dan contact op via:
- E-mail: zuiderbegraafplaats@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of info@begraafplaatsen.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
- 010-489 85 60 (bereikbaar tijdens werkdagen van 9.00 - 12.00 uur) of 010-489 34 34 (bereikbaar tijdens werkdagen van 09.00 - 16.00 uur).
Vermeld u daarbij het grafnummer en de naam van de overledene.
Bekendmaking ruiming graven begraafplaats Hofwijk
De gemeente Rotterdam gaat de algemene graven op de gemeentelijke begraafplaats Hofwijk op vak 2 met de grafnummers 52 tot en met 85 en de grafnummers 109 tot en met 112 na het 2e kwartaal van 2025 ruimen. De grafrust van deze algemene graven is dan verstreken.
Algemene graven op de Rotterdamse gemeentelijke begraafplaatsen mogen na 15 jaar geruimd worden.
Bij een grafruiming worden eventueel aanwezige gedenktekens bij het graf weggehaald. Nabestaanden mogen deze gedenktekens houden. Als zij dit aangeven, krijgen ze na 1 juli 2025 een ophaalbericht.
Bovengronds ruimen graven
Het ruimen van de graven gebeurt vooralsnog alleen bovengronds. Dat betekent dat alleen de grafbedekking van deze graven wordt weggehaald.
Ondergronds ruimen van graven
Het ondergronds ruimen van graven gebeurt pas als nieuwe graven nodig zijn of als het door herinrichtingswerkzaamheden nodig is. Bij het ondergronds ruimen worden de stoffelijke resten van overledenen volledig opgegraven en naar het verzamelgraf op de begraafplaats (niet toegankelijk) overgebracht. Dit gebeurt uiterst zorgvuldig en waardig. Na het ondergronds ruimen van een graf kan deze plaats opnieuw worden uitgegeven.
Informatie
De belanghebbende van het verlopen graf die als zodanig in de grafadministratie bekend staat, wordt per brief geïnformeerd over het opheffen van het graf en over de mogelijkheden voor herbegraven of alsnog cremeren. Aan een opgraving, herbegraving of crematie zijn kosten verbonden.
Als actuele gegevens van de belanghebbende in onze administratie ontbreken, kunnen wij geen brief sturen. Daarom wordt ook een aankondiging van het ruimen bij het betreffende graf vak en in het informatiebord op de begraafplaats geplaatst en op de website geplaatst.
Contact
Wilt u als belanghebbende meer informatie over de ruiming van de algemene graven? Of wilt u de overledene laten overplaatsen naar een nieuw algemeen of eigen graf? Neem dan contact op via:
- E-mail: info@crematorium.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
- Bellen: Telefoonnummer 010-489 8570 (bereikbaar tijdens werkdagen van 9.00-16.00 uur)
- E-mail: info@begraafplaatsen.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina (het administratiekantoor Begraven en Cremeren)
Bellen: Telefoonnummer 010-489 3434 (bereikbaar tijdens werkdagen van 09.00-16.00 uur).
Vermeld daarbij het grafnummer en de naam van de overledene.
Wordt een graf geruimd maar wil u de steen bewaren?
Dat kan, Geef dit in een e-mail door aan de begraafplaats: zuiderbegraafplaats@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
U krijgt dan na 1 oktober 2025 bericht wanneer dit kan. De gemeente haalt bij de ruiming de nog aanwezige gedenktekens bij het graf weg en voert ze af.
Hoe wordt er geruimd?
Bovengronds ruimen graven
Het ruimen van de graven gebeurt vooralsnog alleen bovengronds. Dat betekent dat we alleen de grafbedekking weghalen. De vrijgekomen grond werken we netjes bij.
Ondergronds ruimen van graven
Het ondergronds ruimen van graven gebeurt pas als de ruimte nodig is. De stoffelijke resten van overledenen worden volledig opgegraven en in een (niet toegankelijk) verzamelgraf gelegd.
Het opgraven gebeurt zorgvuldig en respectvol. Na het ondergronds ruimen van een graf kan de plek opnieuw uitgegeven worden.
Meer informatie en contact
Wilt u meer informatie over de ruiming van de algemene graven?
Of wilt u de overledene laten overplaatsen naar een nieuw algemeen of naar een eigen graf? Neem dan contact op met de begraafplaats via zuiderbegraafplaats@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of 010-489 8560. Bereikbaar tijdens werkdagen van 9.00-12.00 uur.
U kunt ook contact opnemen met het administratiekantoor Begraven en Cremeren via info@begraafplaatsen.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of 010-489 3434. Bereikbaar tijdens werkdagen van 09.00-16.00 uur. Vermeld altijd het grafnummer en de naam van de overledene.
Wilt u een graf bezoeken maar weet u niet waar het ligt? De locatie van een graf op één van de zeven gemeentelijke begraafplaatsen van Rotterdam is snel te vinden.
De 7 begraafplaatsen zijn:
- Hofwijk,
- Crooswijk
- de Zuiderbegraafplaats
- Rozenburg
- Pernis
- Oudeland
- Hoek van Holland.
Hoe werkt het?
Open de grafzoeker. Link opent een externe pagina op de telefoon of tablet en kies de juiste begraafplaats. Typ de naam van de overledene in. De graflocatie staat rood gearceerd aangegeven. Klik op het locatiesymbool (het rondje) rechtsonder in het scherm. Daarmee wordt uw eigen locatie met een blauw bolletje zichtbaar. Loop naar de graflocatie toe, het blauwe bolletje 'loopt' mee.
U kunt de volgende informatie aanvragen via een e-mail aan info@begraafplaatsen.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
- Brochure Begraven in Rotterdam (pdf)
- Brochure Cremeren in Rotterdam (pdf)
- Menukaart Bij Hofwijk (pdf)
- Brochure Natuurlijk begraven (pdf)
- Boekje 'Van hemelboom tot vallende man' (pdf)
Vragen en antwoorden
Als iemand overlijdt moeten nabestaanden vaak in korte tijd belangrijke en ingrijpende keuzes maken. Een goede keus is belangrijk omdat een uitvaart niet opnieuw kan.
Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een particulier graf en een algemeen graf.
Een particulier graf is een graf waar voor 15 tot 50 jaar of voor onbepaalde tijd grafrechten worden uitgegeven. Particuliere graven worden ook wel eigen graven genoemd.
Een particulier graf is een graf voor 1, 2 of 3 personen (deze mogelijkheid verschilt per begraafplaats) die familie van elkaar zijn en waarbij er 1 rechthebbende is (iemand die voor het graf betaalt).
De rechthebbende bepaalt wie in het graf begraven wordt.
De grafrechten worden voor een aantal jaar gekocht en kunnen na afloop worden verlengd. Behalve bij natuurlijk begraven, daar is geen verlenging mogelijk.
Grafrechten kunnen ook voor onbepaalde tijd worden gekocht.
De rechthebbende kan het recht op een graf niet verkopen aan iemand anders, maar wel overschrijven op een ander.
Op een particulier graf mogen nabestaanden een gedenksteen plaatsen.
Een algemeen graf is een graf waarbij de houder van de begraafplaats (dus niet de nabestaanden van de overledene) bepaalt wie daarin begraven wordt.
In onze algemene graven worden twee tot drie mensen begraven en de overledenen zijn onbekenden van elkaar. De kisten worden boven elkaar geplaatst met een ruimte van minstens 30 cm grond tussen de kisten.
Een algemeen graf kan niet van tevoren gereserveerd worden en de graven worden opeenvolgend uitgegeven. U kunt dus niet zelf een plek kiezen.
Na 15 jaar verloopt een algemeen graf. Het graf wordt dan geruimd: de resten worden verzameld en in een verzamelgraf herbegraven.
Het verzamelgraf ligt op dezelfde begraafplaats als waar de overledene was begraven maar u kunt het niet bezoeken.
Verlenging van een algemeen graf is niet mogelijk.
Ook het plaatsen van een eigen gedenksteen is niet mogelijk. Wel kunt u een gedenktegel met vaste afmetingen (50 x 50 cm) plaatsen.
Een algemeen graf heeft minder ruimte voor bloemen en bloemstukken.
Ook is het niet mogelijk om een urn bij te plaatsen.
Bij een algemeen graf spreken we niet over een rechthebbende (zoals bij een particulier graf), maar over een belanghebbende.
Iemand die grafrechten afsluit op een particulier graf is de rechthebbende over dit graf.
Deze persoon heeft zeggenschap over wie er in het graf begraven mag worden of een graf geruimd mag worden of dat grafrechten verlengd moeten worden. Op de pagina Aanvragen begrafenis of crematie vindt u het formulier om toestemming te geven voor bijzetting in een bestaand graf.
De rechthebbende kan het recht niet verkopen aan iemand anders, maar wel overschrijven op een ander.
Bij een begraving in een particulier graf moeten de grafrechten nog ten minste 10 jaar geldig zijn om de verplichte grafrusttermijn te kunnen waarborgen.
Dit is van belang als er bijvoorbeeld een 2e persoon wordt begraven in een bestaand familiegraf.
Na het overlijden van de rechthebbende, ontvangen de nabestaanden een brief waarmee de grafrechten overgeboekt kunnen worden op een nieuwe rechthebbende.
Komt hier geen reactie op dan vervalt het graf na 1 jaar aan de gemeente Rotterdam.
In de Nederlandse wet geldt een grafrust van tien jaar. Dat betekent dat overledenen minimaal tien jaar in een graf moet rusten. Binnen deze periode mag een overledene niet worden opgegraven (uitzonderingen met vergunning van de burgemeester daargelaten) om te worden herbegraven of te worden gecremeerd. De grafrust geldt voor zowel particuliere als algemene graven maar niet voor asbussen. Een asbus mag wel verplaatst of opgegraven worden.
Volgens de Wet op de Lijkbezorging | wetten.overheid.nl. Link opent een externe pagina geldt een verplichte grafrusttermijn van 10 jaar.
Dit betekent dat een overledene 10 jaar lang op dezelfde plaats begraven moet blijven. Deze tijd is nodig voor het verteringsproces van het lichaam.
Na 10 jaar mag het stoffelijk overschot wettelijk gezien opgegraven of geruimd worden.
De gemeente Rotterdam schrijft de rechthebbende ruim van tevoren aan met een eerste brief, als deze niet is overleden en het adres bekend is in het grafadministratiesysteem.
Hierin staat dat de grafrechten komen te vervallen. En dat grafrechten verlengd kunnen worden of dat men afstand van de grafrechten kan doen.
Komt er geen antwoord op deze brief, dan stuurt de gemeente een herinnering. Komt op deze brief ook geen antwoord, of is de rechthebbende overleden, dan plaatst de gemeente Rotterdam een bordje bij het graf met het verzoek om contact op te nemen met de administratie.
Het bordje blijft maximaal één jaar staan na afloop van de graftermijn.
Hebben zich geen belangstellenden gemeld in dit jaar, dan mag de gemeente het graf ruimen en uitgeven voor een nieuwe begraving.
Van een particulier graf kunnen de grafrechten verlengd worden of op een ander persoon overgeschreven worden. Het graf wordt dan op de huidige plaats behouden.
Een algemeen graf kan na afloop van de termijn niet op dezelfde plek behouden blijven.
Het is wel mogelijk om het stoffelijk overschot te herbegraven in een particulier graf. In de vorm van een opgraving, omkisting en herbegraving of crematie.
Hieraan zijn kosten verbonden.
Als u geen actie onderneemt, wordt het grafmonument verwijderd.
Eén jaar na de aankondiging wordt het grafmonument afgevoerd en ergens anders vernietigd.
Het stoffelijk overschot wordt naar het verzamelgraf overgebracht.
De gemeente haalt het grafmonument weg. Eén jaar na de aankondiging wordt het grafmonument afgevoerd en ergens anders vernietigd.
Plaatsingsrecht koopt u in de vorm van een vergunning voor het plaatsen van een gedenkteken binnen de richtlijnen van de gemeente.
De grootte van het monument bepaalt hoeveel plaatsingsrecht u betaalt.
U vindt de actuele kosten in de tarievenfolder.
Onderhoudsrecht is het jaarlijks éénmalig reinigen van het gedenkteken en het algemeen onderhoud van de begraafplaats, de groenvoorziening, het begaanbaar houden van de paden en bestrijding van plaagdieren.
Onder algemeen onderhoud wordt niet verstaan: het opnieuw leesbaar maken, herstellen of vernieuwen van op graven of urnenplaatsen geplaatste gedenktekens, inscripties, naamplaten, beplantingen, omrasteringen, kant- of zijstukken, treden, banken en andere voorwerpen.
U kunt de onderhoudskosten jaarlijks betalen of voor de resterende periode van het graf in 1 keer afkopen.
U vindt de actuele kosten in de tarievenfolder
De tarieven voor het verlengen van grafrechten, herbegraven of cremeren staan in de tarievenfolder op deze pagina.
In de Wet op de Lijkbezorging | wetten.overheid.nl. Link opent een externe pagina staat dat begraving of crematie niet eerder dan 36 uur na en het overlijden en uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden moet plaatsvinden.
Als u een uitvaartverzorger inschakelt, regelt deze meestal de zaken rondom de begrafenis of crematie zoals:
- Het aanvragen van het benodigde verlof voor de begrafenis of de crematie. Dat wordt aangevraagd bij en afgegeven door de Burgelijke Stand.
- Het vastleggen van de datum en het tijdstip van de begrafenis, crematie of asbezorging. En het soort graf bij de begraafplaats of het crematorium.
- Het aanvragen van uitstel voor een begrafenis of crematie. Als bijvoorbeeld familie uit het buitenland moet overkomen.
De aanvrager van het verlof tot begraven, meestal de uitvaartondernemer, kan bij de Burgerlijke Stand uitstel van de begrafenis of crematie vragen in bijzondere situaties zoals:
- Familieleden die uit het buitenland moeten komen.
- Een lichaam dat vanwege een misdrijf onderzocht moet worden.
- De gesteldheid van de moeder, wanneer een kind doodgeboren is of kort na geboorte overleden is.
Een arts moet altijd toestemming geven om iemand later te begraven of te cremeren.
De kosten voor een begrafenis of crematie zijn afhankelijk van de persoonlijke keuzes.
Sommige mensen hebben een overlijdensverzekering afgesloten, maar die vergoedt vaak niet alle kosten.
Het is daarom verstandig om bij leven al inzicht te hebben in de verschillende keuzes en de daarbij behorende kosten.
Als de begrafenis op een gemeentelijke locatie is, betaalt u voor de diensten en faciliteiten die u kiest. Zoals het verlenen van grafrecht, het plaatsen van een urn of de huur van de aula.
Deze kosten zijn een deel van de totale kosten die bij een begrafenis of crematie horen.
Ook bijvoorbeeld de diensten van de uitvaartondernemer en het laten maken en plaatsen van een gedenkteken horen bij de kosten.
Uw uitvaartondernemer kan u over de totale kosten informeren.
U vindt de actuele kosten in de tarievenfolder.
U kunt de as zelf bewaren in een urn of asbus, de as verstrooien, in een urnennis bewaren of in een graf begraven.
U kunt ook met (een deel van) de as een sieraad of andere herinnering laten maken.
Na de crematie ontvangt de aanvrager of opdrachtgever (meestal de nabestaande) een brief met een keuzekaart voor de asbestemming. U kunt deze keuzekaart op uw gemak doornemen voordat u een beslissing neemt.
Als u bijvoorbeeld nog geen keuze kunt of wilt maken, kunt u aangeven dat u de asbus kosteloos maximaal 5 jaar bij ons crematoriumgebouw in een algemene nis (niet toegankelijk) bewaring geeft.
Ook kunt u een afspraak maken om de mogelijkheden met één van onze medewerkers op crematorium Hofwijk te bespreken.
U kunt uw keuze ook online doorgeven via 'bestemming as na crematie'. Voor de aanvraag heeft u DigiD nodig.
Algemene graven op de Rotterdamse gemeentelijke begraafplaatsen mogen na 15 jaar geruimd worden.
In de Wet op de Lijkbezorging | wetten.overheid.nl. Link opent een externe pagina staat dat:
tenminste 6 maanden voor het verstrijken van de termijn van uitgifte van een algemeen graf de houder van de begraafplaats daarvan een schriftelijke mededeling doet aan de belanghebbende bij dat graf wiens adres hem bekend is.
In de praktijk doen we meer maar dat zijn we niet verplicht.
Belanghebbenden die bekend zijn in onze grafadministratie krijgen een brief over de mogelijkheid om de stoffelijke resten op te graven en te kiezen voor een herbegrafenis of crematie.
Het ruimen kent twee fases: eerst wordt er bovengronds geruimd en daarna ondergronds.
Bovengronds ruimen betekent het verwijderen van grafbedekking zoals de steen en alle andere voorwerpen of beplanting op of rondom het graf.
De gebruikstermijn van het graf is verlopen en er wordt niet meer betaald voor het gebruik.
De spullen worden dus bovengronds weggehaald, ook met het oog op nabestaanden die wel betalen voor een graf.
Ondergronds ruimen betekent het verwijderen van de stoffelijke resten.
Hierbij graven we de stoffelijke resten (per overledene) op en plaatsen deze in een verzamelgraf op de begraafplaats.
Er wordt uiterst zorgvuldig en waardig met de resten omgegaan.
Na het ruimen van de stoffelijke resten kan het graf opnieuw worden uitgegeven.
Als u bekend bent bij de gemeente Rotterdam als belanghebbende van een algemeen graf, ontvangt u een brief met informatie hierover.
De ruiming wordt ook een jaar van te voren aangekondigd bij het betreffende vak met informatieborden.
En de informatie komt op het publicatiebord op de begraafplaats.
Ja, dat kan.
Wanneer u als belanghebbende van een algemeen graf een brief ontvangt van de gemeente, kunt u op het antwoordformulier aangeven of u een opgraving en herbegrafenis of een crematie wilt.
Hier zijn kosten aan verbonden.
Meldt u bij het administratiekantoor aan als belanghebbende.
U kunt dat doen door te bellen naar 010 489 85 40 of een e-mail te sturen naar info@begraafplaatsen.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Als de rechten op het graf niet langer dan een jaar zijn verlopen, kunnen de rechten overgeschreven worden als u overgaat tot het (terugwerkend) verlengen van de grafrechten.
De gemeente mengt zich verder niet in familiaire zaken.
Nee, het is niet mogelijk om het verzamelgraf te bezoeken. Er is ook geen monument bij het verzamelgraf aanwezig.
Ja, als u aangeeft belanghebbende te zijn van het graf ontvangt u een brief waarop u kunt aangeven wat uw wensen zijn met betrekking tot het grafmonument.
Meldt u bij het administratiekantoor aan als belanghebbende.
U kunt dat doen door te bellen naar 010 489 85 40 of een e-mail te sturen naar info@begraafplaatsen.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Ja, dat kan als het een particulier graf is waarin nog ruimte beschikbaar is én wanneer de rechthebbende van dat graf toestemming voor de bijzetting geeft. Hieraan zijn kosten verbonden.
U vindt de kosten in de tarievenfolder.
Ja dat kan. Als er genoeg ruimte is, is het mogelijk om de asbus bij te zetten.
Hier zijn kosten aan verbonden.
U vindt deze kosten in de tarievenfolder.
Ja dat kan, maar alleen als:
- bij een algemeen graf de verplichtte grafrusttermijn van 15 jaar verlopen is.
- bij een particulier graf de grafrechten verlopen zijn.
Voordat de grafrechten verlopen, ontvangt u bericht van de gemeente met de vraag of u de grafrechten wilt verlengen. Als u niet verlengt, mag het graf geruimd worden.
Een graf met geldige grafrechten mag niet zonder toestemming geruimd worden.
In het verleden werden belanghebbenden van algemene graven niet altijd geregistreerd of actueel gehouden.
Hierdoor is soms niet bekend wie de belanghebbende of rechthebbende van een ouder graf is.
Sinds het Besluit op de Lijkbezorging uit 1997, zijn begraafplaatsen en crematoria verplicht om een grafadministratie te voeren.
De rechthebbenden van particuliere graven en belanghebbenden van algemene graven zijn (sindsdien) wel geregistreerd.
Maar als deze zijn overleden of verhuisd zonder dat een adreswijziging is doorgegeven, is correspondentie niet meer mogelijk.
Om toch zo goed en zo veel mogelijk rechthebbenden en belanghebbenden de gelegenheid te bieden te reageren, roepen we belangstellenden op om zelf contact op te nemen.
Meer informatie
Administratiekantoor Begraven en Cremeren Rotterdam
Kerkhoflaan 1-5
3034 TA Rotterdam
Telefoon 010 489 34 34
info@begraafplaatsen.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
info@crematorium.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina