Van Aerssenlaan
De Van Aerssenlaan wordt in 2026 opnieuw ingericht. Met deze nieuwe inrichting wordt de straat veiliger voor verkeer, groener en fijner.
De meeste mensen kennen de straat als parallelstraat aan Diergaarde Blijdorp. De straat heeft een groene uitstraling, veel bomen en een vrij liggend fietspad. Soms zijn er zelfs exotisch dierengeluiden op de achtergrond te horen.
Er rijdt ook autoverkeer door de straat, er stopt een bus en soms een tram. Kortom: er gebeurt veel in deze straat.
Maar wist u ook dat de Van Aerssenlaan een belangrijke ecologische verbinding is voor dieren? Zo verbindt deze straat twee groene gebieden aan elkaar, de Heemraadssingel en het Vroesenpark.
Het is een belangrijke route dus voor vogels, vleermuizen en andere dieren om van de ene plek naar de andere plek te komen.
Waarom een herinrichting?
Vooral voor het oversteken van voetgangers en fietsers op de kruispunten. Ook wordt er onnodig hard gereden door autoverkeer.
We combineren dit onderhoud met de andere werkzaamheden. Zo hoeft de straat maar één keer open. Dat zorgt voor minder overlast voor omwonenden én weggebruikers.
Eén van deze routes loopt van Het Park bij de Euromast naar het Vroesenpark. Dat is nodig voor zowel mensen als dieren.
Het geeft Rotterdammers een prettig route om te wandelen en te fietsen in een groene omgeving.
En dieren kunnen zich door de hele stad verplaatsen. Dat is goed voor een diverse natuur.
Dit vergroeningsproject is onderdeel van de Groenagenda.
Vanuit het actieprogramma Groenagenda gaat de gemeente 20 hectare groen en 40 hectare bijenlandschap toevoegen aan de stad. Samen met onder andere bewoners en bedrijven.
Zo wordt de stad beter beschermd tegen de gevolgen van klimaatverandering. En biodiverser met meer variatie in planten en dieren.
Wat gaat er gebeuren
In november 2020 besloot de gemeenteraad om op meer plekken een 30 km/u in te voeren. Voor de Van Aerssenlaan is in juli 2021 besloten om deze ook een 30 km/u te maken. Hierdoor wordt de straat veiliger voor voetgangers en fietsers.
Hoe de straat er dan precies uitziet, wordt onderzocht in de ontwerpfase.
Op de Van Aerssenlaan liggen twee losse fietspaden in twee richtingen.
Voor fietsers is het belangrijk dat het fietspad veilig is en blijft.
Hoe de straat er dan precies uitziet, wordt onderzocht in de ontwerpfase.
De riolering onder de Van Aerssenlaan is oud en moet worden vervangen. Dat betekent dat de straat moet worden opengebroken.
Op de Van Aerssenlaan worden meer bomen en planten geplant. Dit maakt de omgeving mooier en het helpt dieren om zich beter te verplaatsen.
De gemeente laat bijvoorbeeld de bomen beter aansluiten op elkaar. Een rij met bomen helpt vleermuizen en vogels om zich te verplaatsen. Tegelijkertijd wordt meer ruimte gemaakt voor de boomwortels. Zo kunnen de bomen gezonder uitgroeien. Door meer struiken en bloemrijk gras te planten, komt er ook een betere, groene route voor kleinere dieren, zoals vlinders en andere insecten.
Hoe dit er dan precies uitziet, wordt onderzocht in de ontwerpfase.
Wanneer zijn de werkzaamheden
De gemeente gaat in gesprek met bewoners in de omgeving en met weggebruikers over de knelpunten en behoeften in de straat.
Alle knelpunten en behoeften worden bekeken en onderzocht.
Vanuit hier wordt er een nieuw ontwerp gemaakt voor de Van Aerssenlaan.
Dit ontwerp wordt voorgelegd en besproken met omwonenden en weggebruikers.
Het ontwerp wordt vastgesteld door het College van burgemeester en wethouders.
De werkzaamheden worden voorbereid en ingepland. Omwonenden en weggebruikers worden hierover tijdig geïnformeerd.
De straat wordt in delen tijdelijk afgesloten, zodat de werkzaamheden kunnen starten.
Omwonenden en weggebruikers worden tijdig geïnformeerd over de werkzaamheden en hoe de wijk bereikbaar blijft.
Meer informatie
Heeft u vragen over dit project? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 14010 of via het e-mailadres vanaerssenlaanso@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.