Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Veiligheidsbox tegen hardrijders

Regelmatig krijgt de gemeente klachten over hard rijden in woonstraten. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid en veiligheid van de wijk. Waar mogelijk probeert de gemeente door fysieke maatregelen het hardrijden onmogelijk te maken.

Hardrijden in woonstraten gaat ten koste van de leefbaarheid en veiligheid van de wijk. Als het mogelijk is, neemt de gemeente maatregelen om hardrijden onmogelijk te maken. Zoals het plaatsen van drempels of wegversmallingen. Maar deze maatregelen zijn niet altijd de oplossing.  Ook is de wijkagent niet altijd op de plek en op het moment dat automobilisten te hard door de wijk rijden.

Zelf beslissen

Woont u in een 30-km-per-uur-straat? Dan kunt u met uw buren zelf in actie te komen tegen hard rijden en de 30-box aanvragen. Dit is een verkeersveiligheidsbox.

In deze 30-box zitten materialen waarmee u actie kunt voeren. En zo uw buren  vriendelijk kunt aanspreken op het hard rijden in de straat. U kunt zelf bepalen hoe u de spullen uit de 30-box gebruikt. Natuurlijk gebruikt u de materialen alleen in een straat of wijk waar men niet harder mag rijden dan 30 km per uur.

Inhoud 30-box of veiligheidsbox

Hoe brengt u de maximumsnelheid van 30 km per uur extra onder de aandacht bij uw buren en andere weggebruikers? Met de spullen uit de 30-box:

  • 3 veiligheidshesjes: 1 voor een volwassen en 2 voor kinderen
    Draag de hesjes tijdens het verspreiden van de flyers en stickers, dan bent u herkenbaar en goed zichtbaar.
  • 30 grote (afvalcontainer)stickers
    Plak de sticker op uw afvalcontainer. Vraag uw buren hetzelfde te doen voor extra aandacht voor de snelheid in uw straat. Heeft uw geen afvalcontainer? Plak de sticker dan ergens anders op. Let er dan wel op dat u de stickers niet mag plakken op lantarenpalen, verkeersborden of andere openbare objecten.
  • 30 rechthoekige en 30 ronde stickertjes
    Plak de stickers bijvoorbeeld op uw (bak)fiets of autoruit.
  • 15 posters
    Hang de posters bijvoorbeeld achter het raam van uw woning, op school, bij de huisarts, in de bibliotheek, het wijkcentrum, de peuterzaal.
  • 50 flyers
    Deel de flyers uit tijdens een buurtbijeenkomst en verspreid ze huis-aan-huis.
  • 15 kleurplaten
    Jong geleerd is oude gedaan. Houd bijvoorbeeld een kleurplatenwedstrijd in de buurt of op school.
  • 5 sleutelhangers
    Hang er één aan uw  autosleutel. Zo denkt u er altijd aan om niet te hard te rijden voordat u in de auto stapt. Die ene buurman of buurvrouw die altijd te hard rijdt, kan er vast ook goed eentje gebruiken.
  • 5 notitieblokjes met 5 pennen
    Altijd goed om bij de hand te hebben.
  • 3 tassen van canvas
  • 1 coupon om een Victor-Veilig-pop te bestellen
    Met deze pop laat u weggebruikers weten dat er (spelende)kinderen in de buurt zijn en dat zij langzaam moeten rijden. Stuur de coupon op en ontvang de Victor-Veilig-pop thuis. 

Meer informatie

De Rotterdamse Verkeersveiligheidsbox maakt onderdeel uit van het verkeersveiligheidsbeleid van gemeente Rotterdam. Heeft u vragen over de verkeersveiligheid in Rotterdam? Stel dan een vraag via deze pagina. Uw vraag of melding komt dan terecht bij de afdeling Verkeersveiligheid. Stel dan een vraag via deze pagina. Link opent een externe pagina. Uw vraag of melding komt dan terecht bij de afdeling Verkeersveiligheid.