Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Verkeerscirculatieplan

Dit straatbeeld herkent u vast: veel fietsers, voetgangers, trams, auto’s en (deel)scooters die tegelijkertijd de stad doorkruisen.

Hoe iedereen zich door Rotterdam verplaatst, noemen we de verkeerscirculatie.  De gemeente maakt een verkeerscirculatieplan voor het centrum en de wijken eromheen. Dit plan is nodig om de drukke stad ook in de toekomst veilig, bereikbaar en aantrekkelijk te houden.

In het verkeerscirculatieplan staan maatregelen om de circulatie van het verkeer (doorstroming) in een wijk aan te passen. Met als doel minder autoverkeer dwars door een wijk, en vaker routes om een wijk heen te leiden. Die bredere wegen om de wijken heen zijn geschikter voor veel soorten verkeer.

De maatregelen die nu worden voorgesteld zijn nog niet definitief. De gemeente gaat met u in gesprek. Dit najaar (2024) wordt het verkeerscirculatieplan definitief vastgesteld door de gemeenteraad. 

Het concept staat nu op de pagina van de gemeenteraad. Link opent een externe pagina.

In de video 'Verkeerscirculatieplan - Wat houdt het in?' leggen we uit wat een verkeerscirculatieplan is, en hoe dit plan wordt gemaakt:

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Soorten maatregelen

In het verkeerscirculatieplan staan vier soorten maatregelen om de verkeerscirculatie aan te passen. De maatregelen uit het verkeerscirculatieplan kunnen misschien invloed hebben op uw reis.

  1. Het invoeren van eenrichtingsverkeer.
  2. Het aanpassen van een kruispunt.
  3. Het toepassen van een verkeersfilter.
  4. Het aanpassen van een weginrichting.

Meer informatie en meepraten

Wilt u meer weten over de maatregelen? Of bent u benieuwd welke invloed dit plan heeft op uw route van en naar uw wijk of straat? Wilt u graag uw mening geven? 

U kunt dit online doen. Lees eerst de informatie op deze webpagina en geef daarna je mening via deze vragenlijst. Link opent een externe pagina. Dit kan tot en met maandag 24 juni 2024. 

Minder verkeer dwars door wijken

Er rijdt nu veel autoverkeer dwars door een wijk, zonder bestemming in die wijk. Dat zorgt voor veel onveilige verkeerssituaties, met ongelukken tot gevolg. 

Door maatregelen te nemen op specifieke plekken rijdt er minder autoverkeer dwars door wijken en wordt het verkeer vaker via een route om een wijk heen geleid. Die bredere wegen om de wijken heen zijn geschikter voor veel soorten verkeer.

Het verkeer in de wijken wordt daardoor veiliger en er komt meer plek voor voetgangers en fietsers en meer groen. Dit zorgt ervoor dat Rotterdam een veilige, bereikbare en aantrekkelijke stad blijft. Nu en straks.

Wijken blijven bereikbaar

Het aanpassen van een route gaat niet zomaar. Als bijvoorbeeld een straat éénrichtingsverkeer wordt, betekent dat het verkeer verderop in een wijk soms anders moet rijden. Het verkeerscirculatieplan kijkt dus verder dan een straat of een wijk.

Zo zorgt de gemeente ervoor dat het verkeer ook na een aanpassing goed kan blijven doorstromen. En dat een wijk goed bereikbaar blijft met de auto, het openbaar vervoer, op de fiets, te voet of voor nood- en hulpdiensten, zoals de ambulance, brandweer en politie.

Want het is belangrijk dat uw huis, de winkel, werk en de dokter bereikbaar blijven.

In welke wijken verandert er iets?

Het plan wordt gemaakt voor de wijken Centrum, Cool, Scheepvaartkwartier, Stadsdriehoek, Oude Noorden, Blijdorp, Provenierswijk, Agniesebuurt, Liskwartier, Bergpolder, Middelland, Oude Westen, Nieuwe Westen, Dijkzigt en delen van Crooswijk en Kralingen.

Dit zijn vooroorlogse wijken, met veel smalle straten. Die zijn niet gemaakt voor veel (soorten) verkeer. Door het verkeer beter te verdelen, worden deze wijken veiliger en blijven ze goed bereikbaar.

Planning

De maatregelen die nu worden voorgesteld zijn nog niet definitief.
In het najaar van 2024 stelt de gemeenteraad het verkeerscirculatieplan definitief vast. 
Het verkeerscirculatieplan is een plan met maatregelen tot 2030. Er worden maatregelen voorgesteld op korte én op langere termijn.

Contact opnemen

Wilt u graag contact met de gemeente opnemen over het verkeerscirculatieplan? Ga dan naar Vraag of idee doorgeven en stel uw vraag.
Uw vraag komt dan bij de juiste afdeling terecht. We proberen zo snel mogelijk te antwoorden.

Druk verkeer met allerlei verkeersdeelnemers. Foto Eric Fecken
Druk verkeer met allerlei verkeersdeelnemers. Foto Eric Fecken.