Vet
De gemeente Rotterdam zamelt frituurvet en bakolie in voor recycling. Wist u dat van het oude vet en olie biobrandstof gemaakt wordt?
Vragen en antwoorden
Na braden of wokken blijven er vaak restjes vet achter in de pan. Zorg dat deze niet via de vaatwasser of gootsteen in het riool terecht komen. Daar veroorzaken ze verstoppingen! Kleine restjes veegt u met keukenpapier uit de pan. Het keukenpapier gooit u bij het restafval.
Grotere hoeveelheden kunt u opvangen in een plastic fles. Als de fles vol is, kunt u deze naar een vetinzamelpunt brengen en in de gele of blauwe container gooien.
Van het ingezamelde frituurvet wordt grotendeels biobrandstof gemaakt. Bijvoorbeeld biodiesel, die geschikt is voor bijvoorbeeld auto’s en vrachtwagens. Een ander gedeelte van het gebruikte frituurvet wordt gebruikt als biobrandstof voor energieopwekking of in de glastuinbouw.
Ook de plasticflessen worden gerecycled. Het plastic wordt via een eigen recyclingproces verwerkt tot kunststofgranulaat, waar weer nuttige producten van gemaakt worden.
Goed omgaan met frituurvet betekent op tijd verversen. Dan wordt het frituurvet niet te oud en gaat de kwaliteit niet achteruit.
Tips:
- Vul de friteuse nooit bij, maar ververs altijd de hele inhoud.
- Filter na elk gebruik. Laat vloeibaar frituurvet of olie afkoelen en giet het door een filter of schone doek. Vast frituurvet moet worden gefilterd als het nog vloeibaar is. Laat het daarvoor afkoelen tot ongeveer 100 graden.
- Maak de friteuse na elke keer frituren goed schoon met water en zeep of een speciaal schoonmaakmiddel.
- Ververs het frituurvet of de olie na 5 tot 7 keer frituren of houd het advies op de verpakking van het frituurvet aan.
- Het is tijd om het frituurvet te verversen als het:
- een sterke geur of smaak krijgt.
- verkleurt naar donkerbruin of zwart.
- gaat walmen.
- blijft schuimen na het toevoegen van snacks.
- stroperig wordt.
- onder het minimumniveau in de pan komt.
Kijk voor meer tips over frituren op de website vettefeiten.nl. Link opent een externe pagina.
Vloeibaar frituurvet is net als olie vloeibaar bij kamertemperatuur. Het wordt meestal verpakt in een kunststoffles. Omdat het ook in afgekoelde vorm vloeibaar is, is het gemakkelijk terug te gieten in de originele verpakking.
Maar ook vast frituurvet, jus of bakolie is geschikt om te recyclen. Laat vast frituurvet afkoelen tot ongeveer 100 graden en giet het in een plastic fles die afgesloten kan worden. Alle soorten (eetbaar) vet kunt u inleveren! Koop vloeibare vetten, omdat die het makkelijkst te verwerken zijn tot biobrandstof.
Lees meer over oliën en vetten én een gezonde leefstijl op de website vettefeiten.nl. Link opent een externe pagina.