Voorkeursrecht
Voorkeursrecht op grond van de Omgevingswet.
Over het voorkeursrecht
Eigenaar
Een voorkeursrecht zorgt ervoor dat de gemeente Rotterdam woningen kan aanwijzen waarbij de eigenaar bij verkoop de woning eerst aan de gemeente moet aanbieden.
Het voorkeursrecht wordt ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Daarnaast ontvangt u van de gemeente een aangetekende brief met daarin informatie over wat het voorkeursrecht voor u betekent.
Als u eigenaar bent van een woning in het gebied waar een voorkeursrecht geldt en u wilt uw woning verkopen, dan moet u deze eerst aanbieden aan de gemeente Rotterdam. Als u uw woning niet wil verkopen bent u hiertoe niet verplicht.
Goed te horen dat u naar uw zin woont! U hoeft uw woning niet te verkopen. Maar, als u uw woning wilt gaan verkopen bent u verplicht deze aan de gemeente aan te bieden.
Nee, u bent niet verplicht uw woning te verkopen. U kunt uw woning alleen niet aan iemand anders verkopen dan de gemeente, tenzij de gemeente afziet van koop.
U kunt zelf contact met de gemeente opnemen als u uw woning wilt verkopen. In dat geval zal de gemeente afspraken met u maken over de taxatie en aankoop van uw woning.
Normaal gesproken zoekt een verkoper van een woning zelf een nieuwe woning. De meeste verkopers willen dat ook. Die zoeken zelf bij een makelaar of op internet naar een andere woning, dit kan een koop- of huurwoning zijn.
Het voorkeursrecht verplicht u niet tot verkoop van uw woning. Als u zelf geen koper kan of wil vinden, dan kunt u in de woning blijven wonen zo lang als u dat wilt.
U kunt zo lang blijven wonen als u wilt. Het voorkeursrecht verplicht u niet om uw woning te verkopen. Maar als u wilt verkopen, dan moet u de woning eerst aan de gemeente aanbieden.
Als u van plan bent uw woning te verkopen dan moet u de gemeente een aangetekende brief sturen. U moet daarbij wel de kadastrale gegevens van uw woning opgeven.
Stuur de aangetekende brief naar:
Gemeente Rotterdam
T.a.v. het college van burgemeester en wethouders
Stadsontwikkeling Gebiedsexploitatie - M&C Verwerving
Postbus 6575
3002 AN Rotterdam
Als de gemeente niet binnen 6 weken aangeeft om met u in onderhandeling te zullen treden dan heeft u 3 jaar lang het recht de woning aan iemand anders te verkopen.
De waarde van de woning wordt bepaald door een taxatie van de marktwaarde van de woning.
Deze wordt opgesteld door een onafhankelijk, beëdigd makelaar-taxateur.
Voor de gemeente is de getaxeerde waarde de basis om aan te kopen.
Als u er niet uitkomt met de gemeente, kunt u een prijsvaststellingsprocedure starten.
Dan vraagt u de gemeente om aan de rechter te vragen een definitief oordeel te vellen over de waarde van uw woning.
In deze procedure vraagt de gemeente aan de rechter om een onafhankelijke deskundige te benoemen.
Die deskundige bepaalt dan de marktwaarde van uw woning.
U beslist of u wilt verkopen of niet. U heeft hierbij recht op deskundige bijstand en vergoeding van de kosten die u hiervoor moet maken.
Als u vragen heeft over de prijsvaststellingsprocedure, dan kunt u contact opnemen met de gemeente.
In uitzonderingsgevallen kunt u vrijstelling krijgen van een voorkeursrecht. Bijvoorbeeld bij verkopen in de familiesfeer, op laste van een rechter of een executoriale verkoop.
De gemeente koopt woningen aan die onderdeel zijn van een toekomstige herontwikkeling of waar een verbeteringsaanpak voor geldt.
Totdat de werkzaamheden daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd, worden de aangekochte woningen tijdelijk verhuurd volgens de regels van de Leegstandswet.
De gemeente gaat er van uit dat de woning in redelijke goede staat verkeert. Als de kwaliteit van de woning echter onvoldoende is om nog te verhuren, maakt de gemeente afspraken met leegstandbeheerders, zoals Villex Wonen.
Camerabeveiliging zou een alternatief kunnen zijn tot de uitvoering van de werkzaamheden starten.
Ja, het is altijd verstandig uw woning te verzekeren.
Als uw woning schade ondervindt is en blijft dit uw verantwoordelijkheid.
Uitgangspunt voor verkoop is de marktwaarde op de taxatiedatum, mede afhankelijk van de staat van uw woning op dat moment.
Ja dat kan. Uw woning behoudt met een voorkeursrecht zijn waarde als onderpand.
In beginsel bent u zelf verantwoordelijk voor de hypotheekafspraken met de bank.
U kunt de bank in ieder geval vragen welke mogelijkheden zij hebben om u te helpen.
Op basis van het gesprek wat u met de bank heeft gevoerd en indien u volledig inzicht verschaft in uw financiële situatie kunnen wij verder beoordelen of en welke maatwerkoplossing in uw geval redelijk en noodzakelijk is.
De aankoopprijs is de marktwaarde van uw woning op basis van een taxatie opgesteld door een onafhankelijke taxateur.
Indien de investering leidt tot een waardevermeerdering of waardebehoud dan zit deze investering verwerkt in de marktwaarde.
Als u een middeninkomen of hoog inkomen heeft, kunt u via een particuliere verhuurder een huurwoning vinden.
Een groot aantal woningen in Rotterdam is in bezit van particuliere verhuurders. Er zijn veel verschillende particuliere verhuurders, van eigenaren die maar één woning verhuren tot grote vastgoedeigenaren.
De meeste particuliere verhuurders vragen borg. Dit is een zekerheid voor de verhuurder dat de huur maandelijks wordt betaald en dat de huurder verantwoordelijk omspringt met het gehuurde.
Op de volgende sites worden een groot aantal huurwoningen van verschillende aanbieders en in verschillende prijsklassen aangeboden:
- huurwoningen.nl. Link opent een externe pagina
- pararius.nl. Link opent een externe pagina
- funda.nl/huur. Link opent een externe pagina
- woningtarget.nl. Link opent een externe pagina
- huurwoningenland.nl. Link opent een externe pagina
- hestiva.nl. Link opent een externe pagina
- huurstunt.nl. Link opent een externe pagina
Als u een laag inkomen heeft, kunt u soms ook terecht bij particuliere verhuurders.
U kunt zich ook voor een corporatiewoning registreren op woonnetrijnmond.nl. Link opent een externe pagina.
Op die website kunt u reageren op het woningaanbod van corporaties.
Bij het reageren op het woningaanbod, kunt u op basis van uw inkomen een woning kiezen die voldoet aan uw situatie.
Zoals uw woonwensen, de grootte en samenstelling van uw gezin. En uw inkomen en een eventuele huurdersverklaring die u nodig heeft.
Op Woonnet Rijnmond vindt u zowel woningen in het sociale segment als in de vrije sector.
Let op:
In het sociale segment kunt u vooral terecht als u een inkomen heeft van maximaal 40.765 euro voor eenpersoonshuishoudens.
Of 45.014 euro voor meerpersoonshuishoudens (prijspeil 1-1-2022).
Voor een beperkt deel van de sociale woningvoorraad, kunt u ook reageren bij een hoger inkomen dan 44.765 euro voor eenpersoonshuishoudens. Of 45.014 euro voor meerpersoonshuishoudens.
Vanaf 44.765 euro bent u vooral aangewezen op vrijesectorwoningen.
Om snel aan een nieuwe woning te komen kunt u reageren op directe kans en loting woningen. Voor de 'directe kans-woningen' geldt dat wie het eerste reageert ook als eerste in aanmerking komt voor de woning.
Voor woningen die via loting worden toegewezen maakt iedereen die belangstelling toont en aan de voorwaarden voldoet evenveel kans.
U kunt bij de extra woonwensen op Woonnet Rijnmond ook aangeven dat u snel een woning zoekt. U krijgt vervolgens de woningen te zien waarvoor de advertentietermijn binnen 24 uur afloopt en waarvoor u, als u reageert, bij de eerste 10 zal behoren.
Nee, binnen de gemeente Rotterdam geldt op dit moment geen urgentieregeling voor de herhuisvesting van huurders of bewoners.
Het uitgangspunt is dat u zelfstandig voor vervangende woonruimte zorgt.
Nee, de verhuiskostenvergoeding maakt geen onderdeel uit van de waarde van uw woning, want de verkoop van de woning geschiedt op vrijwillige basis.
De keuze om te investeren in uw woning is aan u.
Wel bent u op basis van de Woningwet verplicht uw woning te onderhouden.
Ook vanuit de VvE gelden er verplichtingen.
Uitgangspunt voor verkoop is de marktwaarde per taxatiedatum.
De marktwaarde is mede afhankelijk van de staat van uw woning op dat moment. U doet er daarom verstandig aan de woning te blijven onderhouden.
De VvE blijft actief. De gemeente wordt één van de deelnemers in de VvE.
De reserves van de VvE zijn bedoeld voor het onderhoud van het gebouw en blijven in de VvE.
De gemeente wendt deze middelen, net zoals de VvE zou doen, aan voor het onderhoud en beheer van de woningen.
In veel gevallen is de reserve in VvE’s lager dan wettelijk verplicht en volstaat niet voor het noodzakelijk onderhoud.
De gemeente komt bij u langs om met u de planning, de aankoopprocedure en financiën te bespreken.
Als u hulp nodig heeft bij het zoeken naar een nieuwe woning, dan kunt u dat aangeven. De gemeente geeft u dan advies over hoe u aan een woning kunt komen die past bij uw budget en woonwensen.
Als u in de huidige markt nog altijd een restschuld heeft bij verkoop van uw woning, kunt u hierover het beste met uw bank in gesprek gaan.
De getaxeerde marktwaarde blijft het uitgangspunt voor eventuele aankoop door de gemeente.
De gemeente bemiddelt niet bij het herbeleggen van uw vermogen.
Dat hangt af van hoe snel u met de gemeente uit de onderhandelingen voor de verkoop komt.
Het huurrecht is een gegeven. Als de huurder niet wil vertrekken, dan kan de woning ook in verhuurde staat aan de gemeente worden verkocht.
Huurder
Als u een huurcontract voor onbepaalde tijd heeft, kan dit alleen met instemming van de huurder worden beëindigd.
Het is mogelijk dat de eigenaar u benadert met het voorstel om het contract te beëindigen.
Als u zich kunt beroepen op huurbescherming, maar u vrijwillig medewerking verleent, dan is het wel gebruikelijk dat de verhuurder daar een vergoeding voor betaalt.
De gemeente vraagt de verhuurder altijd om een verklaring waaruit blijkt dat de huur op vrijwillige basis is of wordt beëindigd, dit tenzij de huur automatisch eindigt.
Komt uw verhuurder er niet (of niet tijdig) met u uit dan gaan wij met u in gesprek over het vervolg.
De gemeente benadert nooit direct huurders zonder daar eerst de eigenaar daarover te spreken. Wij zullen dus eerst met de verhuurder in gesprek gaan.
U kunt zo lang blijven wonen als u wilt. Het voorkeursrecht verplicht u niet om uw huurovereenkomst te beëindigen.
Uw verhuurder verkoopt de woning dan in verhuurde staat aan de gemeente en u wordt huurder van de gemeente.
Uitgaande van een regulier huurcontract zonder einddatum geldt dat de huisbaas alleen op basis van de in de wet vastgelegde gronden uw huur mag opzeggen.
Een voorgenomen verkoop (aan de gemeente) is geen grond om de huur op te zeggen.
In het geval dat sprake is van een huurcontract voor een bepaalde tijd gelden andere regels en kan de huisbaas mogelijk wel de huur opzeggen. Bij twijfel adviseren wij u advies te vragen bij bijvoorbeeld de woonbond of de rechtswinkel.
Zie ook de website van de Rijksoverheid link: Woning huren | Rijksoverheid.nl.
Het huurcontract om andere redenen beëindigen kan, maar alleen na goed overleg met de huurder over eventuele vergoedingen en/of een andere woning. De huurder moet dan instemmen met de beëindiging en de geboden vergoeding.
Uw huidige huisbaas heeft misschien nog andere woningen die hij kan aanbieden maar hij is er niet toe verplicht.
Als uw huisbaas wil dat u in goed overleg instemt met de huuropzegging, is hij verplicht in dit soort gevallen een verhuiskostenvergoeding te betalen.
Nee, binnen de gemeente Rotterdam geldt op dit moment geen urgentieregeling voor de herhuisvesting van huurders.
Het uitgangspunt is dat u of uw huisbaas zelfstandig voor vervangende woonruimte zorgt.