Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 29 min

Lopen

Rotterdam werkt aan een gezonde, bereikbare en toegankelijke stad voor de voetganger; in de straten, parken, pleinen en gebouwen. Zodat het prettiger wordt voor mensen om in Rotterdam te lopen.

Het ambitiedocument ‘Rotterdam Loopt 2025: de voetganger op een voetstuk. Link opent een externe pagina’ zet de plannen en ambities die de gemeente voor de komende jaren heeft op een rij. Op naar Rotterdam als aantrekkelijke loopstad!

Lopen was nog nooit zo populair. Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid blijkt dat ‘lopen als verplaatsing’ is verdubbeld in de periode van coronamaatregelen. Twintig procent van de Nederlands geeft aan ook na deze periode te blijven wandelen en fietsen. Daarom is het ambitiedocument 'Rotterdam Loopt 2025' ontwikkeld.

Mobiliteitstransitie

Rotterdam is in trek. De stad groeit. In 2035 zijn er 65.000 meer Rotterdammers dan vandaag. Dit betekent dat het steeds drukker wordt op straat en in het verkeer. Hierdoor staat de gemeente voor de uitdaging om de stad gezond, aantrekkelijk en economisch sterk te houden. Hiervoor is een mobiliteitstransitie nodig. De gemeente werkt daarom aan meer ruimte voor de voetganger en fietser.

Waarom is lopen goed voor u?

Naast je hoofd leegmaken, een frisse neus halen en je benen strekken, heeft een dagelijkse wandeling nog veel meer voordelen. Zo’n wandeling hoeft slechts een kwartiertje te duren om effect te hebben! Dus u mag uzelf best een schouderklopje geven wanneer u iedere dag genoeg beweegt.

Onderzoek

De gemeente Rotterdam wil Rotterdammers stimuleren om vaker te gaan lopen. Het is namelijk een gezonde en duurzame manier van verplaatsen in de stad. En het zorgt voor een toegankelijke en bereikbare stad.

Interviews

Willemijn Lamoré, teammanager team gezondheid en milieu, doet ál haar bila’s wandelend. Dat is de reden dat haar naam werd genoemd voor deze interviewserie. Eenmaal aan tafel, het interview vindt om praktische redenen gewoon zittend aan tafel plaats, nuanceert ze dit direct. ‘Nou, ál m’n bila’s? Als mensen niet willen lopen, bijvoorbeeld omdat ze hun papieren erbij willen hebben, is dat natuurlijk ook goed. Zo strak en streng is het nou ook weer niet. Maar ik vind het wel een fijne manier van gesprekken voeren. Het voegt volgens mij echt kwaliteit toe aan je gesprek. Je bent buiten en je beweegt. Je hoeft elkaar niet per se aan te kijken en dat praat soms gewoon makkelijker. Je kijkt ook een beetje om je heen en bent misschien iets minder strak gefocust op de inhoud. En, je kunt wandelend héél goed luisteren.'

Sneller tot de kern

'Voor een intensief gesprek kies ik vaak een vast rondje, zodat we niet telkens hoeven te stoppen om te beslissen waar we naartoe lopen. Dat leidt af. Mijn ervaring is dat de wandelbila’s korter duren dan de zitbila’s. Wandelend komen we misschien wel sneller tot de kern? Soms is het ook handig om voor andere korte overlegjes gebruik te maken van de wandeltijd tussen de locaties. Als je samen met een collega van het Timmerhuis naar de Librijesteeg moet, kun je die tijd ook gebruiken om even bij te praten. En dat scheelt dan weer een telefoontje.’

Voordelen van wandelen

‘Buiten lopen heeft natuurlijk nog veel meer voordelen. Het is goed voor je gezondheid. Jawel, zélfs als je weet hoe vies de lucht in de stad is. Wij houden ons onder meer bezig met de vraag “Wat is de invloed van de milieuvervuiling op onze gezondheid”. Je kunt echt altijd nog beter buiten wandelen, dan de hele dag binnen zitten. En ik ben me ervan bewust dat het luxe is, dat ik ervoor kan kiezen om buiten te zijn in werktijd. Maar ik denk ook dat het vaker kan dan je denkt. Een tip: vraag je leidinggevende eens mee voor een wandelbila. Wie weet bevalt het jullie prima!’

Als lopen niet (meer) zo makkelijk gaat

Meer ruimte voor lopen in Rotterdam

Meer dan 30 overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties willen meer plek en aandacht voor lopen. Zo ook de stad Rotterdam. De organisaties hebben zich verenigd in het platform Ruimte voor Lopen om de waarde van lopen beter te benutten. Rotterdam is trots op het feit dat zij de enige stad is die lopen stadsbreed op de agenda heeft staan. Het platform biedt een plek voor uitwisseling en samenwerking, bedoeld voor organisaties en professionals die meer ruimte voor lopen willen creëren. Partners werken samen in projecten rondom beloopbaarheid, voetgangersveiligheid, beweegvriendelijke leefomgeving, stimuleren lopen voor gezondheid en aantrekkelijke, veilige en obstakelvrije routes voor voetgangers en wandelaars. Daarnaast helpen ze het gezamenlijk belang van lopen zichtbaar te maken en delen ze kennis en goede voorbeelden.

Step Up

Rotterdam werkt aan meer verkeersveiligheid voor de voetganger. Dat doen we samen met internationale steden en regio’s in het Europese project Step Up.

Onze doelen

Iedereen is wel eens voetganger, of je nu alles lopend doet, of naar de auto loopt, je fiets pakt of naar de tramhalte loopt. Lopen is gezond en is de makkelijkste manier om in beweging te komen. Belangrijk is dat het wel veilig kan: kan je goed oversteken? En is de stad toegankelijk, kan iedereen overal te voet komen zonder obstakels of omwegen?

Samenwerken 

Samen met de deelnemers aan Step Up onderzoeken we, leren we van elkaar en delen we onze kennis en ervaringen. 
Het project Step Up | Interreg Europe. Link opent een externe pagina wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie vanuit de Europese Unie.

We worden ondersteund door de kennispartner Walk21 Europe Foundation en werken samen met de volgende steden en regio’s:

  • Regio Burgenland (Oostenrijk)
  • Gemeente Gdansk (Polen)
  • Gemeente Barga (Portugal)
  • Fingal County Council (Ierland)
  • Gemeente Vilnius ( Litouwen)
  • Regio Päijät-Häme (Finland)
  • Gemeente Heraklion (Griekenland)

Recreatie

In en rond Rotterdam bevinden zich bijzondere groene gebieden. Vaak maar op een steenworp afstand van de drukte van de stad. Ontdek wat de stad en de regio te bieden hebben!

Erop uit

In en rond Rotterdam kunt u heerlijk wandelen. Met de wandelnetwerken stippelt u zelf uw route uit. In veel gebieden zijn ook routes uitgezet. Gebruik gratis deze routes en geniet van de buitenlucht.

LekkerFit! in de wijk

De gemeente Rotterdam wil dat alle kinderen en jongeren in Rotterdam de kans hebben gezond op te groeien. Daarom is er het programma Lekker Fit! in de wijk.

Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid is een zaak van en voor de hele stad. Dus ook het verbeteren ervan. Daarom investeert de gemeente daar de komende jaren flink in.