Week tegen Kindermishandeling
De Week tegen Kindermishandeling is in de week van 18 november 2024. In Rotterdam heeft gemiddeld zeker één kind per klas te maken met geweld thuis. Daarom vraagt de gemeente samen met het onderwijs en andere partners in de stad extra aandacht voor kindermishandeling tijdens de Week tegen Kindermishandeling.
Kinderen die thuis in een onveilige situatie opgroeien praten daar vaak met niemand over. Het is daarom belangrijk kindermishandeling bespreekbaar te blijven maken. En kinderen het gevoel te geven dat er iemand naar ze luistert: van sportcoach, buurvrouw tot leraar. Iedereen kan hieraan bijdragen en het verschil voor een kind maken.
Het thema van 2024 is: ‘Laat me niet los.’
Dit thema benadrukt dat we allemaal een rol hebben in het creëren van een omgeving waarin kinderen gelukkig en veilig kunnen opgroeien en ouders zich ondersteund voelen en om hulp durven vragen. Vraag een ouder of een kind hoe het met hen gaat, blijf betrokken en wees er voor iemand. Op deze manier kan iedereen bijdragen aan het stoppen van kindermishandeling en het eerder herkennen van de signalen ervan. De landelijke campagnematerialen (zoals posters) zijn te vinden op de pagina van de Campagnetoolbox Voor Jeugd en Gezin. Link opent een externe pagina.
Rotterdam hangt de vuile was buiten
Op woensdag 20 november tussen 12.00 – 16.00 uur hangen we op het Afrikaanderplein (in de buurt van het Huis van de wijk) figuurlijk de vuile was buiten. Dit evenement is bedoeld om kindermishandeling zichtbaar en bespreekbaar te maken. Iedereen is welkom om langs te komen en eigen ervaringen met, gedachten of gevoelens over kindermishandeling te delen. Meer informatie over de manifestatie is te vinden op de pagina Vuilewasmanifestaties van Stichting Praat. Link opent een externe pagina.
Datum: 20 november 2024
Tijd: 12.00 – 16.00 uur
Locatie: Afrikaanderplein (in de buurt van het Huis van de wijk)
Op 20 november worden er speciaal voor kinderen ook andere activiteiten georganiseerd door SOL, de Biblotheek Rotterdam, SV. Afrikaanderplein en Krajicek foundation.
Locatie: Speeltuin Afrikaanderplein
Wat: Kinderclub voor kinderen van 4 tot 12 jaar
Tijd: 13.00 uur
Kosten: €0,50
Locatie: Bibliotheek Afrikaanderplein
Wat: Voorlezen voor kinderen van 4 tot 12 jaar
Tijd: 14.00 - 15.00 uur
Kosten: gratis
Locatie: Huis van de Wijk ‘t Klooster
Wat: Kinderactiviteiten voor kinderen van 4 tot 8 jaar
Tijd: 14.00 - 16.30 uur
Kosten: gratis
Locatie: Sporthal Afrikaanderplein
Wat: Sportieve middag voor kinderen van 8 tot 14 jaar
Tijd: 14.00 - 16.30 uur
Kosten: gratis
Aanbod voor scholen
Voor het onderwijs is er aanbod van verschillende partners rondom het onderwerp kindermishandeling. Het onderwerp wordt op een interactieve manier (les of voorstelling) bespreekbaar gemaakt in een klas. Dit kan het hele jaar door, maar het gebeurt ook tijdens de Week tegen Kindermishandeling. Zo is er bijvoorbeeld aanbod vanuit stichting Confro. Link opent een externe pagina.
- In de lessenreeks ‘Kracht van het Kind’ wordt op speelse en interactieve wijze aan kinderen van groep 1 t/m 4 geleerd om op te komen voor zichzelf, zichzelf te beschermen en zich veilig te voelen in lastige en onrustige situaties.
- ‘STUK’ is een interactieve training en theatervoorstelling, waarbij de focus ligt op groepsdynamiek, weerbaarheid en het bevorderen van zelfvertrouwen. De training bestaat uit verschillende onderdelen.
- ‘Nee is Ja’ is een interactieve theatervoorstelling en biedt diepgaand inzicht in de harde realiteit van individuen die geconfronteerd worden met seksuele intimidatie, exposing, seksueel geweld, toxische relaties en misbruik.
- ‘Over de Streep’ is een krachtige en confronterende methode, waarbij respect, acceptatie, kwetsbaarheid en medeleven centraal staan. Deze methode doorbreekt vooroordelen en toont aan dat we meer overeenkomsten hebben dan verschillen. ‘Over de Streep’ belicht diverse onderwerpen, afgestemd op de doelgroep. Onderwerpen als schadelijke traditionele parktijken, werk en privé, normen en waarden, vooroordelen en cultuur komen aan bod.
- De ‘Reis door de Meldcode’ is een lesprogramma ontwikkeld voor studenten van sociale-, zorg- en maatschappelijke opleidingen op zowel MBO-, HBO- en WO-niveau. Dit interactieve programma biedt studenten een diepgaande kennismaking met de meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling door hen letterlijk door de vijf verschillende stappen te laten gaan.
- Theater in Feite biedt de theatervoorstelling Blauwe plekken. Link opent een externe pagina aan. Dit is het verhaal van Judith. Zij wordt door haar moeder geslagen, maar ze weet dit geheim te houden. Tot ze ziet dat het ook anders kan. Pas met behulp van haar vriend Michiel durft ze stappen te zetten.
Bent u een Rotterdamse leerkracht?
Dan kunt u deze en andere lessen / voorstellingen gratis inzetten in 2024. Kijk hiervoor op de pagina VrijHeden. Link opent een externe pagina.
Overzicht van informatie en aanbod voor scholen
De schoolbesturen BOOR, SARO, PCBO, RVKO, stichting Opwijs en SIPOR hebben een mooie brochure gemaakt voor hun scholen. In deze brochure vinden scholen achtergrondinformatie over kindermishandeling en de meldcode, aanbod voor het team en aanbod en lesideeën voor in de klas.
Het is bedoeld om in de Week tegen kindermishandeling extra aandacht aan het thema kindermishandeling te kunnen geven, maar ook daarbuiten blijvend aandacht voor het thema te hebben.
Naast deze brochure ontvangen alle Rotterdamse basisscholen in aanloop naar de Week tegen Kindermishandeling het boek ‘Sam en het niet-leuke-geheim’. Link opent een externe pagina (van Pieter Melsen en Wouter Vaessen) en een lesbrief over kindermishandeling. De lesbrief en het boek kunnen ook door de scholen ingezet worden om het thema bespreekbaar te maken in de klas. De lesbrief en video voor leerkrachten zijn te vinden op de website van Onderwijs010. Link opent een externe pagina.
Webinar voor professionals
In november, in de week vóór de Week tegen Kindermishandeling, biedt het Servicepunt meldcode een mooie online verdiepingsbijeenkomst aan rond de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Het webinar richt zich op de leeftijd t/m 12 jaar en is met name bedoeld voor het onderwijs, maar is zeker ook voor andere aandachtsfunctionarissen buiten deze sector interessant om te volgen.
Datum: 14 november 2024
Tijd: 13.00 – 16.00 uur
Locatie: MS Teams
Heeft u geen save-the-date ontvangen, meldt u dan aan via: trainingenhuiselijkgeweld@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Webinar Laat me niet los
Landelijk organiseren het Nederlands Jeugdinstituut en de Kindertelefoon op 20 november 2024 ook een webinar voor onderwijsprofessionals met als thema Laat me niet los. Meer informatie en aanmelden via de pagina Laat me niet los. Link opent een externe pagina.
Datum: 20 november 2024
Meer informatie:Laat me niet los. Link opent een externe pagina
Theatervoorstellingen in ziekenhuizen
Tijdens de Week tegen Kindermishandeling speelt Theater in Feite de theatervoorstelling Blauwe Plekken voor zorgprofessionals in Rotterdamse ziekenhuizen. Gemeente Rotterdam financiert deze voorstellingen.
Belangrijke organisaties
Veilig Thuis
Voor telefonisch advies, melding of zorgen kunt u bellen naar: 0800 – 2000. Gratis, 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Bel bij direct gevaar altijd 112!
U kunt ook chatten met Veilig Thuis. Link opent een externe pagina.
Centrum seksueel geweld Rotterdam
Kent u een kind dat een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt? Heeft u direct hulp nodig, twijfelt u of heeft u vragen? Bel gratis (en anoniem) 0800 – 0188. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Of chat met het Centrum Seksueel Geweld. Link opent een externe pagina.
Kindertelefoon
Kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar kunnen gratis en anoniem bellen met 0800 – 0432 of chatten via de website van de Kindertelefoon. Link opent een externe pagina. Dit kan elke dag van 11.00 – 21.00 uur.