Basisschool
U kiest zelf een basisschool voor uw kind.
U kunt uw kind daar aanmelden vanaf het moment dat uw kind drie jaar is geworden. Aanmelden van uw kind voor de derde verjaardag is niet toegestaan. Vanaf vier jaar mag uw kind naar de basisschool. Vanaf vijf jaar is uw kind leerplichtig en moet uw kind naar school.
Er zijn verschillen tussen scholen. Er zijn scholen die lesgeven vanuit een geloofsovertuiging en openbare scholen die dat niet doen. Alle scholen werken vanuit een onderwijskundige visie. Die bepaalt de manier van lesgeven en de omgang met kinderen. Scholen die bekend zijn om hun visie en die werken volgens een bepaalde onderwijsmethode zijn Montessori-, Jenaplan-, Dalton- en Vrijescholen.
Scholen in de buurt
Op de pagina Scholen in de stad staat een link naar een kaart met alle basisscholen in Rotterdam op een plattegrond. U kunt zoeken in uw buurt en per gebied.
De meeste scholen hebben een website waar u informatie over de school kunt krijgen.
Vragen en antwoorden
Er is een filmpje over hoe aanmelden werkt bij basisscholen in Rotterdam: Aanmelden en inschrijven op de basisschool. Link opent een externe pagina (PPO Rotterdam, YouTube).
Zelf aanmelden
U moet uw kind zelf aanmelden bij de basisschool van uw keuze. Dit mag vanaf het moment dat uw kind drie jaar is geworden. En dit kan uiterlijk tien weken voordat uw kind vier jaar wordt. Aanmelden betekent niet dat uw kind op school is ingeschreven. De school kan uw kind inschrijven nadat u uw kind heeft aangemeld. De school informeert u hierover.
Wachtlijst en loting
Soms hebben scholen een wachtlijst of doen aan loting. Of de school die u kiest, een wachtlijst heeft of aan loting doet, kunt vinden op de website van de school of vragen bij de school.
Eerst kijken op de school
Weet u nog niet welke school bij uw kind past, dan kunt u een afspraak maken om op de school te kijken en vragen te stellen aan de schoolleider.
Op de pagina Scholen in de stad vindt u een kaart met alle basisscholen in Rotterdam op een plattegrond.
Het basisonderwijs is gratis. De meeste scholen vragen wel een ouderbijdrage. Deze bijdrage wordt gebruikt voor bijvoorbeeld schoolreisjes.
De bedoeling van passend onderwijs. Link opent een externe pagina is dat kinderen, ook als zij extra zorg of ondersteuning nodig hebben, zo veel mogelijk naar een gewone school gaan. De school moet een passende onderwijsplek bieden. Als de school de zorg of ondersteuning zelf niet kan bieden dan helpt de school bij het vinden van een plek op een andere gewone school of school voor speciaal onderwijs.
In Rotterdam kunnen kinderen die naast onderwijs ook zorg nodig hebben, een onderwijszorgarrangement krijgen. Bij de school en uw wijkteam kunt u navragen welke mogelijkheden er zijn.
Er zijn ook basisscholen voor speciaal onderwijs (SBO). Het speciaal onderwijs is voor kinderen met een betrekkelijk laag of laag intelligentieniveau, kinderen die een leerachterstand hebben, kinderen met opvoedingsmoeilijkheden en alle andere kinderen die speciale zorg en aandacht nodig hebben. Het speciaal basisonderwijs valt niet onder de wet 'speciaal onderwijs', maar is een speciale vorm van onderwijs voor kinderen die het op een gewone basisschool niet redden.
Basisscholen moeten zorgen voor opvang voor kinderen tussen 7.30 en 18.30 uur. Dit geldt voor normale schooldagen en voor doordeweekse dagen tijdens vakanties, maar niet voor algemene feestdagen. Dat betekent dat er opvang is voor schooltijd, mogelijkheid tot overblijven tussen de middag en opvang na schooltijd. Tijdens de schoolvakanties is er de hele dag opvang. Voor deze opvang moet u betalen.
De voor-, tussen- en naschoolse opvang wordt geregeld door kinderopvangorganisaties. Bij de school van uw keuze kunt u vragen welke organisatie de opvang verzorgt. Kosten kunnen verschillen per kinderopvangorganisatie.
Veel basisscholen in Rotterdam hebben een 'verlengde leerdag'. Op deze scholen worden buiten de reguliere lesuren extra activiteiten aangeboden. Die activiteiten zijn niet alleen leuk, maar ook nuttig. Ze helpen de leerprestaties van kinderen te verbeteren, in het bijzonder op het gebied van taal en rekenen.
Het is voor uw kind belangrijk dat u als ouder. Link opent een externe pagina contact hebt met school, zodat u weet hoe het er aan toegaat en wat uw kind leert. Als u actief betrokken bent, helpt u daarmee uw kind. Uw kind doet het dan vaak beter op school. Vraag aan de school hoe u uw kind kunt helpen bij het leren. U helpt uw kind ook door er op te letten dat het op tijd naar school gaat en huiswerk maakt.
Natuurlijk mag u ook wat verwachten van de school. De school moet u op de hoogte houden van de leerresultaten en de ontwikkeling van uw kind.
Ouders010
In Rotterdam is er voor ouders met kinderen op een Rotterdamse school de stichting Ouders010. Deze stichting maakt zich sterk voor goed onderwijs in Rotterdam.