Wijk aan Zet
Met Wijk aan Zet wil de gemeente samen met de bewoners, ondernemers en andere partners het beste halen uit de Rotterdamse wijken. Daarvoor moeten we weten wat er speelt, wat de wijk bijzonder maakt en welke acties daarbij horen.
De gekozen wijk- en dorpsraden spelen hier een belangrijke rol in. Samen stellen we doelen en acties vast op basis van de behoeften uit de verschillende wijken. We zijn zichtbaar aanwezig in de wijk en stimuleren dat Rotterdammers meedenken, meedoen en meebeslissen.
Kortom, we werken aan een gemeente die goed te vinden is. Die weet wat er speelt. En samen met bewoners en organisaties plannen maakt voor de wijk. En die plannen uitvoert. Laagdrempelig, op maat en met een praktische aanpak.
Wijkhubs
Rotterdam heeft 39 wijkhubs. In elke wijk is er een te vinden. Rotterdammers met een vraag of melding aan de gemeente of een idee voor de wijk zijn van harte welkom om binnen te lopen. Een Wijkhub is een plek waar medewerkers van de gemeente en partners uit de wijk werken. Het is eenvoudig om een bezoek te brengen aan een Wijkhub. In de meeste gevallen is het maken van een afspraak niet nodig.
Wijk- en dorpsraden
Sinds maart 2022 kent Rotterdam 37 gekozen wijkraden en 2 dorpsraden (dat zijn Hoek van Holland en Rozenburg). De wijk- en dorpsraden worden elke 4 jaar door de bewoners gekozen. Zij zijn het middelpunt in de samenwerking tussen de wijk en de gemeente. De wijkraden komen op voor uw wijk. Via de wijkraad kan de wijk bij de gemeente aandacht vragen voor dingen die de wijk zelf belangrijk vindt. Meer weten over de wijkraden?
Het wijkakkoord
De wijkraad, de gemeente en het wijknetwerk maken namens de wijk een wijkakkoord. Het wijkakkoord is de basis voor de samenwerking in de wijk. Het wijkakkoord bestaat uit een visie en een jaaractieplan. Het jaaractieplan wordt elk jaar opnieuw gemaakt. Hierin staat wat er volgens de wijk de komende tijd moet gebeuren om de wijk beter te maken. Deze acties worden uitgevoerd door de gemeente, wijkpartners en de wijk- of dorpsraad zelf.
De wijkraad geeft ook advies hoe de gemeente ervoor kan zorgen dat wijkbewoners goed bij plannen voor de wijk worden betrokken. De wijkraad houdt in de gaten of iedereen zich aan de afspraken houdt. Gaan dingen niet volgens afspraak, dan trekt de wijkraad aan de bel bij de gemeente.
U kunt de wijkakkoorden vinden op Mijn.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Typ hiervoor in de zoekbalk het woord Wijkakkoord.
MijnRotterdam en buurtidee
Mijn.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina is de website waar Rotterdammers kunnen meedenken en meebeslissen over plannen en projecten van de gemeente, die van invloed zijn op hun wijk. De gemeente organiseert hier participatieprojecten. Ook is het mogelijk dat Rotterdammers hier een buurtidee. Link opent een externe pagina indienen. Dien het in en vraag een vergoeding aan om uw idee uit te voeren! Want elke wijk heeft geld voor ideeën van bewoners.
Sterker samenwerken in de wijken
Wijk aan Zet vraagt een verandering van de gemeente als organisatie. Ook dat hoort bij Wijk aan Zet. Er wordt hard gewerkt om de samenwerking in en met de wijk te veranderen. De gemeente zorgt ervoor dat de wijkraden de juiste ondersteuning krijgen om hun werk goed te kunnen doen. De wijkmanagers worden belangrijker binnen de organisatie. En meer medewerkers gaan ook zelf de wijk in in om bewoners en partners te spreken.