Bijzondere bijstand
Gepubliceerd op: 09-03-2017
Geprint op: 21-09-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/bijzondere-bijstand/
Ga naar de hoofdinhoud

Heeft u te maken met een bijzondere of onverwachte situatie? Moet u hierdoor geld uitgeven dat u niet heeft? Dan kan de gemeente helpen via de bijzondere bijstand. Bijzondere bijstand is soms een gift en soms een lening.

Video 'Bijzondere bijstand in Rotterdam' (december 2019)

Een aanvraag voor bijzondere bijstand kan extra snel worden behandeld. Deze aanvragen gaan via een hulpverlener of het wijkteam. De gemeente neemt dan binnen twee dagen contact met u op.

Voorbeelden

Bijzondere bijstand kan voor verschillende kosten worden aangevraagd. Hieronder vindt u een paar voorbeelden. Op het aanvraagformulier kunt u aangeven om welke kosten het in uw situatie gaat.

 1. Kosten voor verhuizing
  Iemand moet door omstandigheden (zoals een scheiding of ziekte) verhuizen, maar heeft geen geld voor de verhuizing
 2. Kosten voor inrichting
  Iemand moet door omstandigheden (zoals een scheiding of ziekte) verhuizen, maar heeft  geen geld voor bijvoorbeeld een bed en vloerbedekking
 3. Toeslag voor woonkosten
  Iemand kan de kosten voor de huur of hypotheek niet meer betalen, en heeft tijd nodig om een goedkopere woning te vinden
 4. Toeslag voor warmtekosten
  Iemand moet door een ziekte of handicap de woning extra verwarmen, maar kan deze kosten niet betalen
 5. Andere situaties
  Bijzondere bijstand kan voor veel verschillende kosten worden aangevraagd. Bijvoorbeeld voor medische kosten, rechtsbijstand, baby-uitzet, extra waskosten bij ziekte of acute geldnood.

Wilt u weten of u bijzondere bijstand kunt krijgen? Kijk dan op Heb ik recht op bijzondere bijstand?

Spoed?!

Een aanvraag voor bijzondere bijstand kan ook met spoed worden behandeld.

Denk aan:

 • een eenmalig bedrag voor eten en drinken
 • uitvaartkosten
 • een bedrag voor huur of borg als u door omstandigheden moet verhuizen.

Bij een spoedaanvraag neemt de gemeente binnen twee dagen contact met u op.  U hoeft niks extra’s te doen; u vult gewoon het aanvraagformulier in. Of u kunt via een hulpverlener of wijkteam een spoedaanvraag doen. Kijk op Heb ik recht op bijzondere bijstand? voor meer informatie.

Andere regelingen

Naast de bijzondere bijstand heeft de gemeente veel andere regelingen, zoals de Individuele Inkomenstoeslag, de Individuele Studietoeslag, het Jeugd-tegoed en de Rotterdampas. Er is dus veel mogelijk als u weinig geld heeft en wel wat hulp kunt gebruiken! Kijk op de pagina Rondkomen voor alle regelingen.  

Of kijk op Er verandert iets voor tips als er iets in uw leven verandert, bijvoorbeeld bij de geboorte van een kind, als u gaat trouwen, of als u met pensioen gaat.

Heb ik recht op bijzondere bijstand?

Drie mensen aan een tafel in gesprek.

Er zijn verschillende situaties waarin u bijzondere bijstand kunt krijgen. Met de vragenlijst komt u te weten of u mogelijk bijzondere bijstand kunt krijgen.

Hoe vraag ik bijzondere bijstand aan?

Iemand vult een formulier in.

Heeft u de vragenlijst bekeken en denkt u dat u bijzondere bijstand kunt krijgen? Dan kunt u deze in drie stappen aanvragen. De gemeente bepaalt daarna of u er recht op heeft.

Meer informatie voor hulpverleners

Naast bijzondere bijstand zijn er ook nog andere regelingen van de gemeente. De online toolbox Geld enzo zet alle toeslagen en regelingen op een rij. Wit u weten hoe u gesprekken en dienstverlening het beste kunt afstemmen op mensen met geldproblemen? De toolbox bevat ook inspiratievideo’s en interviews met experts uit de praktijk.

Bewindvoerders kunnen de kosten die iemand voor bewindvoering maakt via de bijzondere bijstand vergoed krijgen. Kijk voor meer informatie op de pagina Bewindvoerders.