Feijenoord
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 07-12-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/feijenoord/
Ga naar de hoofdinhoud

Een tuindorp, een voormalig zeemanskwartier (en nu één van de hipste wijken van Rotterdam), de langste winkelstraat en de grootste markt van Zuid, de drie hoogste gebouwen van Nederland en één grote mengelmoes van culturen.

Het is slechts een kleine greep uit alles wat Feijenoord te bieden heeft. Met haar acht wijken zonder twijfel het meest diverse gebied van heel Rotterdam.

In de wijk Feijenoord komt een tijdelijke opvang voor statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning).

Waar?

De statushouders worden tijdelijk op een riviercruiseschip opgevangen. Dit schip ligt sinds vrijdag 15 oktober in de Persoonshaven.

Waarom?

Er is op dit moment landelijk een groot tekort aan opvangplekken bij de asielzoekerscentra (azc’s). Veel plekken worden nu nog ‘bezet’ gehouden door statushouders die wachten op huisvesting bij gemeenten. Daarom is er besloten om statushouders tijdelijk op te vangen, zodat er plek vrij komt voor asielzoekers in de azc’s. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA)  heeft deze tijdelijke opvang voor 2 maanden nodig.

Wanneer?

De eerste statushouders zijn woensdag 27 oktober onder begeleiding van het COA naar het schip gekomen. Zij wonen tijdelijk op het schip en gaan in de gemeente Rotterdam wonen zodra hun huisvesting geregeld is. Deze nieuwe Rotterdammers kunnen dan direct starten met hun integratie om zo een toekomst op te bouwen. In totaal komen er ongeveer 90 personen wonen.

Meer informatie

Omwonenden hebben meerdere brieven met informatie ontvangen. Bij de laatste brief zaten veelgestelde vragen met antwoorden. Voor vragen over de tijdelijke opvang van de statushouders kan er een e-mail gestuurd worden naar gebiedfeijenoord@rotterdam.nl.

De Maassilo sluit per woensdag 2 juni als noodopvang voor dak- en thuisloze, niet-rechthebbenden en buitenslapers. De aanvullende coronamaatregelen die vorig jaar op 15 december zijn ingegaan voor deze groep mensen, zijn daarmee opgeheven. 

De laatste nacht dat dak- en thuisloze, niet-rechthebbenden en buitenslapers in de Maassilo kunnen overnachten, is die van dinsdag 1 juni op woensdag 2 juni. 

Feijenoord telt bijna 74.000 inwoners verdeeld over acht wijken. De inwoners in Feijenoord worden vertegenwoordigd door wijkraden. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkraden, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Wilt u iemand die zich al meer dan vijf jaar inzet voor anderen eens flink in het zonnetje zetten? Meld haar of hem dan aan voor de Feijenoordspeld. Op het voorstelformulier vult u de gegevens in van degene die u wilt voordragen in en wat deze persoon allemaal voor goeds voor anderen of voor de wijk doet. Om iemand aan te melden moet minstens één persoon (en maximaal vier) de aanmelding ondersteunen.

Heeft u een goed idee voor uw straat, buurt of wijk? En wilt u dat samen met medebewoners realiseren? Dan kunt u een financiële bijdrage aanvragen bij uw gebiedscommissie.

Bekijk het filmpje voor een voorbeeld van een bewonersinitiatief:

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken. Ga naar de pagina Melding, vraag of klacht, hier kunt u ook een compliment achterlaten. Wilt u iets regelen bij de gemeente? Ga naar Mijn Loket.