Gfe
Ongeveer een derde van uw afval bestaat uit groente-, fruit- en etensresten (gfe). Als u deze resten bij het restafval gooit, wordt het verbrand. Dat is jammer. Want van gfe wordt compost gemaakt. Compost is natuurlijke voeding voor bomen, struiken en planten.
Vragen en antwoorden
Als u uw afvaltag kwijt bent, kunt u gratis een nieuwe aanvragen. De oude tag wordt automatisch geblokkeerd als u een nieuwe aanvraagt. Lees hierover op de pagina Afvaltag. Als de gfe-container niet opent als u uw afvaltag voor de taglezer houdt, meldt u dat bij ons. Wij controleren dan of het aan de container ligt of aan uw afvaltag. U gaat voor het maken van een melding naar de pagina Melding buitenruimte.
Woont u in de flat aan de Berninistraat of in één van de Sterflats en bent u uw afvalpas om de gfe-container mee te openen verloren? Vraag dan een nieuwe afvaltag aan op de pagina Afvaltag. De oude pas wordt automatisch geblokkeerd als u een afvaltag aanvraagt.
De gemeente plaatst de gfe-bakken volgens regels in de Wet milieubeheer. In genoemde wet staat dat de gemeente eerst een ontwerpbesluit moet nemen. Een ontwerpbesluit is nog een plan. Het besluit is dan nog niet definitief.
De gemeente moet het ontwerpbesluit bekendmaken, bijvoorbeeld in een brief of op de website. Daarna kunnen bewoners zeggen wat ze van het ontwerpbesluit vinden. Dit heet een zienswijze geven.
Bewoners die de gfe-bakken gaan gebruiken, ontvangen een brief. Daarna kunnen bewoners zeggen wat ze vinden van de plekken voor de gfe-bakken. Dit moet binnen 6 weken na datum van de brief.
De gemeente behandelt en beantwoordt de reacties en neemt ze op in een Nota van beantwoording schriftelijke zienswijzen. Daarna neemt de gemeente een definitief besluit. De gemeente publiceert dat besluit op www.overheid.nl. Link opent een externe pagina. Ook krijgen bewoners die een zienswijze hebben ingediend hierover een brief inclusief de nota van beantwoording schriftelijke zienswijzen.
De gemeente kiest de plekken voor gfe-bakken. Vindt u een plek niet goed? Dan kunt u daarover een zienswijze indienen. Dit moet binnen 6 weken na de datum waarop het op www.overheid.nl. Link opent een externe pagina is gezet. U kunt hiervoor een brief of een e-mail sturen. U kunt ook bellen met 14010.
Uw mening vertellen in een brief of e-mail
Zet deze informatie in de brief of e-mail:
- Uw naam
- Uw adres
- Uw woonplaats
- De plek van de gfe-bak waarover uw zienswijze gaat
- Waarom u het niet eens bent met deze plek
Stuur de brief naar:
Stadsbeheer Schone Stad
Ter attentie van Hoofd Inzameling en Hergebruik
Postbus 10902
3004 BC Rotterdam.
De e-mail kunt u sturen naar zienswijzeSB@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Uw mening vertellen in een gesprek
Wilt u in een gesprek uw mening vertellen? Dan kunt u 2 dingen doen:
- U kunt bellen naar telefoonnummer 14 010 en zeggen dat u gebeld wilt worden. Een medewerker van de gemeente belt u dan terug.
- U kunt een e-mail sturen naar zienswijzeSB@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Zet in de mail dat u graag gebeld wilt worden. Zet ook uw telefoonnummer erbij. Dan belt een medewerker van de gemeente u.
Niet eens met het definitieve besluit
Bent u het niet eens met het definitieve besluit van de gemeente? Dan kunt u hiertegen in beroep gaan bij de Raad van State. Dit moet u doen binnen 6 weken na de dag dat de gemeente het besluit bekendgemaakt heeft. Zet in de brief de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit. Stuur een kopie van het besluit van de gemeente mee bij uw brief. De Raad van State gaat uw beroepschrift vervolgens beoordelen.
Stuur de brief naar:
Raad van State
Afdeling bestuursrechtspraak
Postbus 20019
2500 EA ’s-Gravenhage
Let op: in beroep gaan bij de Raad van State kost geld. U betaalt griffierecht. De hoogte van het griffierecht leest u op de pagina Griffierecht van de Raad van State. Link opent een externe pagina.
Voorlopige voorziening
Als u in beroep gaat, voert de gemeente het besluit wel uit. De gemeente mag de gfe-bak vanaf de eerste dag na de bekendmaking plaatsen.
Wilt u het plaatsen tijdelijk voorkomen? Vraag dan een voorlopige voorziening aan bij de Raad van State. Een voorlopige voorziening is een tijdelijk besluit. Dit tijdelijke besluit geldt tot de Raad van State een definitief besluit heeft genomen over uw bezwaar. De gemeente mag de gfe-bak dan nog niet plaatsen. Voor een voorlopige voorziening betaalt u ook griffierechten.
Een voorlopige voorziening moet u aanvragen binnen 6 weken na de datum waarop de gemeente het besluit bekendgemaakt heeft. Stuur uw aanvraag naar:
Raad van State
t.a.v. de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak
Postbus 20019
2500 EA ’s-Gravenhage
Bij het kiezen van de locaties van de gfe-bakken is het volgende belangrijk:
- Als het kan dichtbij wijkcontainers voor restafval, oud papier en karton en/of glas, zodat u meteen ander afval gescheiden weg kunt gooien.
- In de buurt en als het kan bij de ingang van de woningen (bijvoorbeeld als bewoners hun afval in het gebouw weggooien.)
- Niet te dichtbij balkons, deuren en/of ramen om overlast te voorkomen.
- Voldoende gfe-bakken zodat ze niet te snel vol raken.
Sommige laagbouwwoningen hebben niet genoeg ruimte voor een eigen huiscontainer (kliko) voor groente-, fruit- en etensresten + tuinafval (gfe+t). Daarom kunnen bewoners van deze woningen ook gebruik gaan maken van de gfe-bakken voor groente-, fruit- en etensresten en klein afval van planten, zoals kleine kamerplanten of uitgebloeide bloemen. Groot tuinafval (snoeiafval) is niet geschikt voor de gfe-bak. Dit kunt u gratis wegbrengen naar een milieupark. U kunt ook een afspraak maken om het gratis op te laten halen.
Wij legen de gfe-containers elke week of vaker als dat nodig is. En we brengen het gfe-afval naar de fabriek. Daar wordt van het gfe compost gemaakt. Eerst wordt het gfe met een versnipperaar kleiner gemaakt. Daarna ligt het een aantal weken te composteren. Het maken van compost duurt zo’n 6 tot 7 weken. Ongeveer 5% van het gfe komt terecht bij het restafval in de verbrandingsoven. Dit komt omdat er plastic, glas, papier en karton in zit.
De gfe-bak is een bovengrondse container en bestaat uit een kleine container (kliko) met een ombouw eromheen. Het oppervlak van de gfe-bak is niet zo groot (3 stoeptegels bij 2,5 stoeptegels) en daardoor neemt de bak minder ruimte in beslag dan de (ondergrondse) wijkcontainers voor restafval, papier en karton, glas en textiel.
Bekijk ook het filmpje van het plaatsen van de gfe-bakken | YouTube. Link opent een externe pagina
In dit filmpje leggen we uit wat u nodig heeft voor het scheiden van gfe en hoe u uw afval weggooit.
Gfe-afval scheiden: Hoe doet u dit? | YouTube. Link opent een externe pagina
Keukenafval: wel
- Groente-, fruit- en snijresten en schillen (zonder stickers of folie)
- Brood, rijst, deeg, pasta
- Etensresten, gekookt of ongekookt, kliekjes
- Zuivelproducten zoals kaas
- Ei-, vis- en vleesresten, ook botjes en graten
- Jus en bakvet
- Notendoppen, eierschalen en schelpen (van bijvoorbeeld mosselen of oesters)
- Koekjes, snoep, chocolade, noten, pitten, snacks
- Keukenpapier, gebruikt om natuurlijk afval zoals saus, vet, of etensresten op te vegen
- Theezakjes en losse theebladeren.
- Koffiedik, -drab, -prut, -filters en -pads
Keukenafval: niet
- Verpakkingen van welk materiaal dan ook
- Plastic tassen en vuilniszakken
- Drankverpakkingen van zuivel en vruchtensappen
- Koffiecups
- Frituurvet en -olie
- Kauwgom
- Bewaarbakjes
- Zakken van textiel
- Kaaskorsten
- Tabak, peuken, as
Bloemen, planten, huisdieren, overig: wel
- Bossen bloemen, kamerplanten en balkonplanten
- Potgrond
- Restanten diervoer
- Strooisel (hooi, stro, zaagsel) gebruikt voor kleine knaagdieren met hun poep
Bloemen, planten, huisdieren, overig: niet
- Bloem- en plantenpotten
- Kunstmest, bestrijdingsmiddelen, hydrokorrels
- Poep van grote dieren, zoals honden en katten
- Kattenbakvulling en vogelkooizand
- Haren en pluizen
- Hout in alle formaten
- Kurk
- Wondverband, pleisters, medicijnen
- Grote stukken of hoeveelheden papier/karton
- Stofzuigerzakken en hun inhoud
De gfe-bakken die in de wijk staan, zijn te klein voor snoei- en tuinafval. Uitgebloeide bloemen en kleine planten mogen er wel in. Heeft u een grotere hoeveelheid tuinafval? Dan kunt u dat gratis naar het milieupark brengen of u kunt het gratis op laten halen. Een afspraak voor het ophalen maakt u online via de pagina Snoeiafval en tuinafval inleveren of u belt ons. Ons telefoonnummer is 14 010.
Het is belangrijk dat alleen groente-, fruit- en etensresten in de gfe-bak gegooid worden. Als er ander afval in terecht komt, zoals blikjes, plastic of glas, dan kan het gfe-afval niet goed meer verwerkt worden tot compost. Dat zou jammer zijn. Daarom sluiten we de containers af en zijn ze te openen met de afvaltag. Er zijn geen extra kosten verbonden aan het weggooien van gfe-afval.
Wij respecteren uw privacy bij het gebruik van de gfe-container. De afvaltag is alleen gekoppeld aan een huisnummer. Andere persoonlijke gegevens registreren we niet. Zo houden we bij welke huishoudens een afvaltag hebben ontvangen. Het systeem slaat daarnaast op hoe vaak de container geopend is, maar legt niet vast met welke afvaltag. De gegevens zijn niet te herleiden naar een adres en de gemeente heeft geen inzicht in het gebruik van de container door individuele huishoudens.
Meer over uw privacy staat op de pagina: Hoe gaat de gemeente om met uw gegevens?
Als u gaat verhuizen, laat dan de afvaltag achter voor de nieuwe bewoners.
Nieuwbouw: bewoners van een nieuwbouwwoning krijgen een afvaltag thuisgestuurd. Heeft u deze nog niet ontvangen, vraag er dan een aan via gfesb@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Bestaande woning: als de vorige bewoners de afvaltag niet hebben achtergelaten, kunt u een nieuwe aanvragen via de pagina Afvaltag aanvragen.
- Een deel van Bergpolder: het deel tussen de Gordelweg, Schieweg, Bergselaan en Noorderhavenkade.
Overzicht van straten:- Treubstraat
- Talmastraat
- Schieweg 140 tot en met 254 (even)
- Noorderhavenkade
- Luzacstraat
- Kerdijkstraat
- Heemskerkstraat
- Groen van Prinstererstraat
- Gordelweg
- Geertsemastraat
- De Kempenaerstraat
- Bergselaan 271 tot en met 327 (oneven)
- Abraham Kuyperlaan
- Blijdorp
- 's-Gravenland
- Het Lage Land
- Hoek van Holland
- Oosterflank
- Pernis
- Prinsenland
- Kralingen-West
- Kralingen-Oost
- Struisenburg
- De Esch
- Groot IJsselmonde
- Beverwaard
- Oud IJsselmonde
- Lombardijen
Dit jaar kunnen bewoners van Oude Westen en volgend jaar bewoners van Delfshaven gfe scheiden.