Groene daken
Rotterdam ziet er groener uit met de groene daken. Ze zijn een buffer bij regenafvoer en een dak blijft zo langer goed.
De gemeente helpt graag mee om groene daken te maken. Mensen die eigenaar zijn van een dak kunnen subsidie krijgen. Op een paar gebouwen van de gemeente zijn al een groen dak gemaakt.
De gemeente geeft u subsidie als u groen aanlegt in uw tuin, op uw dak of aan uw gevel.
Doe meer met uw dak
Een groen dak is bedekt met aarde en planten. Daardoor is uw dak extra beschermd en gaat het tot wel twee keer langer mee. Onder een groen dak is het ’s zomers niet zo warm als onder een zwart dak. En op een groen dak is het met wat extra bomen en planten heerlijk loungen en lekker oogsten. Als u er ook nog zonnepanelen op plaatst, dan kunt u daar energie mee opwekken.
Groene daken hebben nog meer voordelen. Ze vangen regenwater op en voeren het langzamer af. Hierdoor wordt het riool minder belast als het hard regent. Daarom geven we subsidie om het aanleggen van groene daken te stimuleren. Zeker in stenige gebieden als het centrum en oude stadswijken zijn groene daken nodig om droge voeten te houden. En natuurlijk zijn groene daken goed voor de natuur in de stad en met al dat groen wel zo mooi om op te kijken. Er ligt in Rotterdam al 462.236m² (2021) groen dak.
Bekijk de Monitor Groene Daken Rotterdam. Link opent een externe pagina (Arcgis.com).
Meer energie
Wist u dat zonnepanelen op een groen dak meer energie opleveren? Dat is dubbele winst! Maar u kunt nog veel meer op een dak doen. Een stadswindmolen plaatsen bijvoorbeeld, ook dat is energiewinst. Of het gebruiken als watertuin met een waterbuffer bij extreme regenval. Sporten mét uitzicht over de stad. Flexwerken, vergaderen, tuinieren, er kan meer dan u denkt. Niet alleen groene, maar ook blauwe, rode of zelfs paarse daken. Kijk eens op pagina Multifunctionele daken. Of ga voor inspiratie naar de jaarlijkse Rotterdamse Dakendagen. Link opent een externe pagina in mei.
Minder wateroverlast
Per 1 januari 2020 is de eis van het waterbergend vermogen verhoogd naar 30 liter waterbergend vermogen per vierkante meter. Hierdoor wordt het rioolsysteem bij hevige regenval minder belast en is de kans op wateroverlast op straat kleiner.
Meer informatie
Wilt u aan de slag met uw dak? Laat het ons weten, de gemeente denkt graag mee:
Duurzaamheidsloket. Link opent een externe pagina, telefoon 14 010, e-mail duurzaam@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.