Grondwater
Grondwater is het water dat in de bodem zit. Dit wordt aangevuld door neerslag, zoals regen of hagel. Grondwater is verbonden met het water in sloten, vijvers en rivieren. De grondwaterstand geeft aan tot hoe hoog het water in de grond zit. We noemen dit ook het grondwaterpeil.
- Ga naar gis.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. In de linkerkolom vindt u de map Grondwaterstanden. Klik op het plusje links daarvan en vink vervolgens het vakje aan naast Grondwatermeetnet. In deze kaartlaag staan alle relevante peilbuizen.
- Klik in de rechterkolom op de groene knop Kaart tonen. Hierdoor verschijnt de kaart. Zorg dat in de rechterkolom het vinkje voor Grondwatermeetnet aanstaat. Selecteer vervolgens ook het informatie-icoontje, met de letter i, dat hierachter staat. Het ‘i’-icoon wordt dan donkerblauw.
- Rechtsboven in de lichtblauwe balk zit een knop Locatie zoeken. Klik daarop en vul de straatnaam in waar u meer over wilt weten.
- U ziet nu blauwe en rode symbolen. Blauwe symbolen zijn peilbuizen die nog in gebruik zijn. Rode symbolen zijn peilbuizen die niet meer in gebruik zijn. U kunt op een rood of blauw symbool klikken om de gegevens van die peilbuis op te vragen. Let op: niet elke peilbuis toont gegevens over de hoogte van het maaiveld ten opzichte van NAP.
- Onderaan het overzicht met gegevens staat Klik hier. Via deze link komt u op een nieuw scherm met de grondwaterstanden. De getallen in de kolom onder Meetwaarde tonen de grondwaterstand ten opzichte van NAP. Als u deze gegevens vergelijkt met de hoogte van het maaiveld, ook ten opzichte van NAP, kunt u bepalen hoe diep het grondwater op een bepaalde plaats staat. De hoogte van het maaiveld vindt u onder de kolom Peilbuis.
- Heeft er bij een peilbuis bij u in de buurt geen meting plaatsgevonden? Onder de kolom Meetwaarden staat bij ‘omschrijving’ de reden daarvoor.
Hoogtemeeting maaiveld
Informatie over de hoogte van het maaiveld bij u in de buurt kan verouderd zijn of zelfs ontbreken. In dat geval kunt u zelf een recente hoogtemeting van het maaiveld opzoeken.
- Ga opnieuw naar gis.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. In de linkerkolom vindt u helemaal bovenaan de map Kernregistratie Geografie. Klik op het plusje links daarvan en vink vervolgens het vakje aan naast Hoogtebestand Rotterdam. Hier vindt u per gebied de maaiveldhoogte, van verschillende jaren.
- Door op het plusje voor een map te klikken, opent u de onderliggende mappen. Selecteer de map waarin u geïnteresseerd bent door op het vakje links ervan te klikken.
- Open de kaart en klik in de rechterkolom een of meerdere gebieden aan waarvan u de gegevens wilt zien. Klik ook op het informatie-icoontje, met de letter i, dat hierachter staat. Het ‘i’-icoon wordt dan donkerblauw.
- Rechtsboven in de lichtblauwe balk zit een knop Locatie zoeken. Klik daarop en vul de straatnaam in waar u meer over wilt weten.
Door in de kaart te klikken, vindt u de hoogte van een locatie ten opzichte van NAP. Soms klopt de hoogte niet helemaal, doordat er bijvoorbeeld bomen of struiken op die plek kunnen staan. Voor de zekerheid kunt u daarom het best een aantal verschillende punten dicht bij elkaar aanklikken. Ook daken van huizen liggen natuurlijk veel hoger. In 2019 corrigeerden we de meeste peilbuizen voor het laatst. Hierdoor kunnen de huidige meetwaarden iets afwijken van die voor dit jaar.
Om te kunnen beoordelen of uw houten paalfundering droog zou kunnen staan, heeft u de hoogtegegevens van het funderingshout ten opzichte van NAP nodig. Deze vindt u bijvoorbeeld op de bouwtekeningen. Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor het verzamelen van die gegevens. Met een funderingsonderzoek kan de actuele hoogteligging worden bepaald.
Om te kunnen zien of uw pand zich in een risicogebied voor funderingsproblemen bevindt, kunt u de risicokaart van het Funderingsloket. Link opent een externe pagina raadplegen.
- Zorg ervoor dat het regenwater dat op of rond de woning valt, goed wordt afgevoerd. Wateroverlast in kelders en kruipruimtes wordt ook vaak veroorzaakt door regenwater.
- Vul een diepe kruipruimte aan met een laag schelpen of zand.
- Maak ondergrondse ruimtes, zoals kelders en souterrains, waterdicht aan de binnen- en buitenkant. Vraag een deskundig bedrijf om advies.
- Leg drainage (waterafvoer) aan op uw eigen terrein. Deze kunt u aansluiten op een gemeentelijke drainage, het riool, of rechtstreeks op een sloot.
- Laat uw huisaansluiting naar het gemeenteriool controleren. Wanneer deze niet meer voldoende werkt, kan dit wateroverlast in kelders of kruipruimtes veroorzaken. U kunt deze aansluiting makkelijk laten repareren. Ook een pomp of terugslagklep in uw aansluiting voorkomt wateroverlast.
Voorkom wateroverlast ná rioolwerkzaamheden (animatie) - YouTube. Link opent een externe pagina
- Laat regenwater niet naar het riool stromen, maar laat het in de bodem dringen. Bijvoorbeeld door harde stenen of tegels in uw tuin te vervangen door planten, gras, waterpasserende of waterdoorlatende verharding, infiltratiebuizen aan te leggen of regenpijpen af te zagen (afkoppelen). Link opent een externe pagina.
- Plaats een peilbuis op uw terrein om de grondwaterstand in de gaten te houden.
- Laat een deskundig bedrijf een funderingsonderzoek uitvoeren. Hiermee komt u achter de staat en houdbaarheid van uw fundering. Kijk voor meer informatie op onze pagina over het Funderingsloket. Link opent een externe pagina.