Hoogvliet
Het gebied Hoogvliet ligt buiten de ring van Rotterdam en kenmerkt zich door actieve en betrokken bewoners. Hoogvliet is ruim opgezet en kent ook veel groene (recreatie)gebieden die samen de Groene Gordel vormen.
Bekijk het filmpje en maak kennis met Hoogvliet Noord en Zuid:
Wijkraad Hoogvliet
De leden van de wijkraad halen op wat er leeft in de buurt. Op straat, tijdens bijeenkomsten of online. Ze zorgen ervoor dat iedereen die dat wil kan meedenken. Bijvoorbeeld over meer groen, veiligheid, speelplekken of fietspaden. De wijkraad verzamelt de ideeën en maakt plannen - samen met bewoners, wijkorganisaties en de gemeente. Al deze plannen schrijven ze op in het wijkakkoord. Dit wijkakkoord wordt onder andere door de gemeente uitgevoerd. De wijkraad kijkt mee of dit ook echt gebeurt; en adviseert de gemeente over alles dat voor de wijk van belang is. Lees meer op de pagina Wijkraden. Kijk voor informatie over wijkraadsleden op Wijkraad.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Een leuk idee? Vraag subsidie aan
Als u een leuk idee voor de buurt heeft, kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dit doet u door een bewonersinitiatief in te dienen.
Een bewonersinitiatief gaat altijd om een plan van, voor en door bewoners, verenigingen, ondernemers of stichtingen. Het kan van alles zijn, zolang de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. U dient uw plan in via Mijn.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Heeft u hulp nodig? De Wijknetwerker van de gemeente staat voor u klaar om u te helpen. Of loop binnen bij de Wijkhub. Kijk voor meer informatie op Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina.
Wijkinformatie
- Meld u aan voor de wijknieuwsbrief. Link opent een externe pagina
- Bekijk uw wijk op Mijn.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
- Vergaderdata, vergaderstukken en besluiten van de wijkraad. Link opent een externe pagina
- Wat doen de wijkraadsleden naast hun werk als wijkraadslid. Link opent een externe pagina
Nieuws
Op de plek waar het oude schoolgebouw aan de Overwolde 46-50 staat bouwen we de komende jaren een beschermde woonvoorziening. Het gaat om een woonvoorziening waar nieuwe appartementen komen voor 48 volwassenen die extra hulp en zorg nodig hebben bij de dagelijkse dingen. We verwachten dat de woonvoorziening eind 2027 klaar is.
Het beheer van de woonvoorziening is in handen van zorgorganisatie Antes. De mensen die daar werken zijn experts in het bieden van de juiste zorg en ondersteuning aan mensen die dat nodig hebben.
Er is een groot tekort aan plekken waar mensen die extra zorg nodig hebben terecht kunnen. Dat willen we oplossen door te zorgen voor voldoende beschermde woonvoorzieningen. Samen met zorgorganisaties en woningcorporaties.
Doelgroep
Een beschermde woonvoorziening is bedoeld voor mensen vanaf 18 jaar die te maken hebben met psychische uitdagingen. Niet het soort psychische uitdaging is belangrijk, maar hoe ver iemand op weg is naar herstel. Het is wel goed om te weten dat deze plek niet is bedoeld voor mensen die problemen hebben met het gebruik van alcohol of andere middelen.
Begeleiding
In de nieuwe beschermde woonvoorziening is er altijd iemand aanwezig om de bewoners te helpen en te begeleiden. Dit betekent 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Ons doel is om deze mensen te helpen zodat ze uiteindelijk zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen, op een plek die past bij hun weg naar herstel.
Meer informatie over de huisvesting van kwetsbare doelgroepen. Link opent een externe pagina.
Vraag en antwoord
- Wat komt er op deze plek?
Een Beschermde Woonvoorziening (BW) van Antes. - Hoeveel mensen komen er te wonen?
Er komen 48 mensen (vanaf 18 jaar) te wonen. - Wat voor mensen komen er te wonen?
Het betreft Rotterdammers met een psychische hulpvraag, volwassenen vanaf 18 jaar die eerder in hun leven te maken hebben gehad met bijvoorbeeld depressie, angststoornissen of psychotische stoornissen en hiervoor zijn behandeld. Deze mensen hebben nog wel begeleiding nodig op diverse levensgebieden. - Welke begeleiding krijgen deze bewoners?
Woonbegeleiders helpen cliënten met verschillende dingen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld met koken, schoonmaken, persoonlijke verzorging en het regelen van geldzaken. - Wanneer komen deze mensen hier te wonen?
De planning is eind 2027 - Hoelang blijven deze mensen hier wonen?
Over het algemeen verlaten bewoners na 3 tot 5 jaar de beschermde woonvoorziening. Sommigen vertrekken eerder, terwijl anderen meer begeleiding nodig hebben en langer blijven. - Wie is verantwoordelijk voor het beheer van de huisvesting?
Antes huurt het gebouw en is verantwoordelijk voor het beheer ervan. De gemeente blijft eigenaar. - Is er 24/7 begeleiding?
Ja, er zal 7 dagen per week, 24 uur per dag begeleiding aanwezig zijn aan de Overwolde 46-50. - Kan er bezwaar gemaakt worden tegen de komst van de beschermde woonvoorziening?
Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het plan om op deze plek een beschermde woonvoorziening te bouwen. Tegen dit besluit kan geen bezwaar gemaakt worden. U kunt uiteraard wel uw zorgen of ideeën delen met het bestuur. Zie ook denk-mee-met-het-bestuur. - Is er een vergunning nodig om het gebouw te bouwen?
Ja, om het gebouw uiteindelijk te kunnen bouwen is een omgevingsvergunning nodig. Er kan door belanghebbenden bezwaar gemaakt worden tegen het verlenen van de omgevingsvergunning. - Hoe wordt de wijk betrokken bij het proces?
Omwonenden worden actief betrokken. Ze mogen reageren op het schetsontwerp en het voorlopig ontwerp. Er volgen hierover meerdere informatiebijeenkomsten.
Proces
Als alles volgens planning verloopt dan zijn dit de processtappen:
2024
- Ecologisch onderzoek (flora en fauna) uitvoeren
- Schetsontwerp en voorlopig ontwerp maken
- Wijkraad en buurt informeren
2025
- Definitief ontwerp en technisch ontwerp maken
- Vergunning aanvragen
- Wijkraad en buurt informeren
2026
- Begin 2026 schoolgebouw slopen
- Zomer 2026 start nieuwbouw
Eind 2027
- Oplevering
Vragen of zorgen
Waar kunt u terecht met vragen of zorgen? (zowel vooraf als wanneer de locatie in gebruik genomen is).
Met de gemeente kunt u contact opnemen via overwolde@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of het telefoonnummer 14 010. Als de woonvoorziening is bewoond, dan wordt het telefoonnummer van Antes bekendgemaakt. Dat nummer is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.
Tweedehands jurken, rokken, broeken, overhemden, tassen, schoenen, hoeden en sieraden. Voor iedereen is er wel iets te vinden voor een sympathiek prijsje bij ‘Goed Gekleed’. Vrijwilligers vanuit Pameijer helpen mee.
'Ons doel is werk maken door hergebruik'
Zoals Ans, Carola en Jennely. Ze zijn blij met hun werk en vinden het contact met de klanten leuk. Ans: 'De kleding moet er netjes uitzien. We hangen dingen vaak recht. En we maken soms tags in kleding, dat is een alarm tegen diefstal. Laatst heb ik een paspop aangekleed, dat vind ik ook heel leuk.' Jennely vertelt hoe ze kleding aanneemt die mensen komen brengen. 'Dan geef ik een chocolaatje en een kortingsbon voor in de winkel.' Carola loopt vooral door de zaak om overal op te letten. 'Ik wil zoveel mogelijk nieuwe dingen leren, ik wil graag met de kassa werken.' Denise van Opstal is filiaalhouder Goed Gekleed dat zeven jaar in Hoogvliet zit. 'Het is een winkel voor iedereen, jong, oud, kleine of grote maten. Ons doel is werk maken door hergebruik. En daarmee banen bieden aan zoveel mogelijk mensen, ook als die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.'
Waar te vinden?
Goed Gekleed zit aan de Middenbaan Noord 43. Dagelijks geopend vanaf 10.00 uur, behalve zondag. Goed Gekleed is een onderdeel van kringloopketen Het Goed. Schone en hele kledingartikelen zijn welkom. Er zijn diverse vacatures bij Het Goed, kijk op www.hetgoed.nl. Link opent een externe pagina.
Als u de gemeente zoekt en u weet niet waar u moet zijn? Of heeft u vragen, zorgen over uw wijk of iets te melden over buitenruimte of veiligheid? Loop dan even binnen in onze Wijkhub.
Het centrum van Hoogvliet gaat zich de komende jaren ontwikkelen tot een aantrekkelijk gebied waar je fijn kunt winkelen, wonen en verblijven. Het college heeft hiervoor met de goedkeuring van de Ontwikkelvisie Stadshart Hoogvliet het startsein gegeven.
De komende jaren ontwikkelt het Oedevlietsepark zich steeds verder tot een kindvriendelijke wijk voor kleine huishoudens en gezinnen. Hierdoor ontstaan de woonbuurten Parkbuurt, Zuiderbaken, Dijkzone en Rietkamers.
Geschiedenis
Hoogvliet ligt aan de zuidkant van Rotterdam, langs de oevers van de Oude Maas en in het hart van het industriële havengebied. Aan de buitenrand wordt Hoogvliet omsloten door groen.
Hoogvliet transformeert na de 2e Wereldoorlog in de eerste Nederlandse satellietstad: een nieuwe woonplek voor werknemers in de petrochemie en de Rotterdamse haven. De werknemers komen vanuit het hele land en daarbuiten. In de jaren 70 en 80 verliezen industriearbeiders op grote schaal hun baan en verpauperen sommige wijken. Dit is de aanleiding voor de grootste herstructurering van het land die in 1999 van start gaat.
Bewoners
De ruim 34.000 inwoners zijn tevreden over het wonen in Hoogvliet: peilingen laten dat keer op keer zien. Hoogvlieters zijn betrokken bij wat er gebeurt in hun directe omgeving en bereid de handen uit de mouwen te steken. Hoogvliet heeft een wat oudere bevolking vergeleken met het Rotterdams gemiddelde. Vooral de inwoners van Hoogvliet Zuid zijn overwegend ouder. In Hoogvliet Noord wonen veel gezinnen.
Voorzieningen
Voorzieningen als scholen en winkels zijn er in alle 8 wijken. Het openbaar vervoer is prima geregeld met buslijnen en 3 metrostations. Het centraal gelegen winkelcentrum De Binnenban trekt bezoekers uit de hele regio. In Hoogvliet is verder een jachthaven, een manege, een kinderboerderij en er kan volop gesport worden. Campus Hoogvliet in Meeuwenplaat is een unieke plek voor jongeren waar onderwijs, wonen en vrijetijdsbesteding bij elkaar komen. Villa Vonk in Oudeland combineert basisonderwijs met een wijkontmoetingscentrum.
Meer informatie
Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:
- Bel met het gemeentelijke informatienummer 14010 of ga naar de pagina Melding, vraag of klacht. Link opent een externe pagina, hier kunt u ook een compliment achterlaten.
- Wilt u iets regelen bij de gemeente? Ga naar Mijn Loket.. Link opent een externe pagina
- U kunt de wijkraad bereiken via e-mail. Link opent een externe pagina, of per brief: Wijkraad Hoogvliet, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam