Huurwoning
U wilt een woning huren in Rotterdam. Dat kan bij een particuliere verhuurder of een woningcorporatie. Woningcorporaties verhuren hun woningen via Woonnet Rijnmond. Woningen van particuliere verhuurders vindt u vaak via advertenties op internet of in de krant.
Woningcorporaties moeten zich houden aan regels als zij woningen verhuren. Voor de meeste woningen van corporaties mag uw jaarinkomen niet hoger zijn dan 47.699 euro voor huishoudens van 1 persoon en maximaal 52.671 euro voor huishoudens met meer personen (prijspeil 2024). Deze regels gelden niet voor woningen van particuliere verhuurders.
Waarschuwing: vraag géén urgentieverklaring aan via een bedrijf
Soms is er een noodsituatie: u hebt snel een woning nodig. Dan kunt u urgentie aanvragen. Daar zijn wel voorwaarden voor. Een urgentieverklaring geeft u voorrang op andere mensen die een woning zoeken. Er zijn bedrijven die aanbieden om zo’n urgentieverklaring voor u aan te vragen. Daarvoor moet u dan betalen.
De gemeente Rotterdam werkt niet samen met deze bedrijven en ondersteunt zulke bureaus niet.
Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en BNNVARA waarschuwen voor misleiding door deze bedrijven.
In Rotterdam kunt u een urgentieverklaring gemakkelijk zelf aanvragen bij een woningcorporatie of rechtstreeks bij de Stichting Urgentiebepaling Woningzoekenden Rijnmond (SUWR). Daar hebt u geen bureau voor nodig. Zo bespaart u kosten.
Een huurwoning zoeken
Heeft u dringend een woning nodig, dan heeft u de volgende (zoek)mogelijkheden:
- U kunt reageren op 'directekans-woningen' op Woonnet-Rijnmond. Link opent een externe pagina. Wie het eerst reageert, heeft ook als eerste recht op de woning.
- Door loting. Een deel van de woningen op Woonnet-Rijnmond. Link opent een externe pagina wordt verloot. Bij deze woningen maakt het niet uit hoe lang u ingeschreven staat.
- Misschien kunt u een urgentieverklaring krijgen. Die geldt voor woningen van woningcorporaties. Met een urgentieverklaring krijgt u voorrang op andere mensen die een woning zoeken. Wel zijn er voorwaarden.
- Via tijdelijke verhuur. Soms verhuren corporaties woningen tijdelijk. Bijvoorbeeld omdat die later gesloopt of gerenoveerd worden. Er zijn ook leegstandsbeheerders die woningen tijdelijk verhuren.
- Via een particuliere verhuurder.
- Huren in nieuwbouw? Op de kaart van Wonen in Rotterdam. Link opent een externe pagina vindt u alle nieuwbouwwoningen die nu of binnenkort verhuurd of verkocht worden.
Zoekt u door een persoonlijke noodsituatie een sociale huurwoning? Dan kunt u in sommige gevallen een urgentieverklaring krijgen. Met zo’n verklaring krijgt u voorrang als u een woning zoekt . In Rotterdam vraagt u urgentie aan bij een woningcorporatie. Kijk voor meer informatie op Woonnet-Rijnmond. Link opent een externe pagina.
In Rotterdam kost een aanvraag voor een urgentieverklaring 35 euro. Als u urgentie aanvraagt om medische redenen kost dat 85 euro. Het bedrag van 85 euro is inclusief een medisch advies van een arts ter hoogte van een bedrag van 50 euro.
Als huurder hebt u rechten en plichten. U bent bijvoorbeeld verplicht om op tijd uw huur te betalen. De afspraken tussen huurder en verhuurder staan in een huurovereenkomst. Lees deze overeenkomst goed door voordat u deze ondertekent.
Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over het huurrecht en de overeenkomst. Link opent een externe pagina.
Als u een woning huurt is het verstandig om meteen vast te leggen wat er allemaal in de woning aanwezig is en hoe de woning onderhouden is. Zo voorkomt u problemen als u de huur beëindigt. Bijvoorbeeld als u moet zorgen dat de woning er precies zo uitziet als deze was toen u ‘m huurde.
Huurbedrag
Een huisbaas mag niet zomaar elke huurprijs vragen voor een huurwoning of studentenkamer. Nederland heeft een puntensysteem. Dat heet het woningwaarderingsstelsel. Elke woning of kamer krijgt punten. Hoeveel punten dat zijn, hangt af van de grootte en kwaliteit van de woning.
U kunt zelf uitrekenen hoeveel punten uw huurwoning of kamer heeft. En wat naar schatting de maximale huur is die daarbij hoort.
Dit kunt u uitrekenen met de Huurprijscheck. Link opent een externe pagina op de website van de Huurcommissie. Voor woningen (geen kamers) kunt u ook de Huurprijscalculator. Link opent een externe pagina.
Klopt uw huur niet met de maximale huur? Of is uw woning niet goed onderhouden? Dan kunt u voorstellen dat de verhuurder de huur verlaagt. Hiervoor kunt u de modelbrief op de website van de Huurcommissie gebruiken.
Huurcommissie
Komt u er niet uit met uw verhuurder? Dan kunt u misschien een procedure starten bij de Huurcommissie. Link opent een externe pagina. Voor huurwoningen in de vrije sector gelden de regels voor sociale huurwoningen niet. Huurwoningen in de vrije sector zijn huurwoningen waarbij de huur op de begindatum hoger is dan 879,66 euro (prijspeil 2024). Dit wordt ook wel de huurgrens genoemd.
Bij huurwoningen in de vrije sector spreken de verhuurder en huurder een huur af. Deze kan hoger zijn dan de huur die bij het puntenaantal hoort.
Als u een huurovereenkomst hebt afgesloten hebt u 6 maanden de tijd om bij de Huurcommissie te laten controleren of uw huur niet te hoog is.
Huurverhoging of -verlaging
De hoofdregel is dat de verhuurder de huur 1 keer per jaar mag verhogen. Kijk op de site van de Rijksoverheid. Link opent een externe pagina. Hier leest u ook met hoeveel procent de huur maximaal mag stijgen.
Soms heeft u recht op huurverlaging. Bijvoorbeeld omdat het puntenaantal van uw woning niet klopt met de huurprijs. Of u bent minder gaan verdienen. Kijk op de site van de huurcommissie. Link opent een externe pagina wat mogelijk is en wat u kunt doen. U kunt ook hulp vragen aan het Huurteam Rotterdam. Link opent een externe pagina.
Huurtoeslag
Als u een laag inkomen heeft, kunt u recht hebben op huurtoeslag. Het maakt niet uit van wie u de woning huurt: van een woningcorporatie of van een particuliere verhuurder. Informatie over huurtoeslag. Link opent een externe pagina vindt u op de website van de Belastingdienst.
Hier kunt u ook een proefberekening maken. U rekent dan uit op hoeveel huurtoeslag u recht heeft en wat u per maand zelf moet betalen. Doe dit voordat u een huurcontract tekent, want dan weet u zeker dat u straks de huur kunt betalen en hoeveel u overhoudt voor andere kosten.
U kunt uw huur niet betalen
Kunt u de huur niet (meer) betalen? Of dreigt uw verhuurder u uit huis te zetten? Kom dan snel in actie. De gemeente adviseert u om naar de Vraagwijzer. Link opent een externe pagina te gaan.
De Vraagwijzer helpt bij geldproblemen. De medewerker daar weten wie u kan helpen om uw administratie te ordenen of uw schulden aan te pakken.
Alle woningcorporaties in Rotterdam en regio zetten woningen die ze te huur aanbieden op Woonnet Rijnmond. Link opent een externe pagina.
Via Woonnet Rijnmond. Link opent een externe pagina kunt u een woonpas aanvragen. Met de woonpas kunt u reageren op alle woningen op deze website. Als u een woning wilt huren van een corporatie, hoeft u zich dus niet bij elke corporatie apart in te schrijven. Een inschrijving bij Woonnet Rijnmond kost eenmalig 15 euro, daarna betaal je 10 euro per jaar om deze te verlengen. Hoe langer u ingeschreven staat, hoe meer kans u maakt op een woning.
Bij alle woningen op Woonnet Rijnmond. Link opent een externe pagina staan onder andere de prijs, de plek, wat voor soort woning het is, hoeveel kamers die heeft en hoe groot die zijn. Maar ook informatie over de buurt en zijn voorzieningen. En welke corporatie de woning verhuurt. Ook staat er aan welke voorwaarden u moet voldoen om de woning te kunnen huren.
In ieder geval geldt voor de meeste woningen dat uw jaarinkomen niet hoger mag zijn dan 47.699 euro voor huishoudens van 1 persoon en maximaal 52.671 euro voor huishoudens met meer personen (prijspeil 2024). Als u een woning ziet die u wilt huren, dan reageert u op de advertentie. Als corporaties een woning toewijzen, moeten ze zich houden aan regels van de Rijksoverheid. Link opent een externe pagina.
Woningcorporaties verhuren ook huurwoningen in de vrije sector. Dat zijn woningen met een huur die hoger is dan de liberalisatiegrens. Liberalisatie betekent dat de verhuurder zelf de huur kan vaststellen. Niet zomaar, want daar zijn wel regels voor. De corporaties verhuren deze woningen ook via Woonnet Rijnmond. Link opent een externe pagina.
U vindt de adressen, telefoonnummers en websites van alle corporaties in de regio Rotterdam Rijnmond op Maaskoepel.nl. Link opent een externe pagina, Federatie van Woningcorporaties.
Veel woningen in Rotterdam zijn van particuliere verhuurders. Dan gaat het om eigenaren die maar 1 woning verhuren, maar ook om grote vastgoedeigenaren met honderden woningen.
Of u zich als woningzoekende kunt inschrijven, hangt af van de verhuurder. Bij grote verhuurders kan dat vaak wel. Zij laten hun woningen meestal door een makelaar of een speciaal verhuurbureau verhuren. Bij verhuurders met maar 1 of 2 woningen kunt u zich meestal niet inschrijven.
De manier van zoeken verschilt per verhuurder. Sommige verhuurders sturen u een e-mail als er een woning vrijkomt, bij andere moet u zelf regelmatig contact opnemen.
De grote verhuurders hebben meestal een eigen website. Hierop kunt u de woningen vinden die de verhuurder aanbiedt en meteen reageren.
De meeste particuliere verhuurders vragen borg. Zo heeft de verhuurder zekerheid dat hij niet blijft zitten met onbetaalde huur als u de huur beëindigt. Ook moet de borgsom ervoor zorgen dat u verantwoordelijk omgaat met de woning en geen schade veroorzaakt. Vaak is de waarborgsom 1 maand kale huur, dus zonder servicekosten, gas en licht. Sinds juli 2023 mag de borg maximaal 2 maanden kale huur zijn.
Discriminatie en bemiddelingskosten
Particuliere verhuurders mogen zelf beslissen aan wie ze een woning verhuren. Maar ze mogen daarbij niet discrimineren.
Om hun woningen te verhuren gebruiken sommige particuliere verhuurders bemiddelingsbureaus of makelaars. Als u een woning zoekt, kunt u dus ook daar terecht.
Bemiddelingsbureaus mogen u geen bemiddelingskosten. Link opent een externe pagina rekenen als ze in opdracht van de verhuurder werken.
Waar te vinden
Particuliere huurwoningen, bemiddelingsbureaus en makelaars vindt u op internet, in de krant of via advertenties.
Weet wat u (ver)huurt
Het kan zijn dat u niet alle regels voor goede huur en goede verhuur kent. Daarom staan op de website weetwatjehuurt.nl. Link opent een externe pagina een aantal handige tips.
Bovendien kunnen huurders in Rotterdam er met een Huurprijscalculator berekenen of ze niet te veel huur betalen. En verhuurders kunnen controleren wat een eerlijke huurprijs is voor hun woning.
Hebt u maar voor korte tijd een woning nodig? Of hebt u snel een woning nodig? En kunt u in het gewone aanbod geen geschikte woning vinden? Dan zijn er bedrijven die tijdelijke huurcontracten aanbieden.
Dit zijn leegstandsbeheerders: ze beheren een woning of complex van een woningcorporatie of particulier. De woningen worden in de toekomst gesloopt of gerenoveerd. Tot die tijd worden ze verhuurd.
In Rotterdam zijn de volgende bedrijven:
• Villex. Link opent een externe pagina.
• Ad Hoc. Link opent een externe pagina.
• Liveable. Link opent een externe pagina.
• Interveste. Link opent een externe pagina.
• Gapph. Link opent een externe pagina
• Alvast. Link opent een externe pagina
Sinds 1 juli 2016 zijn er meer mogelijkheden om tijdelijk te huren. Zo zijn er nieuwe vormen van tijdelijke huurcontracten. Maar let er wel op dat bij tijdelijke huurcontracten uw rechten als huurder minder beschermd zijn dan bij gewone huurcontracten. Meer informatie over tijdelijk huren. Link opent een externe pagina vindt u op de website van de Rijksoverheid.
Om in bepaalde wijken van Rotterdam te kunnen wonen moet u een huisvestingsvergunning. Link opent een externe pagina (HVV) hebben. Dit betekent dat u als huurder toestemming van de gemeente nodig heeft om in die wijken te mogen wonen.
Een goede manier om een woning te vinden die beter bij uw situatie past, is woningruil. Voor woningruil moet u toestemming van uw verhuurder hebben. Ook de persoon met wie u wilt ruilen, moet toestemming hebben.
De meeste woningcorporaties werken mee aan woningruil.
U moet zelf iemand vinden die met u wil ruilen. Hebt u iemand gevonden, dan kunt u woningruil aanvragen bij uw woningcorporatie. Degene met wie u ruilt moet ook huren bij een woningcorporatie. Dat hoeft niet dezelfde corporatie te zijn.
Om van woning te ruilen gelden voorwaarden. Deze vindt u op de website van uw woningcorporatie. Of u kunt ze opvragen.
Bekijk de pagina Op kamers
Meer informatie
Heeft u nog vragen over het huren van een woning? Dan kunt u terecht bij de Vraagwijzer. De Vraagwijzer is voor Rotterdammers op 3 manieren bereikbaar: digitaal, via het telefoonnummer 14 010 en als kantoor in elk gebied. Op de pagina Vraagwijzer. Link opent een externe pagina vindt u de adressen van de kantoren in de verschillende wijken van Rotterdam.