Kindermishandeling
Gepubliceerd op: 19-06-2017
Geprint op: 28-01-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kindermishandeling/
Ga naar de hoofdinhoud

Vallen er thuis klappen of word je door je ouders genegeerd? Of misschien heeft juist een vriend of vriendin te maken met kindermishandeling? Kijk om naar elkaar en praat erover! Doorbreek die stilte.

Want kindermishandeling is dichterbij dan je denkt. Maar hulp ook.

Speciaal voor de Week tegen Kindermishandeling 2021 maakte Veilig Thuis in samenwerking met studenten van de Hogeschool voor de kunsten Utrecht (HKU) een campagne met de boodschap: Doorbreek JIJ de stilte?

Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem, daarom ben JIJ belangrijk. Ondanks vele campagnes, interventies en beschikbare kennis blijft het aantal slachtoffers van kindermishandeling te hoog. Wat kun JIJ daaraan doen?

De campagne gaat 15 november 2021 van start, aan het begin van de Week tegen Kindermishandeling. Alle informatie is te vinden op de website van Veilig Thuis. Bekijk het teaserfilmpje op YouTube.

Veilig opgroeien is een kinderrecht

De Week tegen kindermishandeling is dit jaar van 15 tot en met 21 november 2021. Voor deze maand vraagt de gemeente Rotterdam leerkrachten en docenten van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs nog eens extra aandacht te besteden aan het onderwerp kindermishandeling. De gemeente en maatschappelijke partners organiseren dan verschillende activiteiten. Zo wordt aan alle basisscholen het Kind010 Kinderrechtenpakket toegestuurd. Dit pakket is speciaal samengesteld om in de Week tegen Kindermishandeling extra aandacht te vragen voor kinderrechten. Want recht op een veilig thuis en bescherming tegen kindermishandeling is een kinderrecht.

Ook reikt de gemeente Rotterdam weer de Rotterdamse Kinderrechten Award uit.

Zorgen om een kind?

Op deze pagina vindt u waar u uw zorgen kunt bespreken of direct een melding kunt doen: Veilig opgroeien.

Direct bellen met Veilig Thuis? Dit kan via 0800 - 20 00 (gratis, 24/7 bereikbaar) of mail naar info@veiligthuisrr.nl. Bel in geval van direct levensgevaar, altijd 112.

Je kan ook chatten met Veilig Thuis via veiligthuisrr.nl. Bj Veilig Thuis zijn bellen en chatten volledig anoniem.

Word jij mishandeld?

Praat met dat vriendje of je vriendin, een leraar, familielid of buurvrouw die je vertrouwt. Lukt dat niet? Er is meer dat je kunt doen.

 • Zo kan je altijd gratis en anoniem bellen met de Kindertelefoon. Daar mag je over alles praten. Je bereikt de Kindertelefoon via het telefoonnummer 0800 - 04 32. Chatten kan ook, via kindertelefoon.nl.
 • Chatten met Fier kan ook gratis en anoniem. Fier biedt hulp aan kinderen, jongeren en volwassenen die te maken hebben (gehad) met geweld, misbruik of uitbuiting.

Lees meer op de pagina voor kinderen op de website van Veilig Thuis:

Care-Free app

Het logo van de Care-Free app.

De Care-Free app geeft je informatie over kindermishandeling en wat je kunt doen.

De app is speciaal ontwikkeld door en voor jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar en is volledig anoniem te gebruiken.

Download de app gratis in de Google Play Store of Apple App Store.

Kindermishandeling in coronatijd

We zijn met z’n allen nog steeds meer thuis door corona. Dat kan zorgen voor oplopende spanningen in een gezin. Helaas kan dit ook leiden tot (meer) kindermishandeling.

We vragen iedereen om naar elkaar te blijven omkijken in deze moeilijke tijd. Er voor elkaar te zijn. En alert te blijven op signalen dat spanningen oplopen wat kan leiden tot (meer) geweld thuis. Bij jezelf, maar ook bij vrienden, buren, kennissen en collega’s.

Kindermishandeling is een vorm van huiselijk geweld. Het is een groot maatschappelijk probleem dat veel verdriet en pijn veroorzaakt. Samen moeten we hier wat tegen doen. Kijk voor meer informatie op de pagina Geweld in huis:

Praat erover

De gemeente Rotterdam vroeg eerder met onderstaand filmpje aan kinderen en jongeren erover te praten als zij te maken krijgen met kindermishandeling. Tegelijkertijd werd er ook aan alle Rotterdammers, en in het bijzonder aan leraren, gevraagd om oog te houden en een luisterend oor te zijn voor jonge mensen die het thuis moeilijk hebben.

In coronatijd zijn we veel meer thuis, dit kan zorgen voor meer stress en spanningen. Hierdoor ontstaan in sommige gezinnen meer ruzies of wordt er vaker gescholden. Soms kan dit leiden tot  kindermishandeling. Geweld richting een kind is nooit een optie. Erover praten helpt!

Bel gratis en anoniem met Veilig Thuis, telefoon 0800 2000. In het geval van direct levensgevaar, bel altijd 112.

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Opvoeden is soms een flinke uitdaging. Heb je vragen over het opgroeien, de verzorging of gezondheid van je baby, peuter, basisschoolkind of jongere? Kijk op de website van het CJG voor informatie en tips  over het stellen van grenzen, omgaan met brutaal, opstandig en ongehoorzaam gedrag, opvoeden zonder geweld en investeren in een goede band met je kind.  

Meer weten wat u tegen huiselijk geweld kan doen? www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl

Kindermishandeling komt helaas vaak voor. 1 op de 30 kinderen is slachtoffer van mishandeling. Dat is in elke schoolklas één kind. Het is belangrijk dat er hulp komt, want geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten.

Maak kindermishandeling bespreekbaar

Het is belangrijk om kindermishandeling bespreekbaar te maken in de klas, maar ook zeker met de ouders. Hieronder vindt u een overzicht van middelen die hierbij kunnen helpen.

 • Lespakket VrijHeden
  Het lespakket VrijHeden is verder uitgebreid en wordt door de gemeente nu het gehele jaar gratis beschikbaar gesteld voor scholen in Rotterdam. Het lespakket omvat activiteiten als confrontatietheater met thema’s als emotionele verwaarlozing, huwelijksdwang, eergerelateerd geweld, kindermishandeling, sexting en exposen.
 • Toolkit kindermishandeling
  Scholen kunnen ook gebruik maken van de toolkit kindermishandeling. Hier staan verschillende lespakketten en tv-programma’s over kindermishandeling en weerbaarheid die een leerkracht kan gebruiken.
 • De Care-Free app
  • De Care-Free app is ontwikkeld door en voor jongeren in de leeftijd van 10 tot18 jaar. De app biedt jongeren een hulpmiddel om informatie over kindermishandeling op te zoeken en tips hoe ze dit bespreekbaar kunnen maken met iemand die ze vertrouwen, en als het nodig is met een hulpverlener. Wijs tieners op deze gratis en anonieme app.
  • Care-Free organiseert in samenwerking met andere organisaties regelmatig bijeenkomsten, presentaties en gastlessen. Ook wordt er lesmateriaal ontwikkeld om het onderwerp onder de aandacht te brengen binnen het onderwijs. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Stuur een mail naar appcarefree@outlook.com.

Folder 'Geweld in huis raakt kinderen'

De folder ‘Geweld in huis raakt kinderen’ informeert ouders over huiselijk geweld en kindermishandeling. De folder is op te vragen via e-mail weektegenkindermishandelingmo@rotterdam.nl.

Wat is kindermishandeling?

Bij kindermishandeling denk je al snel aan lichamelijke mishandeling, zoals slaan en schoppen. Maar er kan ook sprake zijn van psychische mishandeling, verwaarlozing en seksueel geweld. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van kindermishandeling:

 • Lichamelijke mishandeling, zoals schoppen, slaan en knijpen.
 • Psychische mishandeling, zoals uitschelden, vernederen. Als kinderen steeds vervelende dingen over zichzelf te horen krijgen of als ze bang worden gemaakt.
 • Verwaarlozing, buitensluiten, negeren, niet zorgen voor eten, drinken of kleding.
 • Seksueel geweld, zoals ongewild aanraken of seksuele handelingen verrichten onder dwang.
 • Vechtscheiding, als ouders na een scheiding ruzie blijven maken of nare dingen tegen of over elkaar zeggen.
 • Huwelijksdwang, als meisjes of jonge vrouwen moeten trouwen tegen hun zin of als zij niet mogen scheiden.
 • Chantage via social media, bijvoorbeeld na sexting.
 • Als kinderen getuige zijn van geweld in hun gezin, dan is dat ook kindermishandeling.