Rotterdamse Kinderrechten Award
Gepubliceerd op: 31-10-2017
Geprint op: 28-01-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kinderrechtenaward/
Ga naar de hoofdinhoud
Speel video af

Stichting JAN en Kerensa Timar zijn de winnaars geworden van de Rotterdamse Kinderrechten Award! Dit werd zaterdag 20 november bekend gemaakt op het Kinderrechtenfestival, georganiseerd door Thuis op Straat (TOS) en Unicef en de gemeente.

Met het uitreiken zet de gemeente Rotterdam organisaties én personen in het zonnetje, die met hun initiatieven bijdragen aan het gezond en veilig opgroeien van Rotterdamse kinderen van 0 tot en met 18 jaar.

Winnaar categorie Rotterdammer

Als Rotterdammer won Kerensa Timar de award voor het (mede) oprichten van de meidenvilla. De meidenvilla is een veilige plek voor meisjes tussen de 7 en 18 jaar. Kerensa ontving het Rotterdamse Kinderrechten Award-speld en een geldbedrag van € 1.250.

Tweede en derde prijs voor Rotterdammers

Rotterdammers Chantalle Chapusot en Parisa Akbarzadehpoladi wonnen de tweede en derde prijs als personen en hiermee geldbedragen van € 750 en € 500.

Winnaar categorie Rotterdamse organisatie

In de categorie Rotterdamse organisatie won Stichting JAN. Deze stichting zet zich in voor het recht van kinderen op participatie. De stichting vindt het belangrijk dat jeugd wordt gehoord over zaken die invloed hebben op hun leven. Stichting JAN ontving ook het Rotterdamse Kinderrechten Award-speld en een geldbedrag van € 10.000.

Tweede en derde prijs voor organisaties

Dit jaar werd er voor organisaties ook een tweede en derde prijs uitgereikt. Organisaties Uitgeverij Wilde Haren en kinderkrant Jong010 wonnen een geldbedrag van € 5.000 en € 2.500.

De winnaars

De jury maakte een eerste keuze uit de genomineerde organisaties en personen.

Kerensa is (mede)oprichter van de meidenvilla. De eerste richtte ze op tijdens haar stageperiode, een tweede is inmiddels geopend en een derde komt eraan! De meidenvilla is een veilige plek voor meisjes tussen de 7 en 18 jaar. Door een combinatie te maken van activiteiten en voorlichting krijgen ‘de meiden’ veel informatie mee, denk bijvoorbeeld over onderwerpen als pesten of drugs. 

De passie van Kerensa is duidelijk zichtbaar door de meidenvilla en de jury roemt haar langdurige betrokkenheid.

Chantalle is sport- en dansleraar. Zij probeert ieder kind te laten groeien, waar anderen misschien denken dat dit niet meer mogelijk is vanwege een 'beperking'. Chantalle zet kinderen en jongeren in hun kracht en kijkt vooral naar wat ze wel kunnen. Het is belangrijk dat kinderen met een beperking volledig mee kunnen doen in de maatschappij. Zij ook op een sport zitten, zodat ze sociale contacten opbouwen. Kinderen moeten zichzelf kunnen zijn en geaccepteerd worden zoals ze zijn.

De jury kan zich volledig vinden in de omschrijving van een moeder van één van deze kinderen: 'Het is net toveren wat juf Chantalle doet'.

Parisa wil kinderen op creatieve wijze kennis laten maken met hun burgerschapsrechten. Met kunst en creatieve workshops probeert zij kinderen te boeien en te informeren over onder andere het recht op vrijheid. 'Als we de kinderen opvoeden om vrij te denken, kunnen ze hun eigen toekomst vormgeven.'

Parisa is acht jaar geleden als politiek vluchteling met haar gezin vanuit Iran (Teheran) naar Nederland gekomen. Het bijzondere initiatief om kinderen uit Iran en Nederland met elkaar in contact te brengen en op deze manier van elkaar te leren, omschrijft de jury als zeer inspirerend.

De winnende organisaties

Stichting JAN zet zich in voor het recht van kinderen op participatie. De stichting vindt het belangrijk dat jeugd wordt gehoord over zaken die invloed hebben op hun leven. Zoals invulling van hun vrije tijd, het hebben van een veilige plek (binnen en buiten), maar ook kunnen meedenken/meepraten over ontwikkelingen in hun wijk. Stichting JAN wil bereiken dat kinderen leren om hun stem te laten horen. JAN staat voor Ja, als norm. De jeugd is meer dan de omgeving waarin ze opgroeit. Zij mogen groots dromen en ambitie hebben. Zo wil Stichting JAN zelfbewuste jonge mensen afleveren, die een positieve bijdrage leveren aan de Rotterdamse samenleving. Dit kan de jury alleen maar toejuichen!

Vanuit liefde voor het geschreven woord en vormgeving. En het willen bijdragen aan de juiste weerspiegeling van de Rotterdamse multiculturele samenleving in kinderboeken. Zo werd Uitgeverij Wilde haren opgericht. Kinderboeken zijn een prachtig middel om verschillende kinderrechten te belichten. Zoals: het recht op onderwijs, het recht op bescherming tegen discriminatie, het recht op identiteit en het recht op informatie. Naast het uitgeven van boeken, geeft Uitgeverij Wilde haren ook gratis workshops waarin kinderen op spelenderwijs leren over het slavernijverleden van Nederland. De jury is onder de indruk van waarop onderwerpen op een laagdrempelige en kindvriendelijke manier bespreekbaar worden gemaakt door middel van indrukwekkende verhalen.

Kinderkrant Jong010 wordt gemaakt voor en door kinderen en is er voor alle kinderen. De kinderkrant wordt verspreid via bijna alle basisscholen en een groot deel binnen het speciaal onderwijs. De doelstellingen van Jong010: Kinderen voorzien van informatie die hun welzijn, gezondheid en ontwikkeling bevordert. Plus kinderen ondersteunen bij het vormen en uiten van hun eigen mening. Dit draagt bij aan een goed geïnformeerde en mondige generatie Rotterdammers die op termijn met steeds minder - en uiteindelijk hopelijk zonder - achterstanden opgroeit. De kinderkrant vindt dat alle kinderen gelijke kansen moeten krijgen om gezond en veilig op te groeien. Hiermee is volgens de jury Jong010 een modelvoorbeeld van een organisatie die een bijdrage levert aan het naleven van de drie fundamentele kinderrechten.

Jury

De jury bestond dit jaar uit:

 • Stans Goudsmit (voorzitter) - Rotterdamse Kinderombudsman
 • Aloali Kananpour - Stichting Confro
 • Eda Isik - Young010
 • Danny Dijkhuizen - Kids4Dreams
 • Suzanne Laszlo - directeur Unicef Rotterdam

Zich inzetten voor de rechten van het kind betekent dat het initiatief / de activiteit bijdraagt aan het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van kinderen tussen de 0 en 18 jaar in de gebieden van Rotterdam (Centrum, Noord, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Charlois, Delfshaven, Hillegersberg-Schiebroek, Overschie, IJsselmonde, Prins Alexander, Pernis, Hoogvliet, Rozenburg en Hoek van Holland).

Het initiatief / de activiteit moet aansluiten bij één van de kinderrechten
van het Kinderrechtenverdrag. De belangrijkste kinderrechten:

 • het recht op onderwijs
 • het recht op bescherming tegen mishandeling en geweld
 • het recht op bescherming tegen discriminatie
 • het recht op een eigen geloof
 • het recht op identiteit
 • het recht op gezondheidszorg
 • het recht op informatie

Alle personen of organisaties (zoals stichtingen, instellingen, scholen of bedrijven) kunnen meedingen naar de award. Wel is het noodzakelijk dat de persoon woonachtig is in de gebieden van Rotterdam en dat de organisatie  in de gebieden gevestigd is. (Centrum, Noord, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Charlois, Delfshaven, Hillegersberg-Schiebroek, Overschie, IJsselmonde, Prins Alexander, Pernis, Hoogvliet, Rozenburg en Hoek van Holland).

Genomineerden hebben een project of initiatief ontwikkeld met aandacht voor kinderrechten en verbetering van de positie van één of meerdere kinderen in de gebieden van Rotterdam. De genomineerde organisatie of persoon moet zich nu al met het initiatief inzetten voor de rechten van het kind en dit ook willen blijven doen.

Voor Rotterdammers geldt verder dat:

 • deze Rotterdammer een eigen initiatief heeft opgezet
 • de activiteit niet beroepsmatig wordt uitgevoerd
 • de activiteit belangeloos wordt uitgevoerd. Er mag wel een vrijwilligersbijdrage ontvangen worden
 • de Rotterdammer 18 jaar of ouder is.

Voor organisaties geldt verder dat:

 • het een profit of non-profit organisatie betreft zoals een stichting, instelling, school of bedrijf
 • het gaat om een Rotterdams initiatief dat vanuit de organisatie naar buiten wordt gedragen en nadrukkelijk niet op persoonlijke titel.

Betaalde medewerkers in dienst van gemeente Rotterdam en leden van de jury kunnen niet meedingen naar de award.

Meer informatie

De rechten van kinderen staan in het kinderrechtenverdrag. Het kinderrechtenverdrag gaat over thema’s die belangrijk zijn in het leven van kinderen. Een paar voorbeelden: recht op onderwijs, recht op bescherming tegen mishandeling en geweld, recht op gezondheidszorg en recht op opgroeien bij de ouders.

Meer informatie: