Rotterdamse Kinderrechten Award
Gepubliceerd op: 31-10-2017
Geprint op: 18-09-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kinderrechtenaward/
Ga naar de hoofdinhoud
Speel video af

Leuk dat u komt nomineren! Met uw nominatie maakt een persoon of organisatie kans op de Rotterdamse Kinderrechten Award én een mooi geldbedrag. Open het plusje hieronder en nomineer! Dit kan tot en met 15 oktober.

Welk persoon of organisatie wilt u nomineren voor de Rotterdamse Kinderrechten Award?

Wij vragen u de gegevens zo volledig mogelijk in te vullen. We willen graag de persoon en/of organisatie kunnen bereiken om hen op de hoogte te stellen dat zij genomineerd zijn en kans maken op de Rotterdamse Kinderrechten Award.

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.

U nomineert deze persoon of organisatie, omdat...

Leg hier zo goed mogelijk uit waarom u deze persoon of organisatie nomineert. Vertel welke goede dingen de persoon of organisatie doet voor kinderen tussen de 0 en 18 jaar. Wat u daaraan bijzonder vindt en waarom zij de Rotterdamse Kinderrechten Award verdienen. Deze aanvullende informatie helpt de jury om een vollediger beeld van de persoon of organisatie te kunnen vormen.

Uw eigen gegevens

Het kan zijn dat wij nog wat meer achtergrondinformatie nodig hebben over uw nominatie. Hiervoor zouden wij dan graag met u in contact komen. Als u daar geen bezwaar tegen heeft, laat dan uw naam, telefoonnummer of e-mailadres achter.

Meer lezen over privacy en hoe gemeente Rotterdam met persoonsgegevens omgaat? Kijk op rotterdam.nl/privacy

Met de Kinderrechten Award vraagt de gemeente Rotterdam aandacht voor de rechten van het kind. Hiervoor zetten we graag een organisatie én een drietal mensen in het zonnetje die met hun initiatieven bijdragen aan het gezond en veilig opgroeien van kinderen tussen 0 en 18 jaar in de gebieden van Rotterdam. Van Hoek van Holland en Rozenburg naar Prins Alexander, Kralingen-Crooswijk en IJsselmonde.

Wie kan ik nomineren?

Kansrijke initiatieven kunnen zeer uiteenlopend zijn: groot of klein. Ieder verhaal telt! Denk aan een buurtbewoner die een veilige plek biedt aan een kind dat het thuis moeilijk heeft. Een leraar die online pesten onder jongeren tegengaat. Een organisatie die sportactiviteiten in de wijk organiseert, zodat kinderen even weg zijn uit een onveilige thuissituatie. Of een stichting met een sport- en spelaanbod voor jongeren die niet met het reguliere aanbod kunnen meedoen.

De genomineerde organisatie of persoon moet zich wel nu al vrijwillig met het initiatief inzetten voor kinderen in de gebieden van Rotterdam en dit ook willen blijven doen. Ook moet de genomineerde organisatie en persoon gevestigd zijn/wonen in Rotterdam.

Wat krijgen de winnaars?

Naast de Rotterdamse Kinderrechten Award, ontvangt de winnende organisatie € 10.000. De organisatie op de tweede plek krijgt € 5.000 en de derde plek € 2.500. De winnende Rotterdammer ontvangt de Rotterdamse Kinderrechten Award en het bedrag van € 1.250. De tweede Rotterdammer € 750 en de derde Rotterdammer € 500.

De drie genomineerde organisaties moeten elk een filmpje insturen waarin zij uitleggen wat zij doen en waar ze het prijzengeld voor willen gebruiken. De jury bepaalt vervolgens welke organisatie wint. De jury bepaalt eerder welke Rotterdammer op welke plek eindigt. Dit wordt ook bekendgemaakt op de dag van uitreiking zelf.

Zich inzetten voor de rechten van het kind betekent dat het initiatief / de activiteit bijdraagt aan het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van kinderen tussen de 0 en 18 jaar in de gebieden van Rotterdam (Centrum, Noord, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Charlois, Delfshaven, Hillegersberg-Schiebroek, Overschie, IJsselmonde, Prins Alexander, Pernis, Hoogvliet, Rozenburg en Hoek van Holland).

Het initiatief / de activiteit moet aansluiten bij één van de kinderrechten
van het Kinderrechtenverdrag. De belangrijkste kinderrechten:

 • het recht op onderwijs
 • het recht op bescherming tegen mishandeling en geweld
 • het recht op bescherming tegen discriminatie
 • het recht op een eigen geloof
 • het recht op identiteit
 • het recht op gezondheidszorg
 • het recht op informatie

Alle personen of organisaties (zoals stichtingen, instellingen, scholen of bedrijven) kunnen meedingen naar de award. Wel is het noodzakelijk dat de persoon woonachtig is in de gebieden van Rotterdam en dat de organisatie  in de gebieden gevestigd is. (Centrum, Noord, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Charlois, Delfshaven, Hillegersberg-Schiebroek, Overschie, IJsselmonde, Prins Alexander, Pernis, Hoogvliet, Rozenburg en Hoek van Holland).

Genomineerden hebben een project of initiatief ontwikkeld met aandacht voor kinderrechten en verbetering van de positie van één of meerdere kinderen in de gebieden van Rotterdam. De genomineerde organisatie of persoon moet zich nu al met het initiatief inzetten voor de rechten van het kind en dit ook willen blijven doen.

Voor Rotterdammers geldt verder dat:

 • deze Rotterdammer een eigen initiatief heeft opgezet
 • de activiteit niet beroepsmatig wordt uitgevoerd
 • de activiteit belangeloos wordt uitgevoerd. Er mag wel een vrijwilligersbijdrage ontvangen worden
 • de Rotterdammer 18 jaar of ouder is.

Voor organisaties geldt verder dat:

 • het een profit of non-profit organisatie betreft zoals een stichting, instelling, school of bedrijf
 • het gaat om een Rotterdams initiatief dat vanuit de organisatie naar buiten wordt gedragen en nadrukkelijk niet op persoonlijke titel.

Betaalde medewerkers in dienst van gemeente Rotterdam en leden van de jury kunnen niet meedingen naar de award.

Meer informatie

De rechten van kinderen staan in het kinderrechtenverdrag. Het kinderrechtenverdrag gaat over thema’s die belangrijk zijn in het leven van kinderen. Een paar voorbeelden: recht op onderwijs, recht op bescherming tegen mishandeling en geweld, recht op gezondheidszorg en recht op opgroeien bij de ouders.

Meer informatie: