Koloniaal en slavernijverleden
Rotterdam is een diverse stad. Er wonen mensen met verschillende achtergronden, leefwijzen en overtuigingen. Daar zijn we trots op. Maar de stad van nu staat niet los van haar geschiedenis. Het koloniale en slavernijverleden gaat ons allemaal aan. Dat geldt zeker in Rotterdam, waar de sporen van deze geschiedenis nog steeds te zien zijn in straatnamen of standbeelden en in haar bewoners.
Het boek ‘Koloniaal Rotterdam’ vertelt over de koloniale geschiedenis van Rotterdam en de gevolgen daarvan voor de stad van vandaag. Het boek is een losse bewerking van de onderzoeken naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. U kunt gratis een exemplaar van het boek ophalen in de bibliotheek in Rotterdam. Link opent een externe pagina. Het audioboek is ook gratis te beluisteren op Spotify. Link opent een externe pagina, Soundcloud. Link opent een externe pagina, Apple Podcasts. Link opent een externe pagina, Storytel. Link opent een externe pagina, Libris. Link opent een externe pagina, Kobo. Link opent een externe pagina, Luisterrijk. Link opent een externe pagina, Podimo. Link opent een externe pagina en Fluister. Link opent een externe pagina. Of digitaal te lezen op de website van Stadsarchief Rotterdam. Link opent een externe pagina.
Om sporen van het koloniale verleden in Rotterdam te laten zien, is de app 'Koloniaal Rotterdam' gemaakt. Hiermee kunt u routes lopen langs locaties die een link hebben met dit verleden van Rotterdam. In de app vindt u tekst, geluid, afbeeldingen en video’s, maar ook elementen van augmented reality (AR) en virtual reality (VR). Koloniaal Rotterdam is gemaakt door ArtiShock XR Productions. De app is ook geschikt voor het onderwijs en is voor iedereen gratis te downloaden voor Apple. Link opent een externe pagina en Android. Link opent een externe pagina.
Er zijn ook rondleidingen langs plekken die iets vertellen over het koloniale en slavernijverleden van de stad. Die worden gegeven door experts van stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst. Kijk op Gvgtrotterdam.nl. Link opent een externe pagina voor meer informatie.
Het koloniale verleden kan ook een zoektocht naar uw voorouders betekenen. Dat kan met stamboomonderzoek. Dit onderzoek naar uw voorouders begint bij uzelf en gaat steeds verder terug in de tijd. Het onderzoek is vaak een enorme uitdaging. Het kan veel tijd kosten om de juiste bronnen te vinden en te raadplegen. Kijk daarom voor tips op de website van het Stadsarchief Rotterdam. Link opent een externe pagina.
Heeft u een achternaam die te maken heeft met het koloniale en slavernijverleden? Bijvoorbeeld een naam die verwijst naar een plantage of slaveneigenaar. Dan kunt u sinds 1 juli 2024 via Justis een aanvraag doen om kosteloos uw achternaam te laten veranderen. Justis is de organisatie die verzoeken voor naamswijziging ontvangt en beoordeelt. Kijk voor meer informatie of voor het indienen van een aanvraag op de website van Justis. Link opent een externe pagina.
Op scholen komt ook steeds meer aandacht voor het koloniale en slavernijverleden. Ook hebben steeds meer leerlingen en studenten behoefte hier meer over te weten. Op Onderwijs010.nl/koloniaal. Link opent een externe pagina vindt u lesmateriaal over dit onderwerp. Dit lesmateriaal is geschikt voor het basisonderwijs, voorgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Er is aandacht voor de Rotterdamse betrokkenheid bij het koloniale en slavernijverleden. Leerlingen kunnen zo met het thema aan de slag. Door de lessen leren zij zich in te leven in deze geschiedenis.
Voorafgaand aan het stadsprogramma vond in 2021-2022 de collegetour ‘History Matters’ plaats, georganiseerd door stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst. Deze 12-delige serie ging dieper in op thema’s zoals de economie achter de slavernij, Nederlands-Indië in de 19e en 20e eeuw, transgenerationele trauma’s, roofkunst en Rotterdam als postkoloniale stad. U kunt de serie terugkijken op de website History-matters.nl. Link opent een externe pagina.
In het Herdenkingsjaar Slavernijverleden (1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024) vond in Rotterdam een grote hoeveelheid activiteiten over het koloniale verleden plaats. Exposities, dialogen en voorstellingen bij zowel grote podia en musea als kleinere projecten door Rotterdamse makers. De meeste stonden op de kalender ‘Verbroken Ketenen’ van Uitagenda Rotterdam. De gemeente heeft onder meer 58 culturele initiatieven financieel mogelijk gemaakt.
Aan het slot van het stadsprogramma vond de serie Heritage & Horizon plaats. In tien sessies werd per editie het verleden, heden en toekomstperspectief van één gemeenschap belicht. Tijdens deze sessies is gebruik gemaakt van (de inbreng van) experts en filmbeelden. Ook is uitgebreid stilgestaan bij de cultuur van de gemeenschappen. U kunt de edities terugkijken op de website Heritagehorizon.nl. Link opent een externe pagina.