Niet in het riool
U mag geen afval door de gootsteen of wc spoelen. In de wc mag u 3 dingen doorspoelen: poep, plas en wc-papier. Want als het riool verstopt kan uw wc overstromen en uw gootsteen verstoppen.
Vooral schoonmaakdoekjes, vochtig toiletpapier, babydoekjes en (frituur)vet zorgen voor grote problemen in de riolering van Rotterdam.
De doekjes lossen niet op en vormen een bal in de pompen in de rioolgemalen. Die lopen daardoor vast.
Als vet of olie in contact komt met koud water, wordt het een grote klont. Dat blijft aan de rioolbuizen kleven en die verstoppen. Het vuile rioolwater kan dan niet wegstromen. Zo kan het riool in uw straat en op uw terrein verstoppen.
Zo helpt u mee de riolering goed te houden
Huishoudelijk afval gooit u bij het restafval.
Tip
Zet een prullenbak naast het toilet en in de babykamer.
Gooi daar de schoonmaakdoekjes, billendoekjes, maandverband, tampons en luiers in.
(Frituur)vet en olie levert u in een verpakking in bij het dichtstbijzijnde milieupark. Link opent een externe pagina of www.frituurvetrecyclehet.nl. Link opent een externe pagina.
• Wacht tot het vet is afgekoeld.
• Giet het afgekoelde vet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Dit gaat het makkelijkst met een trechter.
• Sluit de verpakking goed af.
Medicijnen en chemisch afval
Deze brengt u naar het milieupark. Medicijnen mogen ook naar de apotheek. Chemisch afval is bijvoorbeeld motorolie, verf, terpentine en wasbenzine.
Medicijnen en chemisch afval in de wc of de gootsteen gooien kan levensgevaarlijk zijn.
De riolering kan minder goed werken. Het schoonmaken van het water is moeilijker. En sommige stoffen geven explosiegevaar. Deze stoffen kunnen ook in het oppervlaktewater terechtkomen. Dat is niet alleen slecht voor planten en dieren, maar ook voor uzelf.
Bij het afvoeren van het regenwater richting singels, sloten of het grondwater, bestaat het risico dat het water vervuild raakt. Bijvoorbeeld doordat er op straat schadelijke stoffen liggen. Hoe kunt u ervoor zorgen dat we vervuiling voorkomen? Hieronder een aantal tips.
Gooi uw afval niet op straat, maar in de afvalbak of container.
Uw auto laat u schoonmaken bij een autowasplaats of wasserette. Zo komt het vuil, vet en zeep niet in het riool terecht.
Als u uw auto toch zelf wast, spoel dat water dan niet door het toilet, de gootsteen en de straatput.
Houd uw dakgoten en dak schoon.
Gaat u klussen rondom uw huis?
Gebruik dan kunststof materialen. Metalen als zink en koper lossen namelijk langzaam op in de regen.
Wilt u bijvoorbeeld uw dakgoot of regenpijp vervangen? Kies ook dan voor kunststof.
Ruim uw hondenpoep altijd op.
Anders wordt het met het regenwater mee afgevoerd naar de sloten, singels of vijvers.
Gebruik geen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen.
Sla geen losse grond of zand op als u bijvoorbeeld uw tuin gaat ophogen. Dit kan de werking van waterpasserende verharding verminderen. Laat grond of zand daarom bezorgen in bigbags.