Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Ruggedised Rotterdam

In een project met de naam RUGGEDISED werken 6 Europese steden samen. De steden die meedoen zijn Rotterdam, Umeå, Glasgow, Brno, Parma en Gdansk.

Het doel van dit project is: de stad klaarmaken voor een duurzame toekomst. Elke stad ontwikkelt en test nieuwe technieken. Dit doen de steden op een vooraf aangewezen plek in hun eigen stad. We delen de resultaten en ervaringen.

Gemeenten werken niet alleen met elkaar. De steden werken ook samen met bedrijven en kennisinstellingen. Door samen te werken leren we van elkaar wat de handigste aanpak is. In totaal werken er in Europa 34 partijen samen. Het project duurt tot 2022.

Project in Rotterdam

In Rotterdam zijn er dertien projecten. De projecten bevinden zich in het gebied ‘Hart van Zuid. Link opent een externe pagina’. Het gaat onder andere om:

  • ontwikkeling van een thermisch grid (warmte verdelen tussen gebouwen).
  • inzet van elektrische bussen.
  • een nieuwe 'slimme' dienstregeling voor de elektrische bussen.
  • gebruik van sensoren in bijvoorbeeld lantarenpalen en afvalcontainers.

Gemeente Rotterdam werkt samen met TNO, KPN, RET, Future Insight, Eneco, Erasmus Universiteit en Ballast Nedam.

Over het testgebied 'Hart van Zuid'

Er komt een nieuw, bruisend stadscentrum rond Winkelcentrum Zuidplein en Ahoy. Een paar grote veranderingen in het gebied:

  • Renovatie en uitbreiding van het Ahoy-complex. Met een internationaal congrescentrum, muziekhal, bioscoop en hotel.
  • Gooilandsingel wordt een autoluwe verbindende weg door Zuid.
  • Er komt een nieuw Kunstenpand met theater en bibliotheek.
  • Betere, makkelijkere en duurzame bus- en metroverbindingen.

In januari 2018 opende hier al het Zwemcentrum Rotterdam. Met het eerste 50-meter zwembad van Rotterdam.

Waarom doet Rotterdam mee aan dit project?

Het ontwikkelen en testen van nieuwe technieken is belangrijk voor de gemeente. Zo wordt de stad klaar voor de toekomst. Dat Rotterdam ook straks een fijne stad is om te wonen, werken en te bezoeken. Het is belangrijk dat steden zich goed voorbereiden op veranderingen. Wist u dat het grootste deel van de wereldbevolking in steden leeft? Vraagstukken over klimaat, energie, veiligheid, economie, mobiliteit en gezondheid spelen zich dus vaak af in steden.

Subsidie uit Horizon 2020

De Europese Commissie ondersteunt de ontwikkeling in ‘Hart van Zuid’ met een miljoenensubsidie. Deze subsidie komt uit Horizon 2020. Link opent een externe pagina. Dit is het grootste onderzoeks- en innovatieprogramma van Europa. De investering uit Horizon 2020 gebruikt Rotterdam om de duurzame maatregelen van RUGGEDISED te ontwikkelen en testen.

Om dit complexe project uit te leggen is er een video gemaakt over RUGGEDISED. De video is alleen in het Engels beschikbaar (en bevat geen gesproken tekst).

Meer informatie

Meer informatie over de ervaringen en resultaten van de projecten leest u op de website Hart van Zuid. Link opent een externe pagina en deze pagina. Kijk ook op de (Engelstalige) internationale website van RUGGEDISED. Link opent een externe pagina.

Neem voor vragen contact op met Hans Langstraat. Link opent een externe pagina, communicatieadviseur Ruggedised.