Schiekadeblok
Het Schiekadeblok is een eigenzinnige plek in het centrum van Rotterdam. Het gebied is in ontwikkeling. Naast werken en verblijven kan er straks ook gewoond worden.
Het Schiekadeblok is het gebied dat wordt begrensd door de Schiekade, Schiestraat, Delftsestraat en het Delftseplein. Er is een mix aan horeca, cultuur en design waarvoor Rotterdammers en bezoekers van de stad veel waardering hebben. Bij de ontwikkeling van het gebied wil de gemeente hierop voortbouwen. En tegelijkertijd inspelen op de groei van Rotterdam, waaronder de vraag naar woningen en kantoren dichtbij het Centraal Station.
Behoud huidig karakter
In het Schiekadeblok zijn veel creatieve en vernieuwende (horeca)ondernemers gevestigd. Samen met de rauwe uitstraling van het gebied zorgt dit voor een sfeer die geliefd is. Bij de ontwikkeling van het gebied wil de gemeente het huidige karakter zoveel mogelijk behouden. Dit gebeurt op verschillende manieren:
- In de Delftsestraat en het Schieblock-gebouw blijven kantoren en werkruimtes voor de vernieuwende en creatieve bedrijven.
- Ook blijft het Schiekadeblok een levendige plek om op een terras te zitten, uit eten te gaan of bijvoorbeeld een poppodium te bezoeken. In het nieuwe plan is ruimte voor dag-, avond- en nachthoreca.
- Met de (horeca)ondernemers bespreekt de gemeente hoe creatieve initiatieven kunnen blijven opbloeien en groeien. In de toekomst én tijdens de bouwfase.
- In het gebied staan panden die direct na het bombardement op Rotterdam zijn gebouwd. Deze zogeheten wederopbouwpanden zijn belangrijk voor de rauwe uitstraling van het gebied. De panden worden zoveel mogelijk behouden en in ere hersteld.
Bouw 650 woningen en extra kantoren
In het Schiekadeblok zijn nu nog geen woningen. Dat gaat veranderen. Er worden twee (woon)torens gebouwd met in totaal ongeveer 650 woningen. Aan het Delftseplein komt een toren van maximaal 70 meter hoog. De tweede toren staat achter, of grenst aan, het Schieblock-gebouw en wordt maximaal 200 meter hoog. Er komen sociale huurwoningen, middeldure huur- en koopwoningen en woningen in de hoge prijsklasse. Ook worden er extra kantoren gebouwd in het Schiekadeblok.
The Bluezone Offices
Langs het spoor komen luxe kantoren met publieke functies op de begane grond, zoals horeca en een openbare daktuin. Projectontwikkelaar LSI gaat samen met DVV deze kantoren bouwen. De betrokken architect is Winy Maas van bureau MVRDV. Op bluezoneoffices.nl. Link opent een externe pagina staan foto’s van het kantoren concept, waarbij de gezondheid en het welzijn van mensen centraal staat.
De aanvraag voor de omgevingsvergunning wordt momenteel beoordeeld door de gemeente. De bouw start naar verwachting halverwege 2026.
Het Delftseblok
De gemeente heeft vier wederopbouwpanden aan de Delftsestraat en het Delftseplein verkocht. De nieuwe eigenaren zijn De Fundering, Zadelhoff en Volkshotel. Dit ontwikkelcollectief werkt momenteel aan het Voorlopig Ontwerp voor de renovatie en transformatie van de panden. Samen met lokale partners wordt een plek gecreëerd voor kunstzinnige en creatieve ondernemers. Er komt onder andere een hotel, restaurant, urban deli, co-workingspace en creatieve broedplaatsen en (werk)studio’s. Voor meer informatie over de plannen: delftseblok.nl. Link opent een externe pagina.
Groene en levendige ontmoetingsplaats
In het midden van het Schiekadeblok komt een groene en levendige ontmoetingsplaats met horeca en terrassen. De wederopbouwpanden en de nieuwbouw gaan samen een blok vormen rondom dit Delftsehof. Onder het hof en de nieuwe kantoorgebouwen langs het spoor komt een parkeergarage.
Om de locatie nu al een aantrekkelijke plek te maken voor ontmoetingen, is begin 2024 het Delftsehof tijdelijk ingericht. Ondernemers van het Schiekadeblok hebben samen met lokale partners het ontwerp gemaakt en deels uitgevoerd. Ook de programmering is in handen van ondernemers. De focus ligt op kleinschalige evenementen die overdag plaatsvinden en uiterlijk om 23.00 uur eindigen. Op de momenten dat er geen programmering is, is de Delftsehof een fijne plek om buiten te ontspannen. Volg voor informatie over wat er te doen is de social media accounts van Central District. Link opent een externe pagina en Het Block. Link opent een externe pagina.
Besluitvorming gemeentebestuur
Het bestemmingsplan Schiekadeblok is op 20 oktober 2022 vastgesteld door de gemeenteraad. Hierin staat bijvoorbeeld onder welke voorwaarden gebouwd mag worden, tot welke hoogte en hoe de gebouwen en het gebied gebruikt mogen worden. Het bestemmingsplan is nog niet onherroepelijk. De Raad van State moet nog uitspraak doen over vijf beroepsschriften. Het bestemmingsplan is in afwachting daarvan gewoon van kracht. Het bestemmingsplan is te bekijken op ruimtelijkeplannen.nl. Link opent een externe pagina.
Met het vaststellen van het bestemmingsplan is het kader van de ontwikkeling bepaald. Eerder stelde het gemeentebestuur de uitgangspunten voor de ontwikkeling (mei 2020), het stedenbouwkundig model (mei 2020) en het stedenbouwkundig plan (januari 2022) vast: