Stadslandbouw
U wilt groente, kruiden of fruit kweken? Dat kan in uw eigen tuin, balkon of dak. Of samen met buren in een buurtmoestuin. En welke bedrijven in en om de stad doen dit al?
De Voedseltuin’ in Delfshaven kweekt groente, kruiden en fruit. Dat doen ook De Dakakker op het dak van het kantoorgebouw Schieblock en Vredestuin Pompenburg. RotterZwam kweekt oesterzwammen.
Wilt u eten van dichtbij kopen?
Kom dan langs bij de boerenmarkt in Noord en West. Bezoek de Fenix Food Factory op Katendrecht. Bestel producten van dichtbij online bij Rechtstreex. Of bij de boerderijwinkels in de buurt. Kijk voor waar en wanneer op Rotterdamse Oogst en de groene uitagenda.
De Pluktuin
Op het oude parkeerterrein aan de RFC-weg heeft Progroen boomgaard 'De Pluktuin. Link opent een externe pagina' gemaakt. En een podium, een blokhut, een rozentuin en een pontje, zodat je nu over de Essenburgsingel naar de Pluktuin kan varen.
Rotterzwam
Bij Rotterzwam. Link opent een externe pagina aan de Schiehaven worden oesterzwammen gekweekt uit koffiedik. U kunt hier ook een wormenbak kopen om van GFT-afval compost te maken.
Stadslandbouw Schiebroek-Zuid
In Schiebroek-Zuid zijn een aantal moestuinen. Link opent een externe pagina. Bewoners kunnen een moestuin aanvragen, ontwerpen en maken.
Vredestuin Couwenburg
In deze buurtmoestuin worden voornamelijk groente en kruiden verbouwd. De tuin is aangesloten op de Luchtsingel.
Vredestuin Noord
De Vredestuin Noord is groot. Er is een moestuin en voedselbos.
Fenix Food Factory
Op Katendrecht is de Fenix Food Factory. Link opent een externe pagina aan de Nico Koomanskade 1025. Een aantal bedrijven die voedsel van dichtbij verkopen. Kaas (en andere zuivel), vers brood, cider, bier en worsten.
Rechtstreex
Bij Rechtstreex. Link opent een externe pagina kunt u online boxen met groenten, fruit en andere producten van de boer bestellen die u in uw eigen wijk afhaalt.
Wollefoppengroen
Wollefoppengroen & co is een initiatief van betrokken buurtbewoners van de wijk Zevenkamp in Rotterdam. Deze bewoners knappen het Wollefoppenpark op. Wat vinden zij belangrijk:
- Behouden en zorgen voor de natuur in het gebied.
- Ruimte voor rust, sport en bewegen.
Hotspot Hutspot
Hotspot Hutspot. Link opent een externe pagina wil gezond eten bieden voor iedereen. In twee Rotterdamse wijken zijn restaurants geopend waar je voor een klein bedrag een complete maaltijd kunt bestellen. Deze is klaargemaakt met producten uit stadslandbouw. Kinderen leren hier koken en bedienen.
In Crooswijk: Krootwijk en in Schiedam: Schieham.
De Dakakker
Bovenop het Schieblock ligt de Rotterdamse DakAkker. Een grote groene stadsboerderij.
Rotterdamse Munt
In de tuin van de Rotterdamse Munt. Link opent een externe pagina groeien bijna 100 soorten kruiden.
Deze kruiden kun je hier kopen. Iedereen kan hier zien hoe de kruiden groeien en bloeien.
Tuin op de pier
In het Lloydkwartier is de Tuin op de Pier aangelegd. Een groene plek waar buurtbewoners samen voedsel verbouwen en elkaar ontmoeten.
Voedseltuin Rotterdam
In de Keilehaven is de Voedseltuin. Link opent een externe pagina aangelegd. De Voedseltuin zorgt voor verse groente en fruit in de pakketten van de Voedselbank. Ook wordt hier gewerkt door mensen die niet makkelijk werk kunnen vinden.
- Gebruik niet teveel mest
Als u veel mest gebruikt, komt er veel nitraat in uw gewassen. Nitraat verandert in nitriet door het bewaren, bewerken of eten van groenten. Nitriet is schadelijk want kan worden omgezet in stoffen waarvan bekend is dat ze de kans op kanker vergroten (nitrosaminen). - Zorg dat de grond niet te zuur is
Groenten die op zure grond groeien nemen makkelijker zware metalen op. Hoe zuurder de grond, hoe lager de zogenaamde pH-waarde. U kunt zelf de pH-waarde meten met zogenaamde pH-papiertjes die verkrijgbaar zijn in het tuincentrum. Door kalk te strooien wordt de grond minder zuur. - Stichting Rotterdamse Oogst. Link opent een externe pagina
- Slow food . Link opent een externe pagina
Websites
Tips over Moestuinieren | IVN natuureducatie. Link opent een externe pagina
OmgevingsEffectRapport (ROER)
Omgevingsvisie Rotterdam Veranderstad. Link opent een externe pagina
Boeken
De Hongerige Stad, Carolyn Steele
Voedselbossen, Mac van Dinther
Dak- en gevelgroen, Margareth Hop
De gemeente Rotterdam wil bijdragen aan stadslandbouw. Dit staat in het document 'Food & the City' uit 2012. We willen gezond voedsel voor iedereen. De gemeente wil helpen bij initiatieven van bewoners en ondernemers.
Dat doet de gemeente door:
- (tijdelijk) ruimte te bieden in de stad.
- partijen bij elkaar te brengen.
- onderzoek te doen, of deel te nemen aan onderzoeken van andere partijen.
- een netwerk op te bouwen.
Nieuwe Economie
Stadslandbouw maakt de stad groener en aantrekkelijker voor de Rotterdammer. Het is goed voor de gezondheid, kun je samen doen met de buurt en zorgt voor nieuwe werkgelegenheid. En het is goed voor het imago van de stad.
Landbouw in de buurt helpt bij het beheer en behouden van akkers en veenweiden om de stad. Bijzondere gebieden om te fietsen en te wandelen. Stadslandbouw is nog maar een kleine groep. Door toepassen van nieuwe manieren van kweken die minder schadelijke zijn, is stadslandbouw belangrijk voor de ‘Next Economy’ in Rotterdam.
Lood in de grond
Let op: op sommige plekken in Rotterdam zit lood in de achtertuin. Lood in de grond is geen probleem, als het maar niet in het lichaam komt. Zorg ervoor dat jonge kinderen niet in contact komen met vervuilde grond. En kweek groenten in schone aarde. Op letoplood.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina kunt u zien hoeveel lood in uw tuin of woonblok is gevonden.
Vragen en antwoorden
Een volkstuin kunt u huren via een volkstuinvereniging. De complexen van deze verenigingen liggen verspreid over de hele stad.
Als u een stuk grond heeft gezien, probeer te weten te komen wie eigenaar is. Vraag deze eigenaar of u er gebruik van mag maken. Als de grond van de gemeente is, kunt u contact opnemen met de wijkregisseurs. Meestal zal de gemeente geen toestemming geven voor de aanleg van moestuinen in groenstroken, parken en lanen. Soms is alleen een tijdelijk contract mogelijk en moet er ook huur betaald worden.
Op veel plaatsen kunt u gewoon groente, kruiden en fruit verbouwen. Op sommige plaatsen is de bodem vervuild. Kijk op de pagina bodeminformatie voor meer informatie.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de DCMR. Stuur uw vraag naar BodemInfoOnline@dcmr.nl. Link opent een externe pagina.
De DCMR helpt de gemeente Rotterdam bij het uitvoeren van werkzaamheden in de bodem.
Na bodemonderzoek kan de GGD bepalen of de grond geschikt is. De GGD kijkt om welke stoffen het gaat en zoekt uit of die door groente, kruiden of fruit opgenomen wordt. Als het om een buurtmoestuin gaat kan de GGD een risicobeoordeling doen.
Mail voor meer informatie naar gmggd@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Kijk voor tips op de website Rotterdam Circulair. Link opent een externe pagina
Kijk voor allerlei voorbeelden op Handen uit de mouwen op Rotterdams Weerwoord. Link opent een externe pagina.
Regenwater kan makkelijk worden opgevangen en bewaard. Bijvoorbeeld in een regenton of grote open bak. Zet deze zo veel mogelijk in de schaduw. Als het water warmer dan 20 graden wordt, kunnen er bacteriën in het water komen. U kunt het beste een gieter gebruiken, zodat u de bacteriën niet in kunt ademen. Sproei of vernevel het regenwater niet. Regenwater is niet geschikt als drinkwater.
Water uit rivieren, singels, kanalen en meren kunt u goed gebruiken voor uw moestuin. Belangrijk is dat het water kan (door)stromen. In stilstaand water kunnen bacteriën sneller groeien. Geen water gebruiken uit de buurt van een riooloverstortplaats. Check ook altijd of er geen dode vissen of vogels in of bij het water liggen.
Voor meer informatie over de kwaliteit van het oppervlaktewater kunt u contact opnemen met het waterschap. Rotterdam kent drie waterschappen:
- Groot deel van Rotterdam Noord: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard . Link opent een externe pagina
- Rotterdam Noord (deel) en Hoek van Holland: Hoogheemraadschap van Delfland. Link opent een externe pagina
- Rotterdam Zuid: Waterschap Hollandse Delta. Link opent een externe pagina
Meestal is het diepe grondwater in Rotterdam geschikt om in uw moestuin te gebruiken. Grondwater komt van ongeveer 14-20 meter diep en kan met een grondwaterpomp omhoog worden gehaald.
Voor informatie over de kwaliteit van de bodem en mogelijke verontreiniging van het grondwater kunt u contact opnemen met de DCMR. Stuur uw vraag naar BodemInfoOnline@dcmr.nl. Link opent een externe pagina of bel de bodemtelefoon 010 246 81 40.
Ondiep grondwater kan vaker verontreinigd zijn. Als vervuild grondwater minder dan drie meter diep is komt het via de wortels in de plant. De grond kan dan niet gebruikt worden als moestuin. Als het vervuilde grondwater dieper dan drie meter zit kan de grond wel worden gebruikt voor een moestuin. Let op, gebruik dit vervuilde grondwater niet om handen en groente te wassen of om de moestuin te beregenen.
In delen van Rotterdam is er brak of zout grondwater. Bijvoorbeeld in Pernis, Heijplaat, Rozenburg, Hoogvliet en Hoek van Holland. Dat water is niet geschikt om te gebruiken.
Als u grondwater wilt oppompen moet u op tijd nagaan of er leidingen onder uw moestuin liggen. Dat doet u door het aanvragen van een leidingvergunning. Wilt u minder dan één kubieke meter water per uur oppompen? Dan hoeft u geen melding te doen bij het waterschap of daar een vergunning aan te vragen. Als u meer gaat oppompen is dat wel verplicht. Belangrijk om te weten, oppompen van water kost geld. Het kopen van een pomp kost geld en de pomp moet door een gespecialiseerd bedrijf geplaatst worden.
Meer informatie
Heeft u vragen? Dan kunt u deze stellen via de pagina Initiatief indienen.