StartR flexwoningen
Rotterdam heeft meer woonruimte nodig. Vooral jonge Rotterdammers kunnen lastig een woning vinden. Datzelfde geldt voor mensen die met spoed woonruimte nodig hebben.
Daarom werkt de gemeente onder de noemer StartR samen met verschillende partners aan de komst van verplaatsbare flexwoningen. StartR biedt nieuwe woonkansen voor starters én herstarters.
Rotterdam biedt ruimte met StartR
Rotterdam biedt de komende jaren ruimte voor ongeveer 2.000 compacte woningen, zogenoemde flexwoningen. Dit zijn vooral sociale huurwoningen, waarvoor ook het aanvragen van huurtoeslag mogelijk is. Er zijn plekken gezocht en gevonden. Andere mogelijkheden worden nog volop onderzocht. Het gaat om plekken die ongeveer 15 jaar beschikbaar zijn en gebruikt kunnen worden voor dit type woningen. Door de woningen in de fabriek te bouwen (prefabricage) kan dit snel gebeuren. En dat is nodig.
Video met uitleg over de flexwoningen en voor wie ze zijn:
Starters en herstarters komen niet gemakkelijk aan woonruimte. Zo zijn er weinig mogelijkheden voor alleenstaanden. Ook is het aanbod van betaalbare sociale huurwoningen beperkt. Vooral jongeren kunnen lastig een sociale huurwoning vinden. Om kans te maken op een huurwoning moet je wachttijd opbouwen en jongeren hebben die vaak nog niet. StartR biedt hiervoor een flexibele oplossing op de korte termijn. Goede maar kleinere woningen voor vooral eenpersoonshuishoudens.
Afhankelijk van de wijk en de plek zijn er verschillende partners betrokken bij StartR. Voor elke plek zoeken we een eigen combinatie woningcorporatie, ontwikkelaar, verhuurder en/of bouwer. Al deze partijen willen graag samenwerken om iets te doen voor de woningmarkt in Rotterdam: ze willen (her)starters helpen om sneller een betaalbare woning te vinden.
Of je nu uit huis wilt, in Rotterdam komt studeren of door omstandigheden snel een nieuwe woning nodig hebt: StartR biedt op elke locatie huisvesting aan een mix van bewoners. We maken van elke StartR-plek een evenwichtige, rustige en goede woonplek. Per locatie wordt gekeken naar de doelgroep. Deze kan bijvoorbeeld bestaan uit starters uit de wijk, mensen die met spoed een woning zoeken en een aantal statushouders. Bewoners krijgen een tijdelijk huurcontract en bouwen in de tussentijd hun wachttijd op via Woonnet Rijnmond.
De flexwoningen worden zoveel mogelijk vooraf in een fabriek gebouwd. Daardoor duurt het bouwen korter dan bij 'gewone' woningen. Ook is er minder overlast op de bouwplaats. De woningen zijn duurzaam, kunnen worden hergebruikt en zijn vrijwel CO2 neutraal. Flexwoningen zijn flexibel omdat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn: als ze een aantal jaren op een plek hebben gestaan, kunnen ze worden verplaatst naar een andere plek. Daar kunnen ze dan nog eens 15 of meer jaar gebruikt worden.
Op elke locatie kijken we actief of het mogelijk is een deel van de woningen toe te wijzen aan woningzoekende buurtgenoten. Die houden zo hun sociale banden in de wijk. We zorgen dat nieuwe StartR-locaties goed aansluiten op de wijk en dat bewoners altijd ergens terecht kunnen met vragen en suggesties.
Waar vind je StartR?
Op verschillende plekken zijn initiatieven voor een mogelijke StartR-plek. Ook zoeken we nog nieuwe plekken. Bekijk het overzicht:
Definitieve plekken
Aan de Persoonsdam, tussen de sporthal en het water is ruimte gemaakt voor 44 flexwoningen (sociale huur). Het gaat om een kleinschalig appartementengebouw met 5 verdiepingen. De woningen hebben een mooie afwerking en zijn energiezuinig. De woningen worden inmiddels bewoond door (jong)volwassenen uit de wijk en een aantal statushouders. Transformatiehaven verhuurt de woningen. Zij noemen het project KV100. Er is veel aandacht voor duurzaamheid. Bijvoorbeeld door gebruik van materialen zoals hout, opvang van regenwater, elektriciteit door middel van zonnepanelen, ruime bergingen voor de fietsen en scooters en deelvervoer.
Meer informatie over dit project kunt u vinden op de website Transformatiehaven.nl. Link opent een externe pagina.
Aan het Anholthof in Hoogvliet staan inmiddels 40 flexwoningen (sociale huur), geplaatst rondom een hofje. De compacte woningen bestaan uit twee bouwlagen en zijn vooral bedoeld voor jongvolwassenen uit Hoogvliet. Eind 2023 werd het project opgeleverd.
De oppervlaktes van de woningen verschillen tussen de 20m² en 50m². De meeste woningen zijn voor één bewoner, maar er is ook een aantal woningen voor eenoudergezinnen. Sayhaey is de verhuurder.
Kijk voor voor meer informatie op de website van SayHaey. Link opent een externe pagina.
In procedure
In de buurt van het Toepad in De Esch ontwikkelt Woonstad Rotterdam een plan voor het plaatsen van flexwoningen. Het gaat om een stuk grond dat nu niet wordt gebruikt en eigendom is van de Joodse Begraafplaats.
In het plan gaat Woonstad uit van ongeveer 380 flexwoningen en een aantal studie- en ontmoetingsruimten. In het plan zijn ook een binnentuin, een fietsenstalling en 30 parkeerplaatsen opgenomen. Ook is er een plek voor laden, lossen en bezorgen.
Studentenwoningen
De woningen zijn speciaal bedoeld voor studenten: de campus Woudenstein van de Erasmusuniversiteit en de Hogeschool Rotterdam liggen op 6 minuten fietsafstand.
De woningen zijn ongeveer 26m2 groot waarvan 18m2 bedoeld voor wonen en slapen. In elke woning mag maximaal 1 bewoner wonen. De woningen kunnen worden geplaatst voor 30 jaar.
Op 1 november is de vergunning aangevraagd voor het afwijken van het bestemmingsplan. De start bouw van de woningen staat gepland op eind 2025. Het fietspad vanaf bedrijventerrein Autostrada wordt door de gemeente aangepast tot een weg waar auto’s te gast zijn zodat er ook autoverkeer mogelijk is van en naar de woningen. Vanaf de Kralingse Zoom wordt langs het fietspad ook een voetpad gemaakt zodat voetgangers veilig de woningen kunnen bereiken.
Meer informatie over het project kunt u vinden op Woonstad.nl | Nieuwbouw Toepad in De Esch. Link opent een externe pagina.
Op dit moment wordt samen met woningcorporatie Woonstad Rotterdam gekeken of er flexwoningen geplaatst kunnen worden in Nesselande.
De plek is een niet-gebruikte zone tussen de Laan van Magisch Realisme en de Willem Gispenstraat (tussen de bedrijven en de weg). Op deze plek is ruimte voor kantoren, maar daar is op korte termijn niet veel vraag naar.
Het plan bestaat uit 140 compacte woningen. Alle woningen zijn bedoeld voor woningzoekenden tot en met 27 jaar oud. Eén derde van de woningen is voor inwoners uit Nesselande, één derde is voor statushouders en één derde voor andere woningzoekenden via Woonnet Rijnmond.
Er wordt regelmatig gesproken met een klankbordgroep, waarin de gemeente, samen met Woonstad Rotterdam, overlegt met een aantal omwonenden en wijkraadsleden. Er worden goede buurtafspraken gemaakt over onder andere veiligheid en beheer.
Voor meer informatie kun u ook kijken op: Woonstadrotterdam. Link opent een externe pagina en Mijn Rotterdam - Flexwoningen Nesselande. Link opent een externe pagina.
Omgevingsvergunning aangevraagd
Woningcorporatie Woonstad Rotterdam heeft de eerste voorbereidingen van de plannen afgerond en heeft een aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag voor de omgevingsvergunning wordt gedaan in twee delen. Het eerste deel (de omgevingsplanactiviteit) is op 23 juli 2024 ingediend.
Het tweede deel (de technische bouwactiviteit) is inmiddels ook aangevraagd en is terug te vinden op Gemeenteblad 2024, 402181. Link opent een externe pagina. Nu de omgevingsvergunning is ingediend beoordelen specialisten van de gemeente of het plan aan de voorwaarden voldoet. Als dat zo is, dan wordt de omgevingsvergunning eind 2024 verleend. De beoordeling duurt ongeveer 8 weken.
Via officielebekendmakingen.nl . Link opent een externe paginakunt u (na een aantal dagen) met het nummer OMV.24.07.00325 het verloop van deze aanvraag volgen.
Pas als de vergunning is verleend zijn alle ingediende stukken openbaar en kan eventueel een zienswijze (bezwaar) worden ingediend. Meer hierover leest u op de pagina Bezwaar. Op overheid.nl. Link opent een externe pagina kunt u aanvragen in uw buurt volgen. Naar verwachting kan de bouw in het eerste kwartaal van 2025 starten.
In Rozenburg is, vooral onder jongeren, veel behoefte aan woonruimte. Woningcorporatie Ressort Wonen wil graag meehelpen met en heeft daarom bij de Rijksoverheid ingeschreven op 36 flexwoningen. Deze woningen zijn al eerder door het Rijk gekocht om de woningbouw te versnellen. Ressort wil de woningen graag plaatsen op de locatie van de voormalige basisschool de Ark aan de Laan van Nieuw Blankenburg. Eerder waren er twee informatiebijeenkomsten voor omwonenden.
Omdat er veel geluid van de omgeving is op locatie De Ark, is besloten om de flexwoningen voor 10 jaar in plaats van 15 jaar op deze locatie te plaatsen. Ook moeten de woningen aangepast worden aan de geluidseisen. Daarnaast moet een deel van de grond worden schoongemaakt. Dit moet gebeuren voordat de grond woonrijp gemaakt wordt om te starten met de bouw. Pas wanneer overeenstemming bereikt is met alle partijen en de omgevingsvergunning definitief is, kan hiermee worden begonnen.
In december 2023 heeft Ressort Woningen de omgevingsvergunning voor de bouw van de 36 flexwoningen aangevraagd bij de gemeente. U kunt deze aanvraag vinden op de website www.officielebekendmakingen.nl. Link opent een externe pagina (nummer OMV.23.12.00361). De stukken zijn in te zien zodra de omgevingsvergunning is verleend. Pas na het afgeven van de omgevingsvergunning kan bezwaar worden gemaakt. Op dit moment is niet duidelijk wanneer de vergunning wordt verleend. Bekijk eventueel ook de pagina Bezwaarschriften.
Op de locatie van het voormalige industrieterrein Verolme aan de Oostdijk in Oud-IJsselmonde komen 153 sociale huurwoningen die geschikt zijn voor tijdelijke huur van maximaal 15 jaar.
Ongeveer tweederde van de woningen zijn exclusief voor woningzoekenden uit Oud-IJsselmonde en omgeving, de andere woningen zijn voor statushouders. Er zijn woningen van 18m2 voor een persoon en van 35m2 voor twee personen. Iedere woning heeft een keuken, toilet en douche.
De woningen worden ontwikkeld door C3living en gebouwd in de Verolme hal. De medewerkers doen dit vanuit hun loopbaan begeleidingstraject van NPRZ, het nationaal programma Rotterdam Zuid. Zo krijgen zij weer een kans om aan het werk te gaan.
De omgevingsvergunning is verleend op 11 juli 2024 als reguliere vergunning onder de vermelding van de Crisis- en Herstelwet voor een periode van 15 jaar. Wegens bezwaren vanuit omgeving is deze vergunning nog niet onherroepelijk verklaard.
In december ontvangen de bewoners en de wijkraad een uitnodiging voor deelname aan een klankbordgroep waar bewoners al eerder over geïnformeerd zijn. Naar verwachting komt deze groep eind januari bij elkaar.
In onderzoek
De Kroon, aan de Schiehaven in Delfshaven, is een terrein met diverse kleine bedrijven. Deze plek is op de langere termijn gereserveerd voor een eventuele toekomstige brugverbinding.
Voor locatie De Kroon in Delfshaven is gesproken met de betrokken partijen. Na uitvoerig onderzoek blijkt - door financiën en verschillende omgevingsfactoren - het realiseren van flexwoningen op deze locatie niet haalbaar. Er komen dus geen flexwoningen op deze locatie.
We onderzoeken of het plaatsen van flexwoningen mogelijk is op een aantal locaties rondom de Spoorzone / nabij de Oranjeboomstraat.
De komende tijd bespreekt de gemeente de (financiële) haalbaarheid met een woningcorporatie. Met hen wordt onderzocht of de eventuele bouw van flexwoningen op deze plekken praktisch haalbaar en betaalbaar is.
Ook moeten de woningen vervolgens betaalbaar zijn voor de nieuwe huurders. Als dat zo is, krijgen omwonenden meer informatie en worden ze betrokken bij de plannen.
We onderzoeken of het plaatsen van flexwoningen mogelijk is op de locaties Krimsloot en Tuin van Klaas. De komende tijd bespreekt de gemeente de (financiële) haalbaarheid met woningcorporatie WVH. Met hen wordt onderzocht of de eventuele bouw van flexwoningen op deze plekken praktisch haalbaar en betaalbaar is. Ook moeten de woningen vervolgens betaalbaar zijn voor de nieuwe huurders. Als dat zo is, krijgen omwonenden meer informatie en worden ze betrokken bij de plannen.
In de wijk Schiebroek verkennen (onderzoeken) de gemeente en een woningcorporatie of het mogelijk is om flexwoningen te plaatsen langs de parkeerplaats van Sportcentrum De Wilgenring.
Een paar jaar geleden heeft hier al een tijdelijk gebiedskantoor gestaan. Deze plek kan misschien ook nu ruimte geven aan ongeveer 40 flexwoningen. In de zomer van 2024 wordt onderzocht of het plaatsen van de woningen eventueel mogelijk is. Zodra dat bekend is volgt meer informatie.
Buurtbewoners
Woont u in de buurt van de Wilgenring en wilt u graag meer informatie of met ons meedenken? Kijk dan op Mijn Rotterdam - Flexwoningen aan de Wilgenring. Link opent een externe pagina voor omwonenden.
Woningverhuur
Hoe de verhuur van de woningen precies gaat en wanneer de verhuur start is nog niet precies bekend. Reageren is nu nog niet mogelijk, naar verwachting kan dat later via Woonnet Rijnmond. Link opent een externe pagina.
Inschrijven voor een woning?
De inschrijving zal voor de meeste plekken verlopen via Woonnet Rijnmond. Link opent een externe pagina. Het is dus goed om daar alvast geregistreerd te staan. De definitieve plekken hebben een eigen inschrijving, zie hierboven. Mogelijke toekomstige locaties hebben nog geen inschrijvingsmogelijkheid.
Wilt u graag alles weten over de woningverhuur van de flexwoningen in Rotterdam? Meld u dan aan voor de StartR nieuwsbrief voor woningzoekenden.
Aanmelden nieuwsbrief
Meer informatie
Neem voor vragen contact op per e-mail via startr@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of bel naar telefoonnummer 14 010.