Tarwewijk
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 07-12-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/tarwewijk/
Ga naar de hoofdinhoud

De Tarwewijk is een oude stadswijk met een jonge bevolking. Een kwart van de bevolking is jonger dan 25 jaar. De wijk is centraal gelegen ten zuiden van de Maashaven, dichtbij het stadscentrum, het Zuiderpark en winkelcentrum Zuidplein.

De levendige Tarwewijk is een echte oude stadswijk, met veel portiekwoningen en een klein aantal eengezinswoningen. Aan het eind van de vorige eeuw zijn in de Millinxbuurt op grote schaal woningen gerenoveerd. Om er een wijkpark te creëren zijn woonblokken gesloopt. Aan de noordkant van de wijk ligt de Maashaven, waar nog steeds bedrijvigheid te vinden is. De wijk wordt omsloten door de drukke Pleinweg, Dordtselaan en Brielselaan.

Wijkcomité

De inwoners worden vertegenwoordigd door wijkcomité Tarwewijk. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkcomités, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt het wijkcomité bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkcomité Tarwewijk, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkcomitéleden ook persoonlijk benaderen:

Ali Adam Ahmed

Ali Adam Ahmed

Wijkcomitélid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail aa.ahmed@wijkcomiterotterdam.nl

Semra Cali

Semra Cali

Wijkcomitélid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail s.cali@wijkcomiterotterdam.nl

Dropatie Kasi

Dropatie Kasi

Wijkcomitélid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail s.kasi@wijkcomiterotterdam.nl

Maurice Mol

 

Wijkcomitélid (juli 2021)

Telefoon 14 010

E-mail mcj.mol@wijkcomiterotterdam.nl

Shameer Raja

Shameer Raja

Wijkcomitélid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail s.raja@wijkcomiterotterdam.nl

Mariem Azerar

Mariem Azerar

Technisch voorzitter

Telefoon 14 010

E-mail m.azerar@wijkcomiterotterdam.nl

Pembe Bayrak 'Dit is mijn wijk'

Pembe Bayrak poseert

Pembe Bayrak is een soort gids van de Tarwewijk. Al 24 jaar. Tegenwoordig staat er ‘participatiemakelaar’ op haar visitekaartje. ‘Gewoon een ander woord voor opbouwwerker’. Pembe werkt vanuit het Huis van de Wijk in de Millinxstraat. Ze is trots op de Tarwewijk. ‘Dit is mijn wijk. Het is hier altijd gezellig, 24 uur per dag. Als je rust zoekt, moet je in een andere wijk gaan wonen.’

Wandelclub

Pembes drie kinderen groeiden er op en wonen er nog steeds. Niet altijd gaat alles goed in de Tarwewijk, weet ze. ‘Natuurlijk zijn er ook problemen. Een derde van onze bewoners bestaat uit jongeren. Soms gaat er wel eens wat mis. Maar hé, ze doen ook veel goed. In coronatijd hebben onze jongeren tasjes met voedselpakketjes bij oudere wijkbewoners bezorgd. En ze brachten taalboekjes aan huis bij mensen die door het virus niet voor taalles naar het Millinxparkhuis konden komen.’

Ondertussen is Pembe met haar DOCK-team weer gestart met activiteiten. ‘Wel met anderhalve meter afstand natuurlijk. Maar met de vrouwenclub zijn we bijvoorbeeld weer lekker aan het fietsen en wandelen. Het leven komt weer op gang. Gelukkig maar.’

Indirah Tauwnaar 'In de Tarwewijk gebeurt het'

Indirah Tauwnaar: ‘We gaan knallen’

Het oude gebouw van de Sonnevanckschool in de Tarwewijk wordt hét cultureel centrum van de wijk. En als het aan Indirah Tauwnaar ligt: van heel Nederland.

Ze heeft er sinds begin dit jaar haar House of Urban Arts. De start was moeizaam. ‘1 februari gingen we open en in maart konden we wegens corona weer dicht.’ Daarna waren er al wel wat buitenactiviteiten. Maar vanaf deze maand begint het dan toch echt te lopen. Je kunt er een mix van cursussen en trainingen doen. Van spoken word tot rap en van dans tot basketbal trick plays op beats.

Indirah: ‘We richten ons op urban arts. Ik heb zelf als kind meegemaakt hoe belangrijk het is dat je al vroeg alle richtingen verkent. Het House of Urban Arts houdt daar rekening mee. Je kunt hier als jongere lekker rondshoppen. We gaan knallen. Het mooiste is natuurlijk als ze volgend jaar in Amsterdam zeggen: in de Tarwewijk, dáár gebeurt het.’
Tauwnaar kreeg eerder deze maand de Rotterdamse Doro Siepelprijs: 10.000 euro omdat ze zich met haar centrum op een nieuw publiek richt. ‘Van dat geld gaan we nieuwe projecten opstarten.’ (oktober 2020) Zie: houseofurbanarts.com.

Buurtbewoners ‘Dit is mijn Mijnsherenplein’

Het Mijnsherenplein is hard aan een opknapbeurt toe.

Het Mijnsherenplein in de Tarwewijk gaat er volgend jaar anders uitzien. Jonge en oudere buurtbewoners konden de gemeente 4 oktober 2020 vertellen wat er moet gebeuren om het Mijnsherenplein gezelliger, veelzijdiger en leefbaarder te maken. Dat is nodig. Het plein ligt er nu een beetje troosteloos bij. Het speelveldje heeft z’n beste tijd gehad. De bovengrondse metro verdeelt het grote plein in twee helften. Veel is er niet te doen.

Meer voor jongeren

Inwoners konden 4 oktober met formulieren hun wensen doorgeven. Van meer veiligheid tot meer groen en van meer speelplekken tot fitness voor ouderen.

Sina Ogut weet het wel. ‘Er moet meer gebeuren voor kinderen en jongeren. Jongeren kunnen zich hier niet ontwikkelen. Als je niks doet, krijg je alleen maar haat.’
Annie Segers is 87 jaar en is met haar scootmobiel vaak op het plein. Ook zij zegt: ‘Het plein moet aantrekkelijker worden voor jeugd. Ik ben hier graag. ‘s Zomers zit ik op een bankje. Dit is mijn Mijnsherenplein.’ (oktober 2020)

De gemeente gaat alle wensen op een rij zetten en wil het plein volgend jaar aanpakken.

Sarah Azerar 'Niet goed in je vel zitten'

Sarah Azerar: 'Als je weer weet wat je wilt en kunt, kan dit een begin zijn’

Jeugd en gezinscoach Sarah Azerar gaf eind september een bijzondere workshop voor vrouwen die moeite hebben om zichzelf te zijn en zich te ontwikkelen. Dit deed ze in Tarwekracht aan de Wolphaertsbocht 314. Sarah: ‘De manier waarop deze vrouwen naar zichzelf kijken, kan een rem zetten op hun dromen en energie. Ze houden zich in zo’n situatie klein, ze blokkeren hun eigen ontwikkeling.’

Om de mogelijkheden van deze vrouwen uit het vergeethoekje te halen, vroeg ze hen een foto van zichzelf als kind mee te brengen naar de workshop. ‘Als kind heb je allerlei dromen en idealen, zonder belemmeringen. De deelnemers gingen met hun jeugdfoto apart zitten en begonnen een gesprek met hun jongere zelf.’

Emoties

Deze simpele aanpak werkte. ‘Emoties kwamen los, vrouwen beseften dat ze trots op zichzelf mochten zijn en dat ze zich meer kunnen ontwikkelen dan ze tot nu toe doen.’
Sarah beseft dat met deze workshop de hindernissen niet meteen weg zijn. ‘Maar als je weer weet wat je wilt en kunt, kan dit een begin zijn.’

Ze wil meer van deze workshops gaan geven in de Tarwewijk. Kijk voor meer informatie op Instagram: limitlessyou. (november 2020)

Geschiedenis

De Tarwewijk is tussen 1900 en 1930 gebouwd ter huisvesting van de arbeiders in de snel groeiende haven. De naam dankt de wijk aan de ligging naast de Maashaven, waar vroeger de graanschepen werden verladen. Aan de Brielselaan bevinden zich nog steeds enkele (vroegere) graanbedrijven, waaronder de monumentale Graansilo. Dit beeldbepalende gebouw is zeer bekend als feestlocatie, maar er huizen tegenwoordig onder de noemer Creative Factory ook jonge, creatieve ondernemers.

Bewoners

De levendige Tarwewijk wordt bewoond door een kleurrijk palet aan mensen. De wijk heeft een jonge bevolking; twintig procent is jonger dan vijftien jaar. Er wonen veel gezinnen met kinderen. In de wijk wonen relatief weinig ouderen; slechts zes procent van de bewoners van de Tarwewijk is ouder dan 65 jaar. De wijk kent een aantal vitale kernen van mensen die zich inzetten voor een betere wijk. Deze Tarwewijkers voelen zich betrokken bij de ontwikkelingen in de wijk en werken mee aan een prettiger woonklimaat.

Voorzieningen

Winkels zijn vooral te vinden aan de randen van de wijk: Dordtselaan, Pleinweg en de Hellevoetstraat. Winkelcentrum Zuidplein ligt op loopafstand. Er zijn veel voorzieningen zoals basisscholen, een gezondheidscentrum, kerken en een speeltuin. Tussen de verschillende buurten liggen pleinen en kleine parken. In het Millinxparkhuis worden cursussen en diverse andere activiteiten georganiseerd. Ook kerkelijke organisaties organiseren activiteiten voor de wijkbewoners.