Utrechtsestraat
Vanuit het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid investeren gemeente, partners en het Rijk in mensen, woningen en woonomgeving. Mensen die in Rotterdam-Zuid wonen en groter willen wonen, moeten op Zuid kunnen blijven.
Om dat voor elkaar te krijgen moeten er betere en grotere woningen in Rotterdam-Zuid komen. En wil de gemeente het woongenot verbeteren voor de huidige bewoners door goede woningen aan te bieden in een aantrekkelijke buurt die schoon, veilig en mooi is.
Daarnaast ontdekken steeds meer mensen 'van buiten' Zuid. Ook voor hen komen er woningen. Mensen met een laag, midden en hoog inkomen. Gezinnen en alleenstaanden. Studenten en senioren. Daarom gaat de gemeente op een aantal plekken fors investeren.
Utrechtsestraat en omgeving
Een deel van de Utrechtsestraat en een deel van het Stichtseplein in Hillesluis zijn van die plekken. Als bewoners carrière maken of als zij kinderen krijgen, besluiten zij vaak om de wijk te verlaten. Terwijl zij juist graag in de wijk willen blijven. Een manier om bewoners in de wijk te behouden is door twee woningen samen te voegen, zodat er een grote woning ontstaat. Ook kan de woning dan met subsidie duurzamer gemaakt worden, zodat er minder energie verbruikt wordt.
Samen met de bewoners
Eind 2021/begin 2022 heeft de gemeente met bewoners en eigenaren gesproken over de mogelijkheid om woningen samen te voegen en/of duurzamer te maken. Daarnaast is gesproken over onder andere de veiligheid in de buurt en de overlast die bewoners ervaren.
Nu worden deze wensen verder onderzocht, verzoeken in kaart gebracht en de haalbaarheid onderzocht. Zodra er meer bekend is, leest u dat op deze pagina.
Funderingsonderzoek
Om te bepalen of de woningen samengevoegd kunnen worden, moest eerst de fundering onderzocht worden. Daarom heeft de gemeente een inspectie laten doen naar de staat van de fundering van het appartement aan de Utrechtsestraat 11A. Dit appartement is in eigendom van de gemeente. Uit het onderzoek zijn geen gebreken aan de fundering naar voren gekomen.
Wet voorkeursrecht gemeenten
Op 17 september 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de Wet voorkeursrecht (Wvg) voor de Utrechtsestraat in te trekken. Dit houdt in dat eigenaren niet meer verplicht zijn om hun woning eerst aan de gemeente te bieden.
Bent u eigenaar en wilt u toch uw woning aan de gemeente verkopen? Dat is nog steeds mogelijk. U kunt dan contact met ons opnemen via een e-mail aan utrechtsestraatSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Algemene vragen en antwoorden
Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) is bedoeld om de wijken op Zuid veerkrachtig te maken. Veel partijen zetten zich in voor Zuid. Samen maken zij de 'focuswijken' van Zuid prettiger om in te wonen. Het worden wijken met goede woningen en aangename woonmilieus voor iedereen. Voor de lagere, midden en hogere inkomens. Voor gezinnen en alleenstaanden, voor senioren en voor starters. Voor nieuwe bewoners, maar in de eerste plaats voor de huidige bewoners. Ook voor bewoners die het financieel beter krijgen en op zoek gaan naar een groter huis op Zuid. Dat zijn de sociale stijgers.
Onderwijs, werk en wonen
NPRZ werkt met de pijlers Onderwijs en Werk aan verbetering van de maatschappelijke positie van mensen. De pijler Wonen werkt aan een aantrekkelijke en veilige woonomgeving. En zorgt ervoor dat er een woning is voor verschillende huishoudens en inkomens. Daarvoor is het nodig dat de woningvoorraad verandert. Er moeten meer verschillende woningen komen.
De basiskwaliteit van bestaande woningen moet goed zijn. Grotere huizen worden nieuw gebouwd waar ruimte is. En verschillende gebouwen worden veranderd in (klus)woningen. Kleine huizen worden samengevoegd tot grotere. En soms worden kleine huizen gesloopt om ruimte te maken voor nieuwe grotere woningen.
In 2019 is het Werkprogramma NPRZ Wonen 2019-2022 vastgesteld. Dat programma kiest voor een intensieve verbeteraanpak in de focuswijken. Er is bijzondere aandacht voor onder andere Hillesluis. Dat is één van de zwakker scorende wijken uit de Wijkprofielen 2022. Daarvoor zijn forse investeringen in de woningvoorraad nodig.
Bewoners zijn niet erg tevreden
Hillesluis scoorde in 2022 op diverse vlakken zwak ten opzichte van de rest van Rotterdam. Vooral op het gebied van veiligheid en wonen. De binding van bewoners met de buurt is lager dan in andere Rotterdamse wijken. Steeds meer eigenaar-bewoners verlaten de wijk. En particulier verhuurders bezitten steeds meer huizen. Bewoners zijn niet erg tevreden met Hillesluis. De subjectieve indicatoren geven aan hoe mensen de kwaliteit van leven beoordelen. In Hillesluis is slechts 48% van de mensen (zeer) tevreden over de woning. Het Rotterdamse gemiddelde is 67%. Of het nu gaat om warmte-isolatie, vloeroppervlakte, geluidsisolatie of het uitzicht: op alle factoren scoort Hillesluis lager dan het gemiddelde van Rotterdam.
De woningen aan de Utrechtsestraat lenen zich goed voor samenvoeging. Er kan flinke vooruitgang geboekt worden in combinatie met andere ingrepen. De straat heeft veel beneden- en bovenwoningen die makkelijk zijn samen te voegen tot eengezinswoningen.
Meer informatie
In het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) werken het Rijk, de gemeente Rotterdam, corporaties, zorginstellingen, schoolbesturen, bedrijfsleven, politie en het Openbaar Ministerie aan een gezonde toekomst voor Rotterdam Zuid. Samen willen deze partners ervoor zorgen dat opleidingsniveau, deelname aan de arbeidsmarkt en woonkwaliteit in 20 jaar stijgen naar het gemiddelde van de vier grote steden in Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Wilt u meer weten over het Nationaal Programma Rotterdam Zuid? Kijk op nprz.nl. Link opent een externe pagina of op de pagina Wonen op Zuid.
- Project Utrechtsestraat gaat meer verschillende woningen in de wijk realiseren. En bouwen aan een beter woonklimaat. Dat doen we door woningen samen te voegen. En het verbeteren van de uitstraling van de straten en het plein. Daarmee kunnen de sociale stijgers van Zuid in hun eigen woonomgeving een groter huis vinden. En ook nieuwkomers met middeninkomens vinden makkelijker wat ze zoeken.
- Het projectteam Utrechtsestraat wil in samenwerking met andere afdelingen meer grip krijgen op de leefkwaliteit in het projectgebied. Een verbeterde leefbaarheid is belangrijk voor bestaande en nieuwe bewoners. De openbare voorzieningen en de veiligheid moeten daarvoor op orde zijn.
- Het streven is om binnen zes jaar (2022-2028) zoveel mogelijk woningen (doelstelling = 17) samen te voegen of te vergroten.
- Bestaande bewoners worden gestimuleerd om gebruik te maken van de subsidieregeling voor samenvoeging of vergroting. De projectorganisatie ondersteunt hen daarbij.
- Het projectgebied krijgt met een brede aanpak een aantrekkelijk woonmilieu voor het vestigen van gezinnen met kinderen.
Nee, de gemeente is op bovengenoemde adressen niet van plan om woningen te slopen. Woningen worden samengevoegd.
- Start project/eerste contact eigenaren/bewoners: december 2021
- Hamerstuk in college: 5 juli 2022
- Start verwerving: juli 2022
- Informeren wijkraad: 7 juli 2022
- Start communicatie: 7 juli 2022
- Verloop termijn zienswijzen: 17 augustus 2022
- Verloop bewaartermijn raadsvoorstel: 17 augustus 2022
- Vaststellen zienswijze in college: 6 september 2022
- Commissievergadering: 20 september 2022
- Raadsvergadering: 29 september 2022
- Start termijn bezwaren tegen raadsbesluit: 30 september 2022
- Mogelijke raadsbehandeling na eventuele bezwaren tegen de Wvg: 2e kwartaal 2023.
In de dagen na bekendmaking van het besluit op 5 juli 2022 zijn vanaf 6 juli (datum publicatie gemeenteblad) alle eigenaren met een brief op de hoogte gebracht van het besluit en de plannen. Op dat moment is ook de officiële brief met het besluit per aangetekende post verstuurd aan de eigenaren. Hier staan ook de contactmogelijkheden en -gegevens van de gemeente Rotterdam.
Voor vragen over dit project of specifiek over de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) kunt u contact opnemen met het projectteam via 14 010 of stuur een e-mail naar utrechtsestraatSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Vragen en antwoorden voor eigenaren
Ja, u kunt in overleg met de gemeente een aangrenzende woning kopen en die samenvoegen met uw huidige woning. U moet hiervoor vanzelfsprekend overeenstemming hebben met de eigenaar van de aangrenzende woning. Laat u goed informeren over de geldende voorwaarden. De gemeente heeft subsidie voor particuliere eigenaren die hun woning willen samenvoegen. De gemeente gaat u ook helpen om uit te zoeken aan welke wettelijke eisen u moet voldoen.
De gemeente controleert of de door u samengevoegde woning als één adres in het kadaster is ingeschreven. Is dat niet het geval, dan wil de samenvoegcoach van de gemeente graag met u praten over het vervolg en de mogelijkheden. Ook hiervoor is subsidie mogelijk.
Wilt u in gesprek over de verkoop van uw woning? Neem dan contact op met 14 010 of stuur een e-mail naar utrechtsestraatSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Als u dat wilt, brengen wij u in contact met een medewerker van het team verwerving van de gemeente. Het team verwerving bemiddelt bij de aankoop van de woningen. Wij laten de waarde van uw woning taxeren door een onafhankelijk, beëdigd makelaar-taxateur. Hierna gaat u met een verwerver in gesprek over de verkoop van uw woning. De getaxeerde marktwaarde is de basis van het bod dat de gemeente bij u uitbrengt. Bent u akkoord met de verkoop? Dan zorgt de gemeente voor de verdere afhandeling, waaronder bijvoorbeeld het opmaken van de koopovereenkomst. De gemeente maakt gebruik van de volgende makelaar-taxateurs:
- Van Herk makelaardij en taxateurs
- Ooms Makelaars en taxateurs
- Kolpa van de Hoek makelaars en taxateurs
De kosten voor het taxatierapport betaalt de gemeente Rotterdam.
Meer informatie
Heeft u vragen over het samenvoegen of vergroten van deze woningen? Neem dan contact op met het projectteam door een e-mail te sturen naar utrechtsestraatSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.