Woningaanpassing nodig
Woont u zelfstandig? En kunt u zich door ziekte of een beperking niet (meer) goed redden? Dan is een aanpassing in of om uw woning mogelijk.
Wat is een woningaanpassing vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)?
Door een woningaanpassing kunt u langer zelfstandig blijven wonen.
Het kan gaan om bijvoorbeeld een traplift of helling bij de voordeur. Of een tillift of een aanpassing aan een deur. Maar het kan ook gaan om grotere aanpassingen, zoals het geschikt maken van een badkamer, zodat u zich in een rolstoel kunt redden.
Wilt u een woningaanpassing aanvragen bij de gemeente? Dan kijkt de gemeente welke oplossingen er mogelijk zijn. Het kan ook zijn dat u het advies krijgt om te verhuizen.
Wat kun u zelf regelen
Niet alle woningaanpassingen worden vanuit de Wmo vergoed.
Veel woonvoorzieningen kunt u zelf kopen in gewone winkels. Denk aan een drempeloverbrugger, een douchekrukje of handgrepen.
Lukt het niet om deze aan te brengen?
Probeer dan eerst zelf om hulp te vinden in uw eigen omgeving. U kunt ook een vrijwilligersorganisatie vragen u te helpen.
Huurt u een woning?
Dan is uw verhuurder soms verantwoordelijk voor verbeteringen van uw woning.
Denk aan het verwijderen van drempels in een seniorenflat. Of aan het onderhouden van straatwerk in uw tuin.
Soms vraagt de verhuurder een vergoeding, bijvoorbeeld als u een verhoogd toilet wilt laten plaatsen.
Wat kan de gemeente voor u doen
Kunt u zelf geen oplossing vinden voor de knelpunten in uw woning? En heeft u echt een voorziening nodig om zelfstandig te kunnen blijven wonen? Neem dan contact op met de gemeente.
Samen kijken we dan of u in aanmerking komt voor een aanpassing vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Een Wmo-adviseur bespreekt met u wat u nodig heeft. En welke oplossingen hiervoor zijn. In principe vergoedt de gemeente alleen een aanpassing als uw hele woning daarmee voor lange tijd geschikt is om in te blijven wonen. We kijken ook of verhuizen naar een geschikte woning misschien een beter idee is. Dit is onderdeel van het onderzoek van de Wmo-adviseur.
Seniorenmakelaar
Bent u ouder dan 55 jaar en denkt u na over uw woonsituatie? Wilt u nu of in de nabije toekomst verhuizen naar een geschikte woning? De seniorenmakelaar kan u helpen.
De seniorenmakelaar helpt ouderen in een sociale huurwoning om in een geschikt huis te wonen. Dit doen zij door mee te denken of aanpassingen (nu of in de toekomst) in uw woning nodig zijn. Of misschien is een verhuizing een betere oplossing.
De seniorenmakelaars zijn bereikbaar via seniorenmakelaarmo@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Of bel op maandag en donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur op telefoonnummer 010 267 64 88.
Verhuizen naar een geschikte woning
In een gesprek met de Wmo-adviseur bespreekt u wat de eisen zijn voor een geschikte woning.
De Wmo-adviseur onderzoekt of uw woning aangepast kan worden, of dat een verhuizing beter voor u is.
Daarbij kijken we naar uw persoonlijke omstandigheden. Maar ook naar de beschikbaarheid van het type woning dat u zoekt. En naar de wijken waar u naartoe kan verhuizen.
Krijgt u van de gemeente een verhuisadvies? Dan moet u zelf op zoek naar een nieuwe woning.
Voldoet de nieuwe woning aan de vastgestelde eisen? Dan kunt u in sommige gevallen een verhuiskostenvergoeding krijgen. Dit hangt af van uw situatie.
Uw Wmo adviseur kan u hier meer over vertellen.
Soms is een verhuiskostenvergoeding vanuit de Wmo niet mogelijk, maar wel vanuit de bijzondere bijstand. Bijvoorbeeld als u al een nieuwe woning heeft en een minimum inkomen.
Mogelijk kunt u daardoor de verhuizing of de eerste maand huur niet (volledig) betalen. Bel dan naar 14 010.
Let op: het kan 8 weken duren voor een aanvraag voor de bijzonder bijstand wordt uitbetaald.
Een woonvoorziening van de gemeente
Komt u in aanmerking voor een woonvoorziening of aanpassing van de gemeente? Dan komt er een leverancier bij u langs om te bekijken welke voorziening u precies nodig heeft.
De gemeente Rotterdam heeft contracten afgesloten met meerdere leveranciers:
- Welzorg Woning op Maat. Link opent een externe pagina (woonvoorzieningen en aanpassingen).
- Otolift. Link opent een externe pagina (trapliften).
- Pronk ergo. Link opent een externe pagina (keukenaanpassingen en plafondliften).
U krijgt de voorziening meestal in bruikleen van de gemeente. Dat betekent dat u deze leent zolang u het nodig heeft.
Soms krijgt u, of de woningeigenaar, de voorziening in eigendom.
U kunt ook een persoonsgebonden budget (pgb) krijgen om zelf de voorziening aan te schaffen. Lees hoe dat gaat op de pagina Persoonsgebonden budget.
Woont u in een huurwoning? Dan moet u altijd contact opnemen met de verhuurder om de aanpassingen te bespreken.
Eigen bijdrage
Meestal moet u een eigen bijdrage betalen. Lees er alles over op de pagina eigen bijdrage.
Meer informatie
Traplift
Een traplift is een stoellift die over uw trap beweegt. De leverancier beoordeelt of het plaatsen van een traplift in uw woning mogelijk is. Zij kijken ook of het veilig is.
Komt u in aanmerking voor een traplift? Dan wordt de meest doelmatige oplossing vergoed vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Toegankelijkheid van een wooncomplex
Een hellingbaan kan de toegankelijkheid van uw wooncomplex verbeteren. Dat geldt ook voor een elektrische deuropener op zware toegangsdeuren.
Als het wooncomplex bestemd is voor ouderen, dan valt dit onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het complex.
Is dat niet zo en heeft u zo’n aanpassing nodig? Neem dan contact op met de gemeente.
Vragen en antwoorden
Nee, dat is niet mogelijk.
Ja, u kunt voor een voorziening of aanpassing een persoonsgebonden budget aanvragen.
Als u hiervoor in aanmerking komt, dan regelt u zelf alles voor de werkzaamheden. U bent dan ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.
De gemeente betaalt de rekening direct aan de aannemer of leverancier. Uw Wmo-adviseur kan u alles vertellen over het persoonsgebonden budget.